Barion Pixel

Keratosis pilarisnak nevezzük azt a bőrproblémát, amikor apró, piros pöttyök, pörsenések, grízek vagy akár gyulladt, pattanás-szerű dudorok jelennek meg jellemzően a felkaron, bár sajnos előfordulhat az arcon és a mellkason, sőt, a fenéken is, és gyakran “csirkebőrre” hasonlít. Ártalmatlan bőrelváltozás, amely elsősorban esztétikai problémát okoz. Tulajdonképpen ezek a pöttyök eltömődött pórusok, és megkeményedett bőrsejtek, jellemzően gyulladással. Elvileg ez a bőrbetegség nem gyógyítható, de azért nem kell elkeseredeni, ugyanis megfelelő kezeléssel akár tünetmentessé is teheted.

A legjobb kezelések keratosis pilaris esetén

Kémiai hámlasztás, retinol

Mivel eltömődött pórusok okozzák a problémát, ezért megoldásként szóba jöhet a kémiai hámlasztás, vagyis a természetes bőrmegújulási folyamatot segíteni kell. Különösen az AHA-t és BHA-t egyaránt tartalmazó, komplex hámlasztók hatásosak erre a problémára.


A BHA, vagyis a szalicilsav zsírban oldódik, ezért a pórusok belsejében hat, tehát képes oda eljutni, ahol maga a probléma van. Továbbá antimikrobális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az AHA vízben oldódik, a bőr felszínén hat, segít a pórusok eltömődésének a megakadályozásában.

A Tindigo Great&Powerful kémiai hámlasztó 7,5% AHA-t tartalmaz, méghozzá glikolsav, tejsav és mandulasav elegyét, valamint 1% BHA-t. Ez a kombináció teszi különlegessé és hatásossá. A savakon felül további anti-aging összetevőket is tartalmaz.

A testünkön lévő bőr általában kevésbé érzékeny, jobban tolerálhatja a hámlasztókat, mint az arcbőr. Akár naponta is lehet használni, vagy éppen 2-3 naponta, tapasztald ki bátran.

Az AHA és a BHA hámlasztók egyaránt fényérzékennyé teszik a bőrt, szóval tilos mellettük szolizni, napozni, és ha nem a felkaron használod, vagy érheti a felkarodat nap, akkor szigorúan kötelező a fényvédő! Ennek hiányában a bőr foltosra fog égni, ugyanis a kémiai hámlasztástól a bőr elvékonyodik, és nem tud védekezni a napsugárzás ellen.

Ha valakinek extrém érzékeny a bőre és nem bírja a kémiai hámlasztókat, vagy éppen terhes, az használhat enzimes peelinget. A Tindigo Soft & Silky enzimes peeling egy a kozmetikai piacon egyedülálló termék. Más enzimes peelingekkel ellentétben valóban bőrbarát pH-n működik, ezért jó extrém érzékeny bőrűeknek is. A másik különlegessége, hogy nem igényel leöblítést, hiszen magától leáll a működése. Természetesen ez a termék is tartalmaz szuper anti-aging összetevőket is.

A retinol bár teljesen másképp működik, mint a kémiai hámlasztók, viszont szintén a hámsejtek megújulását szabályozza, ezért segíthet a keratosis pilaris problémán.

A Tindigo Tight& Timeless 1% retinolt tartalmaz. Ultra erős, ugyanakkor kíméletes. Egy könnyen beszívódó, enyhén hidratáló emulziós krém. A használata mellett nappal, ügyelj a megfelelő fényvédelemre! Érdemes minden este használni, de legalább kétnaponta. Ennél ritkább használat nem hoz megfelelő eredményt.

Gyulladáscsökkentők

Mivel az eltömődött pórusok könnyen begyulladnak, jó szolgálatot tehetnek még a gyulladáscsökkentők. Használhatod akár a Tindigo Butter Queen arcra és testre egyaránt kiváló hidratáló krémet, amely gyulladáscsökkentő gyógynövény kivonatokban gazdag.

Hidratálás

Szintén fontos, hogy ne engedd kiszáradni a problémás területeket. A keratosis pilaris megjelenése összefügghet a száraz, vízhiányos bőr problémával. Érdemes egy kímélő hidratálót keresni,egy könnyed lotion-t, ami nem tömíti el a pórusokat, és mentes mindenféle irritáló anyagtól, mint pl. a denat. alkohol vagy az illatanyagok, hanem helyette gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz. Kerüld a gazdag állagú testvajakat, hidratáló krémeket, amik eltömíthetik a pórusokat.

Próbáld ki a Tindigo Proud&Ageless anti-aging lotion-t. Rendkívül könnyed állagú, öregedés gátló lotion.

Jó ötlet lehet még, hogy fűtési szezonban párásítót használsz a szobában, a száraz levegő ugyanis ronthat rajta.

Mit NE tegyél a keratosis pilarissal?

  • Tilos kapirgálni, nyomkodni, főleg koszos kézzel!
  • Tilos a bőrradír. Igazából a dörzsölés csupán fokozza az irritációt, ráadásul a probléma nem a bőr felszínén van, így értelme sincs. A kémiai hámlasztók olyan helyekre is eljutnak, mint pórusok belseje, ahová egy fizikai hámlasztónak esélye sincsen, szóval ne dörgöld magadat!
  • Ne használj szappant, vagy szárító hatású termékeket. Minimalizáld az irritáció esélyét, és használj illatmentes, kímélő összetevőkkel rendelkező lemosót, tusfürdőt.
  • Ne irritáld a bőrödet! Tilos irritáló anyagokat, pl. denat. alkoholt és illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat használni, ugyanis az irritáció következménye további gyulladás lehet!
  • Ne fürödj túl forró vízben! Sajnos a nagyon forró víz kiszárítja a bőrt, és fokozhatja a gyulladást is, így igazából senkinek sem ajánlott, pláne nem, ha bármilyen bőrproblémára (akné, ekcéma) hajlamod van.
  • Ne borotvált, gyantázz, epilálj az adott bőrfelületen. Ezek ugyanis irritálhatják a bőrt, gyulladást okozhatáknak, tovább fokozhatják a problémát.

Legjobb kozmetikumok keratosis pilaris ellen