Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A retinol egyre inkább népszerű kozmetikai összetevő. Valószínűleg retinolos szérumról már hallottatok. 🙂 Vényköteles termékek közül nálunk Magyarországon a Differinben és az Isotrexinben található retinol származék. Ebben a cikkben megtudhatjátok, hogy hogyan működik a retinol, és hogyan tudjátok beilleszteni a napi bőrápolási rutinba.

Mit tud az A-vitamin, vagyis a retinol?

A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr ún. barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában. Szemben sok más vitaminnal, az A-vitaminnak nincs sok közvetlen biológiai hatása. Biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el: metabolizmusa során leegyszerűsítve aldehiddé (retinaldehid/retinál), majd savvá (retinsav/retinolsav) alakul, ami a bőrben lévő receptorokhoz kötődve befolyásolni tudja bizonyos gének kifejeződését.
A leggyengébbtől a legerősebbig: retinyl palmitate → retinol → retinaldehyde (retinal)→ retinolsav. A retinolsav csak vényköteles készítményekben van, mert nagyon-nagyon erős. Amennyiben a retinolnak az ebben a cikkben felsorolt jótékony hatásait szeretnénk élvezni, érdemes 0,3% retinolt tartalmazó készítményt alkalmazzunk!

Otthoni használatra elsősorban ez ajánlott. Magyarországon retinal tartalmú termék nem elérhető, vényköteles pedig csak komolyabb bőrproblémák (elsősorban súlyosabb akné) esetén javallott.

Miért az egyik legjobb kozmetikai összetevő a retinol?

  1. Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.
  2. Az A-vitamin és származékai képesek kommunikálni a sejtekkel. Ez azt jelenti, hogy meg tudja mondani egy sejtnek, hogy hogyan viselkedjen és nézzen ki úgy, mint egy egészséges, fiatal sejt. Például ha a napsugárzás által károsodott a bőröd, akkor ez a kommunikáció hihetetlenül hasznos, mert a napkárosodott bőr egészségtelen,abnormális, és rugalmatlan bőrsejteket termel.
  3. Szabályozza a hámsejtek osztódását, ezáltal egakadályozza a pórusok eltömődését, mivel a retinol gátolja a keratinképződést.
  4. Szó szerint megújítja a bőrt, így még az érdes bőrt és pihe-puhává varázsolja.
  5. Kiváló folthalványító összetevő, így a pattanásokból visszamaradt foltok ellen is, ugyanis meggyorsítja a sejtek természetes cserélődését.

Milyen problémákra nyújt megoldást egy retinolos kozmetikum?

 • Öregedésgátlás, ráncok halványítása
 • Májfoltok, napfoltok halványítása
 • Napkár
 • Mitesszerek
 • Pattanások, pattanásfoltok

Hogyan vezessük be a retinolt a bőrápolási rutinunkba?

 • Mindig este használjuk.
 • 0,3-0,5% erősségű retinollal kezdjünk. Ilyen a Tindigo Flawless&Magical vagy a Tindigo Smooth&Glow. (Testen a Tindigo 1%-os Tight&Timeless retinolt lehet használni azonnal.)
 • Kezdetben 2-3 naponta, ha nincs gond, akkor kétnaponta, majd akár naponta.
 • Fényérzékenységet okoz, ezért a reggeli rutinunk utolsó lépése mindig a fényvédő legyen. Emiatt elsősorban ősztől-tavaszig ajánlott a használata, de ebben az időszakban se feledkezzünk meg a fényvédelemről. Ha napra szeretnénk menni, pl. télen megyünk trópusokra nyaralni, vagy épp síelni indulunk, akkor előtte egy héttel hagyjuk abba a retinol használatát.
 • Gyantázás, lézeres és kozmetikai vagy orvosi hámlasztások, ill. dermapen kezelés előtt 1-2 héttel kell abbahagyni, erről egyeztessünk a kezelést végző személlyel.
 • Honnan tudjuk, ha túl erős a retinol? A retinolt az emberek bőre különböző mértékben tolerálja. Ha fokozatosan szoktatjuk a bőrt hozzá, akkor a bőr is könnyebben tolerálja. Ha pl. kétnapi gyakoriságnál nem volt gond, de amikor elkezdjük napi szinten használni, azt vesszük észre, hogy a bőrünk nagyon érzékeny lett, még a víz is csíp, a megszokott hidratálónk csíp, vagy hámlik is a bőr, akkor függesszük fel a retinol használatát, ameddig megnyugszik. Ha megnyugodott, akkor pedig használjuk újra pl. kétnaponta, vagy ahogyan még bírta a bőrünk.

Lehet-e kombinálni a retinolos készítményeket kémiai hámlasztással?

 • Lehetséges elvi síkon, bár én nem javaslom. Közvetlenül egymás után semmiképpen, egyrészt mert különböző pH-n működnek. Másrészt pedig önmagában a savak vagy önmagában a retinolok is irritációt okozhatnak. Ha mindenképpen szeretnénk kémiai hámlasztót is használni, akkor használjuk külön napokon.

Ellenjavallat

Szoptatás és terhesség alatt használata nem javallott.

Melyik retinolunkat kinek ajánljuk?

Tindigo Flawless&Magical 0,5% retinol: állaga olyan, mint egy extra könnyed hidratáló krémé, nem nehezíti el a bőrt. Kombinált, zsíros bőrre önmagában is elég a hidratáló hatása, szárazabb bőrűeknek kell fölé hidratáló. Mitesszeres, aknéra hajlamos bőrre remek, de persze kiváló az anti-aging hatása is.

Tindigo Smooth&Glow 0,5%: olaj állagú szérum. Érdes és/vagy száraz bőrűeknek kiváló. Már másnapra nagyon puha lesz tőle a bőr.

Tindigo Tight&Timeless 1%: testre és arcra egyaránt használható nagy kiszerelésű, gyorsan felszívódó hidratáló lotion. Bár 1%-os, tehát nagyon erős, testen nagyon jól toleráják elsőre is az ügyfeleink. Arcra azért óvatosan, vagy hígítsuk hidratálóval, vagy kezdjünk inkább valamelyik 0,5%-os szérummal arcon. Kiváló anti-aging, foltokra, napkárra, és sok ügyfelünk használja mitesszerekre, pattanásokra hajlamos hátra és dekoltázsra.

0