A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely makacs és sokszor nehezen felismerhető. A felismerése főleg a betegség kezdetén nehéz, mivel csak időnként és enyhén jelentkezek tünetek, amit ebben a szakaszban még képes az ember elbagatellizálni.

Sajnos máig nem ismert, hogy mi okozza és végleges gyógymód sincs rá, de némi odafigyeléssel és helyes bőrápolással nagyon szépen karban tartható, főleg, ha az elején elkapjuk.

A rosacea tünetei

Tartós bőrpírral, pirosodással, vagy hirtelen elvörösödéssel és fokozott érzékenységgel jár. A vérerecskék, seprűvénák láthatóvá válnak a beteg bőrfelületen.

Különböző stádiumai léteznek. Későbbi stádiumban pattanásszerű göbcsék (rosaceás acne) jelennek még, amik akár váladékozhatnak is.

További másodlagos tünet lehet:

az extrém érzékeny, viszkető vagy száraz bőr, vagy az állandó piros foltok jelenléte.

Elsősorban az arc területén szokott jelentkezni, de előfordulhat a nyakon és a dekoltázson is.

Statisztikák alapján kb. a lakosság 10%-át érinti. A 30 fölötti világos bőrű nőknél jelenik meg a leggyakrabban, de férfiakon is előfordul.

Nagymértékben és negatívan befolyásolja az önbizalmat.

Ha felfelmerül benned a gyanú, hogy esetleg rosaceával küzdesz, akkor nem árt minél hamarabb felkeresned egy szakembert, hogy időben tisztában legyél a diagnózissal és elkezdhesd a kezelést, és életmódváltást, ha szükséges, hogy a tüneteket mérsékelhesd, illetve a rosszabbodást megelőzd.

A rosacea oka:

Mint említettem a rosacea megjelenésének pontos oka nem tisztázott. Kialakulásában szerepet játszik a genetika és lehet tudni azt is, hogy valamiféle összefüggés van a gyenge immunrendszerrel, valamint ideg-, és érhálózattal.

A rosacea okára többféle hipotézis is létezik, az viszont biztos, hogy ha hajlamos vagy rá, akkor vannak bizonyos környezeti tényezők, amelyek befolyásolják a megjelentését.

Ilyenek például:

 • Forró italok, fűszeres ételek, alkohol fogyasztás
 • Extrém hideg, vagy meleg, erős napsugárzás, hideg szél
 • Rosszul megválasztott kozmetikumok
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Okozhatja hormonális probléma és akár fertőzés is.

A rosacea kezelése

Rosaceásoknak rutint összeállítani nem egyszerű. Komoly szakértelmet igénylő feladat. Nem lehetünk biztosak abban, hogy ki, mikor, mire reagál rosszul, de egy szakember nagyobb eséllyel tud megfelelő kozmetikumot ajánlani.

Kerülendő összetevők:

 • alkohol( denat. alchohol, bio alcohol, ethanol, ethil-alcohol)
 • illatanyag ( parfüm, illóolajok, természetes- és mesterséges illatanyagot egyaránt kerüljétek)étel
 • szulfátok (habzást okozó anyagok)
 • varázsmogyoró (witch hazel) nagy mennyiségben
 • mentól (menthol)
 • borsmenta (peppermint)
 • eukaliptusz
 • citrusfélék

Ezeken kívül még van néhány dolog, ami extrém érzékeny, rosaceás bőrnél problémát okozhat. Ilyen pl. a glikolsav, illetve tapasztalataim szerint, úgy általában az alacsony pH irritálhatja az ilyen bőtípusokat, ezért a tiszta C-vitaminos szérum helyett is inkább C-vitamin származékot tartalmazó terméket használjatok.

A rosaceás bőr ápolása

Enyhébb fokú rosacea esetében egy jó rutin elég lehet arra, hogy visszafogja a pirosságot, megelőzze a rosszabbodást, nyugtassa a bőrt, erősítse a védőréteget. Azonban türelmesnek kell lenned, mert a javulás nem egyik napról a másikra következik be és ne felejtkezz el az életmódváltásról se!

Lemosás

Gyengéd, nem haszó lemosót válasszatok, amin nem mossa csikorgóan tisztára a bőrt, vagyis nem bontja meg a hidrofil lipid réteget, ami egyébként sem működik megfelelően ennél a bőrtípusnál.

Reggeli és esti lemosáshoz is a Tindigo Mild&Pure olajos lemosót ajánlom.

Rendkívül gyengéd, könnyű leöblíteni. Enyhén hidratált érzetet hagy.

Fontos, hogy gyengéden bánjunk a bőrünkkel, számításnál óvatosan itassuk fel a nedvességet a törölközővel. Soha ne dörzsöljük! A bőrradírozás, szemcsés arclemosók használata tilos!

A micellás vizet sem ajánlom ennél a bőrtípusnál.

Hámlasztás

Szó volt róla, hogy az alacsony pH gyakran irritálja a rosaceás bőrt, ezért kémiai hámlasztók helyett a Tindigo Soft &Silky enzimes peelingünket ajánlom. Gyengéd, bőrbarát pH-n hat.

Sok szakember ajánl egyébként kémiai hámlasztókat rosaceásoknak is, de a konzultáción azt tapasztaltam, hogy szinte kivétel nélkül rosszul reagálnak rájuk.

Fényvédő

A fényvédelem rendkívül fontos a rosaceásoknak. (Természetesen mindenki másnak is az év 365 napján!?) A rosacea tüneteit az UV fény ugyanis provokálja.

Ha nem vagy érzékeny a kémiai fényvédőkre, akkor nyáron biztonságosabb azt használni, mert nem tudod olyan könnyen leizzadni, vagy letörölni. Egyéb esetekben fizikai fényvédők hsználjatok. Évről évre egyre jobbak az dobnak piacra, amik nem készülnek fehérre, nem zsírosak és nem kellemetlen a viseletük.

Ebben a cikkben olvashatsz fényvédő ajánlást.

A rosaceás bőr érzékeny is. Ebben az esetben a kevesebb sokszor több. Ezért először indulj ki egy alaprutinból (lemosó, hidratáló, fényvédő). Ha minden rendben van, akkor pár hét után elkezdhetsz beiktatni célzott hatóanyagot (pl. retinol, C-vitaminszármazék, azelainsav), amelyek segítenek a rosaceádon és akár egyéb bőrproblémákon is. ,(mint pl. az öregedés.)

Kerüld a hosszú INCI-vel rendelkező termékeket, valamint a magas hatóanyag tartalmúakat is.

Szérumok:

Nyárra ajánlott antioxidáns hatású C-vitamin származékot tartalmazó szérumot használni. Ezeknek az összetevőknek bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ami kiváló rosaceás bőrre.

Ilyen a Tindigo Bright&Beautiful szérum 20% C-vitamin származékkal, vagy a Tindigo Proud& Ageless 7.5% C-vitamin származékkal.

Őszi-téli időszakban éjszakai rutinban be lehet vezetni egy retinolt. Rosaceásoknak 0.3-0.5% -ban ajánlom. Fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt. Először 3 naponta, majd 2 hét elteltével másnaponta és ha a következő két hétben sem tapasztalunk irritációt, akkor lehet akár minden este is használni.

Érzékeny bőrön is jól működik a Tindigo Flawless,&Magical szérum, ami 0,5% retinolt tartalmaz. Ha valaki jobban szereti az olajos állagot, vagy/és száraznak érzi a bőrét, kipróbálhatja a Tindigo Smooth&Glow szérumot is.

A Tindigo permetek is magas hatóanyag tartalmúak. A C-vitaminszármazékos Tindigo Gracous& Glamorous és a bőrnyugtatásra kifejlesztett Tindigo Calm&,Catchy permet egyaránt használható.

Vagy nézd meg a konzultációs lehetőséget, ahol komplexen kezeljük a problémát, megnézzük a lehetséges kiváltó okokat, kialakítunk egy otthoni profi rutint, és a megfelelő szakorvosokhoz is tovább tudlak küldeni akár, ha szükséges.

0