Aki rendszeres olvasója a blogomnak, az tudja, hogy folyamatosan törekszem arra, hogy állatkísérlet mentes termékeket ajánljak. Bizonyára sokan hallottatok arról, hogy 2013. március 11-től betitoltták a kozmetikai célú állatkísérleteket az EU-ban, így talán feleslegesnek tűnhet ezzel foglalkozni.

Az ok, hogy mégis foglalkozom ezzel, nem az az, hogy nem tudok mit kezdeni a szabadidőmmel. 😉 Arról van szó, hogy globális piac ennél sokkal bonyolultabb. Bár a cégek amellett, hogy az EU-ban már nem tesztelhetnek állatokon, sőt, nem is adhatják el az állatokon tesztelt termékeket az EU-ban, ez nem jelenti a kozmetikai célú állatkísérletek végét. Számos olyan multinacionális cég van, mely csupán az EU-n belül hagyott fel az állatkísérletekkel, és azon kívül változatlanul folytatja. Az egyetlen biztos megoldás, hogy ne támogasd a vásárlásoddal ezen cégeket, az az, hogy a továbbiakban is megnézed, hogy egy cég tesztel-e állatokon. Jah, és mielőtt valaki okos ide is megírná kommentben, hogy „Inkább az állatokon kísérletezzenek már, mint rajtam.” – erre semmi szükség. Rengeteg alternatív tesztelési módszer van már, amikkel 100 %-ig ki lehet váltani a kozmetikai célú állatkísérleteket, ezért is hozta ezt a törvényt az EU.

Sokkoló tények az állatkísérletekről

  • A kozmetikai célú állatkísérleteket leginkább nyuszikon, tengeri malacokon, egereken és patkányokon végeznek.
  • Egy bőrérzékenységi vizsgálathoz 32 tengeri malac, vagy 16 egér kell, mellyel az allergiás reakciókat nézik. A teszt során a vizsgálandó anyagot a bőrre kenik, vagy a bőr alá fecskendezik, és megnézik, hogy fellép-e gyulladás, bőrvörösség, viszketés, vagy bármi egyéb reakció.
  • A szemirritáció vizsgálásához nyuszikat használnak. A szemükbe csöpögtetik a vizsgálandó anyagot, és figyelik, hogy milyen mértékben, és mikor lép fel szemvörösség, gyulladás, stb. Akit bővebben is érdekel, hogy milyen típusú teszteket milyen állatokon és hogyan végeznek, itt talál egy érdekes és sokkoló táblázatot, érdemes megnézni angolul tudóknak, kegyetlen képek nincsenek benne.  Egyébként gondoljátok végig, hogy mennyire csíp, ha véletlenül a szemünkbe megy a sampon. Ők folyamatosan élik át ezt, vagy ennél sokkal komolyabb fájdalmakat, és nem tudják vízzel kimosni a szemüket…
  • Az állatok is szenvednek! Az állatok is érzik a fájdalmat! Lehet, hogy a patkányok undorítónak tűnnek, és nem olyan cukik, mint a nyuszik, melyekkel könnyebb együtt érezni, de ők is szenvednek. Az állatok mind érző lények! Nyilvánvalóan szenvednek, ha kínozzák őket. Egy ketrecbe egyedül zárva magányosak, félnek, depressziósak, és borzalmasan érzik magukat. Ennek ellenére az állatok nem kapnak még fájdalomcsillapítókat sem a tesztek során!

Tegyél az állatkísérlet-mentes jövőért!

Nekem végül nem sikerült 100%-ig átállnom állatkísérletmentes termékekre, aminek két dolog szabott határt, a szuperérzékeny bőröm, és a pénztárcám, de így is rengeteg dolgot lecseréltem, 90%-ban stimmel már, aminek nagyon örülök.

Kaptam olyan hozzászólást is, hogy állatkísérletek mindig is lesznek. Lehetséges, hogy a gyógyszeripari állatkísérleteket még sokáig nem lehet majd kiváltani, de ha a kozmetikai célúakat ki lehet, akkor miért tennénk ezért? Sőt, most már az EU mellett Izrael és India is betiltoltta! 🙂

Tisztítószereknél is nagyon sokszor történik állatkísérlet, ott is érdemes megnézni, és ott nem is nehéz átállni.

Hogy tudok utánanézni, hogy egy cég kísérletezik-e állatokon?

Az egyik legjobb célirányos oldal a PETA keresője itt. Ha nem találnád itt meg, akkor keress tovább a Google-ban. Esetleg itt is körbenézhetsz: http://www.gocrueltyfree.org

Mindig nézd meg, ki a tulajdonosa egy márkának! Tipikus példa rá a The Body Shop, aki ugyan nem tesztel állatokon, de megvette a L’Oreal, aki még mindig állatkísérleteket folytat, és számtalan másik márka az övüké.

Másik jó példa erre az Estee Lauder, aki szintén kísérletezik állatokon. Szintén számos márka az övüké, úgy, mint a M.A.C., a Bobbi Brown, a Clinique, a La Mer, és még sorolhatnám. Ilyenkor szintén azt javaslom, hogy még ha a cég egy márkája nem is állatokon tesztelt, és teheted, inkább próbálj rá alternatívát keresni, hisz végső soron ismét csak az állatkísérleteket támogatod.

Továbbá arra is figyelj, hogy egy márka kapható-e Kínában, ahol kötelező még mindig az állatkísérlet, bár már tettek bíztató ígéreteket a befejezésre. Szóval ha egy márka kapható Kínában is, az állatokon is tesztelt, ilyen pl. az Yves Rocher, szóval azt sem veszek többé… Régen nekik cruelty-free nyuszi logójuk is volt, de emiatt elvesztették. Ettől még a honlapjukra simán kiírják, hogy “not tested on animals”, és ez részben igaz is, hiszen pl. EU-ban nem tesztelnek. De emiatt nem elegendő egy cég “animal testing policy”-ját a cég honlapján megnézni, hanem alaposabban utána kell járni.

Hogyan álltam át az állatkísérlet-mentes termékekre?

Őszintén szólva az egyik oldalon nehéz volt, és ahogy írtam, mondjuk most olyan 90%-os eredménnyel teszem ezt. Mániákus kozmetikum és sminkcucc vásárló vagyok. Ha kijön egy újdonság, aminek tetszik az INCI-je, és megfelelőnek tartom a bőrtípusomhoz, már futok is megvenni. Egy kicsit macerás, de egy idő után már fejből is tudni fogod, hogy melyek az állatkísérletmentes termékek.

Végül pedig egy magyar és nagyon jó cikk magyarul a témában! Olvassátok el! Nagyon jól elmagyarázza, hogy önmagában miért nem megoldás az EU-s szabályozás, és azt is írja, hogy „az állatkísérletes multik, annyira beépültek a gazdaságokba, hogy az ezzel járó társadalmi botrányokat egyetlen kormány sem vállalná.” De ettől mi még vállalhatjuk, hogy nem támogatjuk őket! 🙂

Te hogy döntesz? Tudatos leszel a jövőben és nem vásárolsz többet állatkísérleteket végző cégektől, vagy úgy teszel, mintha sosem hallottál volna erről? Ne feledd! Az egész világ ok és okozat! Most ültetjük el a jövő magjait, és a döntés szabadsága is a miénk! 🙂 Ha nem 10-ből 8 termékedet tudatosan állatkísérletmentes termékként választod ki, azzal is rengeteget tettél. Tisztítószernél pl. nagyon könnyű átállni.

Cruelty-free és állatokon tesztelő cégek listáját itt találod!!!

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/merfoldko-betiltottak-kozmetikai-celu-allatkiserleteket-eu-banhttp://www.peta.org.uk/features/new-cosmetics-law/

0