Barion Pixel

A nap nélküli barnaság az egyetlen biztonságos barnaság. Az UV sugárzás öregíti a bőrt, májfoltot és melanómát, illetve még sok mást is okozhat. Ha mindenáron barna bőrt szeretnél, akkor a legjobb, ha önbarnítót használsz.

Hogyan működnek az önbarnítók?

Az önbarnítók kémiailag indítják be a barnulást.


A bőrfelszín elhalt hámsejtjeinek aminosavaival lép reakcióba, és azokat színezi meg(az UVB sugárzástól pedig a bőr mélyebb rétegeiben termelődik melanin). A felső hámréteg kopik, ezért az önbarnítók hatása általában csak napokig tart.

Két önbarnító összetevőt használnak a kozmetikumokban: az egyik egy úgynevezett dihydroxyacetone, röviden DHA, melyet cukornádból állítanak elő. Minél magasabb egy termékben a DHA koncentráció, annál barnább lesz tőle a bőröd.

A másik összetevő az erytrulose. Ettől lassabban alakul ki a barnaság, viszont tovább tart. Sok önbarnító termék a DHA-t erythrulose-zal kombinálja, így viszonylag gyorsan, tartós barnaság érhető el velük.

Minden önbarnító ezzel a két összetevővel barnít, attól függetlenül, hogy olcsó, vagy drága. Az önbarnító választásánál inkább azt fontos szem előtt tartani, amire általában is ajánlott figyelni: ne legyen benne denat. alkohol, és egyéb irritáló anyag, legyen kíméletes a bőrhöz.

A végeredményt a Te tested egyedi kémiája határozza meg, így sajnos nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt tudod elérni. Attól még, hogy más csokibarna lett egy önbarnítótól, sajnos Te lehetsz sárga is.

A DHA-nak egy hátránya van, a hatására a bőrben több szabad gyök képződhet. Szóval ha önbarnítózol, akkor kiemelten fontos a fényvédelem!

Ha viszketnél tőle, vagy csípne, ill. bármilyen allergiás reakciót tapasztalnál, ne használd. Ez a barnaság nem véd meg a naptól, kötelező mellette a fényvédőhasználat! (De azért jó ha tudod, hogy amikor naptól barnul a bőröd, az már mindig a bőrkárosodás jele, ilyenkor a bőr gyorsabban öregszik, hiperpigmentáció (foltok) alakulhatnak ki, és a bőrrák kockázatát is növeled.)

Hogyan használd az önbarnítót?

Aki már próbált önbarnítót, az tudja jól, hogy egyáltalán nem egyszerű vele „barnulni”, igencsak rizikós a dolog. Következzen néhány jó tanács és tudnivaló, hogy szép, egyenletes barna színed legyen az önbarnítótól!

 • Mivel akár néhány óra is kell a végeredmény kialakulásához, inkább este használd!
 • Ha nagyon világos a bőröd, nem feltétlenül jó ötlet egyből a legerősebb önbarnítót kipróbálni. Vegyél vagy világos bőrre való testápoló-önbarnítót, vagy keverd ki a testápolóddal. Ha egy új önbarnítót veszel, érdemes valami nem nagyon látható helyen kipróbálni, hogy milyen színed lesz tőle önmagában, és milyen testápolóval hígítva, mielőtt mindenhova felkened.
 • Mindig húzz gumikesztyűt, hogy a kézfejedet ne fogja be nagyon sötétre.
 • Vehetsz pluszban önbarnító kesztyűt is, ezzel állítólag még szebb az eredmény.
 • Zuhanyozás után töröld teljesen szárazra a bőrödet, és a szárazabb területeket kend be előtte egy sima hidratálókrémmel, ezzel megelőzheted a foltokat.
 • Ha a teljes testeden használsz önbarnítót, és nem vagy elég hajlékony, akkor jobb, ha nem egyedül vágsz bele, hanem megkérsz valakit, hogy a hátadon segítsen egyenletesen felvinni.
 • Vigyázz a szem, orr, száj körül, és a kézfejeden! Jó ötlet itt háromszög szivacsot használni a felvitelhez. A tenyeredről viszont le kell szedni, mert ott könnyen narancssárga leszel.
 • Az önbarnítók előszeretettel fogják be sötétebbre azokat a részeket, ahol a bőröd esetleg vastagabb. (pl. térd, sarok, könyék.) Ezért fontos, hogy megszabadítsuk a bőrt az elhalt hámsejtektől az önbarnítás előtt. A legtöbb helyen ugyan bőrradírt ajánlanak, de a bőrradírok egyrészt nem elég hatékonyak, másrészt mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön. Próbáld ki inkább önbarnítás előtt a Tindigo Soft&Silky enzimes peelinget, melytől nem csak selymesen puha lesz a bőröd, hanem az önbarnító eredménye is sokkal szebb, egyenletesebb lesz. Ráadásul emulziós formulája egy lépésben hidratálja is a bőrödet.
 • Az önbarnító mindent összefoghat, ezért várj legalább 15 percet, mielőtt az ágyba bújsz, hogy teljesen felszívódjon, ill. ne a kedvenc, legszebb pizsamádban aludj.
 • Mivel nem feltétlenül barnul egyformán a tested összes része, erre figyelj, ha már kitapasztaltad. Másnapi kenéssel ezt jól lehet korrigálni, ahol nem annyira fogott be, ott még egyszer felkened, ahol túl sötét lett, ott pedig fürdés után egy törölközővel picit átdörgölöd. Ha nagyon foltos lennél, akkor a Tindigo Soft&Silky enzimes peeling segítségével sokkal gyorsabban eltűnik a barnaság. (Éppen ezért mindig önbarnítózás előtti napon érdemes használni az enzimes peelinget, és másnap az önbarnítót.)
 • A szalonos önbarnítók is ugyanígy működnek, a leírásban meg is találhatod, hogy a termék DHA-t tartalmaz. Ott is oda kell figyelned arra, hogy előtte megszabadulj az elhalt hámsejtektől, és bőröd hidratált legyen. Amiért talán jobb, hogy a szórófejeknek köszönhetően egyenletese(bbe)n fel lehet vinni, és ha jó szakember végzi, odafigyel a problémásabb területekre, mint a térd, vagy a könyök, és nem kell gumikesztyűvel sem bajlódnod.
 • Nagyon fontos, hogy ugyanúgy használj fényvédőt, télen-nyáron!