Barion Pixel

Megoldások szőrtüszőgyulladásra

A szőrtelenítés igen sok gondot tud okozni, ugyanis 5 millió szőrtüszőnk van, amiből ha egy is begyullad kellemetlen. A legtöbb férfi rendszeresen borotválja az arcát. A legtöbb nő pedig nem szeret szőrös lenni, és már rengeteg módszert kipróbált, hogy megszabaduljon a nem kívánt szőrszálaktól. Akár borotvát, akár epilátort, akár gyantát használsz, sajnos jó eséllyel lehet a szőrtelenítés után szőrtüszőgyulladásod, ami nem esztétikus látvány, ráadásul fájdalmas is.

Mi okozza a szőrtüszőgyulladást?

A szőrtüszőgyulladás esetén baktériumok, atkák, vagy gombák jutnak a szőrtüszőbe, ahol fertőzés történik, és ezáltal létrejön a gyulladás. Ez megjelenhet piros, viszkető kiütés, vagy gyulladt piros púp formájában. Sokszor hasonlít a pattanásra is, mert gyakran van benne genny, és ki is lehet nyomni, de ettől még nem pattanás, és nem is úgy kell kezelni, mint a pattanásokat.


Minden esetben a szőrtüsző irritációja okozza a problémát, ugyanis az irritáció által tud bejutni a kórokozó a szőrtüszőbe. Ez az irritáció lehet a borotválkozás, a túl szoros ruha, a nem megfelelő kozmetikum, seb, vagy sajnos lokális szteroidok és autoimmun betegségek is okozhatják.

Többféle típusú szőrtüszőgyulladás létezik, és bár a tünetek nagyon hasonlóak, mindegyiknek más lehet az oka. Az egyik nagyon gyakori felelős a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium, amelyik imádja a meleg, nedves területeket. Ilyet leginkább termálokban, vagy rosszul klórozott pezsgőfürdőkben lehet szerezni, és ott jelenik meg, ahol a fürdőruha súrolja a bőrt.

A karon, háton, mellkason lévő szőrtüszőgyulladásnak pedig gyakran gomba az oka. Szőrtelenítés utáni gyulladást kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium.

Mit NE tegyél a szőrtüszőgyulladással

  • Ne kapard vagy dörzsöld! Miután az irritációtól alakult ki a szőrtüszőgyulladás, a tovább irritálás csak rontani fog rajta. Sokszor magától is elmúlik egészen rövid időn belül.
  • Ne használj kifejezetten nehéz, zsíros krémeket, mert ez tovább ronthat a helyzeten.
  • Ne használj borotválkozás utáni készítményeket, mert ezek jellemzően tele van illatanyagokkal, alkohollal, amik tovább irritálhatják a bőrfelületet.
  • Kerüld ilyenkor a műszálas, szűk ruhákat, fehérneműket.

Hogyan előzd meg a gyulladást

  • Hámlaszd rendszeresen a szőrteleníteni kívánt területet! Egy jó hámlasztó segítségével megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, így a szőr a vékonyabb, és puhább bőrön könnyebben ki tud bújni. Erre legjobb választás a ősztől tavaszig a Tindigo Great&Powerful hámlasztó, nyári időszakban a Tindigo Soft&Silky enzimes peeling
  • Szőrtelenítés előtt, és után is fertőtlenítsd le Octenisept-tel az adott bőrfelületet.
  • Könnyű, lotion állagú, illatmentes terméket válassz, mint például a Tindigo Hydro Queen vagy Tindigo Proud & Ageless, ha szárazabb a bőröd akkor a Tindigo Butter Queen hidratáló krém a neked való.
  • Hordj jól szellőző, pamut fehérneműt!
  • Légy gyengéd a bőröddel!

Ha minden tanácsot betartottál, de nem javul az állapot, akkor válaszd a lézeres szőrtelenítést, ami legjobban világos bőrön, és sötétebb szőrön működik.

Erre figyelj szőrtelenítéskor! Előzd meg a szőrtüszőgyulladást!