A szép bőr fontos, de hiába a szép, hibátlan bőr, az ápolatlan fogak teljesen elrontják az összhatást. A húgom, Kata kb. 2 éve dolgozik fogászati asszisztensként, most már a dentál higiénikus képzést is elvégezte. Nekem pedig a nyáron lett végre egy normális, tényleg jó fogorvosom, aki elkezdte rendbetenni a számat, és a páromét is. A húgomtól tudtam meg, hogy gyakorlatilag egész életemben rossz technikával mostam fogat, és fogselymet sem nagyon használtam. A húgom mindig azt mondja, hogy aki nem tisztítja a fogát helyesen, annál nem csak a fogszuvasodás veszélye forog fent, hanem a fogágy betegségek kialakulása is, ami a fogak elvesztéséhez vezethet! Sajnos ő sok ilyet látott már, szóval következzen a cikke, fogadjátok sok szeretettel az én okos, szakmailag profi, és nagyon gyönyörű húgom bejegyzését a helyes szájhigieniáról! 🙂

Helyes fogmosásról, szájhigiénéről

Nővérem (MISTINDIGO) kérésére sok szeretettel írok nektek egy cikket a helyes fogmosásról.

Első körben szeretnék nektek pár kérdést feltenni!

 • Hogyan tisztítjátok fogaitokat?
 • Milyen technikát alkalmaztok?
 • Mennyi időt szántok rá?
 • Milyen fogkefét, fogkrémet használtok?
 • Utolsó, de nagyon fontos kérdés fogközeiteket is tisztítjátok ( interdentális kis kefe,fogselyem)?

 Nem szeretnélek titeket  hitegetni,de a helyes fogmosási technika elsajátítása nem kis feladat, sok időt és kitartást igényel, de higgyétek el, megéri.

A legtöbb páciens a fent elhangzott kérdésekre a következőket válaszolja:

Hányszor mosol fogat, mennyi ideig tart? – naponta kétszer,1-2perc alatt-. Technika?- nem tudom itt pontosan mire gondolsz?-  Fogkefe,fogkrém – amit épp reklámoznak vagy akciós a drogériában. -Fogközök – a fogközeimet??? Fogselyemmel próbálkoztam, de nekem túl szűkek a fogközeim ott nem lehet vele átmenni!!-

Az én munkahelyem a módosított bass-technikát mutatjuk, tanítjuk a betegnek. Ennek a technikának a lényege, hogy a fogíny és a fogkorona részei közötti kis (fogíny) tasakokból ki söpörjük a lepedéket.

Nem is akár hogyan, fogkefétek helyezzétek félig  a fog, félig a fogínyre,de ne merőlegesen, hanem kicsit srégen, kb. 45 fokos szögben, úgy hogy ebbe a kis ínytasakba bele mentek. Ezt érezni fogjátokat, majd kis körkörös vibráló mozdulatokkal kezdjétek el a lepedéket fellazítani, majd a fogkorona felé a lepedéket (plaque-t)  söpörjétek ki. A kis- vibráló mozdulatot kb. 10-15öször végezzétek el, majd ezt a söprő mozdulatot kétszer.  (Egyszerre mindig csak egy két fogat tudtok megmosni!)

Ezen a videón nagyon jól látszik a technika lényege, emellett bemutatja,hogy az elülső régióban/front részen, akár „egyenesen” is tarthatjátok a fogkefét.

Sajnos csak angol viedót találtam,ezért az elején a lézerrel ezeket a kis tasakokat mutatja,utána pedig azt mondja el,amit leírta, nektek!

Milyen a helyes fogkefe?

A helyes fogkefe kiválasztása nem könnyű feladat.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

curaprox-fogkefek

Curaprox 5640 fogkefe

 • kis feje van, maximum 2cm
 • a sörtéje egyenes, nincsenek benne gumis részek, sem cikkcakkos részek
 • puha vagy közepes erősségű

Nagyon jónak találom a meridol termékeket és a curaprox termékeket. Személyes kedvencem a curaprox ultra soft 5460 fogkefe, én ezt használom.

Napi kétszeri-háromszori fogmosás elegendő,hogy  csökkentsük a fogszuvasodás és a fogyínysorvadás kialakulását.

Fogkrém választása

Szerintem a legfontosabb a tiszítási technika,utána következik a csak a fogkrém kiválasztása.

Mindenki a saját igényeinek válasszon fogkéremet.

Pár példa:

 • Fogérzékenységre nagyon jó a  sensodyne rapid és a colgate sensitive pro-relief.
 • Fogíny kezelésére meridol vagy elmex
 • Szájszagra: meridol halitosis

Lehetne még a végtelenségig sorolni, úgyhogy lépjük tovább.. 🙂

Fogközök tisztítása

Interdentális kis kefe

Ebben pontosan nem tudok sajnos így látatlanban tanácsot adni, mert nagyon sok méret létezik belőle, ezért ebben mindenképp kérjétek ki fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségét!! (MsTindigo megjegyzése: az én fogorvosom nekem speciel a vékony, waxolt fogselymet javasolta, és a fogköztiszítót kefét meg nem annyira, szóval tényleg kérdezzétek meg!)

Fogselymekből is több fajta létezik.

 1. Oral-B Essential floss-normál fogselyem (szűkebb  fogközhöz)
 2. Oral-B Ultrafloss -(tágabb, szélesebb fogközhöz),ez ilyen zseniliás,szivacsosabb
 3. Oral-B Superfloss-(hídhoz, fogszabályzóhoz (brackett-ek), implantátumok tisztításához)

Sajnos nem találtam erről olyan videót ami tökéletesen bemutatja, egyszerre, hogy hogyan kell helyesen tartani és hogyan kell a a fogközökbe bemenni, ezért két videót hoztam. Szintén angolul.

Kezdetnek válasszátok ki a számotokra megfelelő fogselymet, majd szabjatok le belőle kb.30-35cm. Ez azért fontos, hogy az ujjatokra könnyen fel tudjátok csavarni, ez lehet a mutató vagy a középső ujj.

Nagyon fontos itt nem mutatják, hogy a leghátsó fogak-hátulsó felszíneinek a tisztításáról se feledkezzetek meg!!!!

Itt az úriember bemutatja, hogyan tartsátok. A technika itt nem jó!!!Tényleg csak a tartást figyeljétek! Ahogy bevezeti a fogközbe, az nem helyes, viszont jól tekeri fel az ujjára, tehát jól tartja.

Az alábbi videón pedig megnézhetitek, hogy menjetek be a fogközökbe helyesen.

Hozzá tenném, hogy a legjobb, ha minden fogközbe kétszer mentek be, először az egyik fog felszínt tisztítva, majd gyertek ki a fogközből, utána következhet a másik oldal. Óvatosan menjetek be mindig a fogközbe, míg nem érzitek a két fog közötti kontaktpontot, majd lassan vezessétek tovább, mert könnyen megsérthetitek a fogínyt!

Nyelv tisztítása

Nyelvetek nagyon könnyen tudjátok tisztítani, lehet kapni nyelvtisztító kefét, de szerintem elegendő, ha fogkefével a nyelv gyöktől a nyelv csúcs felé párszor kisöpritek a lepedéket. (nyelv hátsó részétől előre felé)

Pár kép  a mozdulatról+ a speciális tisztítóról!

nyelvtisztitasnyelvtisztitas2

Szájvizek

Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a szájvizeket nagyon elővigyázatosan kell használni!!

Szájvizek jók,mert elpusztítják a szánkban a baktériumok nagy részét, viszont nem csak a „rossz” baktériumokat pusztítják el,hanem a „jókat” is, amikre szükségünk lenne.

Ezért érdemes, felváltva használni őket, mivel mindegyiknek más az összetevője, emellett jó, ha kis szüneteket is tartotok. Például két hétig használjátok, majd két-három nap szünetet tartotok.

Hogy tudjátok ellenőrizni, mennyire jártatok sikerrel a tisztítási módszer elsajátításával?

Drogériákban, gyógyszertárakban lehet különböző plaque-festő tablettát venni, mely megmutatja, melyik részt nem sikerült megfelelően megtisztítanotok!

Remélem, hasznosnak fogjátok találni ezt a kis leírást! 🙂

Figyelmetekbe ajánlom, kérjétek fogorvosotok segítségét,mert élőben, személyre szabottan ők tudnak nektek professzionális segítséget nyújtani!

Kívánok nektek sok sikert és egészséges-lepedék mentes fogakat!

Tajti Katalin

MsTindigo kiegészítése

A fenti termékek közül NEM cruelty-free az Oral-B, az Elmex, a Sensodyne, a Colgate, és a Meridol sem. Egyedül a Curaprox CF termék.
Én Lavera fluormentes fogkrémet használok, mivel a fluortól periorális dermatitiszem lesz, magyarul tele leszek kis csúnya kiütés-pattiszerű akármikkel a szám körül. Emiatt rendszeresen járok most már fluoros ecsetelésre a fogorvos. A fluorral is csak rémisztgetnek Titeket, majd lesz erről is egy külön cikk, ha a testvéremnek lesz még egy kis ideje. Nekem a fogaim állapota rengeteget javult a fluoros ecsetelések óta, szóval nekem ez már önmagában is elég bizonyíték lenne, de már olvastam is a témában. Az én véleményem, hogy nyugodtan vegyetek fluoros fogkrémet, kivéve, ha allergiátok van rá, mint nekem.
A fogorvosommal megnézettem a Lavera fogkrémem INCI-jét, szerinte teljesen rendben van egy fluorallergiásnak, a többi benne lévő összetevő nagyon hasznos, és jó választás. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a Lavera fogkrém, van fluoros változata is. 🙂 A szűk fogközeimhez végül csak az Oral-B Essential Foss fogselyme vált be.
A húgom a dontodentes kisfejű fogkefét nem javasolja, ezért ha tehetitek, válasszátok a fenti Curaprox fogkefét, mely márkáról több helyen is azt találtam a neten, hogy cruelty-free. 🙂 Illetve az én jó tanácsom: ne nyomjátok a fogkefét a fogatokra , mint az állat! 😀 Ez abból látszik, hogy a fogkeféd söréti napokon belül elkezdenek szétállni. Én mindig ezt csináltam, és talán még most is kicsit erősebben nyomom a fogamra, mint kéne. De már sokat javult a technikám, az biztos. 🙂 3 havonta ajánlott a fogkeféket cserélni mindenképp.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

tesok

Húgaimmal, Kata középen 🙂

Ha tetszett a cikk, és szerinted másnak is hasznos lenne, nyomj egy lájkot! 🙂 :) Ha még nem csatlakoztál FB szépségbirodalmamhoz, itt megteheted:) Sőt, most már bloglovinon is követhetsz, egyszerű és nagyszerű weboldal, mely összegyűjti kedvenc blogjaidat! Kattints a gombra, és kövesd a tennivalókat, 3 perc az egész! :)

Follow on Bloglovin

Ti a helyes technikával mossátok a fogaitokat? Vagy most világosodtok meg? Ha ez utóbbi, mindenképp keressetek egy jó fogorvost, aki konkrétan a Nektek való termékeket tudja ajánlani. Ha pedig kommenteltek, használjátok hozzászólás értesítőt, így azonnal megy az e-mail, ha szájhigieniás szakértőnk, Kata válaszol Nektek! 🙂

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

0