Barion Pixel

Mik a peptidek? Miért használunk peptideket a bőrápolásban? Hogyan működnek a peptidek? Ezekre a kérdésrekre válaszolok nektek ebben a cikkben.

Mik azok a peptidek?

A peptidek rövid kis fehérje egységek. Hivatalosan peptidnek hívunk minden 2 és 50 közötti számú aminosavat tartalmazó, azokat peptidkötéssel összekötő láncot.


A testünkben nagyon sokféle feladatot látnak el, és csak úgy mint a fehérjéknél, funkciójuk nem áll meg ott, hogy szervezetünk építőegységei.

Viszonylag újabb generációs hatóanyagoknak számítanak a bőrápolásban, a 2000-es évek eleje óta kezdtek velük növekvő mértékben foglalkozni a kozmetikai vállalatok és ezzel együtt fokozatosan egyre több ígéretes kutatás jelent meg róluk.

Miért használunk peptideket a bőrápolásban?

Kozmetikumokban alkalmazva őket általában a bőröregedés különböző jeleinek csökkentése a cél, mint a:

  • ráncok,
  • rugalmasság hiánya,
  • lassabb bőrmegújulás,
  • vékonyodó dermis,
  • és az egyre alacsonyabb víztartalom a bőrben.

A kozmetikumokban többféle peptidet használnak, de négy fő kategóriára lehet osztani őket:

  • szignál peptidek,
  • enzim-blokkoló peptidek,
  • neurotranszmitter blokkoló-peptidek
  • és szállító-peptidek.

A szignál (jelző) peptidek sejtjeink kommunikációjában vesznek részt, a Tindigo kozmetikumokban ilyeneket használunk. A peptidek molekulamérete ugyan nagyobb, mint ami gond nélkül behatolna az irhába, ezért különböző bőrbe jutást segítő molekulákat kapcsolnak a peptidekhez, vagy a peptideket tartalmazó formulához penetrációt (beszívódást) segítő anyagokat adnak.

Miért jó neked, ha olyan kozmetikumot használsz, amik peptideket tartalmaznak (nem csak “nyomokban”)?

Miért imádom a peptides kozmetikumainkat?

Bár a peptidek hatását inkább hosszabb távon fogod érezni, elképesztően hatékonyan működnek. Minél előbb elkezded használni őket, annál tovább marad gyönyörű a bőröd.

Ha pedig már megjelentek a szarkalábak, vagy a ráncok, a peptidek segítségével varázslatosan megfiatalodik és megújul a bőröd, hiszen ezek a fantasztikus hatóanyagok szinte csodát művelnek!

A Palmitoyl Tripeptide-1 és Palmitoyl Tetrapeptide-7

Azt már jó ideje tudjuk, hogy kollagéntermelődés átlagosan évente nagyjából 1%-kal csökken a 20-as éveinktől kezdődően, és bár helyes életmóddal (sport, egészséges étkezés, sok alvás, kevés stressz) lassítható ennek mértéke, szerencsére kívülről is tudjuk stimulálni a kollagén- és más egyéb fontos anyagok (mint például a hialuronsav) termelődését, amikből egyre kevesebb található a bőrben az öregedés előrehaladtával.

Ez a peptid duó serkenti a fibroblasztok, a bőrünk kollagéntermelő sejtjeinek kollagén- és glukózaminoglikán (például hialuronsav) termelődését a bőr irha rétegében, aminek köszönhetően a bőr ezen rétege, ami az öregedéssel normál esetben egyre vékonyodik, vastagodásnak indul, amit mérhetően bizonyítottak klinikai vizsgálatokkal. A termelés növelésének alapja az, hogy a palmitoyl tripeptid-1 a kollagénmolekula egy darabkája, így a bőrünkbe bejuttatva azt jelzi a fibroblasztjaink felé, hogy csökkenőben van a sejtközötti állomány, kollagén mennyisége, amik ennek a jelnek a hatására fokozzák az általuk termelt anyagok mennyiségét.

Az irha felső, erekben gazdag része fokozottan érzékeny az UV sugárzásra, ennek a károsodásnak a kijavításában is jól szerepelt a peptid-duónk. Ezért kiváló alternatíva a retinolra is, ha azt egyéni érzékenység vagy terhesség miatt nem szeretnéd használni, illetve a nyári időszakban is jó ötlet lehet peptides szérumra váltani. Ezen kívül még különböző gyulladást elősegítő anyagok mennyiségét is csökkenteni tudja, aminek hála kevesebb bőröregedéshez hozzájáruló gyulladásos folyamat játszódik le a bőrben.

A progerin nevű fehérje egész szervezetünkben előfordul és valószínűleg nem csak a bőröregedés, hanem a teljes testünk általános öregedésének egyik oka ennek a fehérjének a növekvő jelenlétében keresendő. A progerin a bőrünkben normál esetben előforduló Lamin A nevű fehérje módosulásával, károsodásával képződik, amely folyamat hozzájárul az egyre rendezetlenebb szerkezetű, öregedő bőr kialakulásához. Ez a peptid duo csökkenti a progerin termelődését és segít, hogy több “jó” szerkezetű Lamin A fehérje képződjön, mely által a bőr megfiatalodik.

Összességében ez a peptid duó több bőröregedéshez hozzájáruló folyamatot gátol meg, és erősítik egymás hatását, ezáltal a bőr általános állapota javul és a lehető legtovább lesz bőrünk sima, feszes és ráncmentes.

Hexapeptid-48

A sejtjeink megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a receptorok, amiknek köszönhetően egymással és a környezetükkel tudnak kommunikálni a sejtek. Mára már biztosnak tűnik, hogy a bőrünk az idegrendszer, immunrendszer és hormonrendszer által is szabályzás alatt áll. Az idegrendszeri hatásokra való reagáláshoz szükségeltetnek a a delta-opioid receptorok (DOR), amik újabb kutatások szerint nem csak a fájdalomérzet szabályzásában látnak el szerepet, hanem a bőrünk sejtjeinek homeosztázisának, vagyis belső egyensúlyának kialakításában, ami elengedhetetlen a bőr megfelelő működéséhez. Ezek a DOR receptorok részt vesznek a bőrsejtjeink osztódásának, végleges funkciójuk elnyerésének (differenciálódásuknak) és bőrön belüli megfelelő helyre való eljutásuknak szabályzásában. Kísérletekben, ahol inaktiválták a DOR-okat, nem megfelelően funkcionáló, fejletlenebb, vékonyabb, vagyis öregedés jeleit mutató bőrt kaptak eredményül.

A fentebb említett funkciók a kor előrehaladtával egyre kevésbé működnek jól, ami részben a csökkenő mennyiségű aktívan működő DOR-nak köszönhető. A csökkenésnek valószínűleg a bőrben külső és belső káros behatások hatására fellépő mikrogyulladások az oka, amelyek bár normális folyamatok, de sajnos a mikrogyulladások olyan immunreakciókat indítanak el, amelyek végére a DOR-ok inaktiválódnak, vagyis már nem tudják ellátni feladataikat.

Ez a peptid hozzájárul, hogy újra megfelelő mennyiségű DOR működjön a bőrünkben, mivel ellensúlyozni tudja a mikrogyulladás káros hatását, a DOR-okról pedig már tudjuk, hogy a feszes, jól működő bőrben megfelelő mennyiségnek kell rendelkezésre állnia. A fokozott mennyiségű aktívan működő DOR-nak köszönhetően pedig visszafordíthatóak a bőröregedés egyes hatásai, látható jelei, simább, kevésbé ráncos bőrt érhetünk el vele. A DOR-ok fokozott működése a bőrünk legfelső rétege, a felhám génjeire is normalizáló hatással van, ha valamilyen fehérjéből túl sok/túl kevés képződik, azt normalizálja, egyensúlyba hozza. Ennek hála a bőr-barrier, a bőr védő funkciója is javul, aminek hála csökken a transz-epidermális (vagyis bőrön keresztüli) vízvesztés ami szintén egyre fokozódik a kor előrehaladtával és egyre alacsonyabb víztartalmú bőrt eredményez. Így a végeredmény hidratáltabb, teltebb legyen a bőrünk.

A öregedés lassításában természetesen kiemelten fontos az életmód és a fényvédelem is. De egy jól formulázott, valóban magas peptid-hatóanyagtartalmú szérummal nagyon látványos hatást tudunk elérni.

http://www.nardev.com/UploadSection/ProdCat-277-1446515702.pdf

https://www.matrixylinside.com/en-gb/manufacturers/new-studies-confirm-efficacy

http://www.smartskincare.com/treatments/topical/Matrixyl3000report.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-2494.2009.00490.x