Az az igazság, hogy mostanában kicsit besokalltam. Mindenhonnan az folyik, hogy méregteleníts és lúgosíts belülről, sőt, most már kívülről is a bőrödön át! A legtöbb ember nem olyan kritikus, és szkeptikus, mint én, de remélem, hogy ezt a cikkemet rengeteg nő elolvassa majd, és elgondolkoznak azon, hogy vajon tényleg segíteni akarnak rajtuk a lúgosító és méregtelenítő szakemberek, vagy csak a pénzüket akarják lenyúlni. 

Tényleg lehet és kell lúgosítani a szervezetet?

A lúgosítás hívői szerint azért fontos lúgosítani, mert a szervezetünk elsavasodik. Számos betegség, sőt, már olyat is olvastam, hogy minden betegség forrása a szervezet elsavasodása, és ezen csak a lúgosítás segíthet. Ez dióhéjban egy speciális étrend, amiben sok a zöldség, a gyümölcs, kevés a hús, vagy egyáltalán nincs, és nem lehet édességet, cukrot fogyasztani.

A sav-bázis egyensúly nagyon bonyolult dolog, nem mondom, hogy én kristálytisztán átlátom, lévén, hogy nem vagyok biokémikus. De a lényeg, hogy a szervezet csak az optimális pH érték szűk tartományán belül képes funkcionálni. Ha lúgos irányba tolódna el, az ugyanolyan gáz lenne, mintha túl savas lenne. Ha a szervezet ettől az optimális pH-tól eltér, akkor azt minden erejével próbálja rendbehozni.

Idézem:

pH optimumtól való eltérést a szervezet azonnal korrigálni igyekszik, s teszi ez mindaddig, amíg az egyensúly helyre nem áll vagy a rendelkezésre álló pufferkapacitás ki nem merül. Ez utóbbi eset viszont már akut életveszélyt jelent, amit kompenzálni kell, pl. megfelelő összetételű infúziós kezeléssel. Ez alapján elmondható, hogy a szervezet egészét érintően tartós és nagymértékű sav-bázis egyensúlyzavar nem alakulhat ki.

Mivel ez tényszerűen így van, ezért egyértelmű, hogy betegség sem fog a túlzott savasodástól bekövetkezni, mivel a túlzott savasodás egyszerűen ki sem alakulhat. Vili? Szerintem ez nagyon logikus, és követhető.

Persze ennek ellenére sokan beszámolnak arról, hogy jobban lettek a „lúgosító” étrend hatására. Szerintem ez se túl meglepő. Ha valaki addig a mekiben evett, tömte magába az édességet, és esetleg még piált is, majd ezek után rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és sok tiszta vizet, akkor tényleg simán jobban lehet. Csak ez nem attól lesz, hogy bármi is változna a szervezetének a pH-jában.

Azt meg egyenesen viccesnek tartom, hogy a lúgosító étrend tele van savas gyümölcsökkel, pl. sokszor hallok ilyet, hogy lúgosíts citrommal. Hello, valaki belegondolt abba, hogy a citrom az egyik legsavasabb gyümölcs? Persze, a fentiekből könnyű megállapítani, hogy savasabb sem leszel tőle, de ugye, mennyire illogikus?

Nagyon-nagyon ajánlott olvasmány, ami ennél sokkal tudományosabb, és az idézet is onnan van: http://alimento.blog.hu/2013/12/05/a_ph_kamu

A másik nagyon jó kis cikk a háziorvos blog írójától: http://www.nosalty.hu/ajanlo/lugositas-orvosi-szemmel

Ha most nem győztelek meg Titeket, akkor főleg olvassátok el, és írjatok Nekik bátran kérdést, kommentet!

Ettől függetlenül jó dolog egészségesen, rostokban gazdagon étkezni, és mellőzni cukros dolgokat, így a “lúgosító” étrendtől valóban lehet javulás, csak ne hidd, hogy ezzel lúgosítani fogod a szervezetedet.

Méregtelenítés

Következő kedvencem a méregtelenítés. Mert persze átkozottul meg vagyunk mérgezve, a galád gyártók még a kozmetikumokba is tartósítószert tesznek, nehogy egy hét alatt bepenészedjenek…

Szervezetidegen anyagok, nevezzük méregnek, nap mint nap bejutnak a testünkbe. Elkerülhetetlen. Méregtelenítő folyamatok is mindig zajlanak, mérgezés nélkül is. A méreganyagok nagy részét kipisiljük, egy kisebb része meg az epével, ill. egyéb testnedvekkel, pl. nyál, izzadság, ürül ki. Az átalakulás jelentős része pedig a májban történik.

Ha a szervezetbe annyi méreganyag került, ami meghaladja a méregtelenítő rendszer kapacitását, akkor lesz mérgezés, de ezt garantáltan észre fogjuk venni. Talán egy enyhébb ételmérgezést már mindenkinek sikerült begyűjteni, vagy előfordult, hogy túl sokat ivott, szóval biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van tapasztalata.

A divatos méregtelenítő kúrák pedig nagyon sokszor víz- vagy/és hashajtó hatásúak. Ez nem jó ötlet, kiszáradáshoz vezethet, a hashajtózás is kifejezetten káros lehet. Sokkal jobb ötlet sok vizet inni, és rostokban gazdag, egészséges táplálkozást előnyben részesíteni. A böjttel is óvatosan!

Hozzátenném, hogy a pattanások sem feltétlenül a mérgek külső jelei… Ezernyi oka lehet a pattanásoknak, faggyútúltermelés, hormonális problémák, genetika. Persze az egészséges táplálkozás fontos, de sajnos az nem garancia a tökéletes bőrre. Egyébként leginkább az olajos magvak szoktak pattanásokat okozni az arra érzékenyeknél.

Minderről bővebben és tudományosabban itt olvashattok, és olvassatok is! Pl. itt megtaláljátok, hogy melyik az az egyetlen gyógynövény, ami valóban méregtelenít! http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/03/meregtelenites_labfurdovel_389

A kedvenc idézetem a cikkből:

 A szervezet méregtelenítése olyan illúzió, amelyért sokan még nagyon sok pénzt is hajlandóak kifizetni. Ha ez tényleg megvalósítható lenne, valóban megérné az árát. A szikár tényeknél maradva azonban mindez nem több mint önámítás és szándékos megtévesztés. Sokkal célravezetőbb lehet a káros anyagok fogyasztásának mérséklése tudatos táplálkozással, életmóddal, mint a kampányszerűen végzett méregtelenítés, amely után az életmód visszadöccen a korábbi, egészségtelen kerékvágásba.

Méregtelenítés, lúgosítás a bőrön át?

Az előbbiekben megvilágosodhattunk szerintem eléggé, főleg, ha elolvastátok a lábfürdős cikket. Bármiben áztathatjátok magatokat, bármit kenhettek magatokra, az nem fog Titeket a sok méregtől megszabadítani. Bárcsak ilyen egyszerű lenne… Nem fogja kiszippantani a mérgeket a pórusokon keresztül, én erről még egyetlenegy tudományos kutatást sem találtam, pedig iszonyat mennyiségűt olvastam át az elmúlt években a bőrápolás kapcsán. (Most is kerestem volna valami hasonlót, de nem találtam. Ha Te úgy érzed, ez mégis bizonyított, bátran küldj nekem anyagot! 😉 ) Az agyag- és iszappakolások csupán annyit tesznek, hogy a felesleges faggyút felszívják a bőrről, és segít a bőrt megtisztítani, ezért én is ajánlom. De ha mekiben kajálsz, a benne lévő tényleg gázos tartósítókat és ízfokozókat nem fogja kicuppantani az arcodon keresztül. (Pedig milyen jó lenne…)

Jah, és ha csúnya allergiás reakciót tapasztalnál, kivörösödne és égne a bőröd, azonnal mosd le, mert az allergiás reakció, és nem a mérgektől van…

A lúgosítás kívülről szintén egy igencsak izgalmas újdonság, ami azt a marketinget lovagolja meg, hogy lúgosíts belülről, hiszen ez most olyan divatos. De a bőrödet nem kell lúgosítani, és nem kell félni attól, hogy elsavasodik, ugyanis a bőrödnek eleve nincs pH-ja, egy egészséges bőr savköpenyének pH-ja meg savas. Ez a köpeny tejsavakból és a verejtékből származó aminosavakból áll, és védelmi funkciója van.

Sőt, jellemző, hogy bőrbetegségeknél tolódik el lúgos irányba a savköpeny pH-ja, mint pl. az ekcéma vagy az akné. Egyébként ne gondoljátok, hogy ezt olyan egyszerű eltolni lúgos irányba. Ha egy bőr egészséges, kb. fél órán belül visszaáll erre a kb. 5,5 pH-ra. Szóval elkeserítő hír ez azok számára, akik lúgosítás céljából használnak szappant,  erre max. fél óráig lesz jó, legalábbis egészséges bőr esetén. (Sőt, otthoni gyengéd savas kémiai hámlasztók után is visszaáll a bőr pH-ja a normálisra.)

Ettől függetlenül érzékeny bőrűeknek érdemes odafigyelni arra, hogy bőrbarát pH-jú kozmetikumokat használjanak, egyébként a kozmetikumok INCI-jét már be szokták erre állítani. Kivételt képez a szappan, és néhány lúgos kozmetikum, amiket egyébként büszkén hirdetnek is ezzel a szlogennel, hogy lúgosítsd a bőrödet…

Ez egy jó cikk, ha valakit bővebben is érdekel a téma: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_borapolas/cikkek/az_erzekeny_bor_apolasa/a_ph-ertek__amit_borapolaskor_is_szem_elott_kell_tartani/20101026095941

Meg én is írtam már erről: http://szepsegreceptek.hu/amitol-a-borod-szep-lesz/az-emberi-bor-ph-erteke/

Amiket nagyon-nagyon ajánlok!

Bár rengeteg rosszindulatú kritikát kaptam, hogy orvosnak képzelem magamat, ez nem így van. A mai napig minden bőrbetegséggel hozzám fordulót a bőrdokihoz irányítok, és bár néha szeretnétek, sohasem bíráltam felül egy orvos kezelési tervét. Sőt, maximálisan orvos-párti vagyok, és nagyon ódzkodom a kuruzslóktól, ráadásul rendkívül szkeptikus vagyok. Meggyőződésem, hogy nem kell, hogy vegyészek, vagy biológusok legyetek ilyen alapinfók megértéséhez.  Egyszerűen vegyétek elő a józan eszeteket, és mielőtt mindennek bedőltök, mindent megvásároltok, és mindent elhisztek, olvassatok! Olyan valóban okos emberektől, orvosoktól, vegyészektől, gyógyszerészektől, tudósoktól cikkeket, akik valóban értenek a témához, esetleg tudományos kutatásokat is végeznek, vagy azokkal támasztják alá a cikkeket!

Legeslegjobban 3 blogot és egy könyvet ajánlok Nektek magyarul!

A Ködpiszkáló blogon gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek oszlatása zajlik, és orvosok és gyógyszerészek írják.

Az Alimento blogot egy szuperprofi, képzett dietetikus szakember írja, aki szintén imádja minden szavát tudományos tényekkel és kutatásokkal alátámasztani. Ha érdekel Titeket az egészséges táplálkozás, és szeretnétek tudni, hogy mi az igazság a divatdiétákról, a lúgosításról, a sóról vagy épp a cukorról, akkor itt a helyetek!

A Háziorvos Blogot pedig egy 3 gyermekes nagyon jófej és gyönyörű háziorvos anyuka írja, józan ésszel. Ő is rengeteg tévhitről rántja le a leplet, és mindig közérthető és jó a stílusa.

A 100 kémiai mítosz c. könyv pedig nem vegyészeknek szól elsősorban, hanem olyan laikusoknak, akik nyitottak a tudományra. Olvashattok ott is a lúgosításról, a gyógyteákról, a gyógyszerekről, a fitoösztrogénekről, a szódabikarbónáról és még rengeteg olyan dologról, melyek tévhitként vannak jelen mindennapjainkban, és igen kevesen gondolkoznak el azon, hogy tényleg igazak-e.

Persze én is olvasok könnyed beauty blogokat -sőt, néhányat egyenesen imádok-, de fontos, hogy legyetek okos csajok, és ne dőljetek be a marketing bullshitnek! Ehhez pedig tudományos dolgokat érdemes olvasgatni. Én annyira büszke vagyok a rajongóimra, olvasóimra! Meggyőződésem, hogy az én olvasóim a legokosabb beauty blog olvasók, a legkritikusabb, legélesebb és csodálatos elmével! 🙂

Az egészséges életmód pedig ne kampány legyen, hogy most 21 napig “méregtelenítő “kúrán vagytok, vagy éppen 3 hónapig “lúgosító” diétán. Ehelyett ezerszer jobb ötlet kialakítani egy helyes életmódot, megfelelő táplálkozással, amire mindig odafigyeltek! A bőrápolásra is ugyanezt tudom mondani: kell egy jó rutin, amit minden egyes nap csináltok, mert a csoda nem biztos, hogy megérkezik önmagában heti egy méregtelenítő pakolástól, vagy havi egy kozmetikustól, ilyesmit kiegészítésnek használjatok!

Maradjatok szkeptikusak a jövőben is, további szép bőrt kívánok Nektek!
MsTindigo