Szerintem terhesség alatt bőrápolás fronton alapvetően kétféle nőt különböztethetünk meg. Az egyik, akit sose foglalkoztatott tudományos oldalról a bőrápolás, fogalma sincs, mi az, hogy INCI, és még ha szereti kozmetikumot vásárolni, használni, illat, vagy márka alapján választ. Ők valószínűleg nem is gondolnak arra, hogy mit lehet, és mit nem terhesen használni, vagy ha mégis, meggyőződésük, hogy natúrkozmetikummal nagyon nem lőhetnek mellé… (Ami ugye egyáltalán nem igaz, erre később még visszatérek.) Aztán vannak azok a nők, akik imádják a krémmániát, bújják az INCI-t, és persze engem is szívesen olvasnak. Tudnak összetevőlista alapján választani, és elgondolkoznak azon, hogy vajon szabad-e babavárás alatt kémiai hámlasztókat használni, vagy éppen le kell-e cserélniük a jól bevált kémiai fényvédőjüket fizikaira. Megpróbálom ezt a cikket most úgy megírni, hogy akármelyik csoport is találna rám, segítsen ez a cikk jó döntést hozni, de ha valamit nem értenétek 100%-ig, bátran kérdezzetek! 🙂

Néhány szó kezdőknek

Ha kezdő bőrápoló vagy, és most csöppentél a blogomra, akkor tudnod kell, hogy az egyedüli, ami számít egy kozmetikum kiválasztásánál, az az INCI, vagyis összetevőlista. Tök mindegy, hogy mi van ráírva, érzékeny bőrre, kismamákak, natúr, bio, ilyen-olyan certifikált, sajnos attól még nem lesz jó neked. Muszáj minden esetben a legnagyobb alapossággal megvizsgálni az összetevőlistát, és az alapján kiválasztani a kozmetikumodat, akár terhes vagy, akár nem. Írtam egy bejegyzést kezdőknek, hogyan érdemes nekiállni a kozmetikumod kielemezésének, de a tartalomjegyzékben rengeteg hasznos cikk van már, és persze kérdezhetsz is bátran.

Néhány szó profiknak

Azt kell látnotok, hogy a kismamákkal alapvetően mindenki túlóvatoskodja a dolgot, de mindenben megoszlanak a vélemények. Pl. van, aki tiltja a hajfestést, más azt ajánlja, hogy szabad levegőn festess hajat, aztán megint más azt, hogy melíroztatni nyugodtan lehet, így volt bőven miről olvasgatnom, mikor megírtam a hajfestésről szóló ezen cikkemet. (Ugyanez van az alkohollal is pl., van, aki tiltja, van, aki szerint egy pohár bor vagy sör rendben stb.) Ez egy nehéz és némileg szubjektív, és babaváróknak tényleg nagy felelősség tanácsot adni, így mindenhol meg fogom különböztetni azt, amit a tudomány mond, és ahol azt látjátok, szerintem, az  az én szubjektív vélemény. Így remélem, hogy a lehető legjobb döntést tudjátok meghozni. Sokszor pedig nincsenek egyértelmű kutatások a témában, pl. a hajfestés kapcsán.

Amit tudnod kell a kozmetikumok működéséről

A kozmetikumok kétféle módon működnek. A bőr felszínére kerülnek és ott is maradnak, mint pl. a szilikonok, vagy a fizikai fényvédők. Vagy felszívódnak a bőrbe, és ott kifejtik hatásukat, mint pl. az antioxidánsok, gyulladáscsökkentők. De nem kerülnek be a véráramba! Szóval annyira szétparázni magunkat nem kell szerintem, hangsúlyozom, szerintem. Ez nem olyan, mint azok a szájon át szedendő gyógyszerek, amik bekerülnek a vérkeringésbe. Szóval először is no para, árt a szépségnek, 😉 de azért ellátlak néhány jó tanáccsal.

Retinol

A retinol származékok magzatkárosodást okoznak, ezért van az, hogy pl. aki Roaccutan kúrán van, ami egy szájon át szedendő nagyon retinolsav, az teherbe esés esetén el kell vetesse a magzatot. Természetesen bőrön át egyáltalán nem ilyen durva a helyzet, és egyébként is többféle erősségű retinolszármazék van. Egy nagyon erős Differin vagy Isotrexin vényköteles retinolsavas krémet nem jó ötlet terhesen használni, az tuti. A Tindigo retinolokat sem szoktam már babatervezőknek sem ajánlani, biztos ami biztos alapon.
Én még nem hallottam arról, hogy bárki babájának baja lett volna egy retinolt ezrelékben vagy annál is kevesebbet tartalmazó terméktől, és általában ennyi van belőle egy krémben. Illetve van egy jóval kevésbé erős retinolszármazék is, a retinyl-palmitate, amit aki óvatos, szintén tegyen tiltólistára. Hozzátenném, hogy egy átlag kismama, aki nem bőrápolási mániás, életében nem hallotta a retinyl-palmitate szót, és relatív sok termékbe teszik, főleg anti-aging cuccokba, így valószínűnek tartom, hogy sok kismama használ nagyon gyenge retinolos cuccot, anélkül, hogy tudatában lenne ennek.  (És szerencsére a kisbabák nagy része teljesen egészségesen születik.) Mindenesetre nem nehéz kikerülni ezt az összetevőt szerintem, ameddig valaki terhes. A retinolról itt írtam egy cikket.

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás imádnivalóan jó, nekem semmitől nem lesz olyan gyönyörű, hibátlan és pihe-puha, mint a hámlasztóktól, sok cikket írtam már róla, amit a tartalomjegyzékben megtalálsz.

AHA hámlasztás

Nagyon jó foltokra, és biztonságos terhesség alatt alacsony, max. 10%-os koncentrációban. Ahol írják, hogy inkább ne használd, sokszor az az oka, hogy a terhesség alatt a megváltozott hormonháztartás miatt a bőr fokozottan érzékeny lehet a fényre, és ha valakinek hajlama van a májfoltra, annak elég minimális napsütés ilyenkor, hogy kijöjjenek a ronda foltok. Ha valaki ilyenkor úgy használ AHA hámlasztót, hogy nem figyel oda 100%-ig a fényvédelemre, mert mondjuk tél van, és reggel –még- nem süt a nap, akkor tényleg nagyon-nagy esélye van arra, hogy foltos legyen a bőre. Szerintem a megoldás nem az, hogy nem hámlasztasz, hanem az, hogy fokozottan figyelsz a fényvédelemre, és reggel mindenképpen használsz fényvédőt, bármilyen is legyen az idő.

BHA hámlasztás

A BHA hámlasztás rosaceások és aknésok kedvenc hámlasztója. Én is imádom, egyből lehúzza a gyulladást, és normalizálja a faggyútermelésemet is. Nagy koncentrációban tiltólistás, de elvileg 2% alatt mehet. Szerintem ha nagyon imádja a bőröd a BHA-t, és nem akarod abbahagyni, próbálj ki egy 1% BHA tartalmú hámlasztót, az tényleg nagyon minimális mennyiség, és lehet, hogy bőven elég a hatása. (Én egyre inkább azt érzem, hogy a 2%-os nekem erős.) Azt nem ajánlom, hogy most akarj 8%-os BHA-t rendelni az USA-ból, vagy 4%-osat az ebayről, de 1%-os, vagy ha muszájnak érzem, 2%-os BHA-t én nyugodt szívvel fogok használni terhesen is. Azonban ha nagyon aggódsz, akkor hagyd el teljesen.

Benzoyl-peroxid

Az aknésok nagy kedvence, nr. 1 pattanásgyilkos. Szintén tiltólistás magasabb koncentrációban, de elvileg 5% alatt mehet. Nekem anno csak ez segített, amikor még nagyon pattis voltam. A nálunk kapható BP-s cuccok az Akneroxid 5 ill. 10%-os koncentrációban. A 10%-osat tenném tiltólistára, de az Akneroxid amúgy sem egy kíméletes készítmény. Ha én terhes lennék, és kijönnének újra  a ragyáim, az acne.org 2,5%-os BP treatmentjét rendelném meg, ez összehasonlíthatatlanul kíméletesebb, mint a nálunk kapható 5%-os Akneroxid.

Antibiotikumok

Külsőleg elvileg mehetnek. Nálunk pl. népszerű az Ebrymicin gél, amire rá van írva, hogy kérdezd meg az orvosodat, de az is, hogy a vérkeringésbe jutó hatóanyag mennyisége jelentéktelen.

Azelainsav

Biztonságos terhesség alatt is. Jó alternatíva a benzoyl-peroxidra, és emellett folthalványító hatása is van, így AHA hámlasztás helyett is jó lehet. A nálunk kapható hatásos azelinsavas készítmények vénykötelesek, szóval úgy is meg kell beszélned a dokiddal, de elvileg mehetnek. További jó hír, hogy rosacea kezelésére is alkalmas. (Rosaceára a metronidazol tartalmú Rosex gélt szokták még felírni, és ezt is lehet használni terhesen.) Itt találsz az azelainsavról egy cikket.

Anti-aging, gyulladáscsökkentés

Anti-aging és gyulladáscsökkentő anyagok nyugodtan mehetnek, nyomathatod az anti-aging szérumokat, C-vitamint, mehet a niacinamide, az antioxidánsok és a peptidek is, csak a retinolt kell kiiktatni.

Fényvédelem

Elvileg nyugodtan lehet használni kémiai fényvédőket is terhesség alatt. Ettől függetlenül terhesség alatt érzékenyebb lehet a bőr, vagy ha Te egyszerűen csak a túlóvatoskodó kismama vagy, válassz fizikai fényvédőt, ami fel sem szívódik, így aztán tényleg nincs mitől aggódnod. Nagyon jó fényvédőket itt gyűjtöttem össze>> Ez nagyon fontos terhesség alatt, minden nap használjatok fényvédőt.

Illatanyagok

Tudom, hogy van, aki komolyan veszi ezt a blogomon, és csak illatmentes termékeket használ, de tudom, hogy vannak, akik nem tartják ezt az ügyet olyan „komolynak”. Az, hogy  a bőr felszínén nincs irritáció, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs irritáció, szóval vegyétek komolyan, bármikor besokallhat a bőrötök az irritáló anyagoktól, és a terhesség alatt érzékenyebb lehet a bőr. Másik oka, hogy terhesség alatt nagyobb esély van a naptól kialakult foltok szerzésére, ahogy azt már említettem, az illatanyagok pedig szintén növelik a fényérzékenységet. Szóval illatosat NE! (Mindenféle mesterséges és természetes illatanyag kerülendő, az illóolajok is!)

Terhességi csíkok hason, mellen

A nagy hasnövekedés, és sokaknál a hirtelen cicinövekedéstől elszakadhat a bőr, és striák alakulhatnak ki. Ezt javarészt a genetikánk határozza meg. Sajnos a már meglévő csíkokat nem lehet eltűntetni, az egyetlen, ami esetleg segíthet, az valami erősebb retinolos készítmény, mint a Differin, de ez terhesség alatt tilos! Amivel segíthetsz magadon, az a megelőzés, vagyis folyamatosan kened a hasadat hidratáló krémmel, és nem engeded kiszáradni a bőrödet, ugyanis a hidratált bőrnél kisebb esély van a csíkok kialakulására. (De garancia nincs…) Felesleges pocak-krémeket venned, amik még szét is vannak illatosítva, inkább vegyél szép összetevőlistás krémeket, pl. illatmentes babakrémeket, vagy ha extra hidratálás kell, kipróbálhatsz egy szteroidmentes ekcémára való hidratáló krémet is, esetleg használhatsz még valamilyen növényi olajat vagy vajat is pluszban.

Egyéb kozmetikumok

Terhesség alatt a bőr érzékenyebb lehet, de ha nem érzékeny a bőröd, akkor sem jó ötlet irritálni. Én a testemre valóban szép összetevőlistás babakozmetikumokat használok. Csak a “baba” felirat alapján ilyenkor sem szabad választani, csak ha alaposan átnézted az INCI-t.

A fentiek sok helyen SZUBJEKTÍV véleményemet tükrözik, pl. hogy én mit hogyan csinálnék, ezért beszéljétek meg az orvosotokkal  is, hogy mit használjatok terhesség alatt, és mit ne! Ugye még mindig nem vagyok orvos, és a fent leírtak helyességére garanciát sem tudok vállalni, pont azért, mert nincsenek kristálytiszta útmutatások, és az orvosok véleménye sem egyezik mindenben.

Nagyon jó babavárást kívánok minden olvasómnak! 🙂 A babavárok bátran kérdezzenek, akik pedig túl vannak már rajta, nagyon várom, hogy mit tapasztaltak a bőrükön a terhesség alatt, és hogyan sikerült megoldani!

További szép bőrt,

Tindigo

 

 

0