Barion Pixel

Azelainsav

Búzában, a rozsban, és az árpában is megtalálható komponens. Nagyon érdekes, hogy a Malassezia furfu nevű élesztőgomba állítja elő, ami természetesen is megtalálható a bőrben. Mesterségesen olajsavból állítják elő. Az INCI-kben azelaic acid néven keresd.

Az alábbi problémákat lehet vele kezelni:


Pattanások

Az azelainsavat enyhe és közepesen súlyos akne ellen alkalmazzák, mind mitesszeres, mind fertőzéses esetben. Gátolja az aknét okozó baktérium növekedését, ezáltal tisztán tartja a bőr pórusait.

Rosacea

A kivörösödött bőr kezelésére az azelainsav gyulladásgátló hatását használják helyileg alkalmazott gél formájában. Bizonyos esetekben a nők szőr növekedéséről számoltak be az arcon és a nyakon. A KM-es véleményeknél sehol sem olvastam ilyet, szóval szerintem annyira nem kell félni ettől. 🙂

Pigmentkezelés

Az azelainsavat különböző bőrszíneződések kezelésére használják, tehát hatásos pigmentfoltok ellen is. (De azért ne bízzuk csak erre.)

A fentiekből kiderül, hogy ha egy rosaceás bőrre jó hatással van, akkor érzékeny bőrre kitűnő választás. Minden túlérzékenységgel küzdő bőrnek jót tesz a gyulladáscsökkentés.

Azelainsavas termékek

Arra figyeljünk a termék választásánál, hogy ha az inci végén ott kullog, akkor nem sok eredménye lesz.

Skinoren 200 mg/g krém

20% azelainsavat tartalmaz, kifejezetten pattanásokra, és melazmára való VÉNYKÖTELES termék.

Finacea 150 mg/g gél

15% azelainsavat tartalmaz, a hivatalos leírás szerint a rosacea göbökkel és gennyes hólyagokkal járó formájának kezelésére való. Ez is VÉNYKÖTELES!

A nem vényköteles termékeknél arra figyeljünk, hogy a kutatások szerint 15-20%-ban hatékony, ilyen mennyiségben viszont KIZÁRÓLAG vényköteles termékekben van.  Sok azelainsavasnak nevezett termékben igazából már származék van (Potassium Azeloyl Diglycinate), ez is hatékony lehet.

Egyéb tudnivalók

  • Megoszlanak a vélemények, hogy kémiai hámlasztó-e vagy sem. Ugyanígy a fényérzékenyítő hatásáról is. Mindenképpen a hám vékonyabb lesz rendszeres használatával, ezáltal is tud segíteni a mitesszerek elleni harcban. Innentől kezdve pedig ügyeljünk fokozottabban a fényvédelemre.
  • Terhesség alatt is biztonságos össztevő lehet, de bátran kérjük ki orvosunk véleményét.
  • Elvileg napi szinten is használni, de ez abszolút egyéni tolerancia kérdése. Van aki akár napi kétszer is bírta az ügyfeleim közül, van, aki meg heti kétszer is alig, úgy csípte és ki is pirosodott tőle. Ilyenkor egyébként nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Ha nem boldogulnál a rutinodban, és elvesztél abban, hogy mit is kéne használnod, nézd meg márkafüggetlen bőrápolási konzultációmat, mely személyesen és online is elérhető! 🙂