Barion Pixel

Nemrég feldobtam FB-n, hogy miről is olvasnátok szívesen, ami még nem volt a blogon, így jött ez a téma, amit ezúton is köszönök! Nos, ebben finoman szólva nem vagyok szakértő, a körmeimet inkább csak körömerősítő lakkal kenem át. Kézkrémet persze használok, sokat és rendszeresen, és a kézfejemet is bekenem fényvédővel, hogy megelőzzem az öregségi foltokat, de itt meg is állt minden kézápolás nálam. Ezért megkértem Pancsit, akinek a keze önmagában a legjobb reklám, olyan gyönyörű, és hozzám hasonlóan vad INCI-mániás, hogy írjon egy vendégpostot, és szerencsénkre el is árulta nekünk, hogyan lehet olyan gyönyörű a körömágyunk, mint neki. 🙂 (Igen, a fenti képen is az ő keze látható, nem az enyém. 😀 )

Hogyan ápold a körömágy bőrét?

A körömágybőr ápolására általában nem fordítunk túl nagy figyelmet, hiszen nem túl nagy területről van szó, azonban ha ápolatlan, akár egy szép lakkozás adta látványt is el tud csúfítani egy beszakadozott, száraz körömágybőr.
Ha nem szeretnénk vele túl sokat foglalkozni, illetve rendszertelenül tudunk rá időt szánni, annyit mindenképp megtehetünk, hogy naponta egyszer, amikor a kezünket krémezzük, akkor beledolgozunk némi krémet a körömágyunkba is – már így is sokat tehetünk az állapotáért.


Amennyiben a bőrünk szárazabb, illetve ennél többet szeretnénk tenni az ápolt kéz-kézbőr és körmök eléréséért, akkor az alábbiakat ajánlom.

Körömre ránőtt bőr eltávolítása

A körömágybőr ápolása előtt ajánlott a körömre ránőtt bőrt a körömről eltávolítani. Erre elsősorban esztétikai szempontok miatt van szükség, ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha erre a ránőtt körömágybőrre lakkozunk, az nem lesz tartós, a bőrről nagyon gyorsan lepattog a körömlakk. A kutikula eltávolítását megtehetjük műanyag (pl Essence – ), vagy fém bőrfeltolóval (pl. ez) ekkor egy rövid áztatást (vagy fürdést) követően a felpuhult körömlemezen lévő bőrt óvatosan visszanyomjuk. Nem szabad túl nagy erőt kifejteni, nehogy megsértsük a hátsó bőrredőt, ami a körömágy gyulladását okozhatja. (Ilyen bőrfeltolóm nekem is van, pedikűrözéshez használom, és nagyon szuper. – Ildi)

Ma már kaphatóak körömbőr oldó készítmények, melyeket akkor vethetünk be, amikor a kutikula „nagyon ragaszkodik” a körmünkhöz, nehezen lehet felkaparni a körömlemezről. Ezek néhány perc hatóidő után feloldják a körömre tapadt bőrt és könnyen fel tudjuk tolni azt. A használatuk során arra kell figyelnünk, hogy a felesleget mindig alaposan távolítsuk el a körmünkről és bőrünkről, mivel a bennük lévő savas hatóanyag kiszáríthatja azokat. Ár-érték arányban szerintem erre a célra tökéletes választás a professzionális márka, a Crystal Nails Cuticle Remover bőroldója. (A triclosan miatt gyakori használatát nem ajánlanám, de néha-néha belefér. – Ildi)

Ha a fentiek közül még egyikkel sem rendelkezünk és szeretnénk egyben megvásárolni a kettőt, ajánlom az Alverde körömbőreltávolító stiftet, amiben benne van a folyadék, a kupakját pedig olyan formájúra alakították ki, hogy vissza lehet tolni vele a bőrt, bár hosszú távon szerintem kényelmesebb a fent mutatott termékeket használni.

Szabad-e vágni a körömágy bőrét?

A körömágybőr vágása nem, illetve csak nagyon indokolt esetekben ajánlott. Ehhez a művelethez kiváló minőségű rozsdamentes, steril bőrvágó ollóra van szükség, a hibás, életlen olló ugyanis nem vág, hanem tépi, szakítja a bőrt, mely szintén bőrgyulladáshoz vezethet.

Mivel ápold a körömágy bőrét?

A körömágybőr ápolásában kiemelt fontosságú a hidratálás, hogy igazán ápolt legyen a „körmeink környéke”. Ezt elsősorban krémekkel, másodsorban pedig ápoló olajokkal tehetjük. Ma már kaphatóak kifejezetten a körömágybőr ápolására, hidratálására készült termékek is, egyéni preferencia, hogy milyet választunk, véleményem szerint ez esetben a hangsúly nem annyira magán a terméken, inkább a gyakoriságon, a rendszerességen van.

A krém vagy olaj közötti választás tekintetében szerintem elsősorban a bőr hidratálására érdemes hangsúlyt fektetni, majd a már hidratált bőrt érdemes tovább ápolni olajokkal.

A drogériák polcain találhatunk több, a körömágybőr ápolására szolgáló terméket is: én főleg az alsóbb árkategóriájú termékeket részesítem előnyben, szerintem ebből nem érdemes túl drága készítmény vásárolni. Az Essence vagy a Rival de Loop ilyen célú terméke szerintem abszolút jól használható és gazdaságos árú termékek.

Ahogy már Ildi is írt róla korábban, az urea tartalmú krémek nagyon jól hidratálják a bőrt, emellett körömerősítő hatásuk is van. Ezért én elsősorban urea tartalmú krémekkel ápolom a kezem és a körömágyam bőrét is. Urea tartalmú termékekből viszonylag széles a kínálat:

A Balea kínálatában találunk urea tartalmú kézkrémet, bár ebben illatanyag sajnos van, illetve én szeretem a kissé több hatóanyagot tartalmazó sarokbőr repedés elleni krémüket is, sajnos ez utóbbi is tartalmaz illót, kámfort, de ettől eltekintve szép az összetevőlista. Ezt a körömágybőrbe dolgozom alaposan és nagyon jól hidratálja a bőrt. Ha nincs a közelünkben DM, ureat tartalmazó krémeket a gyógyszertárak is szoktak készíteni, érdemes körülnézni a magisztrális krémeket árusító gyógyszertárakban.

A körömágybőr táplálására a krémeken felül használhatunk olajakat is (amelyek nemcsak a körömágybőrnek, de a körmeinknek is jót tesznek). Erre a célra bármilyen természetes olaj jó lehet (olíva, argánolaj, mandulaolaj), de kaphatóak kifejezetten a köröm és körömágybőr ápolására gyártott olajkeverékek is, mint például az Aromax körömápoló olaj, illetve az Alverde olaja. Sajnos mindegyik tartalmaz illóolajat, de az interneten keringő receptek alapján saját keveréket is készíthetünk (például olíva, kókusz, és E-vitamin keverékéből), vagy használhatunk akár ilatmentes babaolajat is erre a célra, melynek az ára is nagyon kedvező.

Ezeket az érintett területre visszük fel, kicsit hagyjuk beszívódni, majd bedolgozzuk a bőrbe, a felesleget pedig letöröljük a bőrről. Aki olyan munkát végez, hogy van lehetősége nap közben néhány másodpercet erre szánni, akkor érdemes az asztalunkon is tartani egy kis üvegcsében olajat és egyéb teendőink közben napközben ápolni a körömágy bőrét (csak arra figyeljünk, hogy a klaviatúrát, papírjainkat ne kenjük össze).

Extra ápolás a kezednek

Az, hogy ki milyen gyakran és mivel ápolja a kézbőrét, igen egyéni, Ildi ajánlott már kézkrémeket a blogban, így én erre nem is térnék ki. A kézbőr ápolásával kapcsolatban inkább csak egy apró tippet osztanék meg Veletek. A takarítás során használt vegyszerek károsítják a bőr hámrétegét, kiszárítják, így rugalmatlanná válhat a bőr, így bár nem könnyű hozzászokni, érdemes ilyenkor gumikesztyűt felvenni, ezzel nagyon sokat tehetünk a kézbőrünk (és körmeink) óvása érdekében. Sőt! Ha a kesztyű felvétele előtt vastagon bekrémezzük a kézbőrünket, még ápolhatjuk is azt takarítás közben. A kesztyűben ugyanis nagyon gyorsan beszívódik a felkent krém és nemhogy kiszárad, inkább pihe-puha lesz a bőrünk a takarítás végére.

Gondolatok a körömápolásról

Sokfélék vagyunk, van aki lakkozza a körmét, van aki nem. Az azonban már általános igény, hogy ne csak a kézbőrünk, körömágybőrünk, de a körmeink is szépek és egészségesek legyenek. A fentiekkel a körmeinket is óvjuk, ápoljuk, azonban szeretném kiemelni, hogy mind az ureát tartalmazó célzott krémezéssel, mind a fent is említett rendszeres olajozással természetes módon erősíthetjük is a körmeinket. Ehhez naponta bőségesen bekenjük a csupasz körmünket a kiválasztott krémmel vagy olajjal, néhány percig hagyjuk beszívódni majd letöröljük a felesleget. A krém hidratálja és ezzel erősíti, az olaj pedig táplálja a körmeinket.

A drogériákban kaphatóak erősítő körömlakkok is, melyek a töredezés, lemezesedés leküzdésében segíthetnek (például Eveline). Az igazán hatékony erősítő lakkok azonban formaldehidet tartalmaznak, ami miatt nem ajánlott tartósan használni őket, erre mindenképp figyeljünk oda.

Ha természetesen ápolt, erős és fényes körmöket szeretnénk körömlakk nélkül, érdemes megpróbálnunk a japán manikűrt. A japán manikűr célja, az egészséges, a vékony, töredezett körmök méhviasszal történő ápolása, táplálása. A méhviaszt polírozóval dolgozzák be a körömbe, majd egy fényes réteggel zárják a manikűrt, aminek köszönhetően a körmök nagyon szépek és fényesek lesznek. Kérhetünk ilyen kezelést körmös szalonban, vagy akár otthonra is vásárolhatunk magunknak ilyen készletet.

Ti hogyan ápoljátok a körömágy bőrét?

További hasznos köröm- és bőrápolási infókért pedig nézzetek be Pancsi blogjába! 🙂 Pancsi egyébként rosaceával küzd, és nagyon profi rosaceás bőrre való rutinja van, tehát ha ilyesmi problémával küzdötök, mindenképpen érdemes megnézni, miket használ Pancsi.