A kémiai hámlasztás történhet AHA, vagy BHA hámlasztókkal.

AHA savas hámlasztás

Az AHA, (alpha-hydroxy acid) savak vízben oldódó savak, a bőr felszínén működnek. Gyümölcsökben, élelmiszerekben fordulnak elő. Ilyen sav például a tejsav, ami értelemszerűen a tejben van, vagy a glikolsav, mely a cukornádban található meg. PH 3-4 körüli értékű  krémben tudja kifejteni hámlasztó hatását. Amikor gyümölcssavas hámlasztásról hallasz, valójában ott is AHA savakról van szó. Mindegyik típusú kémiai hámlasztás fény érzékenyít, ezért elsősorban ősztől-tavaszig érdemes végezni, és még ilyenkor is szükség van mellette kiegészítő fényvédelemre.

Otthoni (felületi) vs orvosi (mély) hámlasztás

Egy rövid kitérő lesz, ígérem. Annyi félreértés van a témával kapcsolatban a neten, hogy muszáj gyorsan helyretenni.
Otthoni hámlasztásnál nem használunk nagyon erős savakat, ez ált. 5-15%-os, esetleg 25%-os koncentrációjú hámlasztókat jelent. Egyébként a kozmetikusok is ilyen erősséggel dolgoznak. Ez csak a bőr felszínén tud hatást kifejteni, ezért sem kell hozzá orvos. Mostanában hallottam olyat, hogy kozmetikusnál végzett mély hámlasztás, ilyen nincs, olvass tovább, hogy miért is nincs…
A mély hámlasztást maratásnak is hívják, nem véletlenül. Nagyon magas, 50-70% koncentrációjú savval dolgoznak, ebben a százalékban a hámsejtek szétválását eredményezi a bőr mélyebb rétegeiben is. Gondos, napokon át tartó előkészítést igényel 10-15%-os AHA tartalmú hámlasztókkal, és utána akár antibiotikumos kenőcsre is szükség lehet. Ilyesmit tilos otthon, vagy akár kozmetikákban végezni, de ilyen termékekhez nem is nagyon lehet hozzáférni, ha nem vagy orvos. Ilyen erősségű hámlasztóknál már nem lehet hibázni, nem véletlenül végzik bőrgyógyászatokon szakorvosok.

Kinek ajánlott az otthoni AHA savas hámlasztás?

Akik igazán puha bőrt szeretnének, amolyan puhinnyó-babapopót 😉

Nagyszerű megoldás a megvastagodott a szarurétegre, valóban babapopsi puhaságú bőrt eredményez. Eltávolítja az öreg, elhalt hámsejteket. Tényleg nem lehet összehasonlítani az elért eredményt egy bőrradírral, főként, ha rendszeresen használjuk. A rinocérosz bőrből babapopi bőrt varázsol.
Ezért is imádom! A párom csak annyit szokott mondani az AHA hámlasztásom után, hogy most puhinnyó-babapopó arcocskám van. Na és ki ne vágyna puhinnyó-babapopó bőrre? 🙂

Akiknek elegük van a száraz, fakó bőrükből, és ragyogásra vágynak

A hámlasztás következtében az elhalt hámsejteknek végük, a felszínre kerülnek az egészséges, friss hámsejtek, és a bőröd sokkal ragyogóbb lesz. A hidratáló krémeket, szérumokat is sokkal jobban a bőr mélyebb rétegeibe lehet juttatni. Nagyon jó hatással van a száraz bőrre.

Akiknek elegük van a foltokból, és a hegekből, és makulátlan bőrre vágynak

Megoldást jelenthet pattanásfoltokra, májfoltokra, tűzfoltokra, tehát bármilyen hiperpigmentációs zavarra, és hegekre. A pattanásfoltokra tapasztalatból is mondhatom, hogy tényleg nagyon jó, meggyorsítja az eltűnésüket, de azért ne várjunk egyik napról a másikra nagy csodát. Ilyen eredményekhez idő kell. Hegeknél csak az apróbb, kisebb, pl. patti-kapirgászásból maradt hegeket tudja eltüntetni. Nekem maradt még néhány kisebb kráteres heg is az arcomon, a régebbi középsúlyos aknémból. Ezeket nem tüntette el teljesen, de a bőrfelszínem határozottan egyenletesebb lett.
Tehát zsíros bőrűek is nyugodtan tehetnek egy próbát vele, hogy ha folthalványításra, vagy heg-eltüntetésre van szükségük. Májfoltokra önmagában kevés lehet, de ott is segíthet.

Akik nem akarnak megöregedni, és keresik az örök fiatalság elixírjét

Na jó, az talán túlzás, hogy nem öregszel meg, és ez lenne az örök fiatalság elixírje, de annyira jól hangzott, hogy muszáj volt kiírnom magamból. 😀 Az viszont tudományosan is bizonyított, hogy 10% feletti koncentrációban serkenti a kollagén termelést, így lassítja a bőröregedést. Hozzátenném, hogy bármennyire is jól hangzik, hogy ha kollagént tartalmaz egy kozmetikum, a kollagén nagy molekula mérete miatt nem tud felszívódni a bőrbe. Szóval inkább AHA-zzunk.

BHA savas hámlasztás

A BHA, más néven szalicilsav, szintén kémiai hámlasztó. Zsírban oldódó sav, mely képes a pórusok belsejében hámlasztani, ugyanakkor gyulladáscsökkentő is. Nem csoda, ha ezen tulajdonságainak köszönhetően valóságos csodaszer mitteszeres, pattanásos bőrre.
0,5-2%-ban használják a kémiai hámlasztókban, 3-4 körüli pH értékkel. Emiatt önmagában az a tény, hogy egy termékben van szalicilsav, még nem teszi azt kémiai hámlasztóvá.

Kiknek ajánlott a BHA hámlasztás?

Zsíros, tág pórusú, és mitesszeres bőrűeknek, akik tiszta bőrre vágynak

Gyönyörűen kitisztítja a pórusokat, lehúzza a pattikat. Hosszú-távú használatával jó eséllyel elérhető a tiszta bőr.

Érzékeny bőrűeknek

A BHA további előnye, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt érzékeny bőrön is lehet használni. Tehát ha valakinek nem bírja a bőre az AHA savat, érdemes tennie egy próbát a BHA-val. Előfordul az is, hogy a száraz bőr mitteszeres, és pattanásos. Ilyenkor is sokat segíthet, most már vannak a piacon kifejezetten száraz bőrre tervezett BHA hámlasztók is.

Ti próbáltátok már a kémiai hámlasztást? Ha pedig tetszett a cikk, légyszi oszd meg! 🙂

FONTOS: Ha babát vársz, nem szabad minden kémiai hámlasztót használni! Részletek itt>>

A cikk folytatásában pedig megtudhatjátok, hogyan kell otthon hámlasztani!

Források:

http://kremmania.hu/osszetevok/glycolic-acid

http://kremmania.hu/osszetevok/salicylic-acid

http://www.isis-pharma.hu/glyco-a/mely-hamlasztas.html

0