Mivel ne tisztíts arcot?

 • Lúgos pH-jú arclemosó tejet vagy szappant légyszi ne használjatok!!!! A lúgos környezet kifejezetten támogatja a kórokozók elszaporodását, teljesen tönkreteszitek vele a bőr savköpenyét hosszú távon.
 • Csikorgóan tisztára mosó habzó arclemosók, ezek teljesen leoldják a bőrfelszíni emulziót, ezáltal szintén tönkreteszik a bőrt.
 • Alkoholos tonikok, mert ezek szintén leoldják a bőrfelszíni emulziót teljesen, nagyon szárítják és irritálják a bőrt.
 • Olyan lemosók, ami egy lépésben mindent, de mindent leszednek. Tudom, hogy erre van legnagyobb igény, kereslet, de egy kímélő arclemosó nem fogja egy lépésben az összes sminket feltétlenül lehozni, és ettől az még nem lesz rossz, sőt! (Persze attól is függ, hogy 3 réteg alapozó meg tartós rúzs van-e rajtad, vagy egy leheletnyi BB krém egy színezett ajakírrel.)
 • Arctisztító tejeket én nem használok, de ha biztosak vagyunk abban, hogy savas pH-júak, akkor nyugodtan lehet azt is. Igazából egyéni preferenciaként nekem nem jöttek be, és most olyanokról szerettem volna írni, amiket próbáltam és tudom, hogy jók, de pl. Ági azt használ a videóban második lépésként. (Cikk aljánál majd megtaláljátok.)

Reggeli arctisztítás

Reggelre igazából kifejezetten koszos nem lesz az arcunk, mert remélhetőleg mindenki tiszta ágyba feküdt le. 🙂 Viszont az éjszakai krémek maradékát és az izzadtságot érdemes lemosni. Nézzük, hogyan!

 • Víz: Bah, lehet megbotránkoztok, de szerintem ehhez elég lehet a sima víz is.
 • Micellás víz: mivel vannak benne felületaktív anyagok -ezért is tud tisztítani hatékonyan-, valamennyire a bőrön lévő faggyút is leoldhatják. Ezért utána vízzel érdemes leöblíteni. Erről bővebben itt olvashattok>> (Nagyon jó kis cikk, ez inspirált, hogy most én is megosszam az arctisztítással kapcsolatos gondolataimat.) Én a Bioderma klasszikus rózsaszín micellás vizére esküszöm, imádom, örök lakó nálam.
 • Tonik: kifejezetten arctisztításra nem szoktam tonikot ajánlani, mert nem a leghatékonyabb a szennyeződések eltávolításában, de reggel elég lehet. Ha tonikot választanátok, akkor legalább valami olyat vegyetek, ami nem tartósítószeres víz, hanem van benne valami hasznos is. Nekem most két tonikom van. Az egyik a COSRX AHA-BHA tonikja, ez egy erősen savas pH-jú tonik (de nem hámlasztó!), ami segít a bőr egészséges pH-jának beállításában. Gyulladásban lévő bőrök, pl. pattanásos bőr, savköpenyének a pH-ja hajlamos lúgos irányba eltolódni, ennek orvoslására nagyon jó lehet. Másik kedvencem most a szintén koreai Klairs díjnyertes tonikja, ami olyan sűrű, mint egy esszencia, és rengeteg jótékony hatású összetevő van benne. Egyébként ezt inkább használom esszencia helyett, vatta nélkül, csak simán az arcomra kenem, túl jónak tartom arctisztításhoz.
 • Cleansing pad: ezek ilyen előre valamibe beáztatott korongok. Nekem a COSRX teafaolajos van, szintén nagyon szeretem, aknéra, gyulladásra hajlamos bőrre jó, nem vettem észre, hogy szárítana. El lehet dönteni, hogy reggel vagy este használnál-e ilyesmit. Ez sem arra való, hogy leszedj vele egy komplett sminket, de sminklemosás után vagy reggelente nagyon klassz. Van belőle kifejezetten száraz bőrre való is.

Esti arctisztítás

Ha nem sminkeltünk, akkor az előző pontban összeszedett verziók közül javaslom a micellás vizet vagy a cleansing padet, ezek önmagukban is elegek lehetnek. Ha sminkeltünk, akkor a legjobb, ha két lépésben (double cleansing) távolítjuk el a sminket, első lépésben olajjal, második lépésben pedig géles lemosóval, esetleg micellás vízzel vagy cleansing paddel.

 1. lépés (Elég, ha egyet választunk. 🙂 )
 • Arclemosó olaj: nagyon szuper arclemosó olajok léteznek már, bár leginkább még mindig csak Ázsiában divat. Amit most használok, az a Klairs fekete olaja. Az olajból egy pumpálást eloszlatok az arcomon, masszírozom vele egy picit az arcomat, hogy feloldja a sminket, majd második lépésben géles lemosóval leszedem az olajat. Én nagyon szeretem, mert kíméletes, és nagyon jól tisztít, hátránya, hogy nem lehet leöblíteni csak vízzel az olajat.
 • Lemosó balzsam: ebből szintén koreai a kedvencem, a Banilla Clean It Zero rózsaszínje, ebayen szoktam venni. Ez egy waxos állagú “cucc”, szintén egy kis masszír, aztán jöhet a géles. (Nálunk a Clinique Take The Day Offja nagyon hasonló ehhez.) Előny-hátrány ua. mint az olajnál, jól oldja a sminket nagyon, de nem lehet ugye vízzel leöblíteni.
 • Gélből olajjá alakuló lemosó: az Image Iluma Cleanser géles állagú, de bőrön olajjá változik, és olajos formulája miatt kíméletes és jól tisztít. (Image Skincare kozmetikusoknál elérhető csak.) Ugyanúgy masszírozgatom kicsit, aztán leöblítem vízzel. Ez abszolút kedvenc, mert speciális formulájának köszönhetően vízzel le is lehet öblíteni, így akár egy lépésben is el lehet intézni az arclemosást, ha nincsen rajtunk alapozó, max. egy kis korrektor. Rajtam általában nincs, bár én szeretek alapos lenni, úgyhogy azért szerintem nem árt egy második lépés, és alapozó esetén ez szükséges is, de ez mit sem von le értékéből. Második lépés lehet a 3. lépés is, mivel az olajat ilyenkor nem kell külön leoldani, ld. alább.

2. lépés (Elég, ha egyet választunk.)

 • Géles lemosó: ne válasszunk csikorgóan tisztára mosó, vadul habzó lemosókat! Legjobb, ha szulfátmentes, kímélő tenzideket tartalmaz. Én most a Klairs habzó arclemosóját használom, ami igazából csak a speciális felhabosító kupak miatt habzik, egyébként szulfátmentes és nagyon kíméletes. Gyengéd, és nagyon jó arra, hogy lemossam az olajat az arcomról.
 • Micellás víz
 • Arclemosó tej (savas pH-jú, csomagolásról nem derül ki feltétlenül!)

3. lépés

Nem, nem hibbantam meg. Igazából ekkora már tiszta lesz a bőrünk, tehát itt már nem arról beszélünk, hogy le kell mosni a sminket. Az a tapasztalatom, hogy közvetlenül olaj után nem jók az alábbiak, mert ezek nem a legjobbak a bőrön maradt sminkmaradványokat is tartalmazó olaj leoldására. Viszont nagyon jó folytatás lehet a double cleansingnek, vagy reggel önmagában is megállja a helyét.

 • Cleansing pad: igazából ezt lehet akár a gél vagy a micellás víz után harmadiknak is használni, mert ezek hatóanyagtartalmú folyadékkal átitatott vattakorongok, tehát nem elsődleges a tisztítási funkciójuk. Én esténként gyakorta úgy használom, hogy olajos lemosó, aztán géles lemosó, és harmadiknak jön csak ez.
 • Tonik: egy szuper magas hatóanyagtartalmú tonikos áttörlés, pár fújás egy jó kis koreai frissítő tonikból, vagy pár csepp esszencia-szerű koreai tonik nagyon fincsi tud lenni. 😀

Milyen bőrtípusra jó ez a lemosás?

Mindegyikre szerintem. De tényleg. Meg vagyok róla győződve, hogy egy lépésben csak nagyon agresszívan tisztító lemosókkal lehet a sminket lemosni, ami többet árt, mint használ így már. A zsíros bőrt nem zsírosítja tovább, hiszen az olajos lemosót úgy is eltávolítjuk, a száraz bőrt pedig nem fogja tovább szárítani. De álljon itt két példa, ha ez nagyon nem jönne be Neked ez a sorrend.

 • Ha nagyon száraz a bőröd, és húzódik mindentől: előbb használj olajos lemosót, majd másodiknak tejet, ahogy Ági csinálja alább a videón.
 • Ha nagyon zsíros a bőröd, és utálod az olajos, zsíros cuccokat: Ez esetben első lépés legyen a gél, második pedig pl. micellás víz.

Honnan vannak ezek a kozmetikumok?

 • Az Image Skincare Iluma lemosója a márkával dolgozó kozmetikusoknál elérhető, tehát a honlapjukon vagy  Google-ben tudjátok kikeresni, és továbbiakról érdeklődni náluk, nem, nem lehet nálam megvásárolni. (Elnézést, akiknek ez egyértelmű, de múltkor egy rakat levelet kaptam az Image-es cikk után, hogy meg lehet-e venni nálam, hol lehet kapni, van-e boltban, tudok-e adni tesztert és a többi salalalala. A válasz ezekre az, hogy nem tudok a beszerzésükben segíteni, de itt a honlapjuk.)
 • A Bioderma gyógyszertárakban van, de online is lehet rendelni akár.
 • A Banilla Clean It Zero-t ebayről rendelem valamelyik top sellertől.
 • A COSRX és Klairs termékeket pedig a Wishtrendről vannak. A Wishtrend sajnos mostanában nem ad 10%-os kupont, de első vásárláshoz ezt az 5 dollár kedvezményre jogosító kupont fel tudjátok használni, ha van benne teljes áru termék akció nélkül: 145453704
 • A koreai cuccokat sem lehet nálam megvásárolni még mindig, az előbbi linkeken megtaláljátok őket.

Ahogy én most csinálom

Elvileg mindegyik lépés után egy tiszta törölközővel GYENGÉDEN át kellene törölni az arcot. (Nem kell dörgölni!) Bevallom, hogy én mostanában csak annyit sminkelek, hogy korrektor, pirosító, spirál, szemöldökigazítás, ha meg táncolni megyek, egy kis rúzs pluszban… Ez a lustaság az esti lemosásban is megnyilvánul. Először Bioderma micellás vízzel lemosom a spirált és ha van rajtam, a rúzst. Aztán a zuhany alatt jöhet valamelyik olajos lemosóm, aztán második lépésnek a géles lemosó, és csak akkor törlöm át az arcomat törölközővel, amikor kijöttem a zuhany alól.

Végül itt van Ági barátnőm kétlépéses rutinja videó formájában. Ha sok smink van rajtatok, és/vagy marad erőtök estére, akkor érdemes úgy csinálni, ahogy Ági csinálja a videón. Én akkor törlöm törölközővel is át az egész arcomat mindegyik lépés után külön-külön, ha az egész arcomon volt alapozó, de mostanában nem szoktam alapozót használni  még buliba se…

Ti hogyan és mivel szeditek le a sminket? 🙂

PS: Nagyon bejöttek eddig a koreai Klairs cuccok, a két lemosója és a tonikja is szuper többek között, abszolút pozitív csalódás, úgyhogy lesz egy videó ezzel kapcsolatban május vége felé! 🙂

0