Nagyon sokat gondolkoztam, hogy hogyan és mit tudnék Nektek megírni, elmondani a kozmetikus képzésről, objektívan, anélkül, hogy nagy botrány lenne belőle, és mindenki nekem esne. Bízok benne, hogy ez sikerült. 🙂 Biztos, hogy lesz erről a témáról videó is. Jelenleg egy nem ideális albérletben élek, februárban már az új kis otthonomban leszek, és akkor lesznek végre újra videóim is. Kérdezzetek bátran majd, mi érdekel, és  egy videóban meg fogom válaszolni őket.

Kozmetikai gyakorlat

Amikor elkezdtem a kozmetikus képzést az EFEB-nél, rendkívül izgatott voltam, ültem a jegyzetfüzettel a kezemben, és alig vártam, hogy tanulhassak. Hiszen tudjátok, nekem a bőrápolás a mindenem, és annyira vártam, hogy erről még többet tudjak meg! A lelkesedésem nem sokáig tartott. Emlékszem, az első gyakorlati órámon mindenkitől megkérdezte a mesterkozmetikus oktatónk, hogy milyen bőrápolási termékeket használ. Nagyon lelkesen elkezdtem mondani a profi rutinomat, amiben volt C-szérum, benzoyl-peroxid, kémiai hámlasztók, különböző hidratáló krémek, esszenciák, fényvédő arzenál, minden, ami szem-szájnak és persze bőrnek ingere, ami megváltást hozott számomra. (Aki régóta olvas, tudja, hogy több mint 10 évig küzdöttem aknéval.) A válaszon sokkot kaptam: ez a rutin nem jó, mert csak egy márkát használhatnék, aminek a színe ugyanaz. Azonnal visszakérdeztem, hogy és miért is? Mire megkaptam, hogy a kozmetikumok csak így működnek jól, hiszen azok szinergikusak kérem szépen! Biztosan látják, milyen színű a csomagolásuk is! Elkezdtem vitatkozni, hogy ezt a rutint a Kriston doktornő segítségével raktuk össze, és nézze meg milyen szép a bőröm, de hamar megtanultam, hogy jobb, ha ráülök a számra és meg sem szólalok, ha át akarok menni a vizsgáimon. Büszke vagyok magamra, hogy ez többségében sikerült is, kétszer fakadtam csak ki, egyszer mikor azt mondta, hogy a legjobb anti-aging nem a fényvédő, hanem a masszázs, sőt, megdicsérte a fullra lebarnult modellemet, akinek beleégtek a pattanások és a mitesszerek az arcába, valamint amikor a gyulladt szeborreás fejbőrömre azt javasolta, hogy szolizzak. Egyébként valami csoda folytán, én, a nagyszájú Ildi, megtanultam csöndben maradni a hosszú-távú cél érdekében, és egy éven át minden héten szemöldököt és szempillát festettem, gyantáztam, masszíroztam, TŰVEL! szurkáltam és nyomkodtam a semmiért szerencsétlen modellem arcát, miközben alkohollal szárítottam, egyfolytában. Nyilván nem javult semmit a bőre.

Smink

A gyakorlati oktatás része a smink. Volt összesen 3×4 óra smink, ennyi idő alatt meg lehet tanulni papírcsákót hajtogatni. Más suliban azért több van ennél, kérdezzetek rá, ha ez fontos Nektek. A gyakorlati vizsgán ezt vették a leglazábban, mindenki legalább négyest kapott rá. Jó hír, hogy aki sminkes akar lenni, annak elég most már egy szépségtanácsadó OKJ képzés is. Gyanítom, hogy sok másik iskolában sem tanítanak meg sminkelni, enélkül azonban nem lehet KATA-t kiváltani, ezért fontos, hogy aki sminkes akar lenni, az megcsinálja valamelyik OKJ képzést. Annyit javasolok, hogy kozmetikushoz ne sminkeltetni menjetek, inkább válasszatok sminkest, aki egész nap csak azt csinálja, és legalább ért is hozzá. (Van olyan kozmetikus végzettségű, aki csak sminkel, igen, neki ezt az egész hacacárét azért kellett végigcsinálni, hogy sminkelhessen…)

Elektrokozmetika

Ez a könyv olvasmányos, könnyen tanulható, vagy inkább bemagolható. Nekem ez is nagyon marketinges, arra jó, hogy legalább nagyjából tudom, milyen készülékek vannak a piacon. Sajnos nekem minden könyvnél hiányzik az, hogy új, független(!) kutatásokkal támasszák alá, amit írnak, bőrgyógyász vagy egyéb orvos a könyveket nem lektorálja egyébként. A felhasznált irodalomban olyan gyöngyszemek találhatóak,  mint házi dolgozatok, Szauna újság, Sulinet, Szépségbróker, Hvg, Wikipédia és társai. Van egy-két orvosra való hivatkozás is, de konkrétumok nélkül. Ezért sem szoktam véleményt formálni, mikor elektrokozmetikai készülékekről kérdeztek. Nem végzek egyáltalán kezeléseket, az eredményeket nem látom, utána nézni minden gépnek rendesen pedig nagyon sok idő lenne, így nem én vagyok az emberetek, ha gépek után érdeklődtök.

Kozmetikus biológia

A biológia órákon eldumcsiztunk, de nem sok köze volt ahhoz, amiből le kellett vizsgáznom, így a teljes biológia anyagból egyedül itthon a biológus testvérem segítségével készültem fel. Remélhetőleg ezt más iskolában nem így oktatják, mert egyébként a tankönyvet jónak tartom. Bár nem értem, miért kell ilyen szinten részletesen megtanulnia egy kozmetikusnak ezt, mivel nem használja, nem érti, és nem látja át, valószínűleg a vizsga után ki is röppen a fejéből a sejtbiológia, (melyet valószínűleg úgy sem ért kristálytisztán,) az idegrendszer működése, és az összes hormon neve, termelésének helye, oka, hiánya stb, meg a rengeteg latin szó, stb. A biológiában annyi a jó, hogy az emberi test működését nagy vonalakban már régóta tudjuk, és az nem változott. Nekünk meg azért nem kell olyan részletesen megtanulni, mintha az orvosin lennénk.

Kozmetikus szakismeret

A szakismeretet és anyagismeretet oktató tanárnőmet szerettem. Ő rendkívül nyitott volt, sokszor beszélgettünk el. Nagyon sokat tanultam tőle anatómiát, jobban megértettem a bőr működését, és jobban átláttam és be tudtam azonosítani nem csak a különböző bőrtípusokat és bőrproblémákat, hanem a bőr betegségeit is, melyek már bőrgyógyászra tartoznak. Igazából a Szakismeretben voltak jó dolgok, bár olyanok is, melyekkel nem értettem egyet teljesen, a Kozmetikai diagnosztika pedig a kedvenc könyvem volt, rengeteg fotóval, rengeteg bőrbetegséggel, ez nagyon érdekelt, és végre valaminek értelmét láttam megtanulni.

Kozmetikus anyagismeret

Az anyagismeret kriminális, és nem találok rá jobb szavakat. A kozmetikusok nagyon régóta ugyanabból az Anyagismeret könyvből tanulnak. Egyrészt tele van kémiával, amit a kozmetikusok kémiai tudás híján bemagolnak. Rengeteg ilyen bemagolni való van, anyagi rendszerek, hidrolízis, sók, szerves vegyületek, stb., meglehetősen részletesen, csoportosításokkal, amit értés híján csak magolni tudsz. Persze aki kémiából érettségizett egy éve, annak ez nem gond, de minek? Ettől nem lesz valaki jó kozmetikus, főleg, hogy a kémiai képletet (pl. H2O) tudni kell, de hogy az INCI-ben hogyan találjuk, arról már nincs szó, és a vizsgán sem merül fel. Meg kell tanulni egy csomó mindent, amit vagy sose használtunk, vagy már nem használunk, pl. kénsav, sósav, stb., mi milyen állagú, hány fokon olvad, vagy pl. a fényvédőknél a fahéjsav. Ez egy masszív kb. 200 oldalas könyv, tele használhatatlan vagy FALS! információkkal, vagy éppen hiányoznak olyan fontos összetevők, mint a retinol, vagy a C-vitamin részletesen. Nem csoda, ha ebből kell vizsgázni szerencsétlen kozmetikusoknak, akkor fogalmuk sem lesz, hogy mi van egy kozmetikumban.
Az anyagismeretnél is nagyon jó lenne, ha a PubMed vagy hasonlóan megbízható forrás alapján születnének meg az összetevőkről a leírások, és a rengeteg kémiai definíció helyett azt kellene megtanulni, hogy melyik összetevő hogyan szerepel az INCI-ben, mire jó bizonyítottan, és mire vannak ígéretes kutatások, hogy akár jó is lehet, persze milyen százalékban és milyen formulában, azért egy kozmetikusnak ezt kellene szerintem tudnia. Ez segítené, hogy el tudja dönteni, hogy egy adott kozmetikumot bevegyen-e a portfóliójába, és ajánlja-e vagy sem, hiszen ez az, aminek az életben is van értelme.
Bár néha eltöprengek, mi lenne ha tudnák, hiszen valószínűleg nem vennének meg jó néhány professzionális márkákat, mert sokkal rosszabbak, mint egy egyszerű Bioderma vagy Uriage, a Paula’s Choice, a COSRX, a Benton vagy akár a saját márkám, és még sorolhatnám. Sok professzionális márka van, ami hemzseg az irritáló összetevőktől, tele van illatanyaggal, sokszor alkohollal tele vannak, vagy lúgos kémhatásúak, hatóanyagot nyomokban tartalmaznak. Bármikor vehetsz hasonló átlagos vagy silány minőséget sokkal olcsóbban a drogériában, vagy akár ott is választhatsz okosan, mert előfordulhat, hogy jobban jársz egy filléres drogériás pl. Balea Med Ultra Sensitive-vel. Persze van azért jó professzionális márka, amit sajnos tudom, hogy kevesen engedhetnek meg maguknak, ezért is született meg a fejemben a konzultációs lehetőség, mert egy jó bőrápolási rutin az alapja mindennek, nem a havi egyszeri kezelés. Márpedig ha elkötelezem magamat egy márkánál, akkor nem adhatok Nektek mást, csak az adott márkát, és higgyétek el, hogy csak az INCI számít, nem az, hogy professzionálisnak nevezi-e magát egy márka… Úgy érzem, hogy jobban tudok szabadon dolgozni, ahol a Ti pénztárcátoknak és preferenciáitoknak megfelelően tudok rutint kialakítani.

Iskola

Biztos, hogy az EFEB nem a legjobb iskola, amit választhattam. Az is biztos, hogy a tananyag és a tankönyvek ugyanazok, hiszen ez egy OKJ-s képzés, amit szabályoznak. Vizsgázni pedig abból kell, ami a könyvekben van, még akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy a tanárod megtanít arra, ami az életbe kell.

Pár szó kozmetikusoknak

Természetesen vannak olyan kozmetikusok, akik értenek az INCI-hez, akárcsak én, ha nem jobban, mert rengeteg időt és pénzt öltek bele ebbe a tudásba, szerencsére találkoztam ilyen kolléganőkkel. Csak azt gondolom, hogy a képzésnek kellene ezt biztosítania, és a rengeteg felesleges és néha fals infó helyett azt kéne tanítani, aminek értelme is van a gyakorlatban. Érdemes lenne átgondolni, hogy a kozmetikus képzés során ne kelljen mindent megtanulni, mert ennek az a vége, hogy végül semmit sem tudnak a lányok megtanulni rendesen. (Ha csak nem a szabadidejükben képzik magunkat.) Beszélgettem erről több rendkívül jól képzett kozmetikussal, professzionális kozmetikai márka képviselővel, akik nagyon is egyetértettek velem. Miért is kellene, hogy egy kozmetikus tudjon bőrápolási rutint összerakni, kezeléseket végezni, képben legyen a hatóanyagokkal, összetevőkkel, elektrokozmetikai gépekhez is értsen, de mind emellett legyen szépérzéke, legyen sminkes, szempillastylist, vagy akár sminktetováló, és úgy csinálja a brazil gyantát, hogy a vendég meg se érezze. Ilyen nincs. Persze mindenki szakosodik utána valamerre, de sokszor elgondolkozom, hogy talán jobb lenne egy rövidebb, de hasznos alapképzés, amire ráépülhetne az, ami valóban érdekel minket, amivel valóban foglalkozni akarunk. Ahogyan egy sminktetoválónak nincs szüksége arra, hogy az INCI lista elemzéséhez mélységében értsen, úgy egy bőrápolási rutint összeállító és kezeléseket végző szakembernél sem tragédia, ha nem tud szimmetrikusan és gyönyörűen megrajzolni egy szemöldököt vagy tusvonalat, ha nem vállal ilyen munkát.

Ezzel a cikkel semmiképpen sem a kozmetikus szakma lehúzása a célom, hanem valamilyen pozitív irányú változás elindítása. Nekem az igazi és egyetlen hivatásom, szívügyem a szép bőr, és imádok ezzel foglalkozni. Tudom, hogy mennyit hozzáad a nők önbizalmához a gyönyörű bőrkép. Néha még hihetetlen számomra is, hogy a konzultációimon összerakott otthoni rutinnal egyéb kezelések nélkül is milyen csodás változások érhetőek el akár rövid időn belül is. Valamint egy jó kozmetikus a vendége egészségéhez is hozzátesz. Számomra nem a szem, hanem a bőr a lélek és a test tükre. A konzultációk során gyakorta küldöm őket orvoshoz, és derül ki, hogy sajnos különböző betegségek miatt lesznek bőrproblémáik, viszont az orvosnál már megoldást is kapnak rá, így nem csak a bőrük lesz szép, hanem meg is gyógyulnak. Nagyon fontos lenne, hogy egy bőrápolással foglalkozó kozmetikus képes legyen átnézni, mit használ a vendége otthon, összetevőlista alapján, és tudna neki otthonra ajánlani termékeket az INCI tényleges ismeretében, és nem úgy, hogy a piros család való a szeborreás bőrökre… Sajnos nagyon sok márka iskolája is elferdít összetevőket, hiszen elsősorban az a cél, hogy eladjanak. Sőt, hallottam már vad dolgokat független hatóanyag szemináriumok tananyagáról is kozmetikus kolléganőktől, mely információk nem állják meg a helyüket a valóságban. Ezért jó lenne, ha a képzés szerves része lenne az összetevők ismerete, lehetőleg független kutatások által bizonyított studyk alapján, nem pedig a marketing részeként. Erre azért is van szükség, mert -szerintem- nem elvárható egy kozmetikustól, ill. nem attól lesz jó egy kozmetikus, hogy kiválóan tud angolul, márpedig ilyen információknak megbízható helyeken csak angolul lehet utánajárni. Ezért kellene magyarul is oktatni ezt, lehetőleg az OKJ képzés keretein belül. Mert erre szükségünk van a munkához, a kémiai képletekre pedig nem.

Végezetül ezúton is gratulálok azoknak a professzionális márkáknak, akik ily módon is megállják a helyüket! Bárcsak több lenne belőlük. Valamint gratulálok azoknak a kozmetikusoknak, akik időt és pénzt nem kímélve tanulják ezt meg szabadidejükben, ha már egyszer a képzés nem biztosítja.

Sokat tudnék még sztorizgatni az EFEB-ről, a tanáraimról, a vizsgámról, az általam használt “professzionális” termékekről, a kezelési tervemről, a tanárokról, a rendszerről, de úgy éreztem, első körben most ennyi kívánkozott ki belőlem. Bátran kérdezzetek kommentben, ha lehet itt a blogon, mert úgy nem veszik el, és ígérem, lesz még a kérdéseitekből új cikk vagy videó. 🙂

Gyönyörű bőrt,
Tindigo

 

 

 

 

 

0