Barion Pixel

Ebben a cikkben megírom Nektek, hogy nyomjatok ki egy pattanást úgy, hogy a lehető legkevesebbet ártsatok vele magatoknak. Lehetőleg ne úgy csináljátok, mint a képen. 😀 De azért azt is megírom, hogy miért NEM kellene egyáltalán nyomkodni magatokat.

Miért ne piszkáld az arcodat?

A pattanásos bőrűek egyszerűen kényszert éreznek rá, hogy fogdossák az arcukat. Igen, én is így vagyok ezzel, és iszonyatos akaraterő kell, hogy ne piszkáljam az arcomat, és néha nem is tudom megállni, vagy úgy szól rám a párom, hogy hagyjam abba. Szerencsére már tényleg csak ritkán fordul elő, és sokkal szebb is a bőröm.


A kezünk koszos. Igen, ez van, a kezed lesz a legkönnyebben koszos. Persze azért az én oldalamat olvasó törzsközönség tudom, hogy nagyon odafigyel a higiéniára, és pl. WC után alap, hogy kezet mos. De gondolj bele, elindulsz otthonról. Megfogod a kulcsodat és a kilincset, hogy bezárd az ajtót, és voila, koszos is a kezed. Megnyomod az ajtónyitó gombot a lépcsőházban, ezt vajon hányan nyomták meg előtted? Szóval még ki sem értél az utcára (a tömegközlekedésről ne is beszéljünk), már koszos is a kezed. Ennyi. Utána a koszos kezeddel szeretnéd vakargatni a bőrödet? Esetleg a szemedbe nyúlkálni? Hát egyik undibb, mint a másik, ha belegondolsz. Szóval már csak ezért se tedd.

Van a nyomkodóknak egy másik csoportja, akik a tükrös megoldást választják. Meglátják magukat egy tükörben, és már nyomkodják is a fejüket! Vannak a súlyos esetek, akik képesek még egy nyilvános mosdó tükrében is kinyomni valamit a fejükön. Aztán vannak, akik ezt azért otthonra tartogatják, és az esti (rosszabb esetben reggeli és esti) tisztálkodási rituálé része a nyomkodás. Ez utóbbi egy fokkal jobb, de így is rengeteget ártasz vele a bőrödnek, ha folyton nyomkodod.
Sajnos a nyomkodás átmehet egy olyan kényszeres dologba, mint a körömrágás, és ilyenkor nem ciki segítséget kérni. Én is ilyen kényszeres nyomkodó és kapargató voltam, nálam a stressz váltotta ki. Most már képes vagyok kontrollálni szinte mindig, ebben nekem az segített, hogy minden nap meditálok. Néha még visszaesek, pl. tegnapi nyomkodásnál, de már egyre ritkább az ilyen, amiért nagyon hálás a bőröm. Szerintem a stresszt nem lehet megszüntetni, ha csak nem vonulsz zárdába, vagy leszel zarándok, de meg lehet tanulni kezelni. Ha valaki itt magára ismer, hogy ő is kényszeres nyomkodó, akkor jó ötlet valamilyen stressz-űző elfoglaltság, pl sport, jóga, meditáció, és ha nem megy egyedül, szerintem nem ciki elmenni terapeutához sem. (Ha meg szerinted ciki, akkor nem kell elmondanod senkinek sem, hogy elmentél. 😉 ) Ez egy ugyanolyan kényszeres cselekvés, mint amikor valaki a körmét rágja, a körme bőrét kapargatja, a lábát rázza, vagy a száját harapdálja. Nem, nem normális dolog egyáltalán.

Mi történik a nyomkodáskor?

Nyomkodáskor zúzódások keletkeznek, és növeled a sérült területet. Az is előfordulhat, hogy rosszul nyomod meg, és gyakorlatilag beinjektálod a baktériumokban dúskáló gennyet a szövetekbe. Ezt abból látod, hogy pl. elmész kozmetikushoz, vagy kinyomsz magadnak egy mitesszert vagy pattit, és másnap látod, hogy bár előző nap mintha kijött volna, most (ismét) tiszta genny és gyulladás az egész.

Plusz ha megnyomkodod a bőröd, akkor megsérül. Sérült bőrön nagyon nem kéne hámlasztani sem. AHA tutira tiltólistás ilyenkor, a szalicilsavról megoszlanak a vélemények, én ezt rá szoktam még kenni. A nem szétnyomkodott pattik jellemzően sokkal gyorsabban meggyógyulnak, egyébként ezt kipróbáltam már, és tényleg így van.

Amit tapasztalataim szerint esetleg érdemes lehet kinyomni, az a felszíni patti, ami tényleg a felszínen van, és konkrétan látod, hogy sárga. De a mély, fájó pattikhoz TILOS lenne hozzányúlni. Egyébként épp tegnap nem bírtam megállni, hogy egy ilyet kinyomjak a tükör előtt, egyáltalán nem szakszerűen, és csak kinyomás után jutott eszembe, hogy Ildi!!!! Mit tettél már megint magaddal??? de ilyenkor már csak annyit tehetsz, hogy lefertőtleníted, esetleg teszel rá valami kencét, én BP-t szoktam. Persze nem is múlt el a kinyomástól, de legalább jó gyulladt és fáj, és tutira ott marad pár hétig a helye. Szóval ne nyomkodjátok Ti sem magatokat! A legrosszabb, amikor kikaparjuk, és folyamatosan napi kétszer kinyomunk valamit, (igen, én is csináltam már ilyet,) ilyenkor jó eséllyel lesz rajta egy seb, amiből akár heg is lehet, sőt, még egy hetekig, vagy akár hónapokig ott virító pattifoltot is megnyerhetünk ezzel az eljárással.

Hogyan nyomj ki egy pattanást?

Bár Dr. Leslie Baumann is egyértelműen leírja a Skin Type Solution c. könyvében, hogy NE nyomkodjuk szét magunkat, tudja, hogy egyesek képtelenek megállni, hogy ne nyomják ki. Ha Rád is nőtt egy olyan szörnyeteg, hogy úgy érzed, egyszerűen MUSZÁJ kinyomnod, nem bírod ki, hogy ne, akkor Leslie az alábbiakban írja le, hogy hogyan is csináld.

A legfontosabb, hogy csak akkor állj neki, ha már megérett a pattanás. Ezt abból látod, hogy a végén van egy fehér (vagy sárga) kis vég, ami azt mutatja, hogy a genny már egy kis táska-szerűségben van. Ha nincs a pattidnak vége, NE nyomd ki, könyörgöm, várj vele! (Igen, tegnap pont ilyen szörnyű rémtettet követtem el, amikor is megnyomorítottam egy még meg nem érett pattit, ami ma nagyon fáj, ez inspirált a cikk megírására…)

Először is nagyon alaposan mosd meg a kezedet szappannal, és azt a területet, amit ki fogsz nyomni. Ezután fogj egy tűt, igen, jól hallod, és tartsd egy gyufa vagy öngyújtó lángjába, hogy sterilizáld azt. Majd egy denat. alkohollal átitatott vattában is töröld át nagyon alaposan a tűt, hogy a tűztől létrejött feketeséget is letöröld róla 100%-ra. Egy másik denat. alkohollal átitattott vattával töröld át a pattit és környékét. Ezután nyomd a tűt óvatosan, lágyan bele a pattiba, azon a részen, ahol a fehér gennyes végét látod, hogy egy picike nyílás legyen rajta. Majd nagyon óvatosan nyomd meg a pattit. Ha nem jönne ki egy óvatos nyomásra, akkor hagyd abba! Tényleg! Ez azt jelenti, hogy még nem érett meg teljesen, és ha most elemi őserővel nyomod a továbbiakban, ismét ártasz csak magadnak. Ha kijött, akkor fertőtlenítsd le egy új alkoholos vattával.

Alternatívaként javasolja még azt, hogy a tűszúrás után nyomás helyett használj egy gyógyszertári cseppentőt. Kinyomod belőle a levegőt, rányomod a pattira, és tulajdonképpen kiszívod vele a gennyet. Ezt bevallom, sosem próbáltam.

Mit kenjél a pattikra?

A fertőtlenítés után Dr. Leslie Baumann benzoyl-peroxidot, szalicilsavat, vagy varázsmogyóró-kivonatot javasol a patti-helyre pöttyözni. Én az előbbi kettő közül szoktam valamelyiket rákenni, a gyulladt pattikra is, nem csak a kinyomkodottakra. A meglévő pattik ellen egyébként Baumann is a BP-t és a szalicilsavat javasolja. Esetleg még jó ötlet lehet rá valami antibiotikumos kenőcs, mint pl. az Ebrymicin gél, bár ezt nem próbáltam. Akinek csak néha van egy-egy pattija, lehet, hogy költséghatékonyabb, ha egy ilyet vesz, mert ebből van 10 grammos kiszerelés kb. 1.100 Ft-ért, és tutira hatásosabb, mint a drogériás patti-ecsetelők. Valamint az a tapasztalatom, hogy a szalicilsavas és egyéb drogériás patti-elleni kezelőgélek, ecsetelők nem sokat érnek, ezerszer jobb, ha beruházol egy rendes BHA hámlasztóba, (ami egyébként sokkal olcsóbbra jön ki, hiszen nem egy 3-5 grammos tubusban veszed,) és csak a pattira helyileg napi kétszer pöttyözöd. A teafaolaj sem hatott nálam egyáltalán, de azért erről olvastam már pozitív véleményt. Mindenesetre a teafa olaj gyengébb hatásfokkal működik, mint a benzoyl-peroxid, az antibiotikum, vagy egy 2%-os BHA hámlasztó.

Mit NE csinálj az érzékeny, pattis bőrrel?

Dr. Leslie Baumann egyértelműen tiltja az arcgőzölést, hogy forró vizes ruhát tegyél a bőrödre, és a jégkockát is. Mivel ezek hirtelen radikális hőmérséklet változást okoznak, szigorúan tilos lenne a gyulladásra hajlamos bőr esetében. Szóval azon is elgondolkoznék, hogy mennyire jó ötlet a kozmetikusnál a gőzbe tartani a gyulladásra hajlamos bőrűek fejét… Persze a pórusok kitágulnak ettől, de tényleg jó ez??? Ha nem érzékeny a bőröd, és nincs pattanásod, csak mitesszered, akkor esetleg legyen, de ha pattis vagy, akkor semmiképp sem.

Ti kibírjátok, hogy ne nyomjátok ki? Vagy képtelenek vagytok rá? Mit gondoltok erről? És szerintetek mi segíthet a kényszeres nyomkodóknak? Ma van egyébként a játék utolsó napja, ma még nyerhetsz a kommenteddel! 🙂 Iratkozzatok fel a hozzászólás értesítőre, ne maradjatok le semmiről! 🙂 Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot! FB szépségbirodalmamhoz csatlakozva nem csak hasznos cikkeket, hanem sok-sok fotót, és hírt is láthatsz!

Gyönyörű bőrt! 🙂 Ölelés és csóközön!!! 🙂 MsTindigo