Amikor részt vesztek nálam egy személyes, vagy online konzultáción, rengetegszer merül fel az a kérdés, hogy mégis milyen alapozót és korrektort ajánlok? Szerintem tökéletes alapozó nem létezik, valami kompromisszumot azért mindig köt az ember. Pl. van olyan alapozóm, ami nagyon jól fed, egészen olcsó, passzol az extrém fehér színemhez, a videókon gyönyörűen mutat, élőben viszont soha nem tenném fel, mert maszkos. Van olyan, ami természetes fedésű, észre se lehet venni, gyönyörű a bőrömön, viszont a fedése valahol a gyenge és a közepes között van, korrektor nagyon kell mellé, és elég drága is. És még mondhatnék párat. 🙂 Viszont érdemes többet tartani, legalább egy 2-3 darabot, hogy legyen a különböző alkalmakra is.

Néhány jó tanács tőlem:

 • A teljes arcra csak nagyon súlyos problémák esetén ajánlok vastag alapozót, inkább legyen kis, max. közepes fedésű, és csak a problémás zónákra tegyünk egy jól fedő alapozót, majd ha szükséges, használjunk még korrektort.
 • Lehetőleg vadul fényvédőzzünk, szerintem ez tőlem nem ismeretlen, így nem lesz téli-nyári színünk, és legalább ezen nem kell variálni. (Különben is, ki akar ráncos lenni a naptól?)
 • Nem baj, ha nem fényvédős szerintem, ennek nem kell szempontnak lennie. Úgy is mindig mindenki használ fényvédőt, aki nem… Na úgy is tudjátok. 😀 De ha van benne, az sem baj.
 • Nem fontos, hogy BB, alapozó vagy bármi is legyen ráírva. BB-ből is van nagyon erős fedésű, alapozóból is gyenge és fordítva.
 • Matt alapozót 18 éves korig, viccen kívül nagyon öregít. Illetve jó mesterséges fényben még jól tud kinézni egy rakat highlighterrel. De az utcára ne nagyon hordjuk, ha már megjelentek az első ráncok, nagyon öregít. Inkább utólag T-vonalban mattítsunk egy kicsit egy transzparens púderrel.
 • INCI-t nézzünk! Ha nincs különösebb extrém bőrérzékenység, rosacea, egy kis parfümöt még én is megbocsátok, ill. az INCI vége felé nem gond az alkohol. Azért ha a 2. helyen áll, napi szinten ne használjuk, és akkor se vegyük meg, ha tele van rengeteg illatanyaggal, sőt, akár parfüm helyett is jó lenne.
 • Nem, nem az alapozótól lesz pattanás, hanem ezermillió oka lehet. Írtam egy könyvet is róla. Egyéni érzékenység létezik, hogy valaki valamely alapozótól kipattog, ezt abból lehet jól észrevenni, hogy olyan helyen is megjelennek a kis csúnyaságok, ahol általában nincs.
 • Drogériában egészen jó áron is lehet venni egészen szép INCI-jű, akár illatmentes alapozókat, drogériás viszonylatban nagyon olcsón ezres körül és drágábban, 5.000 Ft környékéig.
 • A high-end alapozóknak se jobb az INCI-je nagyon sokszor, mint a drogériásoknak. (Ettől függetlenül azért ha nem is mind jó, a bőrön legszebben mutatókat és legtartósabbakat inkább a drága márkák között lehet megtalálni, de ez nem feltétlenül függ össze az INCI-vel.)
 • Száraz bőrre por állagút ne válasszunk, csak folyékonyat vagy krémeset.
 • A bőrfény finish nagyon szépen mutat a legtöbb bőrtípuson, csak olajos szeborreánál nem szoktam ajánlani, de az inkább csak tiniknél van. 🙂
 • A stick alapozók és a tégelyes camouflage korrektorok fedése nagyon jó ugyan a kategóriájukon belül, de éppen ezért a ráncokba ezek ülnek bele a legjobban.
 • Pattanásra való korrektortól nem fog elmúlni a pattanás, bár ártani se fog. Viszont ezek száríthatnak, szem alá soha!
 • Szem alá, ha vannak kisebb ráncok, volumenhiány (árok), akkor krémes korrektor helyett inkább érdemes folyékony, fényes korrektort választani és rétegezve feltenni. Sajnos pár óra után így is bele fog ülni a ráncokba, de még mindig sokkal jobb, mint egy vastag, krémes korrektor, ami szinte azonnal ott csücsül a ráncban benne.
 • Fényes, vékony korrektorral ne kenjünk le a bőrből kiemelkedő “dudort”, pattanást, mert még jobban kiemeli. Matt, jól fedő korrektort használjunk, kipirosodott, aknés bőrre sárgás tónusút.
 • Apropó, tónusok. Létezik sárgás és rózsaszínes tónus, de sajnos kevés márkánál. Ilyen márka pl. a L’Oreal, Mac, Estee Lauder, Bare Minerals, magyarból a KAP, stb., szóval azért van pár, de a legtöbb márkánál nincs. Én nagyon szeretném, ha eljutnánk odáig, hogy minden márkának van… Youtube-on sok videót találtok a témában, hogyan lehet megállapítani a tónust. De összességében itt is azt mondanám, hogy ha azért tűnik rózsaszínesnek a bőrötök, mert rosacesás, kipirult, aknés, akkor ezt ne emeljétek ki egy rózsaszín alapozóval, hanem sárgásat válasszatok, ami tompít vagy akár megszünteti ezt. Ezen kívül ha szerencsétek van, akkor egy random márka random alapozójának a színe pont jó lesz. 🙂
 • Az alapozó színét állvonalon természetes fényben mindig csekkoljátok, nagyon sokan jöttök rossz színű alapozóval hozzám. 🙂 A dekoltázs színével is érdemes, hogy passzoljon, úgy lesz igazán szép! Úgyhogy ne garbóban nézzétek.
 • Ne instagram alapozást csináljatok, ahol stickkel vakol-vakol-vakol stb. folyik…. Borzasztó az életben.
 • Lehet picit pl. az arccsontot kontúrozni, vagy ha valami nagyon zavar az arcformán, de szintén az előző pontra visszatérve: nem kell a kimkardashianozás, pláne utcára nappali fényben egy ilyen túltolt kontúrozás nagyon-nagyon természetellenes.
 • A bőrötöket pedig mindig készítsétek elő! Óriási a különbség, ha az alapozó az egy jól karbantartott, és a sminkhez előkészített bőrre kerül vagy egy elhanyagoltabb, napkárosodott, vízhiányos bőrre. Nem a primer a megoldás, az max. kiegészítése ennek. Szóval a jó rutin és a sminkhez helyesen előkészített bőr szintén óriást dob vagy ront.
 • Ujj helyett érdemes szivaccsal és ecsetekkel kísérletezni. A különböző alapozóim és BB krémeim különböző ecsetekkel vagy éppen szivaccsal lesznek a legszebbek.
 • Ha nagyon nagy a gond, akkor lehet szín-korrekciózni (color correction), pl. a piros árnyalatot üti a zöld, vagy amikor a szemem alatt belilult a töltéstől, akkor arra barackosat tettem, és arra rá a korrektort. De alapvetően erre ritkán van szükség, amikor tényleg nagy a baj. (Kicsit úgy érzem, ezt is túltolják instán és youtube-on.) Onnan tudod, hogy kell, hogy sehogyan nem lehet eltüntetni a gondot csak alapozóval és bőrszínű korrektorral.
 • Online pedig akkor érdemesebb rendelni, amikor már van legalább egy, színben tényleg passzoló alapozó, és mielőtt rendeltek, nézzetek swatchokat a neten.
 • Koreából pedig nagyon világos és átlagosan világos bőrszín esetén érdemes nézelődni.

Ez volt pár gyors, azonnal használható tanács, ami remélem, segít Nektek kiigazodni az alapozás tengerében. 🙂

Ha pedig mélyebben is érdekel a téma, akkor szeretettel várlak az új “Flawless” bőrápolás és smink-kurzusomon, melyet Csivettkával tartunk közösen,  most bevezető áron! Ha érdekel, katt ide a linkre>>

Alapozás, bőrápolás és most BÓNUSZ AJÁNDÉK: INGYENES OKTATÓ FÜZET, amely tartalmaz egy egyszerű segédletet egy gyors és könnyen elkészíthető nappali sminkhez, illetve termékajánlót, hogy ne kelljen sokat gondolkodnod az elkészítésen! A bónusz Szeptember 18-ig érhető el és még összesen 5 helyünk maradt! Gyorsan katt ide a linkre>> 🙂

Gyönyörű bőrt,
Tindigo

0