Barion Pixel

Mostanában ezernyi helyen találkozhatsz azzal, hogy mennyi mérgező anyag van kozmetikumaidban. A probléma egyrészről valós, hiszen a toxikos anyagok a bőrön át is felszívódnak. De nem biztos, hogy mindent el kell hinni…
Utánajártam a leggyakrabban MÉREG-nek kikiáltott kozmetikai összetevőknek. A nagy igazság az, hogy a natúrkozmetikum gyártóknak ezt a „lufit” felfújni óriási biznisz, mert így nyilván könnyebb eladni a termékeiket. Számtalan összetevőt hirdetnek rákkeltőnek, anélkül, hogy egyetlen tudományos kutatással is alátámasztanák. Engem őszintén szólva ez is aggaszt.
Marketingesként tudom, hogy kétféle stratégia válik be. Első a vágykeltés, pl. ránctalanító, pattanástalanító krém, 200%-kal feszesebb bőr, hibátlan bőr. A másik módszer az eladás érdekében a félelemkeltés, hogy rákos leszel, belehalsz stb. a mérgező kozmetikumokba. A natúrkozmetikai gyártók ez utóbbira apellálnak nagyon sokszor, anélkül, hogy tudományos kutatásokkal is alátámasztanák. Engem ez utóbbi ugyanúgy zavar, mert így sokkal kevésbé hiteles az egész. Nagyon elgondolkoztat, hogy nem csak egy óriási reklámfogás ez is a natúrkozmetikum gyártóktól? Ők szintén raknak kérdéses anyagokat a kozmetikumaikba, pl. nagy mennyiségű denat. alcoholt, habzóanyagokat, és sokszor formaldehid kibocsátó tartósítószert, miközben ráírják, hogy parabén-mentes…
Szóval akár natúr, akár nem natúr, vásárolni csak INCI lista elemzése után szabad.
Összességében azt gondolom, hogy ez egy nagyra felfújt színes lufi, amin lehet csámcsogni. De néhol van benne igazság, ezért fontos odafigyelni.
Másrészt azt gondolom, hogy ha a kérdéses anyagokat tartalmazó termékeket kiiktatjuk a mindennapjainkból, semmit nem veszíthetünk, és ad egy extra biztonság-tudatot. Főként a kismamáknak és az érzékeny bőrűeknek mindenképpen ajánlom.
A cikk megírásánál figyelembe vettem http://chemistscorner.com/ véleményét, ahol kozmetikai vegyészek írnak kutatásokat, tudományos kísérleteket is figyelembe véve a kozmetikumokról.
A kremmania.hu-t, ahol csak lehetett, belinkeltem, ha többet szeretnél olvasni egy adott összetevőről
Az alábbi összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült, rengeteg van, időnként bele fogok tenni egy-egy új állítólag „mérges” összetevőt, a saját véleményemmel.

Parabének

Nagyon olcsó és nagyon hatékony tartósítószer, megőrzi a kozmetikumok mikrobiológia stabilitását.
Felmerült a gyanú, hogy rákkeltő hatásúak, és beleavatkozhatnak a hormonrendszer működésébe. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az engedélyezett mennyiség, mely az EU-ban maximum 0,4 %, még nincs ilyen hatással a szervezetre.
Ami biztos, hogy növelik az UVB okozta károsodást, ezáltal öregítik a bőrt, de fényvédő használatával ez kiküszöbölhető. (Amúgy is használjunk folyamatosan fényvédőt, mert parabén nélkül is öregíti a bőrt a napsugárzás.)
Nagyon sok helyen, külföldi és tudományos oldalakon is kutakodtam a témában. Igazából néha azt gondolom, hogy ez a natúrkozmetikum gyártók biznisze, hogy így állítják be, hiszen nekik ez ugyanakkor biznisz, mint bármely más kozmetikai iparnak. Valamennyi tudományos kutatás szerint ilyen kis mennyiségben csak is az UVB sugárzás káros hatását erősíti. Aki használ folyamatosan fényvédőt, azt ez nem érinti.
A parabénmentes feliratnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne MI-vel (Methylisothiazolinone) legyen tartósítva. Ezt már inkább csak lemosható termékekbe szokták tenni, mivel irritáló hatása miatt kontakt dermatitist okozhat. Biztonságos tartósítószernek számít pl. a phenoxyethanol, vagy a benzyl alcohol.
Bővebben itt írtam róla.
Krémmánián: http://kremmania.hu/osszetevok/funkciok/parabenek


Diazolidinyl Urea / DMDM Hydantoin

Formaldehid kibocsátó tartósítószer. A formaldehid irritációt, génmutációt, és rákot is okozhat. Tudományos kutatások szerint a krémekben használt formaldehid kibocsátó összetevők biztonságosak, más a kémiai szerkezete, mint a formaldehidnek, és mivel nagyon kis mennyiségben vannak jelen, biztonsággal használhatóak.
A kockázata viszont az EWG szerint is nagyon magas, ha ezt az összetevőt választjuk. Maradjunk annyiban, hogy nem a legbarátságosabb tartósítószer, de sok natúrkozmetikumba is beleteszik.
http://kremmania.hu/osszetevok/diazolidinyl-urea

Triclosan

Anti-bakteriális anyag. Felmerült, hogy az endokrin mirigyek rendellenes működéséhez hozzájárulhat, de ez kérdéses. Azt viszont tudományosan bizonyított tény, hogy képes olyan szuperbaktériumot létrehozni, mely ellenáll az antibakteriális anyagoknak. Szóval jobb elkerülni.
Krémmánián: http://kremmania.hu/osszetevok/triclosan

Sodium Lauryl Sulfate/ Ammonium Lauryl Sulfate

Borzasztó hírnevű anyag, SLS néven vált ismertté. Tisztítószer, felületaktív anyag, leginkább tusfürdőkben, samponokban, és habzó arclemosókban van. A neten erről mindent találni, kezdve onnan, hogy kihullik a hajad, és rákod lesz, oda jutunk, hogy ez a hibás már a szürkehályogért is. Azt már nem reklámozzák, hogy kókuszból készül. 🙂
A probléma igazából az vele, hogy leoldja a bőrről a természetes zsírréteget, és kiszáríthatja a bőrt. Valóban lehet irritáló is, ezért nagyon kis mennyiségben teszik a termékekbe. Nem mindenkinek tolerálja jól a bőre a szulfátokat, ha nagyon érzékeny a bőröd, ill. ha arclemosó termékben van, jobb kerülni. Itt írtam bővebben a habzóanyagokról>>

http://kremmania.hu/osszetevok/sodium-lauryl-sulfate

Az Ammonium Lauryl Sulfate-ról kb. hasonlókat lehet elmondani, de mivel ennek nincs rossz hírneve, natúrkozmetikumokban is gyakran található. 1% alatti koncentrációban elvileg nem okoz gondot.
http://kremmania.hu/osszetevok/ammonium-lauryl-sulfate

A Sodium Coco Sulfate kémiai szerkezetében gyakorlatilag ugyanaz az anyag, mint a Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Aki érzékeny az SLS-re, erre is az lesz. Ennek nincsen semmi negatív hírneve, ezért az SLS-mentesnek hirdetett natúrkozmetikumomkban, tusfürdőkben, samponokban és babafürdetőkben leggyakrabban ez a habzóanyag. Ettől függetlenül ezt is nyugodtan használd, ha nem lesz tőle érzékeny a bőröd, de tudd, hogy kb. semmivel nem jobb, mint egy SLS-es tusfürdő vagy sampon.

http://kremmania.hu/osszetevok/sodium-coco-sulfate

A Sodium Laureth Sulfate kíméletesebb habzóanyag, mint a Sodium Lauryl Sulfate, ezért érdemes inkább ezt választani. Vagy ha nagyon érzékeny a bőrünk, akkor válasszunk szulfátmentes mosakodót! A habzóanyagokról bővebben itt írtam>>

Petrolatum, Paraffinum Liquidum / Mineral Oil

Vazelin, vagyis ásványi olaj. Szénhidrogén keverék. Segíti a bőr regenerálódását. Van némi elzáró hatása. De pl. különböző gyógykenőcsökben, melyek valamilyen hatóanyagot tartalmaznak, pl. antibiotikumosak, vagy antivirális hatóanyagúak, ez a tulajdonság nagyon jó lehet, hiszen a hatóanyagot is bezárja. Hipoallergén, és nem okoz irritációt, ezért is van ez pl. minden szemkenőcsben, mert még akár szembe is bele lehet kenni. Egyéni, hogy kinek jobb ez, és kinek egy növényi vaj, olaj. Nagyon érzékeny és száraz bőrre lehet jó választás.
Felmerült a gyanú, hogy rákkeltő, de ezt semmilyen tudományos kutatással nem tudták bizonyítani.
Egyébként nem tartom halálosan veszedelmes összetevőnek. Belegondoltatok, hogy a Föld mélyéből jön, így egy teljesen természetes anyag? 🙂 A wikipédia ezt írja: „A Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék.
Szerintem itt is erős túlzásokkal találkozhatunk, senkit nem fog megölni, vagy rákot okozni, de tény, hogy elzáró tulajdonsága miatt nem mindenkinek feltétlenül a legjobb. Szerintem a legjobb növényi alternatívája a sheavaj. Itt írtam róla részletesen.
http://kremmania.hu/osszetevok/paraffinum-liquidum-mineral-oil

Propylene Glycol

Nedvesítőszer. Segít megőrizni a krém állagát, hogy ne fagyjon meg hidegben, vagy ne folyjon nagy melegben, segíti a többi összetevő felszívódását. Biztos hallottad, hogy ezt teszik a fagyállóba is, és rákot okoz, meg halált. Hát ez így nem teljesen igaz. Szuperbiztonságosnak kiáltotta ki a CIR, az NTP, és még sorolhatnám. Szerintem nyugodtan lehet használni, EWG kockázata is csak 3-as.
http://kremmania.hu/osszetevok/propylene-glycol

Parfüm/fragrance

Illatanyag. Potenciális bőr-irritáló, bőrpírt, duzzanatot, fejfájást, köhögést is okozhat. Igazából a kozmetikumok illatosítása csupán marketing, mert egy jó illatú terméket sokkal könnyebb eladni, és a hatását is jobbnak tartjuk, ha tetszik az illat. Felesleges összetevő, semmiben nem lesz jobb egy illatos készítmény. (Itt zárójelben megjegyezném, hogy az illóolajok szintén irritálhatnak, ezért az általam használt kozmetikumok jellemzően illatmentesek.) Persze ha valakinek nem érzékeny a bőre, és semmi problémája az illatanyagokkal, akkor szubjektív döntése lehet, hogy illatanyagot tartalmazó terméket választ, de jó, ha tudjuk, hogy attól, hogy egy krémnek jó az illata, még nem lesz jobb a hatása. Érzékeny bőrűek mindenképpen jobb, ha kerülik.

PEG származékok

A különöböző PEG-eknek hidratáló, emulgeáló, sűrítő tulajdonságai vannak.
Erről az anyagról is sok helyen lehet olvasni, hogy rákkeltő, melynek tudományosan megalapozott állítása sehol sincs.
Állítólag magasabb koncentrációban átjárhatóvá teszi a bőrt, így a káros anyagok könnyebben jutnak be a bőrbe. Ha ez valóban így van, engem akkor sem késztet aggódásra, mert a bőr eleve átjárható, tehát felszívódnak bőrön keresztül az anyagok, sőt, sokszor ez a cél a bőr vékonyításával, pl. hámlasztással, dermarollerrel stb., mivel így a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe jutnak.
Én bátran használok PEG tartalmú termékeket, amennyiben nem tartalmaznak egyéb, egészségre káros anyagokat. Nyilván ehhez tudatosan kell INCI-t nézni, ha ezt nem tesszük, nagy rizikót vállalunk úgy általában.

Színezőanyagok

Számos színezőanyag van, a mesterségesek állítólag szintén rákot okoznak, de ez nincs tudományosan alátámasztva. Aki aggódik emiatt, válasszon természetes színezőanyagokkal színezett dekorkozmetikumokat, dermokozmetikumokból pedig színezékmenteset.

Talc (zsírkő)

Töltőanyag és nedvességfelszívó. Ez utóbbi tulajdonsága miatt púderek gyakori összetevője. Itt is felmerült a gyanú, hogy rákkeltő, de csak belélegezve. Szerintem ne lélegezzük be. 😉 Átfogó kutatások bizonyítják, hogy zsírkőt tartalmazó kozmetikumok használatától nem leszel tüdőrákos.
Sok natúr dekorkozmetikumban is van, szerintem nyugodtan használjuk kívülről, de lehetőség szerint ne szipuzzuk…
http://kremmania.hu/osszetevok/talc

0