Barion Pixel

A periorális dermatitisz egy állítólag egyre gyakoribb, meglehetősen kellemetlen probléma. Ilyenkor a száj körüli bőr begyullad, és kiütések is lehetnek, amiket könnyű pattanással összekeverni, de akár rosaceára is emlékeztethet. Nekem is volt ilyen gondom, és mivel egyébként is aknés voltam, nagyon hosszú hónapokig azt hittem, hogy ott is pattanásos vagyok. Bármilyen életkorban kijöhet, én 24 körül lehettem, amikor megtalált ez a gond. Akkoriban még egyáltalán nem voltam képben a bőrápolással, és a drogériás „pattanástalanító” dolgokkal kentem. Mivel azt hittem, pattanás, orvoshoz sem mentem vele. Így a diagnosztizálása történt a legfurcsábban: egyszer összefutottam egy kedves ismerősömmel.  Rám nézett, és közölte, hogy ez bizony periorális dermatitisz (mi a szösz???), ugyanilyennel küzdött, és a fluormentes fogkrém megoldotta a gondját. Hazamentem, Google képkereső –jéééé, tényleg lehet, hogy ilyenem van-, nincs mit vesztenem alapon fluormentes fogkrémre váltottam, és kb. 1 hónapon belül már nem volt gyulladás, 3 hónap után pedig nyoma sem maradt. Sajnos nem mindig ilyen egyszerű, ugyanis többféle oka is lehet, nekem szerencsém volt, hogy azonnal megtaláltuk. De mindenképpen érdemes utánanézni, mi okozza.

Periorális dermatitisz belső okai

  • Női hormonok, fogamzásgátlók. Erre azért is gyanakodnak, mert bizonyos esetekben menstruáció előtt rosszabb.
  • Emésztési, felszívódási zavarok
  • Szájban lévő candida gomba (de ez nagyon ritka)
  • Stressz. (Mondjuk a stressz akármit okozhat…)

Periorális dermatitisz külső okai

  • Szteroidos krémek túl hosszú ideig tartó használata. Ezért nem megoldás rá szteroidos krém, mert az ugyan akkor éppen javít a tüneteken, de elhagyása után még rosszabb lehet. Azért tarts ki, semmiképp sem javallot a szteroid erre a problémára.
  • Fluoralleriga. Ugye nekem anno ez volt a gondom, ami sajnos nem jelenti azt, hogy nálad is ez a baj. Ettől függetlenül jó ötlet venni egy fluormentes fogkrémet, anyagilag egyáltalán nem megterhelő, és igencsak egyszerű megoldani. Ha már fluormentes fogkrémre állsz át, mindenképpen olyan szájvizet, fogselymet stb. használj csak, ami szintén fluormentes. Ha 1-2 hónap alatt nincs semmi javulás, valószínűleg nem ez a gond.
  •  Olvastam olyat, hogy az alapozó + hidratáló + éjszakai krémet használó nők esetében a kockázat tizenháromszoros. Hmmm… Tekintve, milyen szutyok összetevői vannak a kozmetikumoknak úgy általában, el is tudom hinni. Szerintem nem az a megoldás, hogy nem használsz kozmetikumokat egyáltalán. Az viszont jó ötlet, hogy kezdetben minimálra veszed a rutinodat, reggel lemosó + fizikai fényvédő(s) hidratálókrém, este lemosó+hidratáló. Itt találsz egy listát irritáló, allergén összetevőkről, amit bár rosaceásoknak írtam, nyugodtan magadra veheted. Nézd át a lista segítségével, hogy tutira ne tartalmazzon semmi irritálót a kozmetikumod, és válts fizikai fényvédőre. Ha pár hét alatt van javulás, akkor valamelyik kozmetikumod is lehetett a ludas. Ha nincs, akkor sajnos tovább kell kutakodni. Mindenesetre abból senkinek sem lesz baja, ha nem irritálja a bőrét.

Mit tehetsz még?

  • Érdemes elmenni bőrgyógyászhoz. Egy jó bőrgyógyász első körben kikérdez, hogy pl. fluoros fogkrémet használsz-e, mi van a hormonjaiddal, miket kensz az arcodra stb. Ugyanis itt nem elsősorban az a megoldás, hogy rákensz valamit a problémás területekre, hanem hogy felkutatjátok, mi okozza a gondot!
  • Továbbá a bőrgyógyász tud még javasolni különböző készítményeket, antibiotikumot, A-vitamin származékokat, külsőleg vagy belsőleg, esetleg azelainsavas készítményt vagy Alksebor kenőcsöt külsőleg. Szteroidos kezelés nem javasolt.
  • Legyetek türelmesek! A teljes gyógyulás hónapokig is tarthat.

Nektek volt ilyen problémátok? Mi volt a kiváltó tényező?


http://www.borbetegsegek.hu/betegsegek/perioralis-dermatitis.php
http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/borbetegsegek/54896
http://www.paulaschoice.com/expert-advice/oral-skin-care/_/perioral-dermatitis-solutions-for-red-bumps-around-the-mouth