Sokszor hallottam ragyás éveimben, hogy menjek ki a napra, (vagy a szoliba) mert a napocska majd jól leszárítja a sápadt arcomon vöröslő ragyákat. (Ha még nem láttál, most mondom, igazi porcelán-bőrű vagyok, de azért kellő kitartással le tudok barnulni.) Próbálkoztam is ezzel, természetesen, és mindjárt visszatérünk rá, de előbb nézzük a tényeket!

Hogyan hat a napsugárzás és a szolárium a pattanásokra?

Amiért jó:

  • Az UV-sugaraknak van némi gyulladáscsökkentő hatása, így lehúzhatja a gyulladt pattikat.
  • A kék fény a pattanások kialakulásában szerepet játszó P. Acne bacikat pusztítja. (A szoliban nem pont kék fény van, de hasonló, és így kicsit kevésbé hatékony ilyen téren, de azért ott van.)
  • A fehér bőrön sokkal jobban látszanak a pattik, mint a barna bőrön.

Amiért szörnyű:

  • Mitesszereket okozhat. Ez nem feltűnő, mert lassan, hetek, hónapok alatt figyelhető csak meg.
  • Tág pórusokat okozhat, bővebben itt>>
  • Bőröregedést okoz, mindenképpen, nincs feltételes mód, ez tuti következmény. Magyarul hiába minden anti-aging cucc, csúnya ráncos leszel, ha nem fényvédőzöl. (Persze lehet azzal jönni, hogy mindenképpen ráncosak leszünk, de az nem mindegy, hogy 50 évesen 40-nek vagy 60-nak néznek majd…)
  • Bepigmentálja a pattifoltjaidat, szóval ősztől majd azért fogsz nekem írogatni, hogy hogyan tűntesd el a foltokat az arcodról…
  • Melanómát (bőrrákot) okozhat.

Tessék, ez az igazság, pro és kontra. Szerintem józan ésszel végiggondolva elég egyértelmű az előny-hátrány mérlegelése, és nincs további kérdés az ügyben. Igen, könnyen lehet, hogy ha kifekszel a napra, átmenetileg a gyulladt pattijaid lenyugszanak. Hosszú-távon viszont annyira sok és komoly hátránya van, ami miatt egyáltalán nem jó ötlet.

Egy aknés tapasztalata a nappal

Tiniként már elég csúnya volt az arcom, és gondoltam, a nap jó. Így hát volt olyan nyaram, amit végignapoztam.  A pattanások által okozott gyulladás tényleg sokkal hamarabb megnyugodott, és ezért szívesen is napoztam, sőt, egy időben szoliztam is (a kozmetikusom tanácsára, WTF???), és határozottan úgy éreztem, jó az aknémra. Viszont a pórusaim tágak voltak, (a mostanihoz képest óriásiak,) a bőröm zsíros volt, irdatlan mennyiségű mitteszerrel büszkélkedhettem, és az arcom mindig foltos volt. Arra sosem gondoltam, hogy a naptól. Valamint csupán 18 voltam, amikor melanóma-gyanúval leszedtek két anyajegyet rólam, bár szerencsére nem volt gond. Ekkor már rámpirított a bőrdoki, de persze 18 évesen mi árthat, ugye? 😀 Az én nagymamámnak melanómája lett a napozástól, szerencsére meggyógyult, szóval észnél lehettem volna.

Pár hónapja végre nagyon jól kialakult a bőrápolási rutinom. Most milyen az arcbőröm, hogy télen-nyáron fényvédőzök, és helyes a bőrápolási rutinom? Hát szép! 😀 Nem 100% tökéletes, de sosem volt ilyen szép, szóval én örülök ennek. Ezerszer jobb állapotban van, mint amikor napoztattam, persze ehhez kellett a helyes bőrápolási rutin is, aminek része a fényvédő minden reggel. Tessék, nézzétek meg. (Amúgy most már eltökélt szándékom, hogy feltegyek egy fotót, amin JÓL nézek ki, és ki vagyok sminkelve. 😀 ) Jól látható, hogy nincsen rajta retus, a szemem karikás, a szemöldököm össze-vissza, de már így marad, ez van, nem nézhetek ki mindig jól. 😀 Az orrom környékén vannak kisebb pirosas elszíneződések, most jövök ki a náthából, majd elmúlik, de picit még látszik rajtam a betegség.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Egy újabb smink nélküli kép, amin egyértelműen rosszul nézek, de legalább látjátok a bőrömet. :D

Egy újabb smink nélküli kép, amin egyértelműen rosszul nézek, de legalább látjátok a bőrömet. 😀

Ha mindenképpen úgy érzed, kell egy kis nap, akkor FÉNYVÉDŐVEL, a reggeli vagy az esti órákban, nem délben, feküdj ki egy picit, (picit=pl. negyed óra) és napoztasd a testedet, de az arcodat SOHA!

Ha bővebben is kíváncsi vagy, hogy az UV sugárzás hogyan hat a bőrre, ezt a cikket olvasd el még, talán úgy már sikerül elvennem a kedvedet tőle.

Ha pattanásos vagy, és olyan a munkád, életviteled, hogy egész nap a szabadban vagy, akkor a legjobb, mit tehetsz, hogy napszemüveget és kalapot hordasz, ezzel az arcod jó részét megvéded. Az alapozót el kell felejtened, mert arra utólag már nem lehet felvinni a naptejet, és elvileg 2 óránként kell újrakenned az arcodat fényvédővel. Tudom, milyen egy pattanásosnak azt mondani, hogy felejtsd el az alapozót, de ha jó a bőrápolási rutinod, vállalható lesz a fejed, még ha nem is lesz esetleg pár hónap alatt bababőröd. (Meg valószínűleg ha a szabadban dolgozol, akkor nem pont olyan munkád van, ahol nélkülözhetetlen a fullos smink.)

A következő részben elárulom, hogyan kezeld a pattanásos bőrödet nyáron!

Addig is áruljátok el, hogy tetszik a megújult weboldalam. Könnyebben kiigazodtok rajta? Meg játszattok, ha még nem tettétek volna meg!!! :)[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

0