Barion Pixel

A koreai kozmetikumok egyre inkább teret hódítanak Európában is. Ha jól tudom, ők az elsők, akik csiganyálat is használtak a kozmetikumaikban, aztán persze megjelentek az európai gyártók is a csiganyálas cuccokkal.

A csiganyálas kozmetikumok ígérete

Ohh, van itt minden, mi szem szájnak ingere. Pl. gyulladácsökkentő hatása van, sebgyógyító hatása van, bőrszárazságra, de faggyútúltermelésre is jó, és persze pattanásokra na meg ráncokra is kitűnő választás. Ez alapján kinek ne kéne? Valamelyik baja az előzőek közül mindenkinek van, és még a tökéletes bőrűek is szeretnének minél később ráncosak lenni.


Mi van a csiganyálban?

A csiganyálat az inciben, vagyis összetevőlistában Snail Secretion Filtrate-ként találjátok. Maga a csiganyál az alábbi anyagokból áll:

  • proteoglikánok (olyan peptid vagy fehérje, amely egy vagy több kovalensen kapcsolt glükózaminoglikán láncokból tevődik össze)
  • glükózaminoglikánok (A poliszacharidok azon csoportjának valamely tagja, amely csoport aminocukrokat (például glükózamint) tartalmaz. Nagy mennyiségű folyadékot képes megkötni.)
  • glikoprotein enzimek
  • hialuronsav (vízmegkötő)
  • réz peptidek
  • antimikrobiális peptidek (a peptidekről itt írtam>>)
  • réz
  • cink
  • vas

 

Valóban hatásos?

A Pubmed közzétett olyan kutatásokat, ahol sejttenyészetekkel bizonyították, hogy serkenti a kollagén és elasztin rostok termelését. (Vagyis ránctalanít.) A csigakivonat képes javítani a bőr azon természetes képességét, hogy vizet vegyen fel és meg is tartsa azt, sőt, úgy tűnik, hogy sebgyógyító hatása is van. Ez nagyszerű jövőképet fest a csiganyálnak, és remélhetőleg további kutatásokra ösztönzi a tudósokat.

Amit elfelejtenek megemlíteni a csigakivonatos krémeket gyártó cégek

Sajnos az, hogy egy sejttenyészetben az előbbi fantasztikus dolgokat tudta produkálni a csiganyál, nem jelenti azt, hogy egy kozmetikumban is ilyen hatékony lesz. (Gondoljatok csak a C-vitaminra, hiába van bizonyítottan szuper hatása, egy csomó kritérium szükséges, hogy egy kozmetikumban működőképes legyen.) Szóval az, hogy egy kozmetikum is produkálni tudja majd ezeket a hatásokat, az függ a csiganyál minőségétől, hogy mennyi van belőle a kozmetikumban, hogy hogyan formulázták azt a kozmetikumot, és hogyan állították elő. Ahogy a The Beauty Brainses kozmetikai vegyészek, én is változatlanul nagyon-nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy valóban működnek-e kozmetikumokban. (Az eredeti cikket, melyet forrásul használtam, itt találjátok>>)

Vegyél-e csiganyálas krémet?

A bőrápolási rutinodban mindenképpen legyen alap a fényvédelem, ugyanis a napfény felelős 80%-ban a bőröregedésért, plusz a foltokért is hibáztathatod, és legyen alap a kémiai hámlasztás, legalább ősztől-tavaszig, ill. ha van konkrét bőrproblémád, pl. akné, vagy rosacea, arra legyen egy kezelőd. De ha ezek megvannak, kiegészítésként akár csigás cuccokat is hozzátehetsz, pl. lehet csiganyálas a hidratálókrémed, vagy vehetsz egy csiganyálas tonikot. Persze nem biztos, hogy beválik, de akár meg is érhet egy próbát.

Érdemes-e komolyabb bőrproblémákra csiganyálat bevetni?

Nem, max. kiegészítésnek. Pattanásokra bizonyítottan legjobb a retinol, benzoyl-peroxid, az azelainsav, a BHA hámlasztás, foltokra és ráncokra egyaránt a legjobb a C-vitamin, a retinol, és az AHA hámlasztás. Most nem linkelek be mindent, főleg, hogy egy témában több cikket is írtam, de olvasgassatok tovább, érdemes, ha még csak mostanában kezdtetek el a szépségreceptekre járni.

 

További szép bőrt,
Tindigo