Nagyon sokszor ajánlom Nektek, hogy használjatok kémiai hámlasztókat, mert tényleg nagyon szuperek. Az otthoni kémiai hámlasztás alapvetően gyengéd, és nem lehet összehasonlítani az orvosi hámlasztással. Ha jól használod, pihe-puha, tiszta bőr a végeredményt. De ha átesel a ló túlsó oldalára, komoly bőrirritáció lehet a vége. Mostanában elég sok levelet kaptam, hogy “sikeresen” túlhámlasztottatok, ezért is írom ezt a cikket.

Nem szeretném feleslegesen szaporítani a szót, hogy létezik AHA és BHA hámlasztó, meg hogy melyik mire jó, itt írtam erről egy összefoglaló cikket, ha még nem hámlasztottál, olvasd el azt IS.

Az biztos, hogy a kémiai hámlasztás a létező legjobb dolog. Az AHA csodát tesz az érdes, száraz bőrrel, eltűnteti a foltokat, ránctalanít, a BHA segít a mitesszeres bőrön, gyulladáscsökkentő hatása van. De mi történik, ha túl sok a jóból???

A túlhámlasztás következménye

A barrier réteg megsérül, ennek jele a kiszáradás, a hámlás, a bőrpír, és a gyulladás. Továbbá az egészséges bőrsejetek is elpusztulnak, és a bőrt éppen hogy nem fiatalítani, hanem öregíteni fogja. Vegyük is sorra a jeleket!

  • Hámlás: rengetegszer kaptam már meg, hogy „nekem amúgy is hámlik a bőröm, szóval nem kell a hámlasztó, köszi.” Ha egy otthoni hámlasztótól hámlik a bőröd, az már régen rossz, túlhámlasztottál egészen biztosan. Ha jól használsz egy hámlasztót, és azt megfelelően van beálllítva, megszünteti a hámlást, nem pedig beindítja azt. (Ugyanis ha hámlik a bőröd, akkor a hámlasztó éppen hogy leoldja az elhalt bőrsejteket, de nem okozhat hámlást!!!)
  • Bőrpír: ha első használatnál tapasztalod, akár fel is hagyhatsz vele. Ha eddig nem volt tőle ilyen, csak most lett, akkor besokallt a bőröd.
  • Bőrszárazság: mivel megsérül a barrier réteg, nem tudja bent tartani a nedvességet a bőr, ilyenkor folyamatosan száraz.
  • Égő, csípő érzés: egy 10%-os AHA-nál normális, mivel vízben oldódó sav. Segíthetsz ezen a problémán, ha 100%-ig száraz arcra viszed fel. Egy 5%-os AHA még nem kéne, hogy csípjen. Itt az a kérdés, mennyire csíp. Ha eddig nem csípett, és most igen, nyilván gond van.
  • A BHA elviekben nem csíp. Ha eddig ez így is volt, akkor most természetesen túl sok a jóból. Ha első használatnál már csíp is, akkor az is lehet, hogy a 2%-os túl erős neked (igen, a 2%-os már erős!) és érdemes lehet megpróbálnod egy 1%-osat. Igen, van értelme az 1%-osnak is, akármilyen kevésnek tűnik, nem, nem az.

Normális-e, ha kipattogsz a kémiai hámlasztástól?

Őszintén szólva én ezzel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok, nekem ilyet egyáltalán nem okozott az elején a BHA hámlasztás, pedig annál panaszkodnak ilyenre. A Paula 5%-os AHA-jától viszont tele lett apró pattikkal az orrom másnap reggelre, mindkét próbálkozásom alkalmával. Soha máskor nem tapasztaltam ilyet semmilyen AHA-val és BHA-val, szóval én inkábbb arra jutottam, hogy ez a hámlasztó nem való nekem.
Persze utánaolvastam blogokon, meg a KM-es vélemények szerint is van, aki így reagál az elején a kémiai hámlasztásra, főként a BHA hámlasztókra. A BHA hámlasztókat inkább mitesszeres, pattanásos bőrűek veszik, erre a problémára szokott a legjobban beválni, és lehet, hogy az elején ahogy feloldja a BHA a pórusok belsejében lévő „szutykot”, azok begyulladnak picit, és így távoznak. De ez max. az első 2-4 hétben normális.
Ha már hámlasztasz egy ideje, és minden ok, majd egyszer csak elkezd begyulladni a bőröd, és apró „búbok”, pattik jelennek meg rajtad, akkor valószínűleg begyulladt a bőröd a túl sok hámlasztástól. Szóval ez már nem a normális kategória.

Hogy lehet, hogy eddig bírta a bőröm, most meg egyszer csak hámlik/piros/csíp stb.?

Úgy, hogy a bőr a folyamatos hámlasztástól egyre vékonyabb lesz, a pórusok meg egyre tisztábbak. Idővel ezért egyre kevesebb szüksége van a bőrnek a hámlasztásra, és érdemes a hámlasztó használatát ritkítani. Ezt biztosan jelzi majd a bőröd a túlhámlasztás egyik jelével, de ha az első jelnél visszaveszel, 1-2 napos kellemetlenségnél nagyobb bajod nem lesz.

Mit csináljak, ha már túlhámlasztottam?

  • Hagyd abba a hámlasztót TELJESEN. Igen, úgy értem, hogy egyáltalán ne hámlassz legalább egy hétig. Jó esetben ennyi idő alatt teljesen rendbe jön, és van ideje a bőrnek picit megvastagodni.
  • Ne használj C-vitaminos, retinolos, és aknéellenes készítményeket. Ilyenekre gondolok, mint az Akneroxid, Differin, Duac, Skinoren, Finacea, Paula’s Choice Clinical 1% retinol treatmentje, Mad Hippie Vitamin C szérum, stb. Egy hetet kibírsz nélkülük.
  • Fényvédőzz! Nyilván mindig kötelező a fényvédő, ha hámlasztasz, de ha túlhámlasztottál, akkor duplán vedd komolyan. Köszi.
  • Ha hámlik a bőröd is, fürdés után a megpuhult bőrödet ÓVATOSAN, gyengéden dörgöld át egy puha, tiszta törölközővel. De tényleg óvatosan, nehogy beszabd a bőrödet, mert akkor sebes is lesz. Biztosan nem fogod tudni egyszerre az össze bőrcafatot ledörgölni, de egy picit jobb lesz. (Majd egyszeri használat után mosd is ki, és ehhez a művelethez mindig használj új törölközőt.) Egy hét alatt meg kell szűnjön a hámlás. Bőrradírral inkább ne ess neki, a törölköző jól helyettesíti azt, és tutira semmi irritáló nincs benne.
  • Vedd minimálra a rutinodat. Ilyenkor többet árthatsz azzal, ha minden létező kozmetikumodat rákened, mintha békénhagyod. Az okés, ha teszel rá egy kis gyulladáscsökkentő tonikot, és persze mosd le az arcodat, ahogy eddig, és bátran hidratált. Csak attól óvlak, hogy a fürdődben lévő 10 féle szérum-pakolás közül 11-et azonnal rá is kenj az éppen rendkívül érzékeny bőrödre. Új terméket se ebben a hétben próbálj ki, a már jól bevált lemosódat, hidratálódat, fényvédődet vedd inkább elő. (Természetesen kímélő, illat- és denat. alkoholmentes termékeket használj, de remélhetőleg aki nálam olvas a hámlasztókról, erről is hallott már, és úgy is ilyet használ.)

Akkor mennyit hámlasszak?

Ez a leggyakoribb kérdés, amit feltesztek nekem. Sajnos erre nem tudom a tutit, ugyanis egyéni. A Paula’s Choice BHA és 5%-os AHA hámlasztóira naponta 1-2x van ráírva, ha jól tudom, a Neostrata 10%-os AHA-ra napi 1x. EZ NAGYON SOK! RENGETEG! Általában mindenben egyetértek Paulával, kivétel meg erősíti a szabályt, és itt van a kivétel.
Van, akinek bírja ezt a bőre naponta, nekem is van ilyen olvasóm, de nem ez az átlag. Ha pedig már egy ideje hámlasztasz, és ahogy írtam, elvékonyodott valamennyire és kitisztult a bőröd, akkor annál is kevesebb hámlasztásra lesz szükséged, mint azelőtt.

Én gyakorlatilag az első héten túlhámlasztottam a PC 2% BHA liquidjével, egy nap kétszer is magamra kentem, nagyon csípett, vörösödtem és hámlottam egyszerre. Nekem kétnaponta tolerálja az arcom, és ez jól van így. Ha használsz AHA-t és BHA-t is, ahogy én, és mindegyik bejön, akkor is az egyiket jobban szereted majd, mint a másikat. Nemrég hámlasztottam én is túl, és újra változtattam a rutinomon, az első jelre. Nálam az első jel az, ha a BHA egy ici-picit csíp, aztán nagyon csíp, vörösödök és hámlik az orrom. Nem vártam meg, amíg a bőröm is elkezd hámlani, és azonnal visszavettem. Mostanában újra csak a PC 2% BHA liquidjét és a 8% AHA géljét használom, a Skinorent félretettem, és 2x használok BHA-t, és egyszer AHA-t. De rendszeresen hagyok most már egy-egy nap szünetet. A szünetes napon meg felteszek esetleg a problémás zónákra egy 2,5%-os BP gélt, vagy természetesen elő szoktam venni Paula csodacuccát, az 1%-os retinol treatmentet is heti egyszer. A lényeg a lényeg, hogy Neked is meg kell találnod, hogy mi a jó a Te bőrödnek! Mivel az AHA és a BHA teljesen máshogy működik, jellemző, hogy amíg pl. heti két AHA-tól már jelentkezik valamilyen túlhámlasztás jel, pl. hámlás, addig heti egy AHA heti egy BHA-val kombinálva be szokott válni. De az ne legyen mérvadó, hogy a barátnőd bőre naponta bírja, akkor Te is így csinálod, sem az ellenkezője! Senki nincs, aki nálad jobban fogja tudni, hogy a Te bőrödnek mire van szüksége. 🙂

Tudom, hogy nehéz megtalálni, és időnként nekem is változtatnom kell a rutinomon, a bőröm változásához igazítom. Ráadásul az én bőröm teljesen más nyáron, mint télen. Szóval még én sem tudom azt mondani, hogy én MINDIG így csinálom.

Tudom, hogy nehéz kialakítani, mitől lesz szép a bőröd, mert ha túl keveset hámlasztasz, nem hat, ha túl sokat, mindenféle gondot okoz. De legyél türelmes, figyelj rá, mit mond a bőröd, és rá fogsz érezni. Azért ne adjátok fel, mert tényleg nagyon szép eredményt lehet elérni vele, ami higgyétek el, megéri ezt a macerát. 🙂

További szép bőrt,
MsTindigo

Ha van kérdés, megjegyzés, írjatok, várom! 🙂

PS: Átalakítom a blogot! Óhaj, sóhaj? Írjatok!

0