Barion Pixel

Mik az antioxidánsok? Hogyan működnek? Mi az antioxidánsok szerepe a bőrápolásban?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Az olyan külső hatások eredményeként, mint például az UV-sugárzás, légszennyezés, stressz, alkoholfogyasztás, dohányzás, a belső anyagcserefolyamatok hatására szabadgyökökök, azon belül főként reaktív oxigén származékok (ROS, vagyis reactive oxigén species) szabadulnak fel a bőrünkben.
Ezek olyan erősen reaktív atomok, molekulák, melyen párosítatlan elektronnal rendelkeznek és addig “nem nyugszanak”, amíg más molekulától plusz elektront nem szereznek (így stabilizálják magukat). Az a molekula, amelyiktől elektront szereztek, szintén elektronhiányos lesz és harmadik molekulától igyekszik pótolni a hiányt, majd az egy továbbitól. Így egy olyan láncreakció, elektronvándorlás alakul ki, ami károsítja a molekulák közti kötéseket, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva bőrünk struktúrájukban és funkciójában. Az antioxidánsok pont arra hivatottak, hogy megszakítsák ezt a folyamatot, hisz elektront leadva is stabilak maradnak, így azt oda tudják adni a szabadgyököknek, ezzel lekötve őket.


Ezekre a szabadgyökökre szükség is van  a szervezetünkben, különböző fontos funkciókat látnak el, de sajnos túlzott mennyiségben való termelődésük az egyik fő oka a bőröregedésnek. Az általuk kiváltott hatás, az oxidatív stressz károsítja a bőrünk sejtjeit, struktúráit (lipideket, fehérjéket és akár a DNS-ünket is). A szabadgyökök ráadásul gyulladásos folyamatokat is indukálhatnak a bőrünkben, amelyek szintén a bőröregedéshez járulnak hozzá, valamint serkenthetik a kollagént lebontó (mátrix-metalloproteinázok) enzimek termelődését, ami értelemszerűen növekedett kollagénlebontást hoz eredményül.

Mit tehetsz a szabadgyökök ellen?

Bár a bőrünknek megvan az a képessége, hogy a benne természetes módon megtalálható antioxidánsaival és önjavító mechanizmusaival felvegye a harcot ezekkel az erősen reaktív molekulákkal, de a kor előrehaladtával csökken az antioxidánsok mennyisége a bőrben és egyre kevésbé hatásosak a bőr önjavító mechanizmusai.

Nem csak belsőleg, egészséges életmóddal, antioxidánsokban gazdag étrenddel akadályozhatjuk ezeket a káros folyamatokat a bőrünkben, hanem fényvédőt és antioxidánsokat külsőleg is alkalmazva a bőrünkön. Bár az antioxidánsok fotoprotektív hatásúak és ezzel az UV-sugárzás sok káros hatását kiküszöbölik, ha tudatos bőrápolók vagyunk, érdemes  fényvédőt és antioxidánsokat egyszerre használnunk, hisz egyrészt egy fényvédő sem véd 100%-ban, másrészt nem csak az UV hatására keletkeznek a bőröregedést elősegítő szabadgyökök a bőrünkben.

Miért fontosak az antioxidánsok a bőrápolásban?

A különféle antioxidánsok a bőrbe beszívódva még azelőtt képesek megkötni ezeket a káros szabadgyököket, hogy jelentős kárt okozhatnának a bőrünkben, ráadásul nagy részük plusz bőrre gyakorolt pozitív hatással is rendelkezik, így használatukkal több legyet üthetünk egy csapásra.

A bőröregedést egyszerűbb lassítani és a meglévő állapotot minél tovább fenntartani, mint már a meglévő károkat visszafordítani, így a 20-as éveinktől kezdve mindenki számára javasolt az antioxidánsok használata a bőrápolási rutinban. Érdemes többféle antioxidánst tartalmazó kozmetikumot használni, mert együttes hatásuk jobb eredményt hozhat, mintha önmagukban használnánk őket, mivel képesek szinergikusan működni.

Ezért álmodtuk – és valósítottuk meg a Tindigo Red Velvet Intensive Antioxidant Serum-ot.

Hogyan varázsolja gyönyörűvé a bőrödet a Red Velvet?

A Red Velvet Intensive Antioxidant szérum fő célja az oxidatív stressz redukálása, és ezen át a bőröregedés megelőzése, ráadásul a benne lévő sokféle antioxidáns a fentebb részletezett nagyon fontos feladaton túl még más bőrre gyakorolt szuper hatással is rendelkezik, mint például a gyulladáscsökkentés, nyugtatás és hidratálás.

A szérumba több hagyományos, régóta használt és bevált, valamint kozmetikai iparban újonnan alkalmazott antioxidáns is került.

Ilyen újdonság például a ratániagyökér kivonata, mely a szérum különleges pirosas-rózsaszínes színét adja, és antioxidáns képességén túl gyulladáscsökkentő is. Az ázsiai gázló kivonata pedig bár a keleti bőrápolásban már rég óta alkalmazott antioxidáns és gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású növényi kivonat, a nyugati kozmetikai ipar az utóbbi években kezdi felfedezni.

Az E-vitamin, körömvirág-kivonat és szőlőmagolaj már ismertebb antioxidánsok, ráadásul az első kettő gyulladáscsökkentő, a szőlőmagolaj pedig puhítja, hidratálja is a bőrt.

A ginko biloba kivonata tradícionálisan és szervezetünkre gyakorolt szuper hatásai miatt belsőleg is gyakran alkalmazott növényi összetevő, de külsőleg, bőrön való alkalmazásáról sem szabad megfeledkezni, mert szuper antioxidáns.

Igazi nagyágyú a szérumban a Q10 vagy más néven ubiquinone, mely egy szervezetünkben komplex funkciókat ellátó koenzim, topikálisan alkalmazva erős antioxidáns, emellett pedig a ráncok mélységére is pozitív hatása lehet.

Hogy tényleg nagyon extra, komplex hatású legyen a szérum, hidratáló összetevők és többféle újgenerációs peptid is került a koktélba, amelyek serkentik a bőr kollagéntermelését, javítanak a már meglévő UV-károkon, erősítik a bőr-barriert és hozzájárulnak a bőr fiatal szervezetre jellemző, jól funkcionáló működéséhez.

Hogy tényleg nagyon extra, komplex hatású legyen a szérum, hidratáló összetevők és többféle újgenerációs peptid is került a koktélba, amelyek serkentik a bőr kollagéntermelését, javítanak a már meglévő UV-károkon, erősítik a bőr-barriert és hozzájárulnak a bőr fiatal szervezetre jellemző, jól funkcionáló működéséhez.

források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496685/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299230/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11914952/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15708669/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24399761/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10416055/