Általánosságban elmondható, hogy babáknál, gyermekeknél, ekcémával, pikkelysömörrel, vagy általános túlérzékenységgel küzdőknek nagyon fontos lenne odafigyelni, hogy semmilyen irritáló dolgot ne tartalmazzon a kozmetikuma. Nagyon nehéz ilyen termékeket találni. Gyakorlatilag semmit, vagy nem sokat jelent az, hogy egy kozmetikumra ráírták, hogy „babatermék”, „sensitive”, vagy „hypoallergén”. Ez alapján semmiképp ne vásárolj.

Ha gyermekednek, vagy a saját érzékeny bőrödre keresel kozmetikumot, semmiképp ne a boltban gondolkozz, mit is vásárolj, hanem még otthon, a krémmánián tájékozódj előtte.
Őszintén szólva azt gondolom, hogy egészen nevetséges, hogy szinte minden babakozmetikumot illatosítanak. A kisbabáknak olyan finom illatuk van, ha bekakilnak, meg tisztába kell őket tenni. Semmi szükség nincs rá, hogy agyonparfümözd és ezáltal irritáld a kis bőrét. Legszívesebben szabályozást tennék arra, hogy mit lehet babakozmetikumnak hívni, mert nagyon-nagyon megtéveszti a legjobbat megvenni akaró anyukákat. Ha azonnal nem is okoz gondot egy babánál a parfümös, irritáló összetevő, nagyon megnöveli az esélyét annak, hogy érzékeny bőrű felnőtt legyen belőle.
Sőt a felnőtteknek sincs rá szüksége, hogy illatos legyen még a tusfürdőjük, testápolójuk is, mert aki rendesen tisztálkodik, és használ dezodort, nem lesz büdös. Ha mégis, akkor menjen el orvoshoz, mert arra nem a parfüm a megoldás, és könnyen lehet belső oka, pl. cukorbetegség.

Hogyan nézzük meg, hogy érzékeny bőrre való-e egy termék?

A krémmánián a legtöbb terméknél fel van tüntetve az INCI,vagyis az összetevőlista. Minden összetevő mellett van egy kis pont, ami lehet zöld, piros, vagy sárga. A zöld nem irritáló, a sárga valamennyire az, a pirosat mindenképp kerüljük. Ez már egy jó kiindulási alap. Az egyes összetevők irritatív indexét ebben az általam készített táblázatban, ill. a neten is megtalálhatod. 0 nem irritál, 5 pedig nagyon.

Semmiképp ne vedd meg a terméket, ha:

  • alkohol van benne. Ha az INCI első 7 helyén azt látod, hogy Alcohol, Bio Alcohol, vagy Denat. alcohol, már tudod is, hogy nincs rá szükséged. Az alkohol szárítja és irritálja a bőrt, ezért nem jó választás érzékeny bőrre és babáknak. Vannak úgynevezett zsíralkoholok, mint pl. a cetyl-alkohol, ceteary-alkohol stb., ezek nem szárítanak, és nem is irritálnak, ezért csak a denaturált szeszt kell kerülni, mely 3 féle megnevezését az előbbiekben olvashattad. Ha az INCI legvégén van denat. alkohol, az már nem probléma, annyira kis mennyiségről van szó.
  • parfüm van benne. Leggyakrabban parfume, vagy fragrance néven találod az INCI-ben. Fontos tudni, hogy növényi illatok is irritálhatnak, ezért akkor se vedd meg, ha rá van írva a termékre, hogy csak növényi illatanyagot tartalmaz. Természetes illatosító még a Limonene, Linalool, Geraniol, Citral, Citronellol. A krémmánián az összetevőkre kattintva elolvashatod, hogy egy adott összetevő micsoda, ezt mindig tedd meg.
  • ha agresszív és sok a habzóanyag benne. A szulfátokat mindenképpen érdemes kerülni. Ha nagyon habzik egy tusfürdő, vagy sampon, biztos, hogy nem érzékeny bőrűeknek találták ki. Habzóanyagokról itt írtam, nagyon nehezen emészthető vegyész téma, bár legalább ilyen érdekes. Ha nincs kedved ilyesmit olvasni, nézd meg az ajánlott tusfürdőket, samponokat itt>>
  • ha parabénekkel tartósított.

A legjobb és legrosszabb márkák érzékeny bőrre

Nagyon sok terméket átnéztem a krémmánián, a legjobbak érzékeny bőrre, és egyben legnépszerűbbek is a DM Babylove és Balea márkái, és a Rossmann Babydream márkája. Ezek egyben nagyon olcsók is. 400 Ft-tól kb. 1.000 Ft-ig mennek az árak. Szóval az érzékeny bőr ápolása nem luxus, és bárki megengedheti magának. Viszont ezeknél a termékeknél és márkáknál is minden esetben szükséges az összetevők elemzése, mert sajnos a termékre ráírt „Sensitive” felirat nagyon sokszor nem állja meg a helyét!!! Ezen márkák esetében is több „Sensitive” és „Ultra Sensitive” feliratú termékben is találtam parfümöt vagy egyéb irritáló anyagot.
Vigyázz viszont a babaápolási natúrkozmetikumokkal. Elsőre úgy hangzik, hogy sokkal kíméletesebb, jobb a gyermekükre natúr kencéket használni. De a legtöbb nem csak illatosított, hanem nagyon sok alkoholt is tartalmaz, ami nagyon irritáló. Ez a népszerű Alverdére és Alterrára is vonatkozik, szóval tényleg, nézz mindig INCI-t.

Szeretnék még kiemelni három márkát a szégyenfalra, a magyar Gabi, és Baba, valamint a Johnson &Johnsons. Olyan borzasztó összetevőket használnak, hogy egészséges bőrű felnőttekre se kenném, nem hogy babákra…

Készítsünk-e házilag babakozmetikumot?

Nagyon észnél kell lenni. Az biztos, hogy a sterilizálásra még nagyobb gondot kell fordítani. Bár jellemzően hidegen sajtolt olajokból főzünk, érzékeny bőrnél érdemes dezodorált alapanyagokat használni, mert ezek tisztábbak, kevésbé irritálnak. Babaápoló olajak összeállításához még csak krémkeveréshez sem kell érteni, egyszerűen csak összeöntjük az olajokat, és kész. Érzékeny bőrre való házikozmetikumoknál és főként babaápolási termékeknél kerüljük az illóolajok használatát is. Bár a neten mindenféle szuper tulajdonságot társítanak az illóolajokhoz, és rendben van, ha valakinek használ, minden illatanyag, az illóolajok is allergizálhatnak. A véleményem szerint semmi helye érzékeny bőrre való kozmetikumokban az illóolajoknak. Jellemzően nem a mindenféle natúrkencésekkel és természetgyógyászokkal értek egyet, hanem a bőrgyógyászokkal, akik határozottan nem ajánlják az illókat sem ilyen esetben. Ígérem, megosztok majd recepteket babaápolási termékekhez is.

A cikk folytatásában itt elolvashatod, hogy mely konkrét termékeket érdemes megvenned!

Addig is írj, kérdezz bátran, szólj hozzá! Ha pedig tetszett a cikk és hasznosnak találtad, lájkold!

0