Lúgosítás és méregtelenítés: kamu, vagy valóban lehetséges?

Főoldal/Amitől a bőröd szép lesz (Blog), táplálkozás, életmód/Lúgosítás és méregtelenítés: kamu, vagy valóban lehetséges?

Az az igazság, hogy mostanában kicsit besokalltam. Mindenhonnan az folyik, hogy méregteleníts és lúgosíts belülről, sőt, most már kívülről is a bőrödön át! A legtöbb ember nem olyan kritikus, és szkeptikus, mint én, de remélem, hogy ezt a cikkemet rengeteg nő elolvassa majd, és elgondolkoznak azon, hogy vajon tényleg segíteni akarnak rajtuk a lúgosító és méregtelenítő szakemberek, vagy csak a pénzüket akarják lenyúlni. 

Tényleg lehet és kell lúgosítani a szervezetet?

A lúgosítás hívői szerint azért fontos lúgosítani, mert a szervezetünk elsavasodik. Számos betegség, sőt, már olyat is olvastam, hogy minden betegség forrása a szervezet elsavasodása, és ezen csak a lúgosítás segíthet. Ez dióhéjban egy speciális étrend, amiben sok a zöldség, a gyümölcs, kevés a hús, vagy egyáltalán nincs, és nem lehet édességet, cukrot fogyasztani.

A sav-bázis egyensúly nagyon bonyolult dolog, nem mondom, hogy én kristálytisztán átlátom, lévén, hogy nem vagyok biokémikus. De a lényeg, hogy a szervezet csak az optimális pH érték szűk tartományán belül képes funkcionálni. Ha lúgos irányba tolódna el, az ugyanolyan gáz lenne, mintha túl savas lenne. Ha a szervezet ettől az optimális pH-tól eltér, akkor azt minden erejével próbálja rendbehozni.

Idézem:

pH optimumtól való eltérést a szervezet azonnal korrigálni igyekszik, s teszi ez mindaddig, amíg az egyensúly helyre nem áll vagy a rendelkezésre álló pufferkapacitás ki nem merül. Ez utóbbi eset viszont már akut életveszélyt jelent, amit kompenzálni kell, pl. megfelelő összetételű infúziós kezeléssel. Ez alapján elmondható, hogy a szervezet egészét érintően tartós és nagymértékű sav-bázis egyensúlyzavar nem alakulhat ki.

Mivel ez tényszerűen így van, ezért egyértelmű, hogy betegség sem fog a túlzott savasodástól bekövetkezni, mivel a túlzott savasodás egyszerűen ki sem alakulhat. Vili? Szerintem ez nagyon logikus, és követhető.

Persze ennek ellenére sokan beszámolnak arról, hogy jobban lettek a „lúgosító” étrend hatására. Szerintem ez se túl meglepő. Ha valaki addig a mekiben evett, tömte magába az édességet, és esetleg még piált is, majd ezek után rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és sok tiszta vizet, akkor tényleg simán jobban lehet. Csak ez nem attól lesz, hogy bármi is változna a szervezetének a pH-jában.

Azt meg egyenesen viccesnek tartom, hogy a lúgosító étrend tele van savas gyümölcsökkel, pl. sokszor hallok ilyet, hogy lúgosíts citrommal. Hello, valaki belegondolt abba, hogy a citrom az egyik legsavasabb gyümölcs? Persze, a fentiekből könnyű megállapítani, hogy savasabb sem leszel tőle, de ugye, mennyire illogikus?

Nagyon-nagyon ajánlott olvasmány, ami ennél sokkal tudományosabb, és az idézet is onnan van: http://alimento.blog.hu/2013/12/05/a_ph_kamu

A másik nagyon jó kis cikk a háziorvos blog írójától: http://www.nosalty.hu/ajanlo/lugositas-orvosi-szemmel

Ha most nem győztelek meg Titeket, akkor főleg olvassátok el, és írjatok Nekik bátran kérdést, kommentet!

Ettől függetlenül jó dolog egészségesen, rostokban gazdagon étkezni, és mellőzni cukros dolgokat, így a “lúgosító” étrendtől valóban lehet javulás, csak ne hidd, hogy ezzel lúgosítani fogod a szervezetedet.

Méregtelenítés

Következő kedvencem a méregtelenítés. Mert persze átkozottul meg vagyunk mérgezve, a galád gyártók még a kozmetikumokba is tartósítószert tesznek, nehogy egy hét alatt bepenészedjenek…

Szervezetidegen anyagok, nevezzük méregnek, nap mint nap bejutnak a testünkbe. Elkerülhetetlen. Méregtelenítő folyamatok is mindig zajlanak, mérgezés nélkül is. A méreganyagok nagy részét kipisiljük, egy kisebb része meg az epével, ill. egyéb testnedvekkel, pl. nyál, izzadság, ürül ki. Az átalakulás jelentős része pedig a májban történik.

Ha a szervezetbe annyi méreganyag került, ami meghaladja a méregtelenítő rendszer kapacitását, akkor lesz mérgezés, de ezt garantáltan észre fogjuk venni. Talán egy enyhébb ételmérgezést már mindenkinek sikerült begyűjteni, vagy előfordult, hogy túl sokat ivott, szóval biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van tapasztalata.

A divatos méregtelenítő kúrák pedig nagyon sokszor víz- vagy/és hashajtó hatásúak. Ez nem jó ötlet, kiszáradáshoz vezethet, a hashajtózás is kifejezetten káros lehet. Sokkal jobb ötlet sok vizet inni, és rostokban gazdag, egészséges táplálkozást előnyben részesíteni. A böjttel is óvatosan!

Hozzátenném, hogy a pattanások sem feltétlenül a mérgek külső jelei… Ezernyi oka lehet a pattanásoknak, faggyútúltermelés, hormonális problémák, genetika. Persze az egészséges táplálkozás fontos, de sajnos az nem garancia a tökéletes bőrre. Egyébként leginkább az olajos magvak szoktak pattanásokat okozni az arra érzékenyeknél.

Minderről bővebben és tudományosabban itt olvashattok, és olvassatok is! Pl. itt megtaláljátok, hogy melyik az az egyetlen gyógynövény, ami valóban méregtelenít! http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/03/meregtelenites_labfurdovel_389

A kedvenc idézetem a cikkből:

 A szervezet méregtelenítése olyan illúzió, amelyért sokan még nagyon sok pénzt is hajlandóak kifizetni. Ha ez tényleg megvalósítható lenne, valóban megérné az árát. A szikár tényeknél maradva azonban mindez nem több mint önámítás és szándékos megtévesztés. Sokkal célravezetőbb lehet a káros anyagok fogyasztásának mérséklése tudatos táplálkozással, életmóddal, mint a kampányszerűen végzett méregtelenítés, amely után az életmód visszadöccen a korábbi, egészségtelen kerékvágásba.

Méregtelenítés, lúgosítás a bőrön át?

Az előbbiekben megvilágosodhattunk szerintem eléggé, főleg, ha elolvastátok a lábfürdős cikket. Bármiben áztathatjátok magatokat, bármit kenhettek magatokra, az nem fog Titeket a sok méregtől megszabadítani. Bárcsak ilyen egyszerű lenne… Nem fogja kiszippantani a mérgeket a pórusokon keresztül, én erről még egyetlenegy tudományos kutatást sem találtam, pedig iszonyat mennyiségűt olvastam át az elmúlt években a bőrápolás kapcsán. (Most is kerestem volna valami hasonlót, de nem találtam. Ha Te úgy érzed, ez mégis bizonyított, bátran küldj nekem anyagot! 😉 ) Az agyag- és iszappakolások csupán annyit tesznek, hogy a felesleges faggyút felszívják a bőrről, és segít a bőrt megtisztítani, ezért én is ajánlom. De ha mekiben kajálsz, a benne lévő tényleg gázos tartósítókat és ízfokozókat nem fogja kicuppantani az arcodon keresztül. (Pedig milyen jó lenne…)

Jah, és ha csúnya allergiás reakciót tapasztalnál, kivörösödne és égne a bőröd, azonnal mosd le, mert az allergiás reakció, és nem a mérgektől van…

A lúgosítás kívülről szintén egy igencsak izgalmas újdonság, ami azt a marketinget lovagolja meg, hogy lúgosíts belülről, hiszen ez most olyan divatos. De a bőrödet nem kell lúgosítani, és nem kell félni attól, hogy elsavasodik, ugyanis a bőrödnek eleve nincs pH-ja, egy egészséges bőr savköpenyének pH-ja meg savas. Ez a köpeny tejsavakból és a verejtékből származó aminosavakból áll, és védelmi funkciója van.

Sőt, jellemző, hogy bőrbetegségeknél tolódik el lúgos irányba a savköpeny pH-ja, mint pl. az ekcéma vagy az akné. Egyébként ne gondoljátok, hogy ezt olyan egyszerű eltolni lúgos irányba. Ha egy bőr egészséges, kb. fél órán belül visszaáll erre a kb. 5,5 pH-ra. Szóval elkeserítő hír ez azok számára, akik lúgosítás céljából használnak szappant,  erre max. fél óráig lesz jó, legalábbis egészséges bőr esetén. (Sőt, otthoni gyengéd savas kémiai hámlasztók után is visszaáll a bőr pH-ja a normálisra.)

Ettől függetlenül érzékeny bőrűeknek érdemes odafigyelni arra, hogy bőrbarát pH-jú kozmetikumokat használjanak, egyébként a kozmetikumok INCI-jét már be szokták erre állítani. Kivételt képez a szappan, és néhány lúgos kozmetikum, amiket egyébként büszkén hirdetnek is ezzel a szlogennel, hogy lúgosítsd a bőrödet…

Ez egy jó cikk, ha valakit bővebben is érdekel a téma: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_borapolas/cikkek/az_erzekeny_bor_apolasa/a_ph-ertek__amit_borapolaskor_is_szem_elott_kell_tartani/20101026095941

Meg én is írtam már erről: http://szepsegreceptek.hu/amitol-a-borod-szep-lesz/az-emberi-bor-ph-erteke/

Amiket nagyon-nagyon ajánlok!

Bár rengeteg rosszindulatú kritikát kaptam, hogy orvosnak képzelem magamat, ez nem így van. A mai napig minden bőrbetegséggel hozzám fordulót a bőrdokihoz irányítok, és bár néha szeretnétek, sohasem bíráltam felül egy orvos kezelési tervét. Sőt, maximálisan orvos-párti vagyok, és nagyon ódzkodom a kuruzslóktól, ráadásul rendkívül szkeptikus vagyok. Meggyőződésem, hogy nem kell, hogy vegyészek, vagy biológusok legyetek ilyen alapinfók megértéséhez.  Egyszerűen vegyétek elő a józan eszeteket, és mielőtt mindennek bedőltök, mindent megvásároltok, és mindent elhisztek, olvassatok! Olyan valóban okos emberektől, orvosoktól, vegyészektől, gyógyszerészektől, tudósoktól cikkeket, akik valóban értenek a témához, esetleg tudományos kutatásokat is végeznek, vagy azokkal támasztják alá a cikkeket!

Legeslegjobban 3 blogot és egy könyvet ajánlok Nektek magyarul!

A Ködpiszkáló blogon gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek oszlatása zajlik, és orvosok és gyógyszerészek írják.

Az Alimento blogot egy szuperprofi, képzett dietetikus szakember írja, aki szintén imádja minden szavát tudományos tényekkel és kutatásokkal alátámasztani. Ha érdekel Titeket az egészséges táplálkozás, és szeretnétek tudni, hogy mi az igazság a divatdiétákról, a lúgosításról, a sóról vagy épp a cukorról, akkor itt a helyetek!

A Háziorvos Blogot pedig egy 3 gyermekes nagyon jófej és gyönyörű háziorvos anyuka írja, józan ésszel. Ő is rengeteg tévhitről rántja le a leplet, és mindig közérthető és jó a stílusa.

A 100 kémiai mítosz c. könyv pedig nem vegyészeknek szól elsősorban, hanem olyan laikusoknak, akik nyitottak a tudományra. Olvashattok ott is a lúgosításról, a gyógyteákról, a gyógyszerekről, a fitoösztrogénekről, a szódabikarbónáról és még rengeteg olyan dologról, melyek tévhitként vannak jelen mindennapjainkban, és igen kevesen gondolkoznak el azon, hogy tényleg igazak-e.

Persze én is olvasok könnyed beauty blogokat -sőt, néhányat egyenesen imádok-, de fontos, hogy legyetek okos csajok, és ne dőljetek be a marketing bullshitnek! Ehhez pedig tudományos dolgokat érdemes olvasgatni. Én annyira büszke vagyok a rajongóimra, olvasóimra! Meggyőződésem, hogy az én olvasóim a legokosabb beauty blog olvasók, a legkritikusabb, legélesebb és csodálatos elmével! 🙂

Az egészséges életmód pedig ne kampány legyen, hogy most 21 napig “méregtelenítő “kúrán vagytok, vagy éppen 3 hónapig “lúgosító” diétán. Ehelyett ezerszer jobb ötlet kialakítani egy helyes életmódot, megfelelő táplálkozással, amire mindig odafigyeltek! A bőrápolásra is ugyanezt tudom mondani: kell egy jó rutin, amit minden egyes nap csináltok, mert a csoda nem biztos, hogy megérkezik önmagában heti egy méregtelenítő pakolástól, vagy havi egy kozmetikustól, ilyesmit kiegészítésnek használjatok!

Maradjatok szkeptikusak a jövőben is, további szép bőrt kívánok Nektek!
MsTindigo

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

27 hozzászólás

 1. Muliweg 2014-08-05 - 7:03 de. - Válasz

  Én tudod eléggé egészségtudatos vagyok, orvoskerülő ha csak tehetem, de megmondom őszintén ez a lúgosítás dolog nem szippantott be.
  Az oka ennek az hogy egészségesen, ésszel étkezünk, ezért nem is téma ez. Aki úgy érzi igen, annak az egész étkezését kell megreformálnia, mert kizárólag életmódváltással lehet minőségi életet élni, nem időnként magunkhoz térve ilyen “csodamódszereket” követni.
  Nem kell foglalkozni méregtelenítéssel ha egyszer nem viszek be mérgeket. Én máshogy el sem bírom képzelni az életemet már.
  Nagyon nehéz – nekem is kb 6 évig tartott – átállni egy olyan étkezésre amelynél elmondhatom hogy a bevitt élelmiszer kb 5%-a feldolgozott élelmiszer nálam csak. Ezt nagyon nehéz összehozni.
  De aki erre odafigyel, annak semmi szüksége méregtelenítéssel és egyéb hasonló dologgal foglalkozni.

  • Tindigo 2014-08-05 - 7:14 de. - Válasz

   Abszolút egyetértek ezzel! Talán csak annyival egészíteném ki, hogy aki erre nem figyel oda, az aztán “méregteleníthet” vagy “lúgosíthat” 3 hétig, nem sokkal lesz tőle előrébb…

   • Muliweg 2014-08-05 - 7:17 de. - Válasz

    Igen gondoltam hogy ezt még bele kéne írnom 🙂 de nem tudom hogy vélekednék erről ha egészségtelenül táplálkoznék.
    Tudod nekem az a visszás, hogy aki össze vissza eszik mindenféle egészségtelen kaját, az hogy akarja “rendbe hozni” a szervezetét egy pár hetes “csodakúrával”? Aztán visszatér megint a régi kerékvágásba?

    • Tindigo 2014-08-05 - 7:25 de. - Válasz

     Én nem mindig ettem egészségesen, sőt. Még most is megingok néha, és becsúszik egy üdítő vagy egy fagyi, de már nagyon ésszel. Régen próbálkoztam én is pár hetes diétákkal. Ameddig diétáztam, -egészsgesen ettem-, jól voltam, és amikor megint hol ettem, hol nem, hol ezt, hol azt, megint rosszul lettem. Itt azért egy gondolkozó ember azért rádöbben, hogy ezt nem teheted a szervezeteddel. Szerintem ezt mindenki tudja, max. képtelen nem össze-vissza zabálni, vagy odafigyelni a kajájára. Ez szerintem kicsit olyan, mint a cigi. Azt is mindenki tudja, hogy nem kéne, aztán valaki vagy képes ezen változtatni, vagy nem. Egyébként főleg az össze-vissza zabálóknál, elhízottaknál sokszor lelki problémák vannak a háttérben, és az evéssel kompenzálnak. Ilyenkor nem biztos, hogy a dietetikus kéne legyen az első lépés, hanem egy terapeuta, aztán 2.-nak jöhet egy étkezési szakember is. Nagyon sok kövér embert ismerek, akik ezért kövérek, még ha nem is vallják be. A másik típus meg a menedzser-típus, aki egész nap rohan, és itt-ott bekap valamit, szétstresszeli magát, aztán csodálkozik, hogy rosszul van. Nálam sokáig ez volt a helyzet, és nehéz rajta változtatni, na de milyen megszokáson könnyű?

     • Muliweg 2014-08-05 - 7:32 de.

      Hja hát én sem mindig!! 🙂
      Fagyi pedig létezik egészséges, itt a 16. kerületben, a Vári Fagyizó épp ilyen. Mondjuk cserébe drága, de ritkán járunk. 😛 Itthon is szoktam fagyit csinálni néha….na jó tudom annak nem olyan a feelingje mint elmenni valahová. 🙂
      Teljesen igazad van.
      Én is azóta tudok így étkezni, mióta lelkileg egyben vagyok. Először azt kell rendbe tenni, de ezen tényleg kell dolgoznunk, hisz a mostani testünkben egy életünk van! 🙂
      Én pl kevesebb mozgással is tudom tartani a számomra áhított alakot…..nem edzem már szét magam. Ehhez kell az hogy ésszel étkezzünk. Az anyagcsere is felgyorsul, és sokkal de sokkal jobban érezzük magunkat.
      Van ismerősöm aki egészségesen étkezik, mégis beiktat néha egy egy tisztítókúrát, ami konkrét éhezés. És tudod mire eszméltem ahogy beszélt róla? Hogy ezt neki lelkileg kell megélnie. Már megint ide lyukadtunk ki…..
      Én örülök hogy nem kell éheznem a lelki magamra találás miatt, de én pl sosem eszem magam tele sem. Ezért van az hogy napi 5-ször eszem kb 🙂 de ez jobb mint zabálni aztán éhezni.

     • Tindigo 2014-08-05 - 7:35 de.

      Így van! A másik, amit látok, hogy az emberek mindent könnyen és azonnal akarnak megkapni. 3 hét, aztán minden ok. Jesszus, hány ilyen x napos-hetes mindenféle méregtelenítő meg diétás kúrák vannak, a csodabogyokról nem is beszélve! Bekapod, aztán máris sovány és egészséges vagy. 😀 Sajnos a bőrápolásban is egy csomó ilyen hülye ígéretet lehet olvasni, pl. hogy egy hidratálótól eltűnik másnapra a ráncod…

     • Muliweg 2014-08-05 - 8:11 de.

      Úúúúúgy örülök hogy a KM-re és Rádtaláltam 🙂 mert őrület milyen agymosás folyik a tv-ben és a reklámokban ami a ránctalanító krémeket illeti.
      Az étkezés meg hasonló, nagy nagy üzlet van benne és az emberek hiszékenységét, olvasatlanságát kihasználják.
      Na de ki az aki elhiszi hogy egy bogyóval fogyhat úgy hogy folytatja a zabálást és a tv előtt ülést?????

 2. Borsi 2014-08-05 - 8:25 de. - Válasz

  Kedvencem: Megtalálták a rák ellenszerét, amit a gyógyszerlobbi elhallgat! Igyál nátrium-klorid oldatot! :)))))

  • Tindigo 2014-08-05 - 8:27 de. - Válasz

   Igen, én is imádom a gyógyszerlobbis összeesküvés elméletet, bár én úgy hallottam, a szódabikarbóna meg a citromos víz jobb. 😉

  • Borsi 2014-08-05 - 8:33 de. - Válasz

   Abszolút humán beállítottságú vagyok, a matek sose volt az erősségem, de kiakaszt, hogy néhányan mennyire nem figyeltek oda áltisis kémia, biosz és fizika órákon. Anyuka pl. ölbeveszi a 2 évest az anyósülésen, mer’ csak a hiperbe mennek, ez nettó veszélyeztetés. Vagy benyalja ÉS megosztja FB-on a fenti nátriumkloridos baromságot… Bah!

   • Tindigo 2014-08-05 - 8:42 de. - Válasz

    Én is humán vagyok, sosem ment a matek, de attól még, hogy valaki nem jó matekból, igenis lehet józan esze. 😀

 3. Ingrid 2014-08-05 - 8:30 de. - Válasz

  Én is egyet értek veletek. Rettentően utálom az ilyen felkapott diétákat, méregtelenítő kúrákat. Attól hogy pár hétig belekezd egy ilyen dologba azt hiszi, hogy ez már örök életére így marad. Méregtelenítettem a testem és most egészségesnek érzem magam, ezért vissza is térhetek az össze-vissza evéshez. Nem értem az emberek ezt miért hiszik. Sokszor azt látom hogy kiposztolják hogy hű én most xy diétát tartok mert ez baromi jó azt 2 nap múlva meg kisétál a mekiből.
  Egyszer én is láttam egy műsort a TVben ahol Zacher Gábor beszélt a méregtelenítésről. Akkor azt gondoltam, hogy remélem nézitek és rájöttök hogy tök hülyeség amit tesztek. Szerintem az ő véleményére nagyon is érdemes adni.
  Nagyon jó és hasznos poszt lett ez is. 🙂

  • Tindigo 2014-08-05 - 8:48 de. - Válasz

   Dr. Zacher Gábor nagyon híres toxikológus! Nekem nincs TV-m, de ezt a cikket még régebben olvastam, és most megtaláltam, nagyon jó szerintem: http://hvg.hu/egeszseg/20121115_meregtelenito_kura
   Én a kozmetikumok terén is készen vagyok, hogy mégis hogyan szívná már ki a mérget kívülről egy pakolás? Bahhhh…. Nemrég kaptam iszappakolást, amitől csúnyán bevörösödtem, és égett tőle az arcom, és a nő megmagyarázta, hogy lehet, nem is allergia, hanem kimegy a méreganyag, mert ugye túl sok bennem a méreg. Mondom, linkeljen már be egyetlen kutatást, hogy hogyan csinál ilyen okos dolgot egy iszap? (Mondjuk ekkor már valóban “mérges” voltam…) Erre közölte, hogy azt nem tudja, de mindenhol írják a neten, szóval biztos így van. Ez micsoda érvrendszer, nem? Kb. annyira van ez így szerintem, minthogy a só meggyógyítja a rákot.

   • Ingrid 2014-08-05 - 12:41 du. - Válasz

    Elképesztő miket ki nem találnak. Én nemrégiben szerettem meg az agyagos arcpakolást és nekem tényleg nagyon jó, de nyilván való, hogy ez a faggyút szívja ki a bőrből, nem a mérget. Hihetetlen miket elhisznek.
    Ez a “neten mindenhol írják” duma… nem jöttek még rá az emberek, hogy a sok hasznos dolog mellett még annál is több falsh dolgot találunk. Csak példának hoznám fel, hogy amikor még csak fogászati asszisztens tanuló voltam könyv híján (a régit megszüntették de az újat még nem lehetett kapni…) sokszor én is keresgéltem a neten. Aztán hamar rájöttem, hogy inkább nem kéne mert egy csomó olyan dolgot találtam ami egyáltalán nem volt igaz, ráadásul ezt mint jó kis tétel címmel rakták fel…
    Megmondom őszintén sokszor még akkor is kételkedem mikor szakértői cikkeket olvasok, pont ezek miatt… 3 oldallal később találok ugyanabban a témában hasonló cikket és ott meg az ellenkezőjét állítják.

    • Tindigo 2014-08-05 - 12:50 du. - Válasz

     Én is használtam régebben agyagpakolást, amikor zsírosabb volt a bőröm. Montmorollite és zöld agyagot használtam, mindig én kevertem ki, és nagyon szerettem, mert igen, felszívja a felesleges faggyút, és szépen mattítja a bőrt. Csak a mérget nem szívta ki a fejemből. D:
     Fogászati asszisztens vagy? A húgom is az! 🙂 Olyan kis okos dolgokat tud a fogápolásról! Ő választott nekem fogkefét, Curaproxot, meg fogselymet, és megtanított jól fogat mosni, meg fogselymezni. Erről írtunk is egy cikket, mert szerintem az embereknek fogalmuk sincs a helyes fogmosásról. Nemrég meg egy táborban megkérdeztem a csajokat a közös fürdőben, kinek van fogselyme, és úgy néztek rám, mint egy ufo-ra. 😀
     A szakértői cikkeknél sem mindig egyszerű kiigazodni, valóban. Én már találtam jó pár hiteles forrást, és néhol ezek között is akadnak nem teljesen megegyező vélemének. Én ilyenkor az óvatosabb cikkből szoktam Nektek tanácsot adni, biztos, ami biztos alapon. De szöges ellentétekre még nem bukkantam a bőrápolás kapcsán.

 4. Audrey80 2014-08-05 - 12:09 du. - Válasz

  Jó cikk, bár újat nem mondtál, mert a ködpiszkálót én is olvastam meg Zachert is láttam a tévében, bár régebben volt.
  Komolyan falnak megyek, hogy egyes emberek milyen hiszékenyek.

  • Tindigo 2014-08-05 - 12:22 du. - Válasz

   😀 Amúgy a háziorvos blog is nagyon jó, főként hasznos, ha már van gyereked, majd nézd meg. 🙂

 5. TamaraK 2014-08-05 - 3:41 du. - Válasz

  Sziasztok!

  Én csak furcsállom, hogy sokan nem hisznek a méregtelenítésben. Mármint oké, hogy van benne egy jókora marketing is, de számomra furcsa, hogy annyi sok mérget eszünk, iszunk, szívunk be, hogy az hihetetlen. Nem tudom elhinni, hogy a szervezetem képes 100%-ban kiválasztani ezeket és kiüríteni a szervezetből. Én úgy gondolom, hogy azért van ennyi betegség és probléma, mert a béltisztítás fontosságát eltitkolják előlünk.
  A problémák 90%-a a bélrendszerből indul, így ha nem tisztítjuk ki akkor mikor fog tisztulni? Szerintem semmikor mert nem eszünk elég rostot. És ez a kulcsszó. Rostbevitel. Én pl pont emiatt vettem a naturalhelp rostot hogy pótoljam ezeket. Vagy csak én látom rosszul? Bár mindig is szkeptikus voltam de engem inkább a betegség rettent el mint az egészség.

  Na, mindegy csak gondoltam megírom a véleményem 🙂

  • Tindigo 2014-08-05 - 4:48 du. - Válasz

   Nekem az a fura, hogy Te is a “hit” szót használod. Ez itt nem a hittan-szakkör. 🙂 “sokan nem hisznek”, aztán “nem tudom elhinni”… Én max. azt nem tudom elhinni, hogy az ilyen badarságokat elhiszik az emberek. Azt még megértem, ha valaki hisz istenben, és ettől neki könnyebb, de ez itt az emberi test, azért már elég sok mindent tudnak róla.
   Az emberi szervezetben lévő salakanyagokból sem jut vissza a szervezetbe semmi, kijön az magától is. Ha mégis, akkor valószínűleg már kórházban vagy. A hüvely és a bél is remekül képes öntisztulni, egyiket sem kell irrigálni, meg egyebeket tenni vele. Nyilván a rostban gazdag táplálkozás fontos, de én inkább úgy mondanám, hogy fontos az, hogy megfelelően táplálkozzunk, mert a fehérjék, szénhidrátok stb. ugyanilyen fontossággal bírnak, és nem lehet azt mondani, hogy a legfontosabb a rost, és punktum.

  • Muliweg 2014-08-06 - 7:03 de. - Válasz

   Ne rost tablettát egyél, hanem több zöldséget és gyümölcsöt (ez a rost), és ha úgy érzed hogy méregtelenítened kell, inkább életmódot változtass hogy kevesebb méreganyagot vigyél be.
   Ha így teszel, nem fogsz ilyeneken gondolkodni.
   Teljesen igazad van hogy a bélrendszer egészsége kulcsfontosságú, de ne a mérget akard kihajtani, hanem ne vidd be. Ez utóbbi nem csak egészségesebb és egyszerűbb, de még értelme is van, míg az előbbinek nem igazán. 😉

 6. PAncsi 2014-08-06 - 11:18 de. - Válasz

  Én úgy látom, hogy azért tudnak olyan divatosak lenni ezek a méregtelenítő meg lúgosító dolgok, mert az embereknek egyszerűbb és kényelmesebb bevenni néhány méregtelenítő tablettát, meg belelógatni a lábukat a méregtelenítő vízbe, mint folyamatosan odafigyelni magukra, hogy ne egyenek össze-vissza feldolgozott tápanyagokat, viszont egészséges tápanyagokat vigyenek a szervezetükbe,rendszeresen mozogjanak, figyeljenek a hozzállásukra…
  Kicsit olyanok ezek is talán, mint a fogyitabletták: könnyebb ebből az irányból megközelíteni az egészséges életmódot (bár ahogy elnézem, nem vagyok egyedül ezzel a meglátásommal 🙂

 7. Dii 2014-08-28 - 4:38 de. - Válasz

  Nagyon boldog vagyok, hogy valaki végre megírta ezt! Engem nagyon bosszant ez a népbutítás, ami az elsavasodásról és méregtelenítési kúrákról szól. Szóval tényleg örülök, hogy megírtad ezt a cikket és remélem, sok emberhez eljut 🙂

  • Tindigo 2014-08-28 - 7:57 de. - Válasz

   Köszi! 🙂 Osszátok esetleg meg, az biztosan segít az “eljutásban”.

 8. Gina 2015-01-10 - 7:16 du. - Válasz

  Köszi, Ildi! 🙂

  Már volt nekem a legsúlyosabbanak atartott betegségem.
  Természetesen akadt, aki üvöltözött velem, hogyaszongya: “csak a nyerskoszt, és punktum”!
  Mert az lúgosít, meg különben is. (Bélműtétem volt, tehát eleve tilos. Nem baj.)
  Persze volt igen nagy nyomásgyakorlás a kemo-val is, tehát két tűz közé…
  Mit csináltam ekkor: egy ide, egy oda (majdnem), vagyis az arany középutat használva: sok növény, de főve, energetikai gyógymódok, egyebek.
  A kemorol le kellett menni 3 nap múlva, nem bírta a szervezetem.
  Most azt mondom, jobb is.
  DE: a félelem a lúgosítás, stb ügyben szintén borzasztó rossz.
  Mindenkinek azt mondom: a Belső Mester kompetens a gyógyulásban, mindenféle egészségben.
  Abban is, kinek a tanácsát fogadjuk meg és hogyan?
  Sok sikert, Ildi! 🙂

  • Tindigo 2015-01-10 - 8:01 du. - Válasz

   Örülök, hogy meggyógyultál, és köszönöm, hogy megosztottad velünk a sztoridat! 🙂 Adminon látom az e-mail címedet is, Aranyecset az egyik kedvenc könyvem!

 9. Emci 2016-07-19 - 8:16 du. - Válasz

  Igazad van, dee……én Ferenczy Lászlónak mégjobban hiszek! Fél életet ezzel töltötte és szerintem nem lehet azt mondani, hogy nincs igaza, mert neki igaza van!

  • Tindigo 2016-07-22 - 10:51 de. - Válasz

   Ha igazam van, nincs de. De mivel van de, nincs igazam. Te pedig már előre tudtad a helyes választ, mégis megkérdeztél. Nem gond, hogy nem értesz velem egyet, de messze te kérdezel a legtöbbet, úgyhogy innentől kezdve megkímélném magamat a napi szintű válaszolgatástól, mivel te úgy is jobban tudod. 😉 Nekem meg ez elég sok energia.

Hagyj üzenetet