Sokszor fordulnak hozzám az emberek olyan kéréssel, hogy ajánlják nekik valamilyen csodakozmetikumot, amitől gyönyörű, hibátlan bőrük lesz majd. Az is előfordul, hogy előtte-utána fotót látnak nálam olyanokról, akik hozzám járnak konzultációra és rácsodálkoznak az eredményre. Ez az eredmény több hónap közös munka eredménye. A szép bőr sikeréhez ráadásul nem elegendőek a kozmetikumok.

Ebben a cikkben szeretném összefoglalni, hogy mik a legfontosabb dolgok, amik a szép bőrhöz vezetnek.

Egészség, életmód

A bőr a legnagyobb szervünk. Elválaszt a külvilágtól és reagál a külső környezeti hatásokra és a szervezetünkben zajló folyamatokra egyaránt, ezért nem meglepő, ha azt mondom, hogy a szép bőrhöz nélkülözhetetlen, hogy az egészségünk rendben legyen.

Tilos a dohányzás és a szolárium! Ez a két dolog öregíti legjobban a bőrt, ráadásul mindkettő rákot okoz. A napozás következtében pedig előbb-utóbb megjelennek a különböző foltok (hiperpigmentáció,) májfolt, vagy napfolt.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás., a megfelelő folyadékbevitel, a sport, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Aludd szépre magad!

Nagyon fontos még a stresszkezelés. Sajnos a mai világban elkerülhetetlen a stressz, ezért fontos, hogy tanuljunk stresszkezelési technikákat.

Itt találtok róla egy videót a privát csatornámon:

Itt pedig az étrend-kiegészítőkről egy videó:

A bőr a legnagyobb szervünk. Miért lenne kevésbé fontos ápolni, gondozni, törődni és vigyázni rá, mint egészségesen étkezni vagy éppen mozogni? Nagyon-nagyon fontos lenne, hogy ahogyan megtanuljuk az egészséges életmód, pl. táplálkozás alapjait, úgy a bőrápolásét is. A megelőzés nálunk nem nagy divat, pedig, és ez csak egy egyszerű példa, ha az emberek nem feküdnének ki a napra, és használnának fényvédőt, akkor sokkal később lenne problémájuk a ráncokkal, és meg lehetne előzni számtalan bőrrákos esetet is.

Kozmetikumokról a realitások talaján

A nagy ígéretek semmit nem számítanak, és az ár is ritkán határozza meg a minőséget. Igazán hatékony anti-aging kozmetikumot valószínűleg nem fogunk olcsón kapni, de a magas ár nem garancia a jó minőségre

Drogériás termékekből nem lehet összeállítani egy profi bőrápolási rutint. Esetleg alapvető kozmetikumokat lehet kapni, pl. arclemosó, hidratáló.

Pattanásokra és komolyabb bőrproblémákra garantáltan nem a drogériában találod a megoldást.

Fontos a türelem is, min. hetek kellenek, hogy a készítmény kifejtse hatását.

Profi rutin

A profi rutinhoz illat-és alkoholmentes kozmetikumokat válasszatok. A Tindigonak csak ilyen termékei vannak.

Lemosóból nagyon gyengéd szulfát- és illatmentes verziót használjátok. Ilyen például a Tindigo Mild&Pure.

Mindenképpen szükséges egy magas hatóanyag-tartalmú anti-aging szérum. Egy klasszikus C-vitaminos a profi rutin elengedhetetlen része.

A Tindigonál több féléből is válogathattok.

A Tindigo Shake&Shine, mely a C-vitamint eredeti formájában, aszkorbinsavként tartalmzza, vagy a Tindigo Bright&Beautiful, mely 20% magnézium ascorbyl phosphate tartalmával érzékeny bőrűeknek is jó választás. Ha nem csak arcon, de testen is vágyunk anti-agingre, akkor a Tindigo Proud&Ageless C-vitamin származékot tartalmazó szérumot nézd meg!

Nagyon fontos, hogy ne engedjük a bőrt megvastagodni. A Tindigo Great&Powerful kémiai hámlasztó 7,5% AHA keveréket és 1% BHA-t tartalmaz. Arcon és testen egyaránt alkalmazható nagyon hatékony hámlasztó.

Nyáron érdemes lehet lecserélni a Tindigo Soft&Silky enzimes peelingről, ami szintén használható arcon és testen egyaránt. Rendkívül gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket.

Őszi-téli rutinba érdemes bevezetni a retinol tartalmú kozmetikumokat. A retinol, az anti-aging nagyágyú, a bőr számára a legfontosabb vitamin, sejtkommunikáló, a legjobban kikutatott összetevő. (Persze profi bőrápolók egész évben is használhatják megfelelő fényvédelem mellett.)

A Tindigo termékek közül a Tindigo Flawless&Magical-t a zsírosabb bőrűek, a Tindigo Smooth&Glow-t a szárazabb bőrűek kedvelik jobban, de nem lehet kategorizálni, mert mindegyik működik minden bőrtípuson és nektek kell kipróbálni, hogy melyiket szeretitek a legjobban.

Ezen kívül van még egy ultra erős, multifunkciós termékünk is, a Tindigo Tight&Timeless 1% retinol tartalmú lotion.

Az anti-aging termékek mit sem érnek, ha nem használunk mindennap fényvédőt, mivel 80%-ban a bőröregedésért a napfény felelős. Ugyanez igaz a folthalványító kozmetikumokra is, ugyanis a nap beindítja a pigmentációs folyamatokat.

Az anti-aging kozmetikumok tégelybe téve elvesztik hatásukat, ugyanis a levegő hatására sérülnek a hatóanyagai, ezért a Tindigo anti-aging termékek nagy része airless csomagolásban kerül forgalomba.

Még a legjobb anti-aging kozmetikumok is maximum finomítani tudnak a ráncokon, de sosem fogják őket eltüntetni. Erre a bőrgyógyász marad. Ugyanez igaz a mélyebb hegekre is, amik pl. pattanások után maradhatnak, ezekre is csak bőrgyógyászati kezelés létezik, mely valóban el tudja tüntetni.

A webshopban találtok kozmetikum választót.

Komolyabb bőrproblémák esetén pedig nézzétek meg online márkafüggetlen bőrápolási konzultációmat, ahol holisztikus megoldást kínálok Nektek a szép bőrért.

Kozmetikus

Sokan nem tudják, de magam is kozmetikusként végeztem. Sajnos jó kozmetikust találni nehéz, de a másik oldalon azt is látom, hogy sokaknak irreális elvárásai vannak a kozmetikusok felé.

  • Havi egy kozmetikai kezeléstől szép bőrt várni legalább olyan irreális, mint kockás hasra szert tenni havi egy nap egészséges étkezéstől és kondizástól..
  • Megfelelő bőrápolási rutin nélkül teljesen mindegy, milyen kozmetikushoz megyünk. Az életmódról nem is beszélve. Napi egy doboz cigivel, kevés vízzel és gyorséttermi ételekkel előbb-utóbb biztosan csúnya lesz a bőrünk.
  • A tisztítás hasznos lehet mitesszerek esetén. Pattanásokat már nem nagyon szabadna nyomkodni. Pattanásos bőr esetén nézd meg például a konzultációs lehetőségemet. Itt nyomkodás helyett a végére járunk annak, mi okozza a pattanásaidat, ha kell, tovább küldelek szakorvoshoz is, és megfelelő rutint állítok neked össze. Ha sok a mitesszer, akkor először is használjunk retinolt vagy/és kémiai hámlasztókat, fényvédőt, és legyen egy profi rutinunk, ezzel máris a töredékére fog csökkenni a mitesszerek száma, és még az is lehet, hogy egyáltalán nem, vagy csak háromhavonta kell menni tisztításra.
  • Rosacea esetén mindenképpen fontos, hogy profi rutinunk legyen, és rendkívül kritikusan válogassuk meg, mit kenünk az arcunkra. Szintén érdemes utána járni, van-e valami kiváltó oka, és ilyen problémánál is kifejezetten ajánlom a konzultációmat.
  • Az arcmasszázs nagyon kellemes dolog. Hogy mennyire hasznos havi egy masszázs? Nos, nem találtam róla nagy kutatásokat. 🙂 Inkább a privát véleményem álljon itt. Havi egy arcmasszázs ha ellazít, és feltölti a lelkünket, legyen, csak ne ettől várjuk a szép bőrt. Ráadásul a nem megfelelően kivitelezett arcmasszázs nyújtja a bőrt, tehát pont nem fiatalítani, sokkal inkább öregíteni fogja azt. Havi egy hátmasszázs is igazán jól tud esni, de ha egyébként egész nap a székben ülünk, nem mozgunk, nem figyelünk a gerincünkre, tartásunkra, szintén nem fog nagy csodákat tenni gerincünk és hátunk egészségében. (De heti egy sem fog segíteni, ha semmire nem figyelünk oda…)
  • A kozmetikusok nagy része nem tud INCI-t olvasni, tisztelet a kivételnek. Tehát ne gondoljuk, hogy amit ránk ken, az biztosan jó. Sajnos a professzionális márkák nagy része tényleg csapnivaló. Az, hogy egy márka professzionálisnak hirdeti magát, csak egy frázis. Nem attól lesz jó vagy éppen rossz egy kozmetikum, hogy a kozmetikustól veszed, a drogériában forgalmazzák, vagy éppen a neten rendelted.
  • Rengeteg kozmetikában van a mai napig szolárium. 95%-ban UVA sugárzás, rosszabbat nem tehetnénk a bőrünkkel, minthogy belefekszünk. Erre ott van a kozmetikában… Sőt, a kozmetikus mondja, hogy feküdj be. Pedig a legrosszabb, amit a bőröddel tehetsz.

Néhány jó tanács a szép bőr érdekében

Érdemes megtanulni a bőrápolás alapvető szabályait. Bőven elég, ha az alapismereteid megvannak, amit például az Esszenciális bőrápolás c. könyvemből el tudsz sajátítani. Hidd el, egy idő után nem bonyolultabb ez sem, mint tudni azt, hogy vacsorára pizzát enni talán nem a legjobb döntés. Kicsit olyan ez, mint az egészséges étkezés, és a sport, ha hosszú-távon egészséget és jó alakot szeretnénk, akkor érdemes utána nézni, mit érdemes és mit nem érdemes enni, vagy éppen hogyan és mit sportoljunk.

A másik fontos az összetevőlista, vagyis INCI elemzés, itt viszont az a jó hírem, hogy nem kell fejből tudni, a mai napig én is utánaolvasok egy-egy összetevőnek. Természetesen puding próbája az evés, viszont nem mindegy, hogy mit próbálsz. Az nagyon fontos, hogy ne dőljünk be az ijesztgetős oldalaknak. Ha érdekel a téma, az INCI oktatásom segítségével bele tudod ásni magadat, ha csak bele kóstolnál, akkor ez a videó érdekelni fog.

Néhány kósza gondolatom

A bőrápolás olyan, mint egy diéta. Ha hirtelen felindulásból pár napig vagy hétig csináljuk, nem lesz sok értelme. Ha elmegyünk egy dietetikushoz, ő ír ugyan egy étrendet, de végül is mi leszünk azok, akik ki tapasztalják, hogy végső soron hogyan lesz nekik jó enni. Ehhez egy jó dietetikus iránymutatást ad, megtanítja az alapszabályokat és utána mi magunk is tudunk jól dönteni.

Pontosan ezért született meg a konzultációs lehetőség velem, melyről itt olvashatsz bővebben.

Itt megnézhetitek a videómat, amiben 5+1 tippet adok a gyönyörű bőr eléréséhez.

Gyönyörű bőrt

Ildi

0