Mivel ma van a boldogság világnapja, így szeretnék pár tippet adni ahhoz, hogy megtaláljátok magatokban a boldogságot. 🙂 Csapjunk is bele, úgy is rég volt már bármilyen pszihé cikk a blogon, és néha ez sem árt, hogy a gyönyörű bőrötökben jól is érezzétek magatokat. 😉

1. Itt és most

Ez egy alapvető dolog, ami egyébként borzasztó nehéz. Hiába voltál boldog valaha, az a valaha most nem segít, ha épp szomorú vagy. Hiába hiszed azt, hogy majd boldog leszel ha, mert ha így állsz hozzá, akkor sosem leszel az. Boldognak lenni csak itt és most lehet, ez a legfontosabb, amit meg kell értened. Sőt, az autód, a házad, és az új palettád sem lesz boldog, csak Te lehetsz az, aki boldog. Rengeteg embert látod, akik majd boldogok lesznek ha …. (piros hó esik az égből), de még ha teljesül is egy vágyuk, ideig-óráig tudnak csak benne boldogok lenni. Beleszoknak az újba, vagy éppen elvesztik, amit megszereztek, megváltoznak a körülmények, aztán lehet megint sírni. Egyébként ki mondta, hogy a cél a boldogság? Miért ne élvezhetnénk az utat?

2. Tedd azt, ami az orrod előtt van

Sokszor túlgondoljuk a dolgokat, túlbonyolítjuk őket. Legalábbis én aztán bírok komplikálni, talán a férfiak egyszerűbbek ilyen szempontból. 😀 Mindenesetre sokat segít, ha az önsajnálat helyett belevetjük magunkat abba, amit az orrunk előtt van, legyen az munka, mosogatás, edzés, vagy bármi más. Én képes voltam (na jó, néha még mindig előfordul,) addig agyalni, meg sajnálni magamat, hogy olyan dolgot kell csinálnom, amihez nincs kedvem, hogy a végére az egész nap haszontalanul elment. Ezért most már letudom, amit kell, pozitívan fogom fel, és utána csinálom, amit szeretek csinálni. Ennyi. Nálam ez sokat hozzátett a boldogsághoz.

3. Légy a legjobb önmagad!

Képzeld el magadat, hogy milyen is akarsz lenni! Kivel lennél szívesen a nap 24 órájában? Egy folyton panaszkodó mártírral, aki kesereg, hogy semmire nincs ideje, pénze, az állása, gyereke, stb. miatt? Aki nem tud magára időt és pénzt szakítani? Aki folyton nyafog? Ugye nem akarnál ilyen emberrel együtt lenni? Rinya helyett tedd fel a „Hogyan?” kérdést, hidd el, sokkal célravezetőbb lesz. (Hogyan lehetne több szabadidőm? Hogyan lehetne több pénzem? Hogyan lehetnék többet a gyerekemmel? stb.) Az meg a másik, hogy nem csak azért kell a legjobb önmagad lenni, hogy boldog legyél, hanem azért, mert ha nem vagy boldog, a környezetednek is sokkal nehezebb. Ki szeretne éppenséggel egy nyúzott, rosszkedvű anyát, vagy éppen feleséget? Ki akar egy olyan barátnőt, aki mindig csak panaszkodik, és lehúz? Mindenre van megoldás, ez valóban így van, de ehhez kell egy konstruktív „megcsinálom” látásmód, sok-sok „hogyan” kérdés megválaszolásával.

4. Szánj időt és pénzt magadra!

Hány embertől hallom nap mint nap, mikor megkérdezem őket, mit szeretnek csinálni, hogy szeretek főzni/rajzolni/jógázni stb. csak nincs időm. Vagy nincs pénzem. Vagy én nem tehetem meg, hiszen anya és feleség vagyok, nekem kötelességeim vannak. Vagy bla-bla-bla. Elég a kifogásokból! Tedd azt, amit szeretsz, legalább alkalmanként, különben becsavarodsz. Ha vezetnéd az összes havi kiadásodat egy hónapig, meglepődnél, hogy mennyi hülyeségre költesz pénzt, hogy a sok apróságból milyen nagy összegek lesznek, és milyen sokat tesz ki az „elféjszbukozott” és eltévézett idő… (Egyébként mindkettőre van progi, sok pénzügyi okostelefon alkalmazás van, és olyan alkalmazás is van, ami nézi, hogy a számítógépen hol mennyit szörföztél… Érdemes beregelni, meglepődni, és változtatni. De figyelmeztetlek, iszonyat ezzel szembesülni, én néztem egy ideig, de már nem merem. Lehet, újra kéne. 😀 Annyi változott azért, hogy már nem jövök ilyen hülye kifogásokkal. :D)

5. Önismeret

Ismerd meg magadat! Ezt bizony sok bölcs ember szajkózza folyton-folyvást. Én évekig jártam terapeutához, ami egy önismereti utazás volt, aztán pár éve meditálok, és most már festek is. De nagy önismereti utazás volt az is, amikor még rendszeresen és sokat tudtam sportolni, a blogról nem is beszélve. 😀 Sokszor azt hisszük, hogy ilyenek, vagy olyanok vagyunk, közben meg sokkal inkább olyannak látjuk magunkat, amilyennek szeretnénk… Nagyszerű dolog, ha van egy tükör, ami segít magunkat valójában látni, legyen ez a tükör bármi is. Ha jól ismerjük magunkat, és tudjuk, hogyan működünk, akkor azt tudjuk adni magunknak, amire valóban szükségünk van, és tudjuk, hogyan vidítsuk fel saját magunkat.

+1 tipp: Belül keresd a boldogságot!

Ez abszolút az előzőekhez egy erős visszacsatolás. Nem fogjuk tartósan megkapni a boldogságot külső dolgokban. Sem smink, sem krém, sem szép ruha, sőt, még egy szuper pasi sem fog minket örökké boldoggá tenni. (Elárulom, a szuper pasik szívesebben mennek egy vidám, boldog nőhöz, mint egy depishez, aki arra vár, hogy valaki őt tegye már most azonnal boldoggá… 2 depis panaszláda együtt, hát, az se biztos, hogy túl nyerő.) Meg kell találnod és persze tanulnod azokat a módszereket, technikákat, amik segíthetnek ebben. Sok vicces kis „quotes” terjeng a neten, hogy a cipőtől majd boldog leszel, de aki túl sokat és feleslegesen vásárol, az semmi mást nem csinál, csak kompenzál. De ez megér egy külön cikket, talán lesz is. Addig is keressétek magatokban belül a boldogságot, mert valójában ott található meg.
Szerintem a legkönnyebb a valódi énünkhöz közel kerülni a flowban, vagyis amikor egy olyan tevékenységben bontakozunk ki, amiben nagyon jól érezzük magukat. Nekem ilyen volt a tánc, az edzés, most pedig a festés az.

Könyvajánló

Ezek olyan könyvek, amik nekem sokat segítettek:

  • Lama Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
  • Lama Ole Nydahl: Könyv a szerelemről
  • Csíkszentmihályi Mihály: Flow
  • Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő
  • Brian Tracey: Maximális teljesítmény
  • Csíkszentmihályi Mihály: A jó üzlet (Ezt főleg a hozzám hasonló vállalkozó típusúaknak, vagy/és vezető pozíciókban dolgozóknak ajánlom.)

Lama Ole Nydahl egy láma, ő buddhista könyveket ír. Egyébként nagyon jó, gyakorlatias könyvek, amikből nem buddhisták is abszolút profitálhatnak, de nem feltétlenül a legjobb azoknak, akik pl. hithű keresztények, és nem is igazán nyitottak másra. (Amivel tényleg semmi gond nincs, csak szerintem nekik jobb a többi könyv, és nem akarom, hogy vásárlás után jöjjenek rá, mit is ajánlottam nekik. 🙂 )

Na mára ennyit. 🙂  Ti miben találjátok meg a boldogságotokat? Milyen tippeket tudnátok a fentiekhez hozzátenni? Van olyan könyv, személy, módszer, vagy bármi, ami segített boldogabbnak lenni? Nagyon kíváncsi vagyok rá!

Szeretettel ölel Titeket,
MsTindigo, vagyis Ildi

Legyetek nagyon boldogok!

0