Mit kell tudni a kémiai hámlasztásról?

A bőr természetes megújulási folyamata során nap mint nap elhalt hámsejtek sokaságától szabadulunk meg. Ez a folyamat lelassulhat különböző okok miatt, mint pl. napkár, öregedés, túl száraz- vagy túl zsíros bőr. Ilyenkor segíthet egy kémiai hámlasztó.

Az otthoni kémiai hámlasztás sokkal-sokkal gyengédebb, mint az orvosi mélyhámlasztás, frakcionált lézer, vagy green peel. Nem jön le utána a bőröd, nem fájdalmas, és nincs azonnali eredménye. Hetek, hónapok, mire lesz látványos hatása az otthoni gyengéd hámlasztóknak. De már az első használat után ragyogóbb és puhább lesz a bőröd.

A fizikai bőrradírokkal összehasonlítva sokkal hatékonyabbak, ugyanakkor kíméletesebbek. A bőrradírokat senkinek nem ajánlom, ugyanis a bőrradír szemcséi és minden mechanikus dörgölés képes megsérteni az ép bőrszerkezetet, mikrosérülést okozva ezzel.

A hámlasztók feladata, hogy egyensúlyba hozzák a bőr természetes megújulási folyamatát. Kiválóan alkalmazhatók mitesszerek, akné, valamint ráncok, bőröregedés és napkár esetén is.

Nagyon sokat tehetünk velük az egyenletesebb, ragyogó bőrfelszínért.

Milyen savakkal lehet a bőrt hámlasztani?

AHA savak: pl. glikolsav tejsav, mandulasav. Vízben oldódó savak, a bőr felszínén hatnak, leoldják az elhalt hámsejteket. Ezek talán a legismertebbek és a legkutatottabbak. Hatásosak foltokra, fakó bőrre, ránctalanításra. Rosaceásoknak ellenjavallt, és az érzékeny bőrűek sem tolerálják mindig túl jól, de vannak kivételek.

Nem minden AHA viselkedik egyformán. A glikolsav kis molekulasúlya miatt viszonylag mélyre szívódik a bőrben, ezért rendkívül hatékony, anti-,agingben ő a legerősebb, ugyanakkor az érzékeny bőrt irritálja.

A tejsav nagyobb molekulasúlyú, gyengédebb a bőrhöz, anti-agingben egy hajszálnyival alulmarad a glikolsavval szemben, de nagyon jó vízmegkötő.

A mandulasav nem az antianti-aging hatásáról ismert, viszont egyedülálló az AHA-k között abban, hogy antibakteriális hatása van, ráadásul a nagy molekulasúlya miatt gyengéd a bőrhöz.

BHA sav, vagyis szalicilsav: zsírban oldódó savat jelöl, amely képes a pórusok belsejében hámlasztani és gyulladáscsökkentő hatása is van. Nagyon jók mitesszerekre, pattanásokra, tág pórusokra, szabályozza a faggyútermelést.

A Tindigo Great&Powerful kémiai hámlasztó egy nagyon különleges kozmetikum, ugyanis egy glikolsav, tejsav, mandulasav és szalicilsav koktél. Ettől rendkívül hatékony.

Kémiai hámlasztás GYIK

Ráadásul plusz anti-aging összetevőket is tettünk bele. Kellemes lotion, ami arcon és testen egyaránt alkalmazható. Rosaceás bőrűek kivételével bármilyen bőrtípussal próbálkozhattok. Az érzékeny bőrűek persze legyenek óvatosak.

Vannak olyan konzultációsaim, akik bár rosaceára hajlamos arccal rendelkeznek, viszont nagyon szeretik testen használni használni a Great&Powerful-t, hiszen ott más problémákkal harcolnak.

Ha testen hámlasztanál, ezt a cikket ajánlom.

Lehet-e terhesség alatt hámlasztani?

Orvosi mélyhámlasztásra ne ilyenkor menjünk, de egy otthoni, legfeljebb 10%-os AHA hámlasztó elvileg használható.

A BHA kapcsán megoszlanak a vélemények. Ha babát vársz, vagy tervezel, mindenképpen olvasd el ezt a cikket, amiben részletesen leírom a tudnivalókat.

Kismamáknak én kémiai hámlasztók helyett szívesebben ajánlom a Tindigo Soft&Silky enzimes peelinget, ami teljes biztonsággal alkalmazható terhesen is.

Mire kell figyelni, ha kémiai hámlasztókat használok?

A bőr vékonyabb lesz. Ez azt jelenti, hogy minden jobban bejut a bőrbe, így a rossz, irritáló anyagoktól hemzsegő kozmetikumok is jobban bejutnak, meg a szép összetevőlistás, hasznos összetevőket tartalmazó kozmetikumok is.

Mivel a bőr elvékonyodik, fényérzékennyé is válik, ezért a fényvédő használata kötelező mellette még télen is. Természetesen, hámlasztó használata nélkül is kötelező a fényvédő az é 365 napján. Hámlasztó mellet azonban fokozottan ügyelni kell a fényvédelemre!

Fényvédő nélkül nincs értelme bármilyen jó krémet, hámlasztót venned, mert az UV sugárzás minden jó hatásukat tönkreteszi. Érdemes beleolvasnod a fényvédelem GYIK-ba, hogy az alapvető dolgokat tudd róla, mert ha rosszul használod a fényvédőt, csúnyán megéghetsz.

Nem fogja lemarni a sav az arcomat?

Ez nem ipari maratósav, nem is sósav. A hámlasztó kozmetikumok pH-ja megfelelően be van állítva, azért készültek, hogy a bőr hámlasztására alkalmasak legyenek, ezért mindenféle házi praktikákkal, gyümölcssavakkal, alma-, vagy citromlével nem helyettesíthetők!

Nem kell félned, ugyanakkor ügyelni kell a használat gyakoriságát, illetve az erőssége. Ezt magadnak kell kitapadztalnod, ha túl sokszor használod, akkor a túlhámlasztás tünetei jelentkezhetnek, mint a bőrpír, vagy a látványos hámlás. Ilyenkor fel kell függeszteni a használatot és minimál üzemmódba kapcsolni a rutinnal.

A túlhámlasztásról itt olvashatsz egy cikket.

Hámlik a bőröm. Nem fog még jobban hámlani a hámlasztástól?

Nem. Az AHA hámlasztók leoldják az elhalt bőrt, tehát pont, hogy megszünteti a hámlást. Ha egy otthoni hámlasztótól elkezd hámlani a bőr, akkor túl sokat/túl erőset használtál. Lásd előző kérdés. (A mélyhámlasztástól valóban lejön a bőr, az egész lehámlik, de az teljesen más, és orvos végzi.)

El lehet vele tüntetni foltokat, hegeket?

A foltokat halványítja az AHA valamennyire, de nem biztos, hogy önmagában elég. Érdemes lehet retinolos és C-vitaminos termékeket is a rutinba tenni. És persze fokozottan figyelni a napi szintű fényvédelemre az év 365 napján. Leginkább hónapkban érdemes gondolkozni folthalványításnál, ez nem gyors dolog. Hegeknél is megfigyelhető némi javulás, ha nem mély hegekről van szó, de csodát nem kell várni. Ha semmilyen kozmetikummal nem tudunk javítani a helyzeten, érdemes esztétikai bőrgyógyásszal konzultálni, ahol vannak lézerek.

Tölcséres hegeken a frakcionált lézerrel lehet jelentős eredményt elérni, keloidos hegeken pedig általában plasztikával, de ezeket bőrgyógyásszal beszéld meg.

Milyen gyakran kell használni a hámlasztókat?

Nem tudom! Azért nem, mert nagyon egyéni. Ha túl keveset használod, nem hat, ha túl sokat, akkor pedig túlhámlasztasz. Említettem már, hogy ezt magadnak kell kitapasztalnod. Nagyon egyéni, hogy kinek, hogyan reagál a bőre.

A Tindigo Great&Powerful 7.5%-os hámlasztó kifejezetten vastag, rezisztens, ellenálló bőr esetén akár minden este is használható, érzékeny bőrűeknek lehet, hogy heti 1-2 alkalom is elég lesz. Testen szintén jól szoktátok tolerálni naponta, kétnaponta. Pattanásos háton, fenéken, dekoltázson is nagyon jól működik, és a napfoltos bőrön is segíthet.

Felkenés után csíp a hámlasztó. Ez normális?

AHA hámlasztóknál egy enyhe csípő érzés és enyhe kipirosodás normális, amennyiben pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor neked valószínűleg nem való, túl érzékeny hozzá a bőröd. BHA hámlasztónál a csípő érzés az irritáció jele, válts gyengébb BHA hámlasztóra vagy/és ritkítsd a használatát, vagy ne használd.

Nem bírja a bőröm a kémiai hámlasztókat/rosaceám van! Létezik számomra alternatíva a peelingre?

Természetesen. A legérzékenyebb bőrűeknek fejlesztettük az enzimes peelingünket, a Tindigo Soft&Silky-t.

Kémiai hámlasztás GYIK - Enzimes peeling

Egyedülálló, mert bőrbarát pH-n fejti ki a hatását és nem kell lemosni, hiszen önmagától áll le a működése. Felvétel után 10-15 perccel folytathatod is az esti rutinodat.

Ez a termékünk is használható testen is, ha esetleg ott is érzékenyebb a bőröd, vagy a nyári napos időszakban nem szeretsz hosszú ruhaneműket hordani, extra védelmet biztosítva a bőrödnek az UV-től.

Az extra anti-aging hatásért olyan szuper összetevőket tettünk bele, mint a szőlőmagolaj, peptidek, ázsiai gázló.

Akár naponta is használható, de itt is egyéni igény szerint kell a gyakoriságát kialakítani.

Terhesség és szoptatás alatt is bátran lehet használni.

0