Újévi fogadalom – Hogyan tartsd meg őket?

Főoldal/Amitől a bőröd szép lesz (Blog), psziché/Újévi fogadalom – Hogyan tartsd meg őket?

Brit tudósok szerint az újévi fogadalmakat az emberek 99%-a végül nem tudja betartani. Viccen kívül, ki az, akinek eddig sikerült minden újévi fogadalmát végül betartani? Ki az, aki még sosem bukott el már januárban? Ebben a cikkben ahhoz szeretnék Nektek hasznos tanácsokat adni, hogy 2017-ben végre sikerüljön is betartani az újévi fogadalmakat!

Egyik kedvenc könyvem Roy F. Baumeister, John Tierney: Akaraterő c. könyve. Bár rendkívül hasznosnak tartom, csak azoknak ajánlom, akik bírják a viszonylag száraz, rengeteg kutatást megemlítő könyveket. (Én bírom, van egy ilyen perverzióm, talán azért is lett ilyen a blog. 😀 ) Ebben a könyvben viszont nagyon jó tanácsokat kapunk ahhoz, hogyan változtassunk. Valamint life coach is vagyok, és nekem az egyik célkitűzésem 2017-re, hogy a blogot elviszem egy holisztikus irányba, ugyanis mélyen hiszek abban, hogy akkor lesz szép a bőrünk, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezért a bőrápolás mellett rengeteget olvasok coaching és pszichológia témában, és szedem össze és alkalmazom is a jobbnál jobb módszereket, úgyhogy ebben a cikkben egy olyan általam kidolgozott módszert osztok meg Veletek, ami nagyon sokaknak segített már.

Az akaraterő véges

Akaraterőnk egy véges dolog, mondhatjuk úgy is, hogy van egy mennyisége, és sajnos ha elfogyott, másra már nem marad erőnk. Dióhéjban azért bukik el az emberek 99%-a az újévi fogadalmai kapcsán, mert egyszerre akar mindent megváltoztatni. Pl. ilyen listákra gondolok: (Nem, nem az én listám, csak ezek tipikus újévi fogadalmak.)

 • Lemondok az édességről, egészségesen étkezem.
 • Leszokok  a dohányzásról.
 • Rendszeresen sportolok.
 • Megtanulok angolul.
 • Elvégzek ilyen-olyan amolyan tanfolyamot, iskolát.
 • Állást váltok/vállalkozásba kezdek.
 • Megreformálom a bőrápolási rutinomat és/vagy elmegyek góckutatásra. 😉
 • stb. stb. stb.

Ha ennyi mindent akarunk egyszerre véghezvinni, garantáltan megtörténik két dolog:

 1. Elveszítjük a fókuszt.
 2. Egyik változtatásra sem marad elég energiánk.

A megszokás nagy úr

A megszokásnak van egy olyan előnye, hogy bármilyen cselekvés, ami megszokássá alakult, az egyfajta rutin, és lebonyolítása nem igényel különösebb akaraterőt. Pl. a rossz gyomrom miatt gyakorlatilag az életem nagy részét végigdiétáztam, és most is speciális étrenden vagyok. Nekem az, hogy holnaptól nem ehetek ezt vagy azt, annyira az életem része, hogy nem igényel tőlem különösebb akaraterőt a megvalósítása, mert MEGSZOKTAM. Megszoktam, hogy a legtöbb étteremben alig van étel, amit megehetek. Megszoktam, hogy ha nem itthon sütök, akkor tutira nem fogok édességet enni, és minden szívfájdalom nélkül simán végignézem, amikor a buliban a szülinapos tortáját mindenki vadul habzsolja, kivéve én. A megszokáshoz pedig nem kell már különösebb akaraterő. Mivel évek óta mozgok, ezért nem hogy nem igényel tőlem akaraterőt az, hogy pl. most táncolni menjek, hanem alig várom, hogy táncolhassak, és ha kimarad valami miatt, hiányzik. A rendszeresen sportoló embereknek nem kell akaraterő az edzéshez, hanem szinte elvonási tüneteik vannak, ha nem mehetnek. Ráadásul a mozgástól sokkal energikusabbak leszünk, ezért a sportoló emberek éppen attól lesznek enerváltak, ha nem mehetnek el kedvenc edzésükre.

Ellenben nagy éjjeli bagoly vagyok, éjfél előtt sose fekszem le aludni, és ha néha fel kell kelnem reggel 6-kor, úgy érzem, a világ fájdalma szakadt rám, és el is használtam egy jó adag akaraterőt már kora reggel. Nyilván annak, aki évek óta reggel 6-kor kel, ez teljesen normális, és nem igényel különösebb energiát tőle.

Rengeteg megszokásunk van, és sajnos a rossz dolgokhoz is ugyanúgy hozzá lehet szokni, mint a jó dolgokhoz, lásd kapcsolatokon belüli bántalmazás, alkohol, dohányzás, drog stb.

Amikor változtatni akarunk az életünkön, akkor az a lényeg, hogy hosszú-távon olyan új megszokásokat alakítsunk ki, melyekhez nem kell már akaraterő. Nagyon sok helyen írnak 21 napot, de szerintem életmódváltás esetén kell legalább 3 hónap, hogy tényleg hozzászokjunk, és már ne kelljen hozzá többet akaraterő, mert megszokássá alakult. Plusz általában 3 hónap után van látható eredménye annak, hogy pl. egészségesen eszünk, sportolunk vagy éppen nyelvet tanulunk. 3 hét után csak a drasztikus és hosszú-távon nem tartható fogyókúráknak van eredménye, amit senkinek sem ajánlok, idegennyelvet meg nem sokan tanultak még meg 3 hét alatt… Ha pedig van látható eredmény, akkor van sikerélmény, pozitív visszacsatolás, ami által új szokásunkat képesek vagyunk igazán hosszú-távon is megtartani.

Egy módszer, hogy min változtass először

Ha Neked is sikerült egy 10-20 pontos listát összeírnod, hogy min is akarsz változtatni 2017-ben, először is engedd el. Engedd el azt, hogy az összes sikerülni fog, és nem is kell, hogy mind sikerüljön. Koncentrálj a legfontosabbakra!

Szerintem jó módszer csinálni egy táblázatot:

 • Első oszlop: változtatás megnevezése
 • Második oszlop: Milyen negatív dolgokat engedhetsz el vele? (pl. -10 kiló, betegség, stressz stb.)
 • Harmadik oszlop: Milyen pozitív dolgokat nyerhetsz vele? (pl. szép test, egészség, több pénz stb.)
 • Negyedik oszlop: 1-10-ig mennyire fontos Neked, hogy ezen változtass?
 • Ötödik oszlop: 1-10-ig mekkora sikerélményt adna, ha ezen tudnál változtatni?
 • Hatodik oszlop: Fogalmazd meg,miért szeretnéd éppen ezt a változást!

Végül válassz ki egyet, a számok vagy éppen a megérzésed alapján, de csak egyet! Az is egy jó megoldás, ha azzal kezdesz, amit pl. 1-10-ig a legkönnyebben tudsz megvalósítani, mert akkor lesz sikerélményed, ami erőt ad a további változtatásokhoz! Ha az az egy már megszokássá alakult, és nem emészti el az összes energiádat, akkor jöhet a következő!

Ha megcsinálnátok, és kérdésetek van ezzel kapcsolatban, nagyon várom kommentben!

Végül pedig itt a karácsonyi üzenetem Nektek, amit Facebookon láthattatok! Nem vagy ott az FB oldalamon? Csatlakozz! 🙂  (A videóban említett Promineo Chem Kft. a Tindigo Siker szérum forgalmazója.)

Kellemes ünnepeket!

Tindigo

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!