Barion Pixel

A bőr hámlása nagyon sok okból kifolyólag bekövetkezhet, tehát amiket ebben a cikkben írok, azok inkább iránymutatások, ill. a tévhitekkel próbálok leszámolni. Ebben a cikkben abban is szeretnék segíteni, hogy mikor lehet magunknak kezelni, és mikor érdemes már szakemberhez menni vele.

A bőrhámlás oka

Nagyon gyakori, hogy valakinek hámlik a bőre az arcán. Ez mindenképpen a fokozott keratinizáció (hyperkeratosis) jele, az elszarusodott és elhalt réteg sejtjei között az összeköttetés megmarad, emiatt pedig az elhalt réteg sejtjei nem tudnak elválni egymástól. Ez púderes (épp hogy látható hámlás) vagy korpázó (szemmel látható kis bőrdarabok) hámlást okozhat.


A szeborreás, vagyis zsíros bőröknél megfigyelhető a fokozott keratinizáció. Egyébként ez még nem betegség, maga a szeborrea szó csak annyit jelent, hogy faggyúáradat, vagyis túlzott a faggyútermelés.

Hogyan kezeljük a bőrhámlást?

Minden típusú hámlás esetében nagyon fontos, hogy a bőrt kímélő, gyengéd összetevőjű kozmetikumokkal kezeljük.

Ne használjunk természetes és mesterséges illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, denat. alkoholt tartalmazókat, illetve figyeljünk oda a fényvédelemre.

Ha nagyon érzékeny a bőrünk, válasszunk inkább fizikai fényvédőt, szulfát-és illatmentes tusfürdőt.

Az elhalt hámsejteket úgy lehet a leghatékonyabban eltüntetni, ha leoldjuk őket, vagy fizikailag leradírozzuk. A fizikai radírozás nem ajánlott, mert felsértheti a bőrt, szemmel nem látható mikrosérüléseket okozva. Kémiai úton kémiai hámlasztókkal és enzimes peelinggel lehet otthon kezelni a bőrhámlást.

A kémiai hámlasztók (AHA, BHA) oldják az elhalt hámsejtek közti kötést, az enzimes peelingek enzimatikusan bontják az elhalt hámsejtek fehérjéit. Ezzel a hatásmechanizmussal képesek a bőr hámlását kezelni. Tehát nevükkel ellentétben pont nem szemmel látható hámlást okoznak, hanem ezt a problémát kezelik. Ha egy otthoni peelingtől hámlik a bőröd, az a túlhámlasztás jele.

A szeborreás bőrökre nagyon jótékony hatással vannak a peelingek, mint például a 7,5% AHA és 1% BHA tartalommal rendelkező Tindigo Great&Powerful kémiai hámlasztó, ill. a Tindigo Soft&Silky enzimes peeling egyaránt jó lehet hámló bőr kezelésére, illetve száraz, durva bőrre.

Valamint a retinol tartalmú termékek is nagyon jó megoldások lehetnek, mint például a Tindigo Flawless&Magical szérum 0,5% retinollal.

Szintén a bőrhámlás oka lehet, ha túlzásba esel a kémiai hámlasztókkal, vagy retinolt/retinoidokat tartalmazó termékekkel és bőröd igényeihez képest túlzott gyakorisággal használtad őket, vagy sokkal erősebb terméket használtál, mint amihez a bőröd szokva van. Ilyenkor tarts egy kis szünetet velük, majd a korábbihoz képest kicsit ritkább időközökkel iktasd vissza őket a rutinodba. Amikor elsőre használsz retinolos terméket vagy nagyobb erősségűre váltasz, a bőrödnek hozzá kell szoknia ehhez a hatóanyaghoz, így rövid ideig tapasztalhatsz akár enyhe bőrhámlást, bőrérzékenységet, de ennek pár hét után el kell múlnia, ha jól vezetted be a terméket a rutinodba (Fokozatosan használtad egyre gyakrabban és ha hámlást/irritációt tapasztaltál, visszább vettél a gyakoriságból amíg hozzá nem szokik a bőröd.)

Ha nem tudod, hogyan szüntesd meg a bőrhámlást, vagy nem tudod eldönteni, hogy pontosan mitől hámlik a bőröd, szeretnél egy profi rutint, mely megoldja a szeborreás bőröd problémáját, jelentkezz hozzám online konzultációra, ahol pénz-visszafizetési garanciát biztosítok. Itt olvashatsz részleteket a konzultációmról.