Barion Pixel

Ebben a szakértői cikkben megtudhatod, hogyan kezeld a pattanásos bőrt, mikre figyelj oda, hogy tiszta, szép bőrt érhess el. Tíz pontban gyűjtöttem össze a legfontosabb tanácsokat.

1.Használj fluid állagú termékeket!


A nehéz, zsíros krémek elnehezítik a zsíros bőrt, ezért érdemes könnyű, fluid állagú termékeket keresni.

2.Használj Retinolt!

Pattanásos bőr kezelésére a retinol (A-vitamin) elengedhetetlen összetevő. Nem szárítja ki a bőrt, mint a legtöbb pattanásellenes kezelő, ellenkezőleg: nagyon puhává teszi azt.  (A bőr retinolhoz való hozzászokási fázisában tapasztalható szárazság, de ez nem tartós és pár héten belül el kell múljon.) Szabályozza a hámsejtek differenciálódását (osztódás), ill. a faggyútermelést is. Mitesszeres bőrre a vásárlóink visszajelzései szerint a Tindigo Flawless&Magical 0,5% retinol tartalmú szérumunk a legalkalmasabb, de ha jól tolerálja a bőröd a retinoidokat, akkor az 1%-os Tindigo Tight&Timeless lotionnel is megpróbálkozhatsz, ezt hátra és dekoltázsra is tudod használni, gazdaságosabb, nagy kiszerelésben (200ml) is elérhető.

A retinoidok fényérzékenyítik a bőrt, így nyáron csak akkor használd őket, ha fokozottan mindent meg tudsz tenni a helyes fényvédelem érdekében.

3.Hámlassz!

AHA (alpha-hydroxy-acid) és BHA (beta-hydroxy-acid) hámlasztással is remekül lehet kezelni a bőrt.
Az AHA savak vízben oldódó savak, melyek a hámsejek közötti összekötő kapcsokat oldják fel, így segítenek az elhalt hámsejteket eltávolítani a felszínről és megelőzik, csökkentik a pattanások utáni hiperpigmentációs foltokat. Ilyen például a glikolsav, vagy a tejsav.
A BHA, más néven szalicilsav zsírban oldódó sav, pórusok belsejében hámlaszt, ezáltal képes a mitteszerekkel, pattanásokkal is elbánni.
Mivel a hámlasztás fényérzékennyé teszi a bőrt, csak ősztől-tavaszig ajánlott leginkább, de ha tudod hogyan tedd helyesen és rendesen oda tudsz figyelni a fényvédelemre, akár nyáron is használhatod őket.

Szuper AHA-t és BHA-t kombináló termék a Tindigo Great&Powerful, mely 7,5% AHA-t és 1% BHA-t tartalmaz vagy akár lemosóban is használhatsz BHA-t tartalmazó terméket, ilyen a Tindigo Balanced&Pure cleanser.

4.Használj gyulladáscsökkentőket, és kerüld az irritativ összetevőket!

A pattanásos bőr gyakran érzékeny is. Olyan terméket érdemes választani, mely illatmentes, nem tartalmaz parfümöt, ellenben tartalmaz gyulladáscsökkentő összetevőket, amik megnyugtatják a bőrt.

Ilyen összetevő a C-vitamin, ami nem csak a pattanások után maradt foltokat halványítja, hanem a gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Itt tudod megnézni a C-vitaminos termékeinket.

A niacinamide is szuper gyulladáscsökkentő összetevő, amit a Tindigo Fresh&Fun permetünk 5%-ban tartalmaz.

5.Ne szárítsd ki a bőrödet!

A pattanásos bőr nem feltétlenül zsíros. A pattanásos bőr is lehet érzékeny, vízhiányos. Egyik bőrtípusnál sem az a megoldás, hogy kiszárítjuk! Mindenképp kerüld a szappanokat (a lúgos pH-juk nem jó a bőr enyhén savas pH-jának), habzó arclemosókat, és a főként a denat. alcoholt tartalmazó készítményeket!

A Tindigo  Balanced & Pure szalicilsav tartalmával kifejezetten aknés bőrre kifejleszttt, vagy nagyon érzékeny bőrűeknek a Gentle&Pure lemosó nagyon jó választás, nem szárítanak, kíméletesen tisztítják meg az arcot a szennyeződésektől.

6.Hidratálj!

Ha a bőröd kombinált, szárazabb, vagy vízhiányos, hidratálj bátran! A közhiedelemmel szemben nem a hidratálótól leszel pattanásos, (és nem is az alapozótól). Kombinált bőrnél sokszor elegendő csak a szárazabb részeket hidratálni, vényköteles kezelőknél viszont a zsíros bőr is kiszáradhat, így amellett mindenképp ajánlott hidratálót használni. A Tindigo peelingek, a Tindigo retinolos szérumok és a Tindigo C-vitaminos szérumok mind hidratáló formulába lettek elkészítve, tehát a magas hatóanyagtartalom mellett hidratálják is a bőrt.

7.Tüntesd el a pattanásfoltokat!

Sajnos a pattanás utáni foltokkal szinte annyira meg tud gyűlni a bajunk, mint magával a pattanással. Egy jó folthalványító szérum nagyon felgyorsítja a pattanás utáni foltok eltűnését, napi szinten érdemes használni ilyet. Folthalványításra a C-vitaminos termékek a legjobbak, a vásárlóink visszajelzései alapján a 15%-os C-vitamin tartalmú Tindigo Shake&Shine szérum a leghatékonyabb folthalványításra. Az összes C-vitamin tartalmú termékünket itt találod.

8.Használj fényvédőt!

Tévhit, hogy a nap jót tesz a pattanásoknak, leszárítja őket. Átmenetileg hozhat javulást, de hosszú távon mindenképp ártasz vele a bőrödnek. Mindamellett, hogy 80%-ban a napsugárzás okolható az öregedésért, vagyis a ráncokért, fokozza a pigmentációt (ezért barnulunk le), tehát a pattanások után maradt foltokat is szépen besötétíti. Ha használsz kémiai (AHA) hámlasztókat vagy retinolos terméket, akkor ráadásul extán oda kell figyelned a fényvédelemre, hisz ezek fényérzékenyebbé teszik a bőrt.  Mindezek miatt fényvédőzz, és használj folthalványítót, a bőröd hálás lesz érte.

9.Étkezz egészségesen!

Kerüld a gyorséttermeket, a sok tartósítószert és a feldolgozott élelmiszereket. A szénsavas, cukros üdítők is rossz hatással vannak az aknéra, sőt még elősegítik a bőr öregedését is. Figyeld meg magadat, vezess esetleg étkezési naplót, hogy megtudd, milyen ételre hogyan reagál a bőröd. Az olajos magvak, a cukor, a csokoládé fokozott kockázati tényezők, és van, akinél a tejtermékek fogyasztása is kiválthatja. Egy változatos, kiegyensúlyozott étrenddel hozzá tudunk járulni a szép bőrkép eléréséhez. Ezért alkottuk meg a Tindigo Egyensúly Diétákat, amiről itt olvashatsz bővebben.

10.Fordulj szakemberhez!

Enyhe aknét nagyon szépen lehet kezelni a fentiekkel. De van olyan, hogy sajnos nem elég ennyi. Több mint 1300 konzultációt tartottam, több mint a fele pattanások miatt keresett meg. Nagyon szép eredményeket értünk el, melyhez ugyan sokszor több hónap is kellett, de tartós megoldást találtunk végül. Van, hogy a háttérben valamilyen hormonális vagy egyéb ok húzódik meg, ennek feltárásában szintén minden esetben segítek. Magabiztosan vezérellek, hogy milyen tünettel milyen kivizsgálásra érdemes menni, vagy éppen milyen szakorvoshoz érdemes célzottan menni.

Online, márkafüggetlen konzultációm során (pénz-visszafizetési garanciával), közösen keressük meg a problémád okát, átbeszéljük az életmódod, kitérünk az étkezésedre és személyre szabott reggeli és esti rutint állítok össze neked, szükség esetén továbbirányítlak szakorvoshoz. Itt találsz a konzultációról bővebb információkat.