Szolárium avagy a ráncosító koporsó

Főoldal/Amitől a bőröd szép lesz (Blog), fényvédelem/Szolárium avagy a ráncosító koporsó

Vajon miért van az, hogy a nők képesek egy vasat is kiadni azért, hogy belefeküdjenek egy ráncosító koporsóba? 

Még a viszonylag kevés pénzből élő nők is akár több ezer forintokat hagynak ott a drogériákba mindenféle csodakencére és ránctalanító cuccra, a gazdagabb nők meg százezreket az esztétikai bőrgyógyászati centrumokban botoxra, frakcionált lézerre és injekciókra azért, hogy szép legyen a bőrük.
Mégis vannak ezen nők között olyanok, akik saját maguk teszik tönkre a bőrüket a napozással, és a szolizással.

A szolárium bőrre gyakorolt hatása

A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy 80-90%-ban a nap felelős a bőröregedésért. A szolikban pedig ezt koncentráltan megkapod.
Dr. Leslie Baumann ezt írja: “A napsugárzásnak nem csupán rákkeltő hatása van, hanem ráncosító is. A napsugárzás gyökeresen megváltoztatja a sejtjeit, és a bennük lévő DNS-t. Ezenkívül felszabadítja a gyököket, gyengítve ezzel a bőrben lévő kollagént és elasztint – azt, amit egyesek dollártízezrekért injekcióztatnak magukba vissza több-kevesebb sikerrel.”
Körülbelül 3x akkora DNS károsodást szenvedünk el a szoláriumban lévő UV sugárzástól, mint a napon. Egyébként ez elég logikus is, hiszen a szoláriumban csupán percek szükségesek a barnuláshoz.
Hozzátenném, hogy a barnulás tulajdonképpen annak a jele, hogy a bőröd károsodott. Nem a jó egészség jele a napbarnított bőr.

PicMonkey Collage

Melanóma

Kutatások kimutatták, hogy 87%-kal több esélye van a melanómára (bőrrákra) azoknak, akik 35 éves koruk előtt szoláriumoztak. Minél fiatalabban kezdtél szolizni, erre annál több esélyed van. 18 éves kor előtti szoláriumozás, és túlzásba vitt napozás különösen megemeli egy későbbi melanóma kockázatát.
Kinek ajánlott a szolárium?
Senkinek. Fehér,nem pigmentált bőrűeknek nem ajánlott a szolárium sem, mert könnyen megpirulhatnak, tehát súlyosan károsodik a bőrük. Pigmentált bőrűeknek pedig épp azért nem ajánlott, mert sok a pigmentjük, így nem csak könnyen barnulnak, hanem különféle hiperpigmentációs zavarokhoz is vezet a szolárium, és persze a nap is.
Emellett nagyon-nagyon öregíti a bőrt. Főleg 40 körüli nőkön látom, hogy nem csak az arcuk ráncos, hanem a dekoltázsuk aszott.

A nép jó tanácsa

A fentiek ellenére ohhhh, hányszor hallottam már, hogy:

 • „Egy kis nap nem fog megártani, olyan sápadt vagy.”
 • „Egy kis barnaság megvédene, hogy leégj.”
 • „Mindenki jobban néz ki barnán.”
 • „Te most komolyan ingben és kalapban leszel a strandon?”
 • „Neked hogy ilyen fehér az arcod nyár végén is? – Fényvédőt használok reggelente.  – „Fényvédőt??? Hogy ne legyél barna? De miért???”

Szóval ha nem akarsz idő előtt ráncos lenni, akkor hagyj fel a szolizással, a napozással, és ápold szépen a bőröd. Meg fogja hálálni a törődést. Nem feltétlenül, most huszonévesen van ennek a böjtje, hanem majd 40-50 fele jön.
Azt is lehet, hogy most a homokba dugod a fejedet, de majd emlékezz rá, mikor 5-10 évvel idősebbnek néznek, hogy én mondtam, hogy ne szolizz…

Fogadd végre el magadat!

A szép bőr nem egyenlő a barna bőrrel. A tényleg szép bőr ápolt, nincsenek rajta foltok, mitesszerek, pattanások, puha, selymes. Nem bőrszín függő. Nagyon szép lehet egy indiai lány, nagyon szép lehet egy néger lány, és nagyon szép lehet egy skandináv típusú hófehér lány is. Csak a Te fejedben van az a téveszme, hogy a barna bőr lehet csak a szép bőr, és a sápadtság a ciki. Mióta lassacskán helyrejön a bőröm, rájöttem, hogy nagyon szép fehér bőröm van, igazi porcelánbőr. Nagyon sokan megdicsérik, hogy milyen szép a bőröm. Lehet, hogy azért, mert én is belül elfogadtam, és azt gondolom, hogy szép? 😉 Úgy érzem, a fehér bőr nagyon elegáns, és arisztokratikus, csak tudni kell viselni. 😉 Gondold Te is ezt, és próbáld ki, mi történik. 😉 Sőt, továbbmegyek! Fogadd el magad! Légy egyéniség! Miért kellene, hogy mind ugyanúgy nézzünk ki? Miért kéne, hogy mindannyian vékonyak (soványak) legyünk, hosszú, festett hajjal, szilikon mellekkel és egész évben barnára pirított bőrrel? Miért ne lehetnénk olyanok, amilyenek vagyunk? Miért ne lehetnénk alacsonyak, magasak, kismellűek, nagymellűek, husik, soványak, fokhagyma vagy épp kerek fenekűek? És persze miért ne lehetne fehér a bőrünk?
Végezetül pedig két fotó. Az egyiken jómagam a barátnőimmel, ahol mindannyian hófehér bőrt viselünk, a másikon pedig Dita Von Teese, a világ egyik legszexibb nője, aki szintén híres hófehér bőréről.

feher-bor

dita-von-teese

Forrás:

http://www.futurederm.com/2010/07/23/how-the-environment-impacts-your-skin/
http://www.futurederm.com/2009/06/15/should-parental-permission-be-needed-for-tanning-beds-let-me-know-your-thoughts/
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Solariums

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

24 hozzászólás

 1. anonymus 2013-10-04 - 8:20 du. - Válasz

  Hihetetlen lelkesedéssel töltött el ez az írásod!
  Alapvetően nem vagyok “hófehérke” típus, nyáron a szabad ég alatt töltött programok során könnyen barnulok, fényvédelem mellett is.
  Az arcomon lévő, nagy kiterjedésű pigmentfoltok ilyenkor intenzívebben látszanak, és nem jó érzés viselni őket, megbélyegezve érzem tőlük magamat, igyekszem takargatni őket.

  Igazad van. A normális, egészséges bőrnél nincs szebb!

  A szoláriumot fiatalon kipróbáltam párszor, kb 5 egymást követő alkalommal, két héten belül.
  Nagyon furcsa érzésem volt az egésztől.
  A bőröm hosszú órákon át árasztott magából valamiféle fura égett szagot.
  Leálltam inkább a projekttel. 😀

  • Tindigo 2013-10-05 - 11:07 de. - Válasz

   Hát igen, a szoliszagot én sem bírom egyáltalán. Az a büdi szag szoli és önbarnító után a saját szagod, ahogy beindul egy természetellenes pigmenttermelés. Pfuj…
   Akkor már inkább a nap, kis mértékben, az legalább normális, büdös sem leszel tőle. Ha strandolok, vagy ilyesmi, akkor csak az arcomat kenem ötször újra az 50 faktorral, így máshol mindig barnulok egy kicsit, ezért az arcom mindig fehérebb nyár végére, mint egyébként vagyok. 😀
   Te nem így vagy ezzel? Gondolom, csak az arcodat kened mániákusan az 50 faktorral 🙂

   • anonymus 2013-10-05 - 6:54 du. - Válasz

    😀 Neeem, az 50 faktorból kap a dekoltázs és a vállak is, tekintve, hogy ezek a felületek néznek a nap felé, amikor tevékenykedek és függőleges üzemmódban 🙂
    Sajnos, idén a hasam is ezek közé a felületek közé tartozott 🙁
    A lényeg: elmúltak már azok az idők, hogy én csak úgy kifeküdjek direktben napozni, sajnálom, hogy nem előbb értettem meg a fényvédelem fontosságát. Az elváltozás, amit az arcomon okozott a fénykárosodás, naponta emlékeztet erre.
    Sajnos, csak enyhíteni lehetséges a pigmenttúltermelést, eltüntetni már soha.
    Sokszor gondolkodom azon, hogy vajon meddig mennék el az eltüntetés érdekében….azt hiszem tovább, mint ahová a tudomány keze elér.

    • Tindigo 2013-10-05 - 8:40 du. - Válasz

     A hasad? 😀 Jaj, Te annyira mókás tudsz lenni, drága Bandita. 🙂 Vékony vagy még most is. Most már hadd nézzelek meg egyszer smink nélkül, hogy mennyire vészes. Nehezen hiszem el, hogy ennyi odafigyeléssel még mindig ilyen szörnyű. A frakcionált lézernek meg egyéb lézeres kezeléseknek nézz utána, biztos kitaláltak rá már valami tuti a bőrgyógyászok. Eszembe jutott még a mély hámlasztás is, amit 50-70% aha savas hámlasztóval bőrgyógyászati rendelőben csinálnak. Állítólag a pigmentfoltot szó szerint kimarja a bőrből ez a mennyiség. Szóval ha semmi nem használ, akkor bőrgyógyászat még szóba jöhet, csak tudom, hogy drága….

 2. melanie500 2013-10-04 - 10:24 du. - Válasz

  ezért most nagyon fogsz utálni, de továbbra sem értek egyet azzal, hogy egyáltalán ne menjünk napra. 1 óra a napon 2 hónapig biztosítja a D-vitamint a szervezet számára. én sem azt mondom, hogy néger barnára kell süttetni magunkat, vagy épp rákvörösre 5 perc alatt. azt se mondom, hogy egész nap kint kell feküdni, de napi egy óra a veszély zónán kívül, este 6-7- óra tájban nyáron, tavasszal, kora ősszel nagyon hasznos. nekem még a kedvem is jobb lesz, ha érzem ahogy arcomon táncolnak a napsugarak. 10:00 – 16:00-ig konkrétan viszont utálok még a lakásból/irodából is kimozdulni. de megtanultam, fényvédő, fényvédő, fényvédő. ennyi kompromisszumot kötöttem.
  egyébként ez olyan érdekes, mert pl anyukámnak nagyon sötét bőre van, fiatalkorától kezdve napozott és imádja is a napot, de neki sose sose sose voltak pigment foltjai, és most is gyönyörű a bőre. 46 évesen nem mondom, hogy nem ereszkedett meg egy picit már, azt sem, hogy nem szenvedett sokáig pattanásoktól. de ennek ellenére nála durva elváltozást pl nem láttam egyáltalán. sőt! most jobban néz ki, mint 8-10 évvel ezelőtt.

  • Tindigo 2013-10-05 - 10:54 de. - Válasz

   Melanie, hát hogy lehetne Téged utálni? 😀 Én is megyek napra, csak sokszor keveset. Pl. amíg bemegyek a vízbe a strandon. 🙂 Vagy amíg elsétálok a metróig, vagy a városban császkálok. Nagyon-nagyon halvány színem lesz is, szóval biztosan termelődött addig valamennyi D-vitamin is. Elvileg heti 2×15 perc kell fényvédő nélkül a napon, reggel, vagy 4 után ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin termelődjön. (Az infó a futuredermről van.) Teljesen nem lehet kiszűrni a napot szerintem (vagy brutál oda kell figyelned), mert a fényvédő hatása sem tart 0-24-ben, a legtöbben nem kenik újra egy nap 3x, és valamennyit csak kint vagyunk az utcán, a napon, legalábbis nyáron, egyik fényvédő sem szűri meg a napot 100%-ra. (Bár az arcra való fényvédőm, 50 faktor, az tényleg nagyon jól védett, de a 30-assal én már enyhén barnulok.) Télen úgy sincs itt sok nap, hogy lenne miről beszélnünk. Szóval nem kell feltétlen napozni ahhoz, hogy télen meg inkább szedjünk D-vitamint, mert a szolit tényleg nem kéne erőltetni.
   Most nem megijeszteni akarlak anyukáddal kapcsolatban, de nem tudhatjuk, hogy a napozásnak mikor milyen következményei lesznek. A nagymamám épp úgy, mint az anyukád, igazán gyönyörű nő volt, fiatalkorától kezdve nagy napimádó, az az igazán bronzbarnára sülő, kreol bőrű gyönyörűség, falun élt, és mindig bikiniben kapált. 😀 Aztán 60 éves kora körül melanómát diagnosztizáltak nála. Szerencsére meggyógyult, de mondta neki az orvos akkor, hogy nem tudhatjuk mindig, mikor jön a böjtje a túlzásba vitt napozásnak.

   • melanie500 2013-10-07 - 2:51 du. - Válasz

    Jó, akkor most megnyugodtam, nem vagyok utálatos. 🙂 🙂

    Remélem azért anyukámnak nem lesz baja… 🙁 Sem most, sem soha!

    Én azért már óvatosabb vagyok nála, mert az utóbbi időben bizony észrevettem, hogy durván elkezdtem anyajegyesedni (elmúlt kb 5 év), szóval easy rider van, öcsém. De ettől függetlenül imádom a napot!

    Szolit tavaly, vagy tavaly előtt próbáltam utoljára, de általában elfelejtettem lejárni, meg amúgy is drágállom azt a 6 percet hetente 2x majdnem 2000 Ft-ért, akkor már inkább költöm valami értelmesebb dologra. Ezek után meg pláne, hogy nem fogok többet szolizni. Mellesleg nekem se segített soha a pattanások “leszárításában”.

    Jövő nyárra remélem elérem azt a szintet, hogy nappalra “csak” fényvédőt kelljen használnom, és ki merjek menni az utcára álánáturrhhh smink nélkül, így majd tudom 3x is újrakenni a fényvédőt. 😀

 3. papermama 2013-10-05 - 10:49 de. - Válasz

  Nagyon jo cikk! Azok a szolis kepek nagyon durvak 😀 csak remenykedni tudok h nem artottam olyan sokat a boromnek mikor 18 evesen majd’ egy evig rendszeresen szoliztam:( ennek az amokfutasnak mar szerencsere vege,azota minden nap min 30 faktoros fenyvedo 🙂

  • Tindigo 2013-10-05 - 11:10 de. - Válasz

   Ebben én is nagyon reménykedem, engem az apám (!) küldött el szoliba tiniként, mert hogy pattanásos vagyok, és a szoli majd jól leszárítja. Az anyám meg bioptron-lámpára járatott. Egyik sem használt semmit a pattanásaimra, de legalább ez utóbbinak nem lesz mellékhatása. Meg bennem mindig van egy kis melanóma-para, lévén, hogy a nagymamámnak volt, és bár a barna bőrét nem örököltem, az anyajegyeit igen, nekem is rengeteg van sajnos. Kettőt le is szedtek, de szerencsére még nem volt gond. Egy pillanatra ideges lettem, mikor olvastam azokat a belinkelt tudományos cikkeket, amik alapján írtam ezt a bejegyzést, hogy ki tudja, már mit tettem magammal… 🙁

   • Papermama 2013-10-05 - 11:40 de. - Válasz

    Nah ez a melanoma dolog nagyon aktualis most nekem, hetfon megyek borgyogyaszhoz egy arcomon levo anyajegy miatt ami elegge erzekeny es gyulladt egy ideje 🙁 remelem, h csak egy patti van alatta, vagy valami, es nem kell majd leszedni mert felek h csunya lesz es egy hatalmas heggel kell ezek utan elnem 🙁 jo persze, meg mindig ez mint a melanoma, termeszetesen…hat egyiknek se orulnek. A te anyajegy eltavolitasodnak maradt nyoma? A lezeres eltavolitasrol tudsz vmit?

    • Tindigo 2013-10-05 - 5:33 du. - Válasz

     Nem annyira para. 🙂 Nekem az egyiknél maradt egy óriási heg, amit a hátamról szedtek le. Konkrétan olyan, mintha egy kés állt volna egyszer a hátamba, és annak lenne a hege. 😀 A másikat a tarkómról szedték le, na mondom, oda még egy késnyomot biztos nem, hisz rövid a hajam, és a végén még háborús hősnek néznek. 😀 Itt elmentem magán bőrgyógyászhoz, és ő mondta, hogy a kórházban tudok kérni plasztikai sebészt, és ajánlott is valakit. Írt egy papírt, hogy keloidra (hegesedésre) hajlamos a bőröm, és javasolja, hogy plasztikai sebész által történjen az anyajegy eltávolítása. Ez már vagy 10 éve volt Sopronban, azóta nem tudom, hogy van. De végül tényleg egy nagyon rendes plasztikai sebész szedte le TB-re a kórházban, és az gyönyörűen begyógyult, alig maradt helye. Szóval én plasztikai sebészt javasolok, ha le kéne szedni, ők nagyon-nagyon szépen meg tudják csinálni. Sima sebésszel semmiképp ne szedesd le, ajánljon a bőrgyógyász valakit, ált. nem ők maguk szedik le, hanem csak továbbküldenek. Teljesen fájdalommentes a levétel, az elején kapsz 1-2 érzéstelenítő szurit, ez a része oks. Utána két hétig nem érheti víz azt a részt, de ezt az arcodon a legkönnyebb megoldani szerintem, mert ott vattával le tudod mosni. A tarkómon a hajvonalben mondjuk ciki volt, nem nagyon tudtam hajat mosni, csak segítséggel, és a fejtetőmtől a homlokomig. 😀 Lézerrel nem szedik le, hogy ha akár egy enyhe gyanú is van melanómára, mert a lézerrel eltávolított anyajegyekből már nem lehet szövettant csinálni. Anyajegynél meg mindig fent áll ez a veszély, de azért ne ijedj meg, ha időben mész, nincs semmi gond. 🙂 A plasztikai sebészeknek meg arany kezük van, biztos minden rendben lesz. 🙂

     • papermama 2013-10-06 - 7:45 du.

      Köszi a plasztikai sebészes tippet majd megpróbálom akkor kiharcolni én is a bőrgyógyásznál, hogy ahhoz küldjön 🙂 Egyébként nekem ezt a lézeres kezelést is azért ajánlották, merthogy az nem hagy elvileg nyomot, engem még a szövettan hiánya sem zavarna bár sejtem, hogy erről a dokik már másképp gondolkodnának:D Meg jó persze, tudom, hogy az kell, hogy tudjam, hogy fennáll-e a veszélye, hajlamos vagyok-e rá, stb, csak félek na 🙁 Hegkezelésre tudsz vmi jó kencét ajánlani? Contractubex van itthon azt nagyon szeretem, te használtad őt anno? Még azt nem tudom, hogy mennyire lehet majd egyéb kencéket használni a sebre pl kémiai hámlasztókat…gondolom nem nagyon :/ Na jó azért még várjuk meg a holnapot, hátha nem kell végül leszedni, bár még mindig elég érzékeny csórim:(

     • Tindigo 2013-10-07 - 7:52 de.

      Legrosszabb esetben kifizetsz egy plasztikát, nem hiszem, hogy horrorisztikus ára van magán egy anyajegy levételnek plasztikai sebészeti centrumban. Lézerre nem szabad menni szövettan hiánya miatt. Nem kell félni, gondold el, ha a plasztika után mindenki tele lenne óriási hegekkel, akkor ki fizetne ki százezreket, milliókat egy új mellre, hasra, arcra stb.? 😀 A plasztikai sebészek arcon is vágnak, kb. nyom nélkül, pl. szem- vagy orrplasztikánál. Én még a keloidos bőrömet is bátran rájuk bíznám. Valszeg marad egy nagyon-nagyon kicsi nyoma, de biztos, nem lesz vészes. 10 éve még nem volt ilyen nagy flancolás, hogy Contractubex, meg hegkezelő krémek. 😀 Most már biztos használnám. Sebre tilos kémiai hámlasztót kenni, de ha begyógyult már teljesen, akkor a hegre már nyugodtan rá lehet kenni, és halványít az AHA rajta. Nekem vannak apróbb hegeim még a KM korszakom előtti középsúlyos aknémból, és lassan, de biztosan valamennyit halványodtak. Azért a krátereket nem tüntette el teljesen, de sokkal egyenletesebb a bőrfelszínem.
      Majd írd meg, mi volt a bőrdokinál, tényleg lehet, hogy le sem kell majd szedni. 🙂

 4. svivko 2013-10-06 - 2:17 du. - Válasz

  Imádnám, ha porcelánbőrű barna lehetnék. De sajnos nem így van. Sokszor mondom, hogy kicsiként engem sokszor kinn felejtettek a napon, és meg vagyok sorozva rendesen anyajegyekkel, és a bőröm is kreolos, kis nap ér, és máris árnyalatotváltok.
  De ez az év más volt. Köszönhetően a km-nek, és a nem-lustaságomnak. Kenegettem magam, odafigyeltem, minden testrészemre, de még mindig nem találtam meg a tökéletes napvédőt. Ha a lavera elfogy, ő lesz a következő , szerintem ránézel az incire és elmosolyodsz, de szólj, ha tévedek. Te mit használsz Ildi? 🙂
  http://kremmania.hu/kremek/sweetsation-therapy-sun-n-berry-fun-organic-baba
  Amúgy a szoli-témához kapcsolódóan, akik erre vetemednek, kétlem, hogy utánanéznek ezeknek a dolgoknak, inkább homokba dugják a fejüket. Nekem is van egy barátnőm, akinek kb az életstílusához tartozik, Gucci táska (ebayről 🙂 ), kidobott mellek, egész évben szolárium. Élete munkája lenne , ha A) szoliban dolgozna, B) eltartott lenne. És most remélem, ez engem nem minősít olyan mértékben.. 😀 Magam sem értem, hogy lettünk ennyire jóban, de a gimis éveimben végig mellettem volt. 🙂
  Lényeg a lényeg, hogy egyáltalán nem foglalkozhatja, hogy a bőre hófehér alapon tiszta anyajegy, és így “pirítja” magát. Csak a mának él, és rohadtul meg fogja szívni 35 éves korára.

  • Tindigo 2013-10-06 - 5:07 du. - Válasz

   Azért Neked eleve barnább a bőröd, nem vagy annyira fehér, legalábbis a krémmániás sminkfotóid alapján azt mondanám, hogy én sose voltam olyan barna, mint amilyen Te vagy alapjáraton. 😀
   Én a Bioderma fényvédőit nagyon szeretem, mert nem leszek tőlük pattis, és nagyon jól védenek. Eddig minden más fényvédőtől tele lettem ragyával. De erre én nagyon-nagyon hajlamos vagyok. A Sweetsation termékeknek úgy általában is nagyon szép az INCI-jük, de mivel mindegyikben van valami komedoképző, ált az INCI elején, egyiket sem mertem kipróbálni, és valószínűleg nem is fogom.
   Nem hiszem, hogy nekem találták ki. Ellentétben aki nem küzd a mitteszerek és a pattanások problémájával, nagyon jó lehet neki. Szívem szerint egy hibrid (Tinosorb)fényvédős natúr fényvédőt használnék, ami nem komedoképző, de ilyen nincs. Sőt, egyáltalán nem találtam még natúrban olyat, ami tutira nem tömíti el a pórusokat, így maradt a Bioderma, egyébként ez nagyon bevált, csak semennyire nem natúr.
   Itthon csinálhatnék fizikai fényvédős natúrt, de ha meg 30 faktorosra csinálom, akkor lemeszeli fehérre az arcomat. 🙂
   Miért barátnőd a barátnőd? Szerintem ez karma. 🙂 Ennyire le szoktam egyszerűsíteni ezeket a dolgokat. 😀 A szerelem is ilyen, nézd meg, micsoda párokat látni, vagy milyen szuper embereket pár nélkül. Nem kell ezt túlmagyarázni. 🙂 De azért vigyázhatna a bőrére. :S Valamint ha a barátnőd, biztos vannak benne nagyszerű tulajdonságok is, amit Te képes voltál meglátni. 🙂

   • svivko 2013-10-06 - 5:32 du. - Válasz

    De aranyos vagy. Köszi, ezután a poszt után találtam meg a komedós listád, majd jól átvizsgálom ezt a sweetsationös csodát, és ha nem, uccu neki bioderma, ugyanis bizony nekem is rendesen mitis-pattis a bőröm, mégha jól leplezem is! 🙂

    • Tindigo 2013-10-06 - 6:05 du. - Válasz

     Szerintem télre, barnább bőrre a Bioderma AKN Mat Spray vagy krém változata jó választás, én a sprayt használtam, az nagyon kiadós, megéri, 100 ml-s, 4.000 körül, és ősszel biztos van rá akció. 100 ml rengeteg ideig elég. De nekem még maradt nyárról Bioderma Spot 50 faktorosom, ezért nem vettem. Pedig jobban esne, mert a 30-as sprayje sokkal könnyedebb, de nyáron csak az 50-el éreztem biztonságban a hófehérke bőrömet. 🙂 Pattit, mitesszert ez utóbbi sem okoz.

     • svivko 2013-10-06 - 7:31 du.

      Köszönöm! 🙂 Meg is nézem mi mennyi merre!

    • melanie500 2013-10-07 - 2:39 du. - Válasz

     Svivko te drága lelányka! Van benne sajnos komedós összetevő, rögtön a 4. helyen. 🙁 Arcra biztos nem kenném. 🙁
     Én is annyira örülnék egy jó fizikai fényvédőnek min 30 faktorral, no parabén, no szilikon, no komedó. De ilyen a világon nics! Ja de van, csak azzal valóban barokk kori csodafej kinézetünk lenne. 😀

 5. Muliweg 2013-11-10 - 3:17 du. - Válasz

  Tök jó kis írás ez is! 😉
  Én régen mindig azért jártam szoliba, hogy a pattanásos bőrömön segítsen, és segített is! Ebben biztos vagyok hogy a szoli volt felelős a gyorsabb gyógyulásért. A hátam pl mindig akkor pattogott ki csúnyán mikor már 2-3 hetet kihagytam és nem mentem.
  Viszont egy éve kb már nem szolizhatok az arcommal a BP gélek használata miatt, most meg az egyéb hámlasztók és retinol (retinal?) tartalmú krémek miatt. Viszont kéthetente csak elmegyek így is, de az arcomat egyáltalán nem éri. Gondoltam leredukálom havi 1 alkalomra. Én eleve sötét bőrű vagyok, sötét hajjal, mindig azt mondtam hogy nekem nem áll jól ha fakó vagyok……de ahogy idősödöm elgondolkodom rajta, hogy mi a fontosabb. A fehér(ebb) bőrű lányokat, nőket nagy csodálattal nézem, olyan szépek, de ahhoz kell egy gyönyörűen egészséges arcbőr pl. :-/ Ami nekem egyenlőre nincs meg, de az oldaladat, és KM-át olvasva szerintem egyre közelebb kerülök hozzá. Szóval köszi az írásokat, nagyon szeretem őket. Most is tanulnom kéne, nem téged olvasgatnom!!!! 😀

  • Tindigo 2013-11-11 - 11:52 de. - Válasz

   Ez is tanulás. 😉 Igyekszem olyan cikkeket írni, amikből lehet tanulni sokat. 🙂

 6. Muliweg 2013-11-10 - 3:38 du. - Válasz

  Oh még valami….. az alapozóm 20-as fényvédős, így per pill elégnek tartom. Tudom nem elég 🙂 és van is itthon egy alverde kid 30-asom, ami fizikai fényvédős. Szeretném a lehető legjobban leredukálni az egészségtelenebb, mű dolgokat a magamra kenendő dolgokban, ezért választottam azt a fényvédőt. Viszont igen, meszel, de nagyon!! 🙂
  Amit Tindigo használ, a Bioderma, azzal már szemezek rég…..lehet beruházok egybe.

 7. Mijáú 2016-12-09 - 5:43 du. - Válasz

  Én csak ahhoz szeretnék hozzászólni, hogy elmentem egy drága magánbőrgyógyászhoz, aki leszedte azokat az anyajegyeimet, amik nagyon rossz helyen voltak, az egyik a nadrág gumirészénél mindig útban volt, egy másik a nyakamon, a fésüvel rendszeresen belekaptam és végül a két mellem közöttit, amit a melltartó birizgált folyton. Azt mondta nem lesz nyoma, de nemhogy nem lett nyoma a mellem közöttinél konkrétan vad hús nőtt, ami undorítóbb, mint a kiálló anyajegyem valaha is volt. nincs pénzem plasztikai sebészre, hogy ezt a hibát eszközölje. Az anyajegyek eltávolítása úgy 10 éve darabja 5000 ft-volt. sajnos azért kényszerültem magándokihoz, mert a bőrgyógyászaton közölték (akkoriban) ilyennel nem is foglalkoznak, menjek plasztikai sebészetre.

  Azóta elhatároztam, h a többi szintén kiálló ronda anyajegyemmel inkább megtanulok együttélni, minthogy hegek és vagy vadhúsok borítsák a gyönyörű télen fehér, nyáron egészséges barna bőrömet.

  Véleményem szerint a napvédő, naptej és fényvédő szerek okozzák a bőrrákot, a rossz táplálkozásról nem is beszélve, hiszen a méreganyagok simán

  • Tindigo 2016-12-11 - 12:01 du. - Válasz

   Kedves Mijáú, alias végzetasszonya, ahogy az e-mailedből látom, ez igazán szakmai volt. 😀 A plasztikai sebészek nagyon szépen dolgoznak, rólam kettőt szedtek le, amit sima sebész szedett le, az nagyon csúnya lett, amit plasztikai, az meg nagyon szép.
   Az anyajegyeiddel addig tudsz együtt élni, ameddig nincs köztük melanomás… Utána nehéz lesz egyáltalán élned.
   A fényvédők pedig nem okoznak rákot, de ha ezen aggódsz, javaslom, használj fizikai fényvédőt, ezek nem szívódnak fel a bőrbe, a babapopsi krémekben is ez van.

Hagyj üzenetet