Előző bejegyzésemben általános tudnivalókat írtam a kémiai hámlasztásról, de ha azt még nem olvastad, ott is kezdheted. Ebben a bejegyzésben arra kapsz választ, hogyan is kell otthon hámlasztani.

AHA-savas hámlasztás

Az AHA savak vízben oldódó savak, így a bőr felszínén hámlasztanak, megszabadítanak az elhalt hámsejtektől. Megszabadíthatnak a fakó, élettelen bőrtől, eredményesen lehet kezelni velük patti- és egyéb foltokat, apró hegeket.
AHA savaknál teljesen normális, hogy egy picit „csipkedik” a bőrt, és akár egy picit kipirosodhatunk. Mivel vízben oldódó sav, az is segíthet, ha teljesen száraz bőrre kenjük fel. Ezért én arctisztítás után hajszárító hideglevegős funkciójával meg szoktam szárítani az arcomat 100%-ra, de ez persze csak egy tipp, nem kötelező. 🙂

  • 5%-os AHA savat elvileg lehet használni napi szinten, ha nem bántja a bőrödet.
  • 10%-os AHA heti egyszer, ha nagyon ellenálló a bőröd, kétszer.
  • 15%-os AHA-nál szintén heti egy alkalom lehet ideális.
  • 25%-os AHA-nál a 7-10 naponta történő használat is elegendő lehet. Én kb. így használom, és szép puha a bőröm. De vannak, akik heti kétszer használják, és nincs vele gondjuk.

BHA-savas hámlasztás

A BHA, vagyis szalicilsav zsírban oldódó sav, a pórusok belsejében hámlaszt. Mitesszerek, pattanások igazi gyilkosa.
0,5-2%-os koncentrációban szokott jelen lenni a hámlasztóban. Akár napi szinten lehet használni, sőt, van aki napi kétszer használja. Azért a 2%-ossal már óvatosabban, azt szerintem bőven elég napi egyszer, vagy kétnaponta.

AHA vagy BHA hámlasztás jobb-e nekem?

Száraz, fakó, foltokkal küzdő bőrre az AHA javasolt, mitesszeres, pattis, zsíros bőrre pedig a BHA.
Ha többféle problémával is küszködsz, akkor érdemes kombinálni a kettőt. Pl. az én bőröm kombinált, mitesszeres, pattikra hajlamos, és pattifoltos is. Ezért nekem a legjobb, ha mindkét fajtát használom.

Milyen erősségű terméket válasszak, és milyen gyakran használjam?

Nagyon egyénfüggő, hogy kinek hány százalékos terméket visel el a bőre, és hányszor. Ha nincs eredmény, nem elégszer, vagy nem elég erős hámlasztót használsz, ha pedig a bőröd kipirosodna, hámlana, irritált lenne, akkor vissza kell venni, mert túlhámlasztottál. Szóval ha az elején nem tapasztaltál irritációt egy kémiai hámlasztó használata során, de a későbbiekben igen, akkor érdemes ritkítani a használatát, vagy gyengébbre váltani.
Pl. én a 2%-os BHA-nál tapasztaltam túlhámlasztást, volt, hogy kipirosodott és picit égett a bőröm. Ha kétnaponta használom, vagy tartok egy kis szünetet ilyenkor, visszaáll a rend is. Fordítva is lehet, hogy időközben hozzászokott a bőröd, ilyenkor nyugodtan lehet a hatóidőt növelni, gyakrabban hámlasztani, vagy magasabb koncentrációjú termékre váltani. AHA savaknál jó ötlet gyengédebbekkel kezdeni, és ha megszokta a bőr, erősebbre váltani.

Hogyan kell hámlasztani?

1. lépésben meg kell tisztítani a bőrt. Arcot moshatsz egy kifejezetten hámlasztást előkészítő savas lemosóval mosol, vagy az eddig jól bevált lemosóddal is. Manapság már a kozmetikumokat, így a lemosókat is beállítják bőrbarát, 5-5,5 körül savas pH-ra. Szappannal viszont tilos!!! A szappanoknak a pH-ja 8-10 körül van, tehát lúgos a kémhatásuk. Ha pedig eltolod közvetlenül hámlasztás előtt a bőröd pH-ját lúgos irányba, akkor nem sok haszna lesz a hámlasztásnak.
2. lépésben felvisszük a hámlasztót. Sokféle hámlasztó van, vannak olyanok, amiket rajta lehet, sőt kell hagyni a bőrön, és vannak olyanok, melyeket a hatóidő leteltével lekell mosni sima vizes vattával. A blogomon leginkább Paula’s Choice hámlasztókkal találkozhattok, ezeket egyáltalán nem kell lemosni, csak felkened és kész, valamint Anaconda AHA hámlasztókkal, ezeket 30 perc hatóidő után szigorúan le kell mosni vízzel.
Ezután fél órát várni kell, hogy a bőr pH-ja visszaálljon! Csak ekkor lehet egyéb szérumot, hidratálókrémet használni, fontos, hogy kivárjuk ezt az időt.

Fontos tudnivalók!

  • Ha AHA és BHA tartalmú hámlasztót is használnál, akkor legjobb, ha napi szinten használod a BHA hámlasztódat, és heti egyszer egy erősebb AHA savval hámlasztasz. De van, akinek az jön be, hogy este BHA-t, reggel pedig egy gyengébb AHA-t használ, viszont napi szinten mindkettőt. Sajnos ezekre nincs aranyszabály, mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi a legjobb a bőrének.
  • A kémiai hámlasztás fény-érzékenyít, így kötelező min. 15 SPF, de inkább magasabb faktorszámú fényvédő ősztől-tavaszig is! Ha nagyon-nagyon tudunk vigyázni a fényvédelemre, akár nyáron is hámlaszthatunk, nyilván enyhébben, mint télen, de akkor magas faktorszámú fényvédőt kell szigorúan használni.
  • Kémiai hámlasztót tilos nyílt sebbe kenni, így ha az arcodon akár csak egy szétkapart patti is van, nem szabad rákenni! Ilyenkor vagy egyáltalán ne hámlassz, vagy legalább hagyd ki azt a részt.
  • A hámlasztást nem mindenkinek bírja a bőre. Ha nagyon erőteljesen kipirosodik a bőröd, nagyon fáj, csíp, akkor lehet, hogy nem Neked találták ki. Jó ötlet az is, ha fokozatosan szoktatod hozzá a bőröd a hámlasztáshoz, és nem egyből a legerősebbel kezdesz. A lemosandó verzióknál a hatóidővel is lehet trükközni, úgy, hogy először csak percekig hagyjuk rajta, és fokozatosan emeljük a hatóidőt.
  • Ha rendszeresen használsz kémiai hámlasztót, akkor tilos mellett mikrodemabrázióra, vagy egyéb bőrcsiszoló kezelésre menni! A bőrradír sem javallott, és teljesen felesleges is kémiai hámlasztó mellett.
  • Ha valakinek alapból is könnyen kipirosodik az arca, tűzfoltos, vagy rosaceás, ill. túlérzékeny, különösen óvatos legyen a hámlasztással, az AHA savas hámlasztások nem ajánlottak ebben az esetben. Egy enyhe BHA viszont jó lehet ilyenkor is. Ha valaki a „határon” érzi magát, tehát pl. nagyon érzékeny a bőre, de nincs más gondja, és mindenképp szeretné kipróbálni az AHA-t, akkor első körben egy gyengéd, max. 5%-os koncentrációjú AHA-t válasszon.

Itt találod, hogyan tudod a kémiai hámlasztást a mindennapi rutinodba beilleszteni! 🙂 Ebben a cikkben kifejezetten a zsíros, és kombinált bőrre való kémiai hámlasztókat szedtem össze. Ha nem ilyen a bőrtípusod, akkor a krémmánián publikált vendégpostomat is elolvashatod, ahol úgy általában szedtem össze a legjobb kémiai hámlasztókat, mindenféle bőrtípusra. 🙂
Ha még nem vagy rutinos hámlasztó, olvasd el a saját tapasztalataimat, így a túlhámlasztást is időben felismerheted! Addig pedig írjátok meg, hogy Nektek mi vált már be!
Ha pedig tetszett a bejegyzés, kérlek, nyomj egy lájkot a cikk alján!

0