A hyaluronsavról rengeteg csodás infó kering a neten, egyrészt híres ránctalanító hatásáról, másrészt óriási vízmegkötő képességéről. De azért nem ilyen egyértelműen szuper összetevő. Paula Beugon szereti, és előszeretettel teszi mindenféle kozmetikumába. De Dr. Leslie Baumann azt írja a Skin Type Solution c. könyvében, hogy elvonja a vizet a bőr alsó rétegeiből, és kiszárítja a bőrt, ezért csak injekciós kezelés formájában ajánlja, melyről még lesz szó. Nemrég olvastam a The Beauty Brains kozmetikai vegyész oldalon egy nagyszerű cikket, aminek a kivonatát hoztam el ma Nektek. Szerintem nagyon objektív, és kedvenc vegyészeim az ellentmondásos infók mibenlétét is jól elmagyarázzák, ezért úgy döntöttem, hogy legalább a lényeget lefordítom belőle Nektek. (Az eredeti cikk sokkal hosszabb és bővebb, érdemes azért elolvasni, ha tudtok angolul.)

Mi a hyaluronsav?

A hyaluronsav (továbbiakban HA) egy nagy cukormolekula, vagyis poliszacharid. Speciális szerkezete és óriási súlya lehetővé teszi, hogy a saját súlyának ötszázszorosának vagy akár ezerszeresének megfelelő vizet is képes megkötni. INCI-ben hyaluronic acid néven találjuk meg, ill. só formájában Sodium Hyaluronate néven.

A hyaluronsav szerepe az emberi testben

A hyaluronsav megtalálható az emberi testben az olyan folyadékkal kitöltött helyeken, mint a szem, vagy az izületek, igazi ideális biológiai kenőanyag. Az emberi testben kb. 15 gramm van. Erről nem is írnék többet, ha valaki érdekel, erről magyarul is sok mindent találni. Ami a bőrápolási blogomon viszont már érdekes, hogy megtalálható a bőrben is, , ahol segít a bőrünket feszesen és ráncmentesen tartani. Idővel a bőr kevesebb hyaluronsavat termel, mely a ráncok egyik oka. (A legfontosabb oka azonban a napsugárzás, 80%-ban ez felelős bőröregedésért, szóval fényvédő minden reggel…) Na de a témára visszatérve, felmerül a kérdés, vajon lehet-e pótolni ezt kívülről injekcióval, kozmetikummal vagy akár belülről táplálékkiegészítővel?

Hyaluronsavas injekció, ráncfeltöltés

Rengeteg kutatás van már mögötte, és valóban működik, tényleg képes feltölteni a ráncokat. Nincs kérdés, hogy felszívódik-e, hiszen tűvel juttatják be, áthatolva a bőr külső rétegén. Általában 6 hónapig tart a hatása.

Hyaluronsav, mint hidratáló

Ahogy már írtam, a HA extrém mennyiségű vizet képes megkötni, súlyának akár ezerszeresét. Mivel az ilyen típusú hidratálás a bőr felszínén is dolgozik, nem kell igazán a bőrbe hatolnia ahhoz, hogy működőképes legyen. Egész egyszerűen csak a bőr felszínén kell hagyni, ezért a The Beauty Brains azt tanácsolja, hogy mindenképpen egy „leave on product” legyen, vagyis olyan termék, amit a bőrön hagysz, és relatív sokat teszel fel belőle. Ezért a HA-nak szerintük nincs sok értelme lemosókban, amiket lemosunk, vagy sminkcuccokban, tonikokban, amikből nagyon kevés kerül a bőrre.

Viszont van egy kifejezett ellenérv is, ha száraz éghajlaton élsz. Ugyanis a vízmegkötők, mint a HA, vagy a glicerin, ahol kevés a nedvesség a levegőben, ott szó szerint kihúzzák a vizet a bőr alsóbb rétegeiből a felszínre, ahol az elpárolog. Nos, ha nálunk nem is száraz az éghajlat, az biztos, hogy a fűtési szezonban brutálisan száraz tud lenni a levegő. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy nem használunk olyan HA és glicerin tartalmú szérumot, mely nem csak vízből és vízmegkötőkből áll, hanem olyan krémet választunk, melyben occlusive vagy elzáró összetevők is vannak, amik a bőrben tartják a vizet. Mindenféle olaj segít, hogy a nedvesség a bőrben maradjon. (Meg az sem mindegy, hogy glicerinből vagy HA-ból mennyi van egy termékben, nyilván minél kevesebb, annál kisebb eséllyel vonja el a vizet. – MsTindigo.)

Szóval igen, a hyaluronsav egy jó hidratáló összetevő, de nagyon drága, és az az igazság, hogy sok jó hidratáló összetevő van. Szóval nem biztos, hogy feltétlenül erre van szükséged.

Hyaluronsav mint sejtkommunikáló összetevő

Sejtkommunikáló összetevőknek azokat az aktív hatóanyagokat nevezzük, melyek nem csak felszínes hidratálók, hanem képesek lehetnek tényleges hatással lenni a bőr mélyebb rétegeire is biológiailag. A feltételes mód oka pedig az, hogy ezen összetevőkről a kutatások nem egyértelműek. Persze, azért akadnak olyan kutatások, melyek egyre meggyőzőbben igazolják, hogy vannak összetevők, amik így is működhetnek.

Meglepetés, hogy a HA is ilyen lehet. Hogy miért meglepetés? Mert a HA óriásmolekula. 3000 nm az átmérőjük, miközben a bőrsejtek között csak 15-50 nm hely van. Elvileg egy ilyen nagy molekula nem tud behatolni a bőrbe. Másodszor a HA hidrofil, vagyis a vizet szereti, abban oldódik. Tudjátok, az AHA savak is ilyenek, azért a bőr felszínén hámlasztanak, ellentétben a BHA-val, ami zsírban oldódik, így a pórusok belsejébe is bejut.

De kiderült, hogy két módja is van annak, hogy a HA felszívódjon. Egyrészt a hidrolizált HA lehet olyan kicsi, hogy átcsússzon ezen az intercelluláris téren. Ezt sertések fülén tesztelték egyébként.

Másrészt a hialuronsav mérete nem tenné lehetővé azt, hogy áthatoljon a bőrön, illetve a töltése sem kedvező ehhez, mégis képes megtenni, mégpedig azért, mert a molekula térszerkezete legyőzi azt a töltésbeli problémát, hogy hidrofil. Képzeljétek el úgy, mintha egy kutyát és egy macskát akarnátok átpasszírozni ugyanakkora résen. A kutyának nem megy, de a macska elég hajlékony ahhoz, hogy ezt megtegye.

Ezt a részt most nem ragozom tovább, akit érdekel, el tudja olvasni a részleket is a The Beauty Brainsen. Bár úgy tűni, hogy a HA valóban sejtkommunikáló összetevő, azért ők szívesen látnának meggyőzőbb kutatásokat is.

HA mint táplálékkiegészítő

Patkányokon végeztek egy tesztet, mely során ki tudták mutatni a bőrben a bevitt HA-t. De 90%-ban lebomlik az emésztés során. Igazából még itt is bőven lehetne még mit kutatni, kérdéses, hogy mennyi értelme van ilyen típusú táplálék-kiegészítőt szedni, mert erre nincs egyértelmű bizonyíték.

Különvélemény

  • Szerintem ha hatásos sejtkommunikáló vagy ránctalanító összetevőt akarsz, akkor a retinolban tutira bízhatsz, erről itt írtam. De ránctalanításra szuper a C-vitamin és az AHA sav is.
  • Ha csak a hidratáló hatása miatt vennéd meg, akkor jó lehet, de hidratálni sok összetevő tud, és sok múlik a formulán is.
  • Ha mindenképpen HA tartalmú kozmetikumot vennél, akkor HA szérum helyett érdemesebb olyat keresned, amiben van zsíros rész is, tehát valamilyen krém vagy lotion.
  • A hyaluronsav egy klassz összetevő, de azért a kutatások szerint nem akkora szuperfegyver a ráncokkal szemben, mint amekkorának a marketingesek azt beállítják.

További szép bőrt,
MsTindigo vagyis Ildi

 

0