Barion Pixel

Őszintén megmondom, hogy már régóta terveztem erről írni, de nem találtam egy igazán jó cikket sem, ami tényleg jól leírta volna. Egész mostanáig, amikor végre találtam egy jó írást az egyik kedvenc kémiai vegyész által írt blogomon.

Mi is az a komedo?

A flancos nevű komedo tulajdonképpen a mitesszert jelenti, de ezt talán már sokan tudjátok. Azon összetevőt, ami mitesszert okoz, komedogénnak nevezzük. 0-től 5-ig számozzuk őket, az 0 a nem komedoképző, az 5 pedig az.


Az állatkísérleteket nem támogatja az a kozmetikai vegyész sem, akinek a cikkét most fordítom. Azért sem, mert egy csomószor nem releváns, egyszerűen nem az történik az állaton, ami egy ember bőrén. Sőt, gondoljatok bele, hogy ha Nektek kell tesztelni egy arckrémet, a kezeteken lévő hatása teljesen más lehet, mint az arcotokon. Lehet, hogy a fejetek tele lesz tőle ragyával, a kezeteknek meg jó, vagy épp a kezeteket nem hidratálja, de az arcotoknak bőven elég. Akkor vajon van értelme egy nyúlon tesztelgetni?

A kozmetikai iparban dolgozó tudósok sincsenek oda az állatkísérletek által realizálódott adatokért, mert sokszor nagyon is félrevezetőek. Lehetséges, hogy ilyen a komedogén index is?

Mire jó a nyúl füle?

Eredetileg az 1950-es években fejlesztették ki a „nyúl füle” modellt, amikor is a nyúl fülére tették a vizsgálni kívánt anyagokat, összetevőket. Azért volt erre szükség, hogy kiderüljön, hogy bizonyos vegyi összetevők mekkora kockázatot  jelentenek a dolgozókra. A teszt ennek megállapítására sikeresnek bizonyolult.

Ezután a kozmetikai iparba is bekerült ez a modell. 1979 Albert Kingman, egy nagyon ismert és népszerű bőrgyógyász publikált egy protokollt kifejezetten a kozmetikai összetevők értékelésére. Ekkor született meg az 1-5-ig tartó skála, ahol a 0 volt a jó, az 5 rossz, tehát az 0 nem tömíti el a pórusokat, az 5 pedig nagyon is.

Ez egy tök jó ötletnek tűnik, és már én is mondtam nektek, hogy érdemes rá egy pillantást vetni, annak ellenére, hogy a nyúl fülében annyira sosem bíztam, és már régóta tudom, hogy így csinálják. Cikket eddig csak azért nem írtam belőle, mert az össz. infóm annyi volt, hogy a nyúl fülén végzik.

Persze ez soha nem volt 100% biztos infó, és ahogy Ti is bizonyára észrevettétek már, hogy bizonyos póruseltömítő anyagoktól nincs pattitok, máskor pedig nem találjátok a komedoképző összetevőt, mégis „kiver” a ragya az adott, elviekben nem komedogén terméktől.

Ez már akkor, nagyon régen is feltűnt sok mindenkinek, ill. a tudósok nehezen hittek abban, hogy ez biztos módszer, de Kingmannek akkora neve volt, hogy végül nagyon (el)ismertté vált a módszer.

Akkor most hülyeség a komedogén index, vagy sem?

A cikk írója, Colin, az egyik kedvenc kozmetikai vegyészem, nagyon szeretem. Ő teljes mértékig szkeptikus ezzel kapcsolatban, mondhatni, óriási hülyeségnek tartja a komedogén indexet.

És hogy mit gondolok én?

Bármit is mondjon Colin, nekem segített, hogy figyeltem a komedogén indexeket. Ezen pedig annyira felbátorodtam, hogy Nektek is ezt tanácsoltam, annak ellenére, hogy már hallottam arról, hogy a nyuszik fülén végezték ezeket a kísérleteket eredetileg. Sőt, ha megfigyelitek, az aknéra való gyógyszertári krémek betegtájékoztatóján is ott áll, hogy nem szabad komedogén termékeket használni mellette.

Ami megerősítette bennem azt, hogy akár működhet is a dolog, az az volt, hogy amikor önmagában kókuszolajat, ill. kakaóvajat kentem a fejemre, amiknek 4 komedogén idexük van, tele lettem még több ragyával. A sheavajtól, ami nem komedoképző, soha semmi ilyen problémát nem tapasztaltam. Az is segített, hogy a kozmetikumaimból kiszórtam a komedoképző összetevőket.

Persze arra is gyorsan rájöttem, hogy nem mindig stimmel az index. Megfigyeltem, hogy bizonyos elviekben komedoképző anyagoktól nincs semmi bajom, ilyen pl. a sodium chloride, ami közönséges nevén konyhasó, és szinten minden alapozóban, BB-ben van. Máskor meg számomra is nagy talány, hogy vajon miért vert ki a ragya a Helia-D BB krémjétől már pár használat után? És másnak miért nem lesz tőle semmi baja, amikor ugyanúgy aknéra hajlamos, mint én?

Ez az, ami miatt mindig odaírtam Nektek, hogy ne vegyétek szentírásnak a komedogén indexet. 🙂

A cikk megírására viszont az is késztetett már, hogy nagyon sok olyan kérdést kaptam, hogy a tizenvalahányadik helyen találtam egy komedoképző összetevőt, ez most gond? Ilyenkor ezen cikk nélkül nehéz volt elmagyaráznom, hogy nem, mert nagyon a végén van, másrészt lehet, hogy olyan összetevő üt ki, amire nem is gondolnál, és sajnos az is lehet, hogy ha odafigyelsz erre, és elviekben nem komedogén terméket választasz, akkor is “kiver” a ragya. Másrészt ez változatlanul tutira irreleváns csökkent faggyútermelést mutató száraz bőrnél, ahol amúgy sincs mitesszer, és patti, mert ahhoz, hogy legyen, kell egy hajlam is.

Én valamennyire odafigyelek rá, de nem pánikolok, ha van benne egy-két komedogén összetevő. Egyszerre mindig csak egyetlen egy új terméket kezdek el használni, így ha rosszabbodna a bőröm állapota, sokkal biztosabban tudhatom, hogy attól van. Nektek sem tanácsolom, hogy egyidejűleg több új terméket is elkezdjetek használni, mert nem fogjátok tudni, hogy mitől rosszabbodik vagy épp javul a bőrötök.

Most viszont, hogy tudjátok ezzel kapcsolatban is az igazságot, rajtatok áll, hogy a jövőben is figyelitek-e, ahogy eddig, vagy azt mondjátok, ez a Tindigo hülyesége, hogy bármennyire is koncentráljunk a komedogén indexre, mostantól nem fogunk. 🙂 Bárhogy is döntötök, biztos helyetek van ám nálam, nem fogok megsértődni. 😀 Sokszor hiába próbálom Nektek a legjobb tanácsot adni, ez nagyon nehéz, mivel a bőrgyógyászok és a kozmetikai vegyészek sem értenek egyet, plusz ott vannak még a saját tapasztalataim is. Ilyenkor igyekszem hasonló tényfeltáró bejegyzésekkel jönni, mint ez is, mely után el tudjátok dönteni magatok is, hogy mit akartok. 🙂

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂 :) Ha még nem csatlakoztál FB szépségbirodalmamhoz, itt megteheted:) Sőt, most már bloglovinon is követhetsz, egyszerű és nagyszerű weboldal, mely összegyűjti kedvenc blogjaidat! Kattints a gombra, és kövesd a tennivalókat, 3 perc az egész! :)

Follow on Bloglovin

Ti ezentúl bátran használtok komedoképző összetevőket is tartalmazó termékeket, vagy eddig bevált, hogy elkerültétek? 🙂