Már egy ideje érlelődik bennem ez a cikk, és úgy éreztem, itt az ideje, hogy ezt megosszam Veletek is. Kb. a blog kezdete óta nagy tisztelője vagyok Paula Beugonnak. Anno amikor kijött első könyvével, a “Blue eyeshadow should be illegal”, talán nem túlzás azt mondani, hogy alapjaiban rengette meg a kozmetikai ipart, egyfajta forradalom volt a 80-as években. Én a Beauty Bible c. könyvét olvastam, és a neten az összes expert advice-t, amit írt. Számos tanácsa nagyon sokat segített a bőröm állapotán, szóval itt most nem arról van szó, hogy hűűű, én aztán utálom Paulát. Egyszerűen csak arról, hogy olvasok más szerzőket, bőrgyógyászokat, kozmetikai vegyészeket és a pubmeden kutatásokat is, és miután évek óta aktívan kutatok a témában jómagam is, ezért úgy érzem, hogy már meg lehet a különvéleményem. Ami persze csak egy vélemény, és nem maga a szentírás, de végül is ez az én blogom, és csak azt írok rajta, amit gondolok. 😉 Ágival (Ecsetelő blog) megszállottan kutatjuk a témát, és sokszor szóba került mostanában Paula Beugon, és ő is kételkedik egy és másban. Szóval gondoltam, írok erről is egy cikket, legalábbis arról, hogy mi az én saját véleményem a témában. (Aztán max. Ági is ír majd erről egy cikket, ha szépen kéritek. 😉 )

Azt kell még tudnotok, hogy mindig a legfrissebb tudásomat osztom meg Veletek. Az, aki folyamatosan olvas és kutat egy témában, időről-időre elgondolkozik, kinek higgyen, ki számára a hitelesebb. Ezért ha valamit olvastok vagy láttok tőlem valamit, az mindig a legfrissebb uptodate infóm, és azt hiszem, az lenne a hiba, ha időnként nem lennék hajlandó ellentmondani akár a régebbi cikkeimnek, és nem bírálnám saját magamat is felül.

Szóval nézzük, hol vannak azok a pontok, ahol nem értek egyet Paula Begounnal.

1. Illóolaj vs. illatanyag

Nem szeretem, hogy Paula gyakorlatilag egy kalap alá veszi a kettőt. Az illóolajokban többféle kémiai anyag is található, és vannak bennük olyan anyagok, amik irritáló hatással vannak a bőrre, és vannak olyanok, amik viszont hasznosak. Mivel hogy a bőr számára hasznos összetevőket is tartalmaznak illóolajok, el tudom képzelni, hogy van, akinek igenis jót tesz a levendula vagy éppen a teafaolaj. (Az más kérdés, hogy magamnak nem veszek ilyesmit, mivel nekem nem segítettek anno, de nem vagyok mindenki.)

A parfüm persze tényleg egy teljesen felesleges kozmetikai összetevő olyan szempontból, hogy semmilyen jótékony hatása nincs a bőrre. Csak az élvezeti értéke miatt teszik bele a kozmetikumokba. Én eddig is próbáltam illatanyagmentes termékeket ajánlani, és magamnak csak olyat veszek, mert még mindig nem szeretem az illatos kozmetikumokat. Zavar is. (Tesztelésre kapok néha illatosat is, amiben van parfüm vagy illóolaj, most a professzionális márkáktól, de nem szerettem meg még mindig úgy igazán…) Jó, most nagyon őszinte leszek, talán túl őszinte is. Sose gondoltam, hogy az illatanyag mindenkit allergizál, és hogy mindenkinek baja lesz tőle. Viszont én a túlparázós típus vagyok, és egy állandó nyomás van rajtam amiatt, hogy konkrétan tízezrek olvassák a blogot. Ez egy óriási felelősség, aminek minden erőmmel próbálok eleget tenni. Ezért próbálom minimalizálni az úgymond “veszélyforrásokat”, mert úgy éreztem, hogy ha egy valaki is allergiás lesz egy általam ajánlott, illatanyagot teljesen feleslegesen tartalmazó termékre, az az én hibám lesz. Ilyen szempontból talán túl is vállalom a felelősséget, meg túlstresszelem magamat, de ez van. Szerintem ez még mindig jobb, mintha válogatás nélkül mindent tesztelnék meg ajánlanék. Szóval a jövőben is illatanyagmentes lesz a fő vonal, de ettől még tisztában vagyok vele, ahogy Ti is, hogy a legtöbb embernek nem lesz baja az illatos kozmetikumoktól sem.

2. Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztásról talán Paulánál olvastam először és több PC hámlasztót is kipróbáltam. A bőr 28 naponta újul meg, legalábbis ez az utolsó friss infóm a témában kapcsolatban a kozmetikus suliból. A kémiai hámlasztók gyakorlatilag leoldják az elhalt hámsejteket. Ám ha túlzásba visszük a használatukat, akkor az egészséges sejtek sérülnek! Ezért nagyon fontos, hogy otthon ÉSSZEL hámlasszunk. Ehhez képest a PC magyar oldalán (és az amcsin is), hogy a legtöbb embernek naponta jó hámlasztani, de (gondolom, hogy magukat védjék,) odaírják, hogy van, akinek csak heti egyszer. Ezzel egyáltalán nem értek egyet! Szerintem a legtöbb embernek hetente egyszer jó hámlasztani! Egy enzimes peelinget vagy egy AHA hámlasztót heti egyszer szabadna használni, BHA hámlasztót meg max. kétszer. Nagyon meg is jártam ezzel anno, mert a PC 2% BHA liquidjét naponta használtam, aminek az lett az eredménye, hogy a bőröm hámlott, vörös lett és begyulladt. És mire rájöttem, hogy mitől van! Mivel rá volt írva, hogy naponta egyszer vagy kétszer használjuk, hát naponta egyszer használtam… Ez szerintem khm… nem túl felelősségteljes hozzáállás, hogy ez az ajánlás van rajta a csomagoláson. Tudom, hogy van, akinek bírja a bőre. De ezzel csak az a gond, hogy nem tudjuk, hogy ha ezt csináljuk éveken, évtizedeken keresztül, akkor mi lesz a hosszú-távú következménye? És igazából senki sem tudja, mert ez egy relatív új dolog, és nincsenek olyan emberek még nagyon, akik pl. 30-40 éve heti, pláne napi szinten hámlasztanának… 10%-nál magasabb AHA-t pedig NE használjatok otthon, de tényleg ne. Valószínűleg hozzá tudnék jutni 30%-40%-os AHA-hoz is, mégse csinálom magamnak itthon, mert ha valamit mégse jól csinálok, akkor annak nagyon csúnya következménye lesz. 30%-os AHA kezelésen a Kriston doktornő szalonjában voltam, és nem véletlenül…
Persze még mindig úgy gondolom, hogy egy profi bőrápolási rutinból nem hiányozhat egy jó kis otthoni hámlasztó, csak használjátok okosan és óvatosan.

3. Retinolos- és egyéb erős, akár vényköteles krémek használata

Ez egy másik pont, amivel egyáltalán nem értek egyet. Én végigpróbáltam egy kivételével az összes vényre kapható pattanásellenes kezelőt, és Paula retinolos termékeit is. A retinolt nagyobb mennyiségben nem tolerálja mindenkinek jól a bőre, az enyém pont ezek közé tartozik, így a PC 1%-os retinolos készítménye és a Differin is irritálta a bőrömet. Rendben, ez én vagyok. Ettől még tudom, hogy sok mindenkinek beválik és csodaszerként tekint rá, és eddig ezzel nincs is gond. DE! Óva intenék mindenkit attól, hogy hámlasztó után kenjen fel ilyesmit, pláne napi rendszerességgel, hiába is ajánlja Paula. Egyszerűen ez túl sok a bőrnek, és itt megint azt tudom mondani, hogy nem biztos, ami jó a bőrödnek egy-két hétig, hónapig, az jó lesz éveken, pláne évtizedeken át! Soha senkinek nem ajánlom, hogy hámlasztó után kenjen fel erős retinoltartalmú kozmetikumot, sőt, egy napon se. Ugyanez igaz a benzoyl-peroxidra és az azelainsavra is. Előbbit aknéra, utóbbit aknéra és rosaceára is adják. Pl. én az utolsó Duac kúrám alatt, ami egy BP tartalmú vényköteles készítmény, egyáltalán nem hámlasztottam, és anélkül is szépen lement a gyulladás az arcomról. Nem kell ész nélkül mindent magunkra kenni, csak azért, mert van otthon… Amikor pár hónapja Skinorent kaptam a doktornőtől, amiben 20% azelainsav van, mondta, hogy csak heti kétszer használjam és ne hámlasszak mellette. Szeretem, hogy ő ezeket ésszel csinálja, és Nektek is ezt javaslom. Nyilván mindenkinek mást bír a bőre, de csak azért, mert a bőrötök nem érzékeny, még nem kell tönkretenni… Ilyen erős kozmetikumokkal pedig ártani is lehet a bőrnek.

4. Minimál INCI jó vagy rossz?

Mielőtt még ebbe a bekezdésbe belevágok, szögezzük le: nem akarom és nem is fogom Paula termékeit “fikázni”. Így is kimagaslóan jónak tartom őket, nagyon sokat próbáltam, tehát egyáltalán nem arra akarok rámenni, hogy a PC termékek rosszak, mert szépen megkomponált formulák. De miről is van akkor szó? Paula úgy gondolja, hogy nagyon sok szuper extra összetevőnek kell lennie egy kozmetikumban, és neki van is mindenben, a lemosótól a fényvédőig. Persze ez egészen biztos nem rossz, csak nem tudom, mennyire kell? Mármint arra gondolok, hogy igen, az anti-aging szérumban igenis legyen hatóanyag, nem véletlenül van 15% C-vitamin a saját márkás szérumomban is.  Sőt, egy profi rutinban legyen magas hatóanyagtartalmú szérum. De nem tartom feltétlenül szükségesnek, hogy minden tele legyen tömve antioxidánsokkal meg peptidekkel stb., pláne egy lemosó esetén, ami rajtunk van 30 mp-ig. Ráadásul hiába nagyon illusztris egy INCI, azt nem fogjuk tudni, hogy van-e benne ezekből az extra hatóanyagokból annyi, hogy tényleg legyen gyakorlati haszna is. Plusz minél többféle dolog van egy kozmetikumban, annál kevesebb van mindegyikből… Őszintén szólva én nagyon szeretem az egyszerű, de szép összetevőlistás lemosókat, hidratálókrémeket és fényvédőket, és nem igénylem feltétlenül, hogy tele legyen tömve mindennel és 5 soros INCI-jük legyen. Nem baj, ha van, de az se baj, ha nincs. Szeretem a Bioderma és az Uriage minimál INCI-s hidratálóit is nagyon. És a koreai COSRX márka minimál INCI-s cuccait is eléggé megkedveltem. Szóval nem vagyok benne biztos, hogy minél több, annál jobb…

5. Beautypedia

Régen nagyon néztem, most már soha. Ez egy gyűjtőportálja a különböző kozmetikumoknak, amiket a Paula team elvileg objektívan elemez és csillagoz. Nem mennék bele hosszasan, de egy szemléltető példát megosztok. Fent van a kedvenc testápolóm is, a Bioderma Atoderm krém, aminek egyébként kifejezetten szép az összetevőlistája, és nekem, az örök kritizálóművésznek nem sikerült belekötnie, 5-ből 2 csillagot kapott, mert hogy egy sima ásványi olaj alapú hidratáló és nincsenek benne antioxidánsok. Miközben az összes bőrgyógyász ajánlja száraz és érzékeny bőrre az ásványi olaj alapú termékeket, nekem is nagyon beváltak, és minek kéne a lábszáramnak anti-aging, plusz ez amúgy is ekcémára való, és nem ránctalanító szérum… (Ekcémám nincs, de télen sokkal szárazabb a bőröm, és jól esnek az ilyen zsírosabb, kitűnően hidratáló krémek.) Akkor most hol az igazság? 😀 Mindenesetre én már nem nézem, mert egyre gyakrabban nem értek egyet az ott talált minősítésekkel…

6. Paula Beugon Ingredients Dictionary

Ezt vagy ezerszer ajánlottam már Nektek, mondván, hogy ha nem találtok meg a KM-en egy összetevőt, akkor itt nézzetek utána. Még mindig nem találtam jobbat, de egyre többször gondolkozok el annak a hitelességén is, pl. illóolajok, ld. első pont. Vagy nemrég sikerült szereznem egy csúnya zúzódást. A krémmánián nagyon jó vélemények voltak a Naturland  fekete nadálytő krémről, így megvettem. Nyilván mivel az egészet kentem, nem tudom megmondani, mennyi idő alatt halványult volna el, ha nem kenem, előbb-utóbb biztosan eltűnt volna, de szerintem sokkal gyorsabban javult, mint szokott, elégedett voltam. Kíváncsiságból megnéztem Paula oldalát, hogy mit ír a fekete nadálytőről vagyis Comfreyról, röviden a legrosszabb poor minősítést kapta. Ehhez képest ez egy szuper gyógynövény, szerintem, vagy a KM-es vélemények szerint, vagy még sorolhatnám.
Vagy ott a varázsmogyoró, amit kifejezetten szoktak ajánlani aknés bőrre, és én használtam is olyan krémet gond nélkül, amiben volt. Nos, az is poor, mert hogy alkoholban vonják ki. Ez igaz, és még mindig nem tartok ott, hogy alkoholos tonikot használjak, ill. oda vissza nem esek, de amikor egy kozmetikumban (jó esetben) van pár % hasznos növényi kivonat, aminek egy része alkohol, vagy éppen annál is jóval kevesebb eugenol, akkor már olyan kevés alkoholról vagy egyéb irritáló összetevőről beszélünk, amit én is nyugodt szívvel kenek magamra. Ez most csak egy-két kiragadott példa volt, és még mindig azt mondom, hogy ez az egyik legjobb kozmetikai összetevő szótár, de azért ezt sem kell szentírásként kezelni, és mindig szabad és kell is gondolkozni.

7. Holisztikus látásmód

Szerintem rendkívül fontos a bőrápolásban a lelki gondok kezelése. Erről mindenképpen szeretnék egy videót, annyi mondanivalóm van, (jaj, úgy várom a világításomat!) mert szerintem kiemelten kellene kezelni ezt a témát! A holisztikus látásmód nekem nagyon-nagyon hiányzik, és finoman szólva Paula se viszi túlzásba… Mert a legtöbb ember nem szeret a dolgok mélyére ásni. Finoman szólva nem is kellemes. Kb. úgy kell elképzelni, mikor megnyitnak egy tályogot és ömlik ki a genny. Az meg fáj is és undorító is… De muszáj, különben nincs gyógyulás. Én rengeteg kivizsgáláson voltam, nagyjából semmi bajom, (kiv. kajaallergiák, de diétázok,) mégis időről-időre, mikor éppen úgy gondolja az arcom, belobban. De ha rájönnek, mi a bajod, pl. IR, PCOS, ételallergia vagy bármi más, akkor annak is lelki oka lesz. Egyáltalán nem vagyok ellene a nyugati típusú orvoslásnak. De a holisztikus látásmód kell és szükséges is! Ha az ember boldog, kiegyensúlyozott, mélyen szereti és elfogadja önmagát, akkor nem lesz beteg, és bőrbaja sem lesz! A betegség annak a jele, hogy kimozdultál a középpontodból. Rengeteget foglalkoztam a lelki dolgaimmal, jártam terápiára, rengeteg önfejlesztő könyvet olvastam és csináltam meg bennük a feladatokat, life coachingot tanultam, NLP-t és EFT-t kebeleztem egy időben, próbáltam agykontrollos technikákat stb. Biztos vagyok benne, hogy ennek legalább annyi köze van ahhoz, hogy az elmúlt években összességében sokat javult a bőröm állapota, mint annak, hogy megtanultam kívülről is kezelni. De a külső kezelés az tűzoltás, ahogy a gyógyszer is. Viszont! Nem vagyok se gyógyszer, se kozmetikum ellenes, sőt! A betegségek mögött (a bőrbetegségek mögött is, főleg, amik évek, évtizedek óta vannak,) komoly lelki problémák és traumák bújnak meg. Én nagyjából már tudom, hogy miért van, de még nem sikerült megoldanom. Lehet, ha egyszer lesz hozzá erőm és bátorságom, majd ezt is őszintén elmondom egy videóban. Viszont mivel a lelki gondokat feldolgozni és megoldani évekig is eltarthat, ezért fantasztikus, hogy itt a modern orvostudomány, a gyógyszerek, a műtétek, a vényköteles kezelők, a magas hatóanyagtartalmú kozmetikumok, és így nem kell meghalnunk egy betegségben, mielőtt megoldanánk a lelki gondokat, és nem kell zsákot húzni a fejünkre, ha éppen kiver minket a ragya. A (bőr)betegség azonban egy lehetőség a valódi gyógyulásra, mert ha ilyenkor bölcs vagy, és átgondolod a dolgaidat egyedül vagy valakivel, aki tud segíteni, miért is vagy beteg, nagy eredményeket lehet elérni.

Ti mit gondoltok Paula Beugonról, a munkásságáról és a termékeiről? Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Tindigo