Kozmetikus képzés – pro és kontra

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy hogyan és mit tudnék Nektek megírni, elmondani a kozmetikus képzésről, objektívan, anélkül, hogy nagy botrány lenne belőle, és mindenki nekem esne. Bízok benne, hogy ez sikerült. 🙂 Biztos, hogy lesz erről a témáról videó is. Jelenleg egy nem ideális albérletben élek, februárban már az új kis otthonomban leszek, és akkor lesznek végre újra videóim is. Kérdezzetek bátran majd, mi érdekel, és  egy videóban meg fogom válaszolni őket.

Kozmetikai gyakorlat

Amikor elkezdtem a kozmetikus képzést az EFEB-nél, rendkívül izgatott voltam, ültem a jegyzetfüzettel a kezemben, és alig vártam, hogy tanulhassak. Hiszen tudjátok, nekem a bőrápolás a mindenem, és annyira vártam, hogy erről még többet tudjak meg! A lelkesedésem nem sokáig tartott. Emlékszem, az első gyakorlati órámon mindenkitől megkérdezte a mesterkozmetikus oktatónk, hogy milyen bőrápolási termékeket használ. Nagyon lelkesen elkezdtem mondani a profi rutinomat, amiben volt C-szérum, benzoyl-peroxid, kémiai hámlasztók, különböző hidratáló krémek, esszenciák, fényvédő arzenál, minden, ami szem-szájnak és persze bőrnek ingere, ami megváltást hozott számomra. (Aki régóta olvas, tudja, hogy több mint 10 évig küzdöttem aknéval.) A válaszon sokkot kaptam: ez a rutin nem jó, mert csak egy márkát használhatnék, aminek a színe ugyanaz. Azonnal visszakérdeztem, hogy és miért is? Mire megkaptam, hogy a kozmetikumok csak így működnek jól, hiszen azok szinergikusak kérem szépen! Biztosan látják, milyen színű a csomagolásuk is! Elkezdtem vitatkozni, hogy ezt a rutint a Kriston doktornő segítségével raktuk össze, és nézze meg milyen szép a bőröm, de hamar megtanultam, hogy jobb, ha ráülök a számra és meg sem szólalok, ha át akarok menni a vizsgáimon. Büszke vagyok magamra, hogy ez többségében sikerült is, kétszer fakadtam csak ki, egyszer mikor azt mondta, hogy a legjobb anti-aging nem a fényvédő, hanem a masszázs, sőt, megdicsérte a fullra lebarnult modellemet, akinek beleégtek a pattanások és a mitesszerek az arcába, valamint amikor a gyulladt szeborreás fejbőrömre azt javasolta, hogy szolizzak. Egyébként valami csoda folytán, én, a nagyszájú Ildi, megtanultam csöndben maradni a hosszú-távú cél érdekében, és egy éven át minden héten szemöldököt és szempillát festettem, gyantáztam, masszíroztam, TŰVEL! szurkáltam és nyomkodtam a semmiért szerencsétlen modellem arcát, miközben alkohollal szárítottam, egyfolytában. Nyilván nem javult semmit a bőre.

Smink

A gyakorlati oktatás része a smink. Volt összesen 3×4 óra smink, ennyi idő alatt meg lehet tanulni papírcsákót hajtogatni. Más suliban azért több van ennél, kérdezzetek rá, ha ez fontos Nektek. A gyakorlati vizsgán ezt vették a leglazábban, mindenki legalább négyest kapott rá. Jó hír, hogy aki sminkes akar lenni, annak elég most már egy szépségtanácsadó OKJ képzés is. Gyanítom, hogy sok másik iskolában sem tanítanak meg sminkelni, enélkül azonban nem lehet KATA-t kiváltani, ezért fontos, hogy aki sminkes akar lenni, az megcsinálja valamelyik OKJ képzést. Annyit javasolok, hogy kozmetikushoz ne sminkeltetni menjetek, inkább válasszatok sminkest, aki egész nap csak azt csinálja, és legalább ért is hozzá. (Van olyan kozmetikus végzettségű, aki csak sminkel, igen, neki ezt az egész hacacárét azért kellett végigcsinálni, hogy sminkelhessen…)

Elektrokozmetika

Ez a könyv olvasmányos, könnyen tanulható, vagy inkább bemagolható. Nekem ez is nagyon marketinges, arra jó, hogy legalább nagyjából tudom, milyen készülékek vannak a piacon. Sajnos nekem minden könyvnél hiányzik az, hogy új, független(!) kutatásokkal támasszák alá, amit írnak, bőrgyógyász vagy egyéb orvos a könyveket nem lektorálja egyébként. A felhasznált irodalomban olyan gyöngyszemek találhatóak,  mint házi dolgozatok, Szauna újság, Sulinet, Szépségbróker, Hvg, Wikipédia és társai. Van egy-két orvosra való hivatkozás is, de konkrétumok nélkül. Ezért sem szoktam véleményt formálni, mikor elektrokozmetikai készülékekről kérdeztek. Nem végzek egyáltalán kezeléseket, az eredményeket nem látom, utána nézni minden gépnek rendesen pedig nagyon sok idő lenne, így nem én vagyok az emberetek, ha gépek után érdeklődtök.

Kozmetikus biológia

A biológia órákon eldumcsiztunk, de nem sok köze volt ahhoz, amiből le kellett vizsgáznom, így a teljes biológia anyagból egyedül itthon a biológus testvérem segítségével készültem fel. Remélhetőleg ezt más iskolában nem így oktatják, mert egyébként a tankönyvet jónak tartom. Bár nem értem, miért kell ilyen szinten részletesen megtanulnia egy kozmetikusnak ezt, mivel nem használja, nem érti, és nem látja át, valószínűleg a vizsga után ki is röppen a fejéből a sejtbiológia, (melyet valószínűleg úgy sem ért kristálytisztán,) az idegrendszer működése, és az összes hormon neve, termelésének helye, oka, hiánya stb, meg a rengeteg latin szó, stb. A biológiában annyi a jó, hogy az emberi test működését nagy vonalakban már régóta tudjuk, és az nem változott. Nekünk meg azért nem kell olyan részletesen megtanulni, mintha az orvosin lennénk.

Kozmetikus szakismeret

A szakismeretet és anyagismeretet oktató tanárnőmet szerettem. Ő rendkívül nyitott volt, sokszor beszélgettünk el. Nagyon sokat tanultam tőle anatómiát, jobban megértettem a bőr működését, és jobban átláttam és be tudtam azonosítani nem csak a különböző bőrtípusokat és bőrproblémákat, hanem a bőr betegségeit is, melyek már bőrgyógyászra tartoznak. Igazából a Szakismeretben voltak jó dolgok, bár olyanok is, melyekkel nem értettem egyet teljesen, a Kozmetikai diagnosztika pedig a kedvenc könyvem volt, rengeteg fotóval, rengeteg bőrbetegséggel, ez nagyon érdekelt, és végre valaminek értelmét láttam megtanulni.

Kozmetikus anyagismeret

Az anyagismeret kriminális, és nem találok rá jobb szavakat. A kozmetikusok nagyon régóta ugyanabból az Anyagismeret könyvből tanulnak. Egyrészt tele van kémiával, amit a kozmetikusok kémiai tudás híján bemagolnak. Rengeteg ilyen bemagolni való van, anyagi rendszerek, hidrolízis, sók, szerves vegyületek, stb., meglehetősen részletesen, csoportosításokkal, amit értés híján csak magolni tudsz. Persze aki kémiából érettségizett egy éve, annak ez nem gond, de minek? Ettől nem lesz valaki jó kozmetikus, főleg, hogy a kémiai képletet (pl. H2O) tudni kell, de hogy az INCI-ben hogyan találjuk, arról már nincs szó, és a vizsgán sem merül fel. Meg kell tanulni egy csomó mindent, amit vagy sose használtunk, vagy már nem használunk, pl. kénsav, sósav, stb., mi milyen állagú, hány fokon olvad, vagy pl. a fényvédőknél a fahéjsav. Ez egy masszív kb. 200 oldalas könyv, tele használhatatlan vagy FALS! információkkal, vagy éppen hiányoznak olyan fontos összetevők, mint a retinol, vagy a C-vitamin részletesen. Nem csoda, ha ebből kell vizsgázni szerencsétlen kozmetikusoknak, akkor fogalmuk sem lesz, hogy mi van egy kozmetikumban.
Az anyagismeretnél is nagyon jó lenne, ha a PubMed vagy hasonlóan megbízható forrás alapján születnének meg az összetevőkről a leírások, és a rengeteg kémiai definíció helyett azt kellene megtanulni, hogy melyik összetevő hogyan szerepel az INCI-ben, mire jó bizonyítottan, és mire vannak ígéretes kutatások, hogy akár jó is lehet, persze milyen százalékban és milyen formulában, azért egy kozmetikusnak ezt kellene szerintem tudnia. Ez segítené, hogy el tudja dönteni, hogy egy adott kozmetikumot bevegyen-e a portfóliójába, és ajánlja-e vagy sem, hiszen ez az, aminek az életben is van értelme.
Bár néha eltöprengek, mi lenne ha tudnák, hiszen valószínűleg nem vennének meg jó néhány professzionális márkákat, mert sokkal rosszabbak, mint egy egyszerű Bioderma vagy Uriage, a Paula’s Choice, a COSRX, a Benton vagy akár a saját márkám, és még sorolhatnám. Sok professzionális márka van, ami hemzseg az irritáló összetevőktől, tele van illatanyaggal, sokszor alkohollal tele vannak, vagy lúgos kémhatásúak, hatóanyagot nyomokban tartalmaznak. Bármikor vehetsz hasonló átlagos vagy silány minőséget sokkal olcsóbban a drogériában, vagy akár ott is választhatsz okosan, mert előfordulhat, hogy jobban jársz egy filléres drogériás pl. Balea Med Ultra Sensitive-vel. Persze van azért jó professzionális márka, amit sajnos tudom, hogy kevesen engedhetnek meg maguknak, ezért is született meg a fejemben a konzultációs lehetőség, mert egy jó bőrápolási rutin az alapja mindennek, nem a havi egyszeri kezelés. Márpedig ha elkötelezem magamat egy márkánál, akkor nem adhatok Nektek mást, csak az adott márkát, és higgyétek el, hogy csak az INCI számít, nem az, hogy professzionálisnak nevezi-e magát egy márka… Úgy érzem, hogy jobban tudok szabadon dolgozni, ahol a Ti pénztárcátoknak és preferenciáitoknak megfelelően tudok rutint kialakítani.

Iskola

Biztos, hogy az EFEB nem a legjobb iskola, amit választhattam. Az is biztos, hogy a tananyag és a tankönyvek ugyanazok, hiszen ez egy OKJ-s képzés, amit szabályoznak. Vizsgázni pedig abból kell, ami a könyvekben van, még akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy a tanárod megtanít arra, ami az életbe kell. Ha most kellene választanom, biztosan a Pedisuliba mennék, mert a szakértelmükkel levettek a lábamról.

Pár szó kozmetikusoknak

Természetesen vannak olyan kozmetikusok, akik értenek az INCI-hez, akárcsak én, ha nem jobban, mert rengeteg időt és pénzt öltek bele ebbe a tudásba, szerencsére találkoztam ilyen kolléganőkkel. Csak azt gondolom, hogy a képzésnek kellene ezt biztosítania, és a rengeteg felesleges és néha fals infó helyett azt kéne tanítani, aminek értelme is van a gyakorlatban. Érdemes lenne átgondolni, hogy a kozmetikus képzés során ne kelljen mindent megtanulni, mert ennek az a vége, hogy végül semmit sem tudnak a lányok megtanulni rendesen. (Ha csak nem a szabadidejükben képzik magunkat.) Beszélgettem erről több rendkívül jól képzett kozmetikussal, professzionális kozmetikai márka képviselővel, akik nagyon is egyetértettek velem. Miért is kellene, hogy egy kozmetikus tudjon bőrápolási rutint összerakni, kezeléseket végezni, képben legyen a hatóanyagokkal, összetevőkkel, elektrokozmetikai gépekhez is értsen, de mind emellett legyen szépérzéke, legyen sminkes, szempillastylist, vagy akár sminktetováló, és úgy csinálja a brazil gyantát, hogy a vendég meg se érezze. Ilyen nincs. Persze mindenki szakosodik utána valamerre, de sokszor elgondolkozom, hogy talán jobb lenne egy rövidebb, de hasznos alapképzés, amire ráépülhetne az, ami valóban érdekel minket, amivel valóban foglalkozni akarunk. Ahogyan egy sminktetoválónak nincs szüksége arra, hogy az INCI lista elemzéséhez mélységében értsen, úgy egy bőrápolási rutint összeállító és kezeléseket végző szakembernél sem tragédia, ha nem tud szimmetrikusan és gyönyörűen megrajzolni egy szemöldököt vagy tusvonalat, ha nem vállal ilyen munkát.

Ezzel a cikkel semmiképpen sem a kozmetikus szakma lehúzása a célom, hanem valamilyen pozitív irányú változás elindítása. Nekem az igazi és egyetlen hivatásom, szívügyem a szép bőr, és imádok ezzel foglalkozni. Tudom, hogy mennyit hozzáad a nők önbizalmához a gyönyörű bőrkép. Néha még hihetetlen számomra is, hogy a konzultációimon összerakott otthoni rutinnal egyéb kezelések nélkül is milyen csodás változások érhetőek el akár rövid időn belül is. Valamint egy jó kozmetikus a vendége egészségéhez is hozzátesz. Számomra nem a szem, hanem a bőr a lélek és a test tükre. A konzultációk során gyakorta küldöm őket orvoshoz, és derül ki, hogy sajnos különböző betegségek miatt lesznek bőrproblémáik, viszont az orvosnál már megoldást is kapnak rá, így nem csak a bőrük lesz szép, hanem meg is gyógyulnak. Nagyon fontos lenne, hogy egy bőrápolással foglalkozó kozmetikus képes legyen átnézni, mit használ a vendége otthon, összetevőlista alapján, és tudna neki otthonra ajánlani termékeket az INCI tényleges ismeretében, és nem úgy, hogy a piros család való a szeborreás bőrökre… Sajnos nagyon sok márka iskolája is elferdít összetevőket, hiszen elsősorban az a cél, hogy eladjanak. Sőt, hallottam már vad dolgokat független hatóanyag szemináriumok tananyagáról is kozmetikus kolléganőktől, mely információk nem állják meg a helyüket a valóságban. Ezért jó lenne, ha a képzés szerves része lenne az összetevők ismerete, lehetőleg független kutatások által bizonyított studyk alapján, nem pedig a marketing részeként. Erre azért is van szükség, mert -szerintem- nem elvárható egy kozmetikustól, ill. nem attól lesz jó egy kozmetikus, hogy kiválóan tud angolul, márpedig ilyen információknak megbízható helyeken csak angolul lehet utánajárni. Ezért kellene magyarul is oktatni ezt, lehetőleg az OKJ képzés keretein belül. Mert erre szükségünk van a munkához, a kémiai képletekre pedig nem.

Végezetül ezúton is gratulálok azoknak a professzionális márkáknak, akik ily módon is megállják a helyüket! Bárcsak több lenne belőlük. Valamint gratulálok azoknak a kozmetikusoknak, akik időt és pénzt nem kímélve tanulják ezt meg szabadidejükben, ha már egyszer a képzés nem biztosítja.

Sokat tudnék még sztorizgatni az EFEB-ről, a tanáraimról, a vizsgámról, az általam használt “professzionális” termékekről, a kezelési tervemről, a tanárokról, a rendszerről, de úgy éreztem, első körben most ennyi kívánkozott ki belőlem. Bátran kérdezzetek kommentben, ha lehet itt a blogon, mert úgy nem veszik el, és ígérem, lesz még a kérdéseitekből új cikk vagy videó. 🙂

Gyönyörű bőrt,
Tindigo

 

 

 

 

 

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

9 hozzászólás

 1. Ági 2018-01-20 - 8:21 du. - Válasz

  Kedves Ildi!

  Műkörmösként dolgozom, szeretnék még többet tanulni a bőrről, körömről, diagnosztikáról. Olvasva a blogbejegyzésed arra gondoltam, hogy megvenném a Kozmetikai diagnosztika könyvet. Mi a véleményed, hasznos lehet számomra, vagy ez a könyv annyira kozmetika-specifikus, hogy nincs értelme?
  Ha érdemes megvennem, melyiket ajánlod, mert találtam több hasonló című kiadványt.
  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Tindigo 2018-01-23 - 9:59 de. - Válasz

   Kedves Ági!
   Van benne néhány betegség, ami a körmöt érintheti, de inkább kozmetikusoknak szól. Ha amúgy érdekel a bőr, a bőr működése, akkor azért ajánlom. Annyiból jó, hogy segít felismerni azokat a bőr (és köröm) elváltozásokat, amiknél orvoshoz kell küldeni a vendéget. Ez a Juhász Klára által írt könyv amúgy. Ezt én nagyon szerettem. A többi diagnosztika könyvet nem vettem meg, ebből készültem a vizsgára fel.

 2. Suzy 2018-02-20 - 7:10 du. - Válasz

  Annyira ritkán írok kommentet, de ez egy olyan téma, amiről szerintem nagyon kevés információt találni, és örülök, hogy te is ilyen őszintén leírtad a véleményed!
  Sajnos ez egy nagyon elmaradott terület, és én már cirka 10 éve dolgozom a “szépségszakmában”, de körülbelül minden oktatási lehetőségben csalódtam már (rosszakat hallok sminksulikról, látom a kikerült pocsék munkákat, pocsékabb szakembereket (khm) stb.)
  Ahhoz, hogy a saját sminkes üzletem megnyissam, és foglalkozhassak sminktetoválással, nekem is el kellett végezni a kozmetikus iskolát. Én a Janssen-be jártam, de a véleményem felesleges leírnom, mert az oktatóm már nincs ott 🙂
  Így csak általánosságban írnám, hogy nálunk például iszonyatosan ráfeküdtek a biológiára, a kémiára, és ahogy te is írtad, halál feleslegesen kellett bemagolnunk mindent. Oké, ezekből legyen előadás, mondják el összefüggéseiben a dolgokat, értsük meg a bőr működését, de ne kelljen bemagolni a vegyész-szintű elméleti anyagot 😀
  Nálunk hála az égnek az összetevőket és a bőrdiagnosztikát is jól tolták, bár valóban nem a leg-up-to-date-ebb hatóanyagokkal.

  DE! Ami nagyon fontos, hogy a gyakorlat szerintem iszonyatosan kevés, nem jól felépített (kb. a második héten szedsz-festesz szemöldököt, majd a negyedik hónapban a sminkórán megtanítják a szemöldökformákat – ha szerencséd van és jó a sminktanár…)
  Nálunk a vizsgán imitálni (I-M-I-T-Á-L-N-I) kellett a nyomkodást, és elhangzott az a mondat, hogy “Vigyázz, ki ne nyomd!”. Ehhez képest kozmetikushoz körülbelül csak a problémás, pattanásos, aknés bőrűek járnak nyomkodtatni. 🙁 Erről az olvasók tudják a véleményed, nem ragozom tovább. 🙂

  Plusz, én már 6 éve sminkesként dolgoztam főállásban ekkor, de közölte velem a vizsgabiztos, hogy ilyen külsővel nem lehetek kozmetikus. Ezt az orrkarikámra alapozta, az egész karos tetoválásomig el sem jutott (még szerencse, hogy a ruha alá meg végképp :’DDD). Joviális mosollyal megnyugtattam, hogy nem is leszek, csak a sminkeléshez kell a papír. Közölte, azt sem lehet! Legnagyobb sajnálatára az elnöki dícsérettel jeles vizsgát megkaptam, kozmetikus vagyok (papíron) :’DDD

  Egyszerűen nevetséges, hogy itt tartunk 2018-ban, de sajnos ezen túl kell esni így vagy úgy a papír, szerintem nincsen tökéletes, de még csak elégséges képzés sem. Előtte-utána-közben rengeteget kell olvasni és tapasztalni, egy tanfolyamtól sem leszel szakember, csak ha évek tapasztalata és szív-lélek munkája van mögötted. Ezt nagyon fontos hangsúlyozni, ezért is szóltam hozzá, és értek veled egyet, Ildi! 🙂 Írtam egy cikket a cikked alá, bocsi 😀 :-✴︎

  • Tindigo 2018-02-21 - 10:46 de. - Válasz

   Hahahaha, nem baj, nagyon egyetértek veled! Annyi jó van, hogy most már meg lehet csinálni a szépségtanácsadó képzést is, és bár az is teljesen értelmetlen, azzal is lehetsz legalább sminkes. Az is vicc, hogy holnaptól akár lehetnék sminkes, hiszen megvan a kozmetikus papírom! 😀 Egyébként nálunk tényleg volt nyomkodás, de azóta sem látom az értelmét. Rengeteg lány jön hozzám mitesszeres, aknés bőrrel, semmi értelme ezeket nyomkodni tízből kilencszer, mert ameddig nincs egy normális rutinjuk, úgy is folyamatosan vissza fog telni… Engem annyira szétidegeltek a vizsgán, hogy remegett a kezem, és a masszázs miatt meg akartak buktatni, csak nem tudtak, mert a kezelési tervem ötös lett, és az egészre egy jegyet kellett adni összevontan. (Egyébként masszírozni sem sikerült megtanítania az oktatómnak egy év alatt, szerinte ez az én hibám. A fene tudja. Szinte minden gyakszin bent voltam, egy év alatt csak figyelhetett volna rám annyira, hogy megtanuljam, bár lehet, nekem nagyok az elvárásaim. Hál’ istennek masszázst sem vállalok, mindenki megnyugodhat. 😀 ) Azt inkább hagyjuk, milyen termékeket kellett bele tennem a kezelésbe, soha az életben nem ajánlanék alkoholos tonikot meg bőrradírt a szeborrheás konzultációsaimnak, de a suliban ez az ötös. Na majdnem én is írtam még egy cikket, úgyhogy most be is fejezem, aztán lehet egyszer felveszek egy videót is. 😀

 3. Kovács Rebeka 2018-06-14 - 3:05 du. - Válasz

  Szia!
  Én is az EFEB-be járok már fél éve, és ez az egy márkától vásároljunk meg mindent (még sminkeket is) kiborító. Ennek ellenére sajnos ezt várják el. Én emiatt a Hélia-D professzionális termékeit választottam, annak ellenére, hogy a Solanie-t javasolták, hiszen egyelőre úgyis csak gyakorlunk, az meg legalább olcsó. A Solanie termékei, kezdve a szuper hipoallergén peeling-el, amivel az osztálytársam kezelt engem az érzékeny bőrömmel, egész konkrétan az óra végéig égetett.

  Az INCI-vel kapcsolatban esetleg nincs erről valami összefoglaló, amit nem egy csomó helyről tudna az ember összeszedni és megtanulni? Ha már kiadok a suliért egy csomó pénzt és tényleg ezzel akarok foglalkozni, szerintem is ez lenne a legfontosabb “tananyag”.

  Köszönöm szépen a segítséged!

  • Tindigo 2018-07-21 - 7:32 du. - Válasz

   Szívesen, szurkolok Neked. Van INCI oktatásom, online, keress meg nyugodtan. 🙂

 4. Nicole 2018-07-02 - 7:33 du. - Válasz

  Kedves Ildi!

  Nem is tudom hogy fogjak bele a mondandómba úgy, hogy ne töröljem vissza újra és újra… Én 10 éve végeztem el a kozmetikus képzést, nappali tagozaton, ami 2 évig tartott. Minden nap kellett járnunk gyakorlatra, havi 4 nap suli volt csak. Viszont amit a mai napig nem értek, és te is kitértél rá részletesen, az az anyagismeret. Az, hogy néhány összetevőt 1-2 mondattal említettünk, majd tanuljuk meg a könyvből a fogalmát, az számomra teljesen felháborító volt. Soha nem fordult elő, hogy a tanárunk behozott volna egy tégely krémet, hogy nézzük meg mi van az összetevőlistán, és az miért jó vagy rossz. Ehelyett inkább a kémiára mentünk rá kőkeményen, szinte minden órán keveréses, számításos matekpéldákat oldottunk meg, ami réges-régen a krémkészítéshez elengedhetetlen volt, viszont addigra ez már rég be lett tiltva… A tanárnőnk akkor már rég nyugdíjas volt, ergo nyilvánvalóan nem haladt úgymond a korral és trendekkel, csak leadta a megszokott tananyagot. Mivel nekem a kémia mindig is egy gyenge pont volt, nem is ment ez a tananyag…

  A szakmai ismeret óránk szintén egy vicc volt. Egy kezemen meg tudtam számolni, hogy hányszor jöttek hozzánk a 2 év alatt bemutatót vagy előadást tartani, holott a tanárunknak – aki kozmetikus volt – szinte minden cégnél minden területen voltak ismerősei, de mégis az akkori “nagy” márkát erőltette ő is.

  Gyakorlat:
  A volt oktatóm már akkor több tíz éve volt a szakmában, mondhatni a kisujjában volt minden. Ettől függetlenül viszont kevés volt az a dolog, amit megtanított nekünk, mert inkább nekünk kellett volna mondani, hogy mit mutasson meg, mit szeretnénk csinálni… Ahogy te is említetted, szemöldököt festeni megtanultunk, meg masszírozni, gyantázni, és ezzel ki is fújt a dolog. Arcot pl. nem is tisztítottam, azt suli után kellett megtanulnom, viszont ugye vizsgafeladat volt (meg is jegyezte az elnök, hogy ugye sokat nem tisztítottam még…).

  Viszont amin idő közben felháborodtam az az volt, mikor a volt oktatóm egy másik kozmetikussal csináltak egy iskolát, ami 4 (!!!!!) hónapos volt, és ugyanúgy okj-s végzettséget adott. Nekik az előírt gyakorlati óraszám minimum heti 6 óra volt (nekünk napi 6), és a lányok ott voltak nálunk gyakorlaton, és szó szerint rájuk se hederített a volt oktatóm, volt, amit mi tanítottunk meg nekik. Nekem az egyik lányzó kitisztította és megmasszírozta az arcomat, hát no komment…

  Szóval egyetértek azzal, amit írtál az oktatási rendszerről, és annyit hozzáfűznék, hogy be kellene tiltani az ilyen gyorstalpaló jellegű kozmetikus képzéseket, és visszaállítani őket iskolarendszerbe, napi szintű gyakorlati oktatással, rengeteg bőrdiagnosztikával és INCI elemzéssel szemöldökszedés helyett. A volt oktatómnak is azt kellett volna csinálnia, hogy megengedi, hogy a vendégei bőrét diagnosztizáljuk, hisz azzal még nem tettünk volna semmi rosszat, dehát…

  Hát ez elég hosszúra sikeredett, nem így terveztem. Az esetleges elütésekért elnézést, de nem olvastam át a szöveget küldés előtt…

  • Tindigo 2018-07-21 - 7:30 du. - Válasz

   NAgyon köszi, hogy megírtad a véleményedet és megerősítettél. :-*

   • Nicole 2018-07-22 - 10:04 de. - Válasz

    A bejegyzésedet olvasva kikívánkozott belőlem, és örülök, hogy többen is egyetértünk ebben a témában.

Hagyj üzenetet