Kőolajszármazékok – barát vagy ellenség?

Főoldal/Amitől a bőröd szép lesz (Blog), kozmetikai összetevők/Kőolajszármazékok – barát vagy ellenség?

Talán nincs még egy olyan megosztó kozmetikumokban használt összetevő, mint a kőolajszármazékok. A bio- és natúrpártiak egyértelműen ellenzik, mondván, hogy rákkeltő, lezárja a bőrt, megszünteti a bőr természetes védekezőképességét, bőröregítő hatása van, aknét okoz stb. A bőrgyógyászok nagy része ennek ellenére nagyon is szívesen ajánlja a paraffin (és egyéb kőolajszármazék) tartalmú krémeket, mivel az érzékeny bőr remekül tolerálja, olcsó és megbízható alapanyag. Sokan egyáltalán nem merik magukra kenni, a másik oldalon pedig sok ásványi olaj alapú terméket imádnak az emberek, mert megoldást jelent bőrproblémájukra. Mi az igazság? Használhatunk-e kőolajszármazékot tartalmazó kozmetikumot anélkül, hogy félnünk kellene a negatív következményektől, vagy jobb, ha örökre tartózkodunk tőle? Ez a bejegyzés ezeknek a kérdésnek kíván utánajárni objektív megközelítéssel, kozmetikai vegyészek és bőrgyógyászok tudományos publikációkkal alátámasztott írásai alapján.

Mi is az a kőolaj?

Az kőolajról (más néven ásványi olaj) él egy olyan kép a fejekben, hogy az valami szörnyű mesterségesen előállított vegyi fegyver, pedig ez nem így van.

A Wikipédia szerint „A kőolaj a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék. Vagyis: szerves eredetű ásvány, elhalt tengeri egysejtű élőlények és planktonok anaerob (levegőtől elzárt) mozgásterméke. Évmilliók alatt a föld mélyén egy TERMÉSZETES folyamat során jött létre.

Rákkeltőek-e a kozmetikumokban használt ásványi olajak?

Nem. Erről lehetne egy külön cikk, amiben kifejtem, de a lényeg, hogy biztosan nem, semmilyen kutatás nem mutatta ki, hogy okozna. Szóval nyugi, garantáltan nem fogsz rákot kapni a kozmetikumodban található kőolaj-származéktól. 100%-ig biztos lehetsz efelől. Ha ennyitől nem nyugodnál meg, itt találsz egy jó kis cikket angolul, ami csak ezt a kérdést taglalja tudományos kutatásokkal igazolva.

Milyen néven találkozhatsz szénhidrogénekkel a kozmetikumaidban?

  • Paraffinum Liquidum
  • Paraffin, Paraffin Oil/Wax
  • Mineral Oil/Wax
  • Cera microcristallina
  • Microcrystalline wax
  • Izoparaffin
  • Vazelin
  • (Meg még biztosan van, de többet hirtelen nem találtam, nem jutott eszembe, de kommentben írhattok!)

Tényleg megfullad alatta a bőr és nem engedi távozni a méreganyagokat?

A kőolajnak valóban van némi occlusive, vagyis elzáró hatása, egy régetet képez a felszínen. Ez nem egyenlő azzal, mintha nylonzacskóba burkolnád az adott testrészed/fejed. Ez annyit jelent, hogy bizonyos mértékig kint tudja tartani a levegőt, ezáltal nagyon jól hidratálja a bőrt. Nem, nem fullad meg alatta a bőr. (Próbáld ki, milyen lesz a bőröd, ha légmentesen lezárod folpackkal egy vagy pár napra, lesz különbség az ásványi olajhoz képest…)
A méregtelenítésnek a bőrön igen kicsi szerepe van, ugyanis a májban történik a méregtelenítés, a méreganyagok pedig a vizelettel távoznak. Az izzadásnak leginkább a hűtésben van szerepe, ezért is izzadunk egyértelműen jobban a melegben, vagy sportoláskor. Ásványi olaj tartalmú krém használata természetesen nem szünteti meg az izzadást, ha így lenne, bőven elég lenne egy kis vazelint tenni a hónunk aljára. 😉
Nem gátolja a kollagén-termelést, szóval a bőrt sem öregíti.
Ellenben hatékonyan gyógyítja a sebeket is, rendkívül jól hidratál, és a legkisebb a bőrirritáció esélye.

Okoz-e pattanást, mitesszert?

Elviekben nem is komedoképző, tehát nem okoz aknét, mitesszert, viszont ha tartalmaz a kozmetikum valamilyen komedoképző összetevőt, annak felerősítheti a hatását. (Azért írom, hogy elviekben, mert sosem próbáltam.) Az megint külön téma, hogy ez most mennyire jó-e aknés bőrre, vagy sem, a legtöbb bőrgyógyász ajánlja, néhány meg nem. Ha valakinek nem okoz mitesszert, pattit, használja, ha pedig igen, akkor értelemszerűen ne.

Miért jó az ásványi olaj?

Mert rendkívül biztonságos színtelen, szagtalan olaj. Tényleg. Az érzékeny bőr legnagyobb barátja, itt a legkisebb az esélye annak, hogy allergiás reakcióval vagy bőrirritációval reagáljon rá a bőröd. Továbbá száraz bőrre is nagyon jó, hiszen rendkívül jól hidratál. Egy ekcémás bőrre nagyon jó választás szerintem, a páromra ekcémás bőrére bátran választottam és kentem ásványi olaj alapú terméket (konkrétat Emoliumot), és nagyon jót tett neki.
Saját példát is megosztanék Veletek. Sokat küzdöttem szemgyulladással, gyakorlatilag az összes létező vényköteles és vénynélküli szemkenőcsöt próbáltam már, ezek vazelin-alapúak. A hatóanyag felszívódik, hiába vazelin az alapja, sőt, épp occlusive hatása miatt bent is tartja a hatóanyagot. A vazelint anélkül tudod még a szemedbe is belekenni, ahol aztán minden csíp, hogy semmi irritációt nem okoz. Épp ezért szinte minden gyógyszertári kenőcs alapja.

Mi a személyes véleményem?

Ezt csak, ha valakit érdekel persze, ez az egy része szubjektív, az előzőeknek utánaznéztem. 🙂

  • Száraz, érzékeny bőrre, ekcémára nagyon jó választás lehet, mert ez a legjobban tolerált olaj, itt a legkevesebb az esélye az irritációnak, a párom ekcémája is egyértelműen szebb tőle, nem pedig csúnyább. (Persze én az összes összetevőt figyelembe veszem, vannak rossz ásványi olaj alapú termékek is.) Ezért erre a bőrtípusra ajánlottam már ásványi alapú krémet, és a jövőben is fogok.
  • Egy zsíros bőr valószínűleg még az érzetét is utálni fogja, mert jellemzően elég „nehezek” az ásványi olaj alapú krémek, itt én nem erőltetném, ahogy a saját kombinált, zsíros arcbőrömre sem szoktam ilyet kenni. Így aztán tapasztalatom se nagyon van, hogy hosszú-távú használata valóban okoz-e aknét vagy sem, ha Nektek van, írjátok meg.
  • Nyugodt lélekkel magamra kenek ásványi olaj alapú krémet, ha az akad a kezembe, így a párom Emoliumját én is rá szoktam kenni a kezemre, talpamra, ha az nagyon kiszárad, és mindig segít. Persze sok minden más jó is van pl. ebben a termékben, de magas az ásványi olaj tartalma. De van ásványi olaj-mentes kedven krémem is több. Az én tapasztalatom az, hogy nem ezen múlik, jó lesz-e egy testápoló, vagy egy kézkrém.
  • Nem gondolom azt, hogy az ásványi olaj a legjobb mindenkinek! Sőt, azt gondolom, hogy mindenki tapasztalja ki, hogy mi a legjobb a bőrének! Mondok még egy példát: imádom a sheavajas krémeket, és utálom a kakaóvajasakat. De ettől még nem lesz rosszabb a kakaóvaj a sheavajnál, egész egyszerűen az én bőrömnek jobb a shea. Nyugodtan próbálj ki egy szép INCI-jű, illat- és mindenféle irritáló anyagoktól mentes ásványi olaj alapú terméket, ha szebb leszt tőle a bőröd, jó, ha pedig csúnyább, akkor nyilván nem jó Neked. (De ne legyen tele illatanyagokkal, denat. alkohollal, meg hasonlókkal, mert úgy elég nehéz lesz eldönteni, hogy melyik összetevő szedte szét a bőrödet, és valószínűleg nem az ásványi olaj lesz az.)
  • Köztudott, hogy a babatermékekbe is nagyon gyakran tesznek ásványi olajat. Kisbabaápolás terén nekem eddig a legszimpatikusabb Apolka svájci babaápolási módszere, amiben csak mandulaolajat használnak, én így ápolnám a kisbabámat, szóval még ásványi olajat se nagyon kennék rá. De ez meg végképp kényes téma, akit érdekel, olvassa el itt, és döntse el, hogy hogyan is ápolná a kisbabáját.
  • Végezetül egy másik okos és elgondolkoztató cikk a témában, amit szintén egy igazi szakértő, a krémmániás Apolka írt. Aki még nem olvasta a krémmánián a 3 tévhit a kőolajszármazékokról c. cikket, érdemes. 🙂

A post megírása során Paula Beugon, Dr. Leslie Baumann, a The Beauty Brains vegyészei, valamint ez és ez a cikk volt meghatározó számomra.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂 :) Ha még nem csatlakoztál FB szépségbirodalmamhoz, itt megteheted:) Sőt, most már bloglovinon is követhetsz, egyszerű és nagyszerű weboldal, mely összegyűjti kedvenc blogjaidat! Kattints a gombra, és kövesd a tennivalókat, 3 perc az egész! :)

Follow on Bloglovin

További szép bőrt!

Ölelés és csóközön, MsTindigo, a gyönyörű bőr szakértője 🙂

Első körben ennyit az ásványi olajról, de ha sok kérdést kapok, akkor lehet a cikknek folytatása. 🙂 Ti használtok ásványi olaj tartalmú krémet, vagy kerülitek? Nektek milyen a tapasztalatotok van az ásványi olajjal, és milyen típusú a bőrötök?

About the Author:

Az oldalon több mint 300 cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe könyvemet, melyet a „Termékeim” menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

11 hozzászólás

  1. Audrey80 2014-02-07 - 1:19 du. - Válasz

    Tiszta vazelint csak a cipőmre szoktam kenni :), de száraz kézre-lábra simán rákenem a fenti kőolajszármazékos testápolót is. Direkt jót tesz, bár tényleg van olyan hatása, mintha be lenne vonva valamivel a kezem, ez szélben, hidegben direkt kívánatos 🙂
    Az arcbőrömet viszont nem merem vásárra vinni, akármennyire is szuper ez az összetevő, féltem a javuló bőrömet, nem kockáztatok. Persze ha száraz, soha pattanást nem látott arcom lenne, talán arra is jó lenne.

    • Tindigo 2014-02-07 - 2:26 du. - Válasz

      Tiszta vazelint én se javaslok azért, eleve nem szoktam javasolni, hogy csak zsírt kenjetek a bőrötökre, én a vizes emulgeált krémekre szavazok, hiszen azzal pótolod a vizet a bőrből. Arcbőrre én sem mertem kenni, mert olyan szép pattimentes, és nem merek rizikózni, bár most jut eszembe, hogy pl. a Sensibio lightban van isododecane, ami szintén valami szénhidrogén, és semmi bajom nem lett tőle. 🙂

  2. vds 2014-02-14 - 10:50 de. - Válasz

    ha már “mumus” összetevők, a glicerinről mi a véleményed?

    • Tindigo 2014-02-14 - 11:23 de. - Válasz

      Nincsen abban semmi mumus, vízmegkötő, valami vízmegkötő kell a krémekbe. Csak lágyító (emollient) anyagokkal kell kombinálni. http://kremmania.hu/osszetevok/glycerin
      A túl sok glicerin nem jó, mert az még így is kiszáríthat, jó példa rá az avon glicerines kézkrémje, amitől egyre szárazabb lesz a bőr, mert túl sok van már benne.

  3. yna 2014-03-27 - 11:01 du. - Válasz

    A vazelin nem szívódik be a bőrbe. Rendkívül jó bizonyos száraz bőr esetén (dehidratált), a bőr saját maga gyógyul alatta. Rendkívül előnyös a használata begyógyult seb hegképződésének mérséklésére (saját tapasztalat), ezt a tulajdonságot használják fel a szépségipar műtétjeinél is.
    Vagyis a bőr “öngyógyul” általa.

    Száraz lábfej, talp: estére bevazelinezni, cérnazoknit rá. Reggelre bababőr. Persze le kell mosni. Próbáljátok ki.

  4. Emci 2016-07-07 - 8:48 du. - Válasz

    A Cetyl Alcohol-nak a komedogén indexe 2-es, ezt felerősíti?Van 1 arckrémem amelyikbe van kőolaj és az inci lista végén cetyl alkohol -pattanásos, zsíros bőröm van, miteszerekre hajlamos- eltömítené a pórusaimat, pattanást okozna így, vagy ez még tűrhető kombó?

    • Tindigo 2016-07-08 - 11:14 de. - Válasz

      Van cikk a komedogén indexről, én sose nézem, mert szerintem úgy baromság ahogy van. 🙂

      • Névtelen 2016-07-08 - 1:11 du. - Válasz

        Szerencsére én se veszem túl komolyan, az emberi arcbőr nem nyuszifül 😀
        Annyiból foglalkoztatott ez a dolog, hogy ez egy célzott pattanástalanító krém és fura lenne ha komedogén 😀
        De szerintem nem az, nem vagyok tőle pattis, és segít a pattanásokon is 🙂

      • Emci 2016-07-08 - 1:11 du. - Válasz

        Szerencsére én se veszem túl komolyan, az emberi arcbőr nem nyuszifül 😀
        Annyiból foglalkoztatott ez a dolog, hogy ez egy célzott pattanástalanító krém és fura lenne ha komedogén 😀
        De szerintem nem az, nem vagyok tőle pattis, és segít a pattanásokon is 🙂

  5. Párizs 2017-04-25 - 11:28 de. - Válasz

    A vazelint anno a feltalálója úgy reklámozta, hogy a saját kezét égette meg és kente be vazelinnel. Majd mutogatta az embereknek, hogy milyen szépen gyógyult. A helyzet az, hogy a vazelin elzárja a sebet a külső fertőzésektől és a bőr- és test sejtek önregeneráló hatása miatt gyógyul a seb. Hidratálni sem képes (tudtommal), hanem visszatartja a bőr párolgását, ezáltal bent tartva a folyadékot.

    • Tindigo 2017-04-26 - 2:26 du. - Válasz

      Nem tudom, hol írtam ilyet 😀 Sebfertőtlenítésre kizárólag az octeniseptet szoktam ajánlani. Occlusive hatása van, pont erről írok… Értő olvasás, plíz! 😀

Hagyj üzenetet