Barion Pixel

Eddig nem sok szó esett a blogomban a körmökről, de most itt az ideje! Ebben a bejegyzésben néhány izgalmas és szórakoztató tényt osztok meg Veletek a körömről, és azt is megtudhatjátok, hogy milyen kézkrémmel tehettek a legtöbbet a körmötökért! 🙂

5 tény a körmeidről

  1. A körmök gyorsabban nőnek a domináns kézen
  2. Körmök kétszer olyan gyorsan nőnek a kézen, mint a lábon. A kezeken lévő köröm kb. 3,5 mm-t nő havonta, a lábujjakon pedig 1,6 mm havonta.
  3. A nők körme lassabban nő, mint a férfiaké, kivéve talán a terhesség alatt. (Na ennek mindkét fél igen „örül”, ugye csajok? :D)
  4. A körmök gyorsabban nőnek nyáron, mint télen.
  5. A vízben való áztatástól a körmök szárazabbak lesznek.

Miért lesz a víztől szárazabb a körmöd?

A köröm optimális nedvességtartalma 16%, mely lehetővé teszi, hogy behajlítsd a körmeidet anélkül, hogy megtörne. Ha több benne a víz, akkor a köröm olyan puha lesz, hogy elszakad, ha kevesebb, akkor pedig törni fog.


Két vegyület, a karbamid (=urea) és a tejsav felelős azért, hogy a körömben tartsa a vizet. Ezek a vegyületek vízben oldhatóak, így ha kiáztatod a körmödet, ezek az anyagok is kioldódnak. Ezáltal pedig értelemszerűen kiszárad a körmöd, hiszen kevesebb lesz azon anyagokból, ami bent tartaná a vizet.

Ezt a negatív folyamatot még valamilyen felületaktív anyaggal tudod fokozni, pl. szappannal, tisztítószerrel, és oldószerekkel, ami pl. a lakkokban és a lakklemosókban van, melyek által még több vizet fog veszteni a körmöd.

Hogyan lehet hidratálni a körmöket?

Vissza kell állítani a tejsav és az urea megfelelő szintjét, hogy ismét képes legyen a köröm megtartani a vizet. Ideális választás ehhez egy 5-20% ureát tartalmazó krém. Ez a tartomány a megfelelő ahhoz, hogy elég legyen ebből a vegyületből ahhoz, hogy a körömben tudjon maradni a víz, és ne törjön, de nem túl sok ahhoz, hogy a köröm túl puha legyen, és elszakadjon. Napi két alkalomnál többször ne használj ureás krémet, különben károsíthatja a körömlemezt.

Sajnos az INCI-ből a pontos százalék nem derül ki, és nem mindig írják rá a termékre. Szerintem attól semmiképp sem kell félni, hogy 20%-nál több lenne benne, mivel az emulziós krémek kb. 70%-a élből víz. A krémmánián a 10% urea feliratú krémekben 2. helyen, 5% feliratúakon pedig 3. helyen állt, ez egy jó kiindulási alap lehet.

Ureás krémek

Kerestem néhány ureás krém, aminek legyen bármi is a neve, nyugodtan kenhetsz a kezedre. 😉 Tudjátok, hogy én előnyben részesítem az illatmentes termékeket, már írtam róla egy cikket. De ha valaki nagyon illatosat akar venni, neki is adtam egy opciót. 😉

http://kremmania.hu/kremek/balea-urea-kezkrem (illatos)

http://kremmania.hu/kremek/ombia-med-10-urea-labbalzsam (Aldis, remélni tudom csak, hogy CF, de valószínűleg az, mert német gyártmány, és Kínában nincs Aldi. 😉 Illatmentes is!)

http://kremmania.hu/kremek/numis-med-urea-10-kezbalzsam (szintén illatmentes, német cucc)

Ez a mostani cikk a Beauty Brains-en jelent meg, és nagyon érdekes volt számomra is. Eddig nem használtam ureás kézkrémet, mert én sem tudtam ezt. De most, hogy ezt tudom, nem élhetek tovább ureás kézkrém nélkül. 😀 Ezért is válogattam ki néhányat, remélem, találtok köztük olyat, ami megtetszik. 🙂 A Balea és az Ombia biztosan nagyon olcsó, 1.000 Ft alatti lehet, de a Numis Med is 2.000 Ft alatt van a krémmániás árkategória szerint.

További szép bőrt, és persze körmöket,
MsTindigo

Ti milyen kézkrémet használtok?