Barion Pixel

Mostanában a csapból is az folyik, hogy a parabén rossz, sőt, inkább halálos, rákot okoz, és befolyásolja az ösztrogéntermelést. Mivel ez a blog semmilyen riogatásnak nem hisz, ahogy semmilyen csodaszernek sem, amíg utána nem járt, most a parabént vettem sorra.

Mi az a parabén?

Ha már itt tartunk, tulajdonképpen parabének. Többféle parabén is van, pl. methyl- vagy ethyl-parabén. Tartósítószer, melynek nagyon hatékony baktérium- és gombaellenes hatása van. Rengeteg kozmetikumban megtalálható, mert olcsó, megbízható és nagyon stabil tartósítószer. Tartósítószer nélkül a vizes részt is tartalmazó termékek 1-2 hét alatt megpenészednének, megromlanának, így mindenképpen szükséges a használatuk.


Mivel riogatnak minket?

  • Karcinogén, vagyis rákkeltő vegyületek, főként a dezodorokban lévő parabéneket hozták összefüggésbe a mellrákkal. Ha beírom a Google-be, hogy „parabén és rák”, 48.500 találatot hoz ki, ha angolul írom be ugyanezt, 3.650.000 találatot!!!
  • Befolyásolja a hormonháztartást, konkrétan az ösztrogén szintet. (Ez a női hormon.)
  • Növelik az UVB okozta károkat a sejtekben. (Ebben az egyben lehet valami, szóval használjatok naptejet, de azt amúgy is használjatok, hogy ne legyetek ráncosak. 🙂 )

Egyre több gyártó reagál ezekre az állításokra parabénmentes kozmetikumokkal. De vajon kell tőle félnünk? És feltétlenül biztonságosabbak a nem parabénnel tartósított kozmetikumok?

Veszélyesek-e a parabének?

Az FDA (Food and Drug Administration, az USA-ban a hivatalos egészségügyi szervezet egy osztálya) szerint nincs ok az aggodalomra, de még figyelik az ezzel kapcsolatos adatokat.
National Cancer Institute (Nemzetközi Rák Intézet) szerint sincs olyan meggyőző bizonyíték, mely szerint az izzadsággátlóknak köze van a mellrákhoz.

A Beauty Brains azt írja, hogy 2004-ben történt egy kutatás, mely szerint 20 különböző emberi tumorban találtak parabént. (Gyakorlatilag minden riogató erre a kutatásra támaszkodik.) Senki sem tudta megmagyarázni, hogy került az oda. Azt sem tudták megmondani, hogy normális szövetek tartalmaznak-e parabént. Ez viszont egyáltalán nem bizonyíték arra, hogy a parabének mellrákot okoznak, és nem is tudták bizonyítani.

Paula Beugon oldalán pedig azt olvastam, hogy nem is magát a parabént mutatták ki, hanem a parabének metabolitját, ami már nem ugyanaz.

Sőt, Journal of Applied Toxicology-ben meg is jelent egy cikk, melyben egyértelműen kijelentette, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a parabén rákot okoz. Továbbá ezt bizonyítja azon tény, hogy egy globális kutatás szerint a parabén lebomlik, metabolizálódik, majd ártalmatlanul kiválasztódik a szervezetben.

A másik parabénpara az, hogy befolyásolja a hormonháztartást. A parabének fitoösztrogének. A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet. Ez annyira kevés, hogy nincs ilyen hatással a szervezetre.

Parabén vs. természetes fitoösztrogének

In-vivo tesztek szerint a parabének 10.000 x (!) gyengébbek, mint a természetben előforduló fitoösztrogének. Durva mi? 😀 Ez azért engem is meglepett. Óriási tévhit manapság, hogy ami vegyi, kémiai, az rossz, ami meg természetes, az meg ugye tuti jó. (Elárulom, hogy valamennyi természetben előforduló anyag is kémiai, mikor minden összetevő úgymond kémiai, még mondjuk is, hogy pl. a sheavaj karotinoid-tartalmú, vagy a kávéban koffein van, a teában meg tein.)

Sőt, élelmiszerek, mint a szója, bab, len, cseresznye, meggy, áfonya, sárgarépa és uborka termelnek parabént és egyéb vegyi anyagokat, melyek utánozzák az ösztrogént. Ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint a kozmetikumokban engedélyezett parabén. Valamint ez felveti a kérdést, visszacsatolva az emlőszövetekben talált parabének kapcsán, hogy biztosan a dezodorokból került az oda, és nem az ételekből? (Ennyi erővel ne együnk szóját, babot, cseresznyét, répát stb.)

Parabén-mentes kozmetikumok

A natúr- és bio gyártóknak ez óriási biznisz. De most már a nem natúr gyártók is rájöttek, hogy a „Parabén-mentes” feliratú termékeket sokszor könnyebb eladni, és így is tesznek. De vajon tényleg jobban járunk egy parabénmentes termékkel?

Tartósítószer mindenképpen kell, ha nem parabének, akkor valami más. Ezáltal a nagyon természetes márkák más szintetikus tartósítószert kénytelenek használni, amiből gyakran több kell, mint a parabénekből, hogy a kozmetikum biztonságos legyen.

Sokféle tartósítószert használnak a parabének helyett, mint például DMDM Hidantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, melyek formaldehid kibocsátó összetevők, vagy az MI (Methylisothiazolinone), mely érzékennyé teszi a bőrt, és nem lemosható termékekbe nem is szabadna tenni, olyan irritáló. Ezen tartósítószerek kevésbé biztonságosak ill. jobban irritálóak, mint a rettegett parabén, csak nincs vele tele a sajtó. Ettől függetlenül ezek is csak kis mennyiségben kerülnek a termékekbe, és még ezek is ritkán okoznak problémát. Amúgy én személy szerint ezeket a tartósítószereket inkább kerülöm, ellentétben a parabénnel.

További elvileg javasolt alternatíva a grapefruit mag kivonat, phenoxy-ethanol,a  kálium-szorbát, a szorbinsav, a tokoferol ( E-vitamin), az A-vitamin ( retinol ), a C-vitamin ( aszkorbinsav), de ezeknek a hatása, mint tartósítószer, nem biztonságos.

Talán a legjobb alternatívája benzoic acid, mely kevéssé irritáló tartósítószer, vagy ha a phenoxyethanolt potassium sorbate-tal kombinálják, de ez inkább csak a privát véleményem, miután sokat olvastam a témában, és tengernyi INCI-t elemeztem már. Ha mindenképp parabénmentes terméket akarsz, akkor ilyet válassz.

A natúrkozmetikum gyártók előszeretettel használnak még denat. alkoholt a tartósításra, de ha tartósításra akarjuk használni, akkor meglehetősen magas koncentrációban kell a kozmetikumba tenni, így az erősen bőrirritáló lesz. Az biztos, hogy én sokkal előbb nyúlok parabénnel tartósított kozmetikumhoz, mint amiben denat. alkohol van az INCI első hét helyén.

Nagyon fontos a kozmetikumok tartósítása, mert bár meggyőződésem, hogy a parabének nem fognak megölni , addig a baktériumok és a penész tényleg könnyedén okoznak komoly gondot.

A kutatók, vegyészek folyamatosan keresnek új és új, 100%-ig biztonságos tartósítószert, de ilyet még nem találtak. Viszont  olyan kevés van a termékekben, hogy tényleg nem kell tőlük félni. Összehasonlíthatatlanul kisebb az esély arra, hogy a parabéntől rákot kapnátok, mint hogy a naptól, vagy a dohányzástól lenne rákos megbetegedésetek. Szóval ha féltek a ráktól, ne a parabén-mentes kozmetikumok vadászásába tegyétek az energiát, hanem inkább használjatok naptejet, ne cigizzetek, és táplálkozzatok egészségesen! 🙂

Konklúzió: bátran vegyetek parabénes terméket, nem kell tőlük félni! 🙂 (Vagy ha féltek, többé ne egyetek cseresznyét se! 😉 )

Források, ahol az ide vonatkozó tudományos publikációk, kutatások linkjeit is megtaláljátok:
http://thebeautybrains.com/2006/05/02/the-perils-of-parabens/
http://www.paulaschoice.com/expert-advice/myths/_/parabens-are-they-really-a-problem
http://kremmania.hu/osszetevok/funkciok/parabenek

 Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy lájkot, és olvasd el a szilikonokról szóló leleplező cikkemet is! 🙂 FB szépségbirodalmamhoz itt csatlakozhattok! Akár Bloglovinon is követhetsz! Szuper oldal, ami kedvenc blogjaidat összegyűjti. 🙂 Csak kattints az alábbi gombra, és könnyedén menj végig a lépéseken, kb. 3 perc az egész! 🙂

Follow on BloglovinÖlelés és csóközön, MsTindigo, a gyönyörű bőr szakértője 🙂

Várom a véleményeteket, hogy ezek után mit gondoltok a parabénről! A hozzászólás értesítőre pedig iratkozzatok fel, van egy olyan érzésem, hogy izgi párbeszéd bontakozik itt ki! 🙂

0