Barion Pixel

A szeborreás dermatitisztről sok jó cikket találtok a neten, hogy pontosan mi is ez, ezért én erről csak dióhéjban írnék, kicsit lazább stílusban. Ebben a cikkben inkább gyakorlati tanácsokra szeretnék fókuszálni, hogy konkrétan milyen készítmények segíthetnek, és saját tapasztalataimat is megosztom.

Mi a szeborreás dermatitisz?

A szeborreás dermatitisz a bőr gyulladással járó krónikus betegsége, amitől a bőr viszket, hámlik, pirosas foltok jelentkeznek, de akár még gennyes pattanásokra emlékeztető “dudorok” is megjelenhetnek. A fejbőrön érezhető is, hogy ha megkaparod picit, egyből a körmöd alatt maradnak ilyen hámló flikka-flakkák.


Nem tudják, mi okozza. Lehet faggyútúltermelés, a Malessezia gomba, gének, de a stresszel is összefüggésbe hozzák, sőt, állítólag a hideg időjárás és a száraz levegő is közrejátszhat benne.

FONTOS! Ez a cikk csupán irányadó, ami részben a saját tapasztalataimra épül! Amíg nem diagnosztizálták, az se biztos, hogy ez a bajotok, többféle fejbőr probléma is létezik többféle okból kifolyólag, nézessétek meg! Ha jó ideje semmi nem használ, vagy éppen csúnyán belobban, mindenképpen keressetek fel vele orvost!

Mivel lehet kezelni a fejbőrön?

Megfelelő sampon

 • Kríziskérdés az ezzel a problémákkal küzdőknek. Sajnos a megfelelő sampon nem mindenkinek jelenti ugyanazt, így nincs mese, muszáj próbálgatni.
 • Nekem van egy olyan pechem, hogy nem bírom a szulfátokat. Többféle szulfát is van, leggyakoribb pl. a sodium laureth sulfate, vagy az ammonium laureth sulfate, de nagyon sokféle van, ez egy habzóanyag. A szulfátok kötődnek a bőr proteinjéhez, így hagynak maguk után egy lemoshatatlan réteget, ami irritációt okozhat az arra érzékenyeknél. Nekem a testemen is voltak hámló, száraz, pirosas foltok, nem sokkal rá, hogy átálltam szulfátmentes fürdetőkre, a testemen teljesen elmúlt ez a gond, és a fejbőröm is javult. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy nálad is ez okozza, és lesz bármi javulás szulfátmentes termékektől, de egy próbát megér.
 • Tilos a szappanos hajmosás! A bőr akkor tud megfelelően védekezni, hogy ha a savköpenye egészségesen funkcionál. A szappan erősen lúgos, így értelemszerűen nem tesz jót a bőrön lévő 5,5 pH körül lévő savköpenynek. Ha ezt tesszük, hosszú-távon mindenképpen ártunk vele. Ha a savköpenyt folyton eltoljuk lúgos irányba, akkor soha nem fog tudni meggyógyulni a bőrünk. Ha valakinek a szappantól ideiglenesen javul a bőre, akkor valószínűleg a szulfátokat nem bírja, és érdemes szulfátmentes terméket keresni.

Hogyan válasszunk sampont?

 • Az olvasóim visszajelzése alapján elég ritka, hogy a szulfátok irritálnának, tehát ha neked nincs ilyen gondod, akkor bátran lehet őket is próbálgatni. Amire viszont mindenkinek érdemes figyelni, hogy a samponod semmi irritáló összetevőt ne tartalmazzon, pl. illatanyagok, mint a parfüm, geraniol, citronellol, illóolajok, mint a mentol, kámfor, citrusillók, és a szárító hatású denat. alkohol is kerülendő.
 • Gyógysamponok: Nos, ha kiderül, hogy a szulfátokat nem bírod, akkor itt meg is állt a tudomány, mert én még nem találtam olyan gyógysampont, amiben ne lenne. Persze azért kipróbáltam egyet-kettőt, de egyiktől sem lett javulás. Nos, ha kiderül, hogy a szulfátokat nem bírod, akkor itt meg is állt a tudomány a részemről, mert én még nem találtam olyan gyógysampont, amiben ne lenne. Persze azért kipróbáltam egyet-kettőt, de egyiktől sem lett javulás, sőt, viszkettem tőlük. De ha neked nincs ilyen gondod, akkor érdemes keresgélni köztük, lehetőleg olyat, amit nem nyomtak tele illatanyagokkal.
  • Kén: baktérium és gombaellenes hatása van, gyulladáscsökkentő
  • Zinc pyrithione: gomba- baktériumellenes hatása van
  • Ketoconazole: gombaellenes hatása van
  • Climbazole: gombaellenes hatása van
  • Szalicilsav: segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, lerakódásokat és gyulladáscsökkentő
 • Balzsamok: Fontos, hogy ne kerüljön a fejbőrünkre! A bennük lévő bőrpuhító összetevők (emolliensek) a hámsejteket késztethetik, hogy egymásra rétegződjenek, és hámlani kezdjenek.

Amik nekem beváltak

Schauma Baby Sampon és Tusfürdő

Krémmánián itt találjátok>> Nem, nem oldja meg teljesen a fejbőrproblémámat, de legalább nem is ront rajta semmit, sajnos még néha így is azon kapom magamat, hogy vakargatom a fejbőrömet… Szulfát- és illatmentes. A testemen is ezzel fürdök. Igazából bármi mást próbáltam, csak még rosszabb volt, így azt tudom mondani, hogy még ezzel a legjobb. Nem tudom, mennyire jó hosszú hajra, de az is lehet, hogy a fejbőrödet mosod ezzel, és a haj hosszára mást használsz. (Nekem rövid a hajam nagyon.) Arra érdemes figyelni, hogy a fejbőrt alaposan mossuk át, hogy az elhalt hámsejtek lejöjjenek, de ez ne tartson sokáig, és ne is hagyjuk rajta ezt a sampont, mert max. kiszárítja csak a fejbőrt a benne lévő detergens összetevők miatt. Sőt, a fodrász is csak ezzel moshatja meg a hajamat. Sajnos volt már olyan többször is, hogy egyetlen alkalom rossz samponnal való hajmosás után az egész fejbőröm azonnal csúnyán belobbant, így már ezzel sosem kísérletezek.

Fújós hajbalzsam

Mivel rövid a hajam, ezért nem tudom megoldani azt, hogy ne kerüljön a fejbőrömre a balzsam, viszont szeretem a balzsamot, jó a hajamnak. Illatmentes hajbalzsam alig van, de mivel csak a hajamra kerül, kompromisszumot kötöttem az illattal. Ezt a Gliss Kur fújós változatot használom, ezt nem kell kimosni. A tenyerembe spriccelem, felkenem onnan a hajamra, így nem kerül szinte semmi a fejbőrömre.

Hajformázók

A hajhabról lemondtam, mert nem akarok semmit rizikózni, na jó, nagy-nagy alkalmakkor használom, mert azért dúsabbra tudom azzal beszárítani. De a mindennapokban csak simán beszárítom a vizes hajamat körkefével, majd a GOT2BE moulding gumot használom.

BHA hámlasztás

COSRX BHA hámlasztómat, ami egy vizes állagú hámlasztó, rá szoktam kenni a fejbőrömre is akár, legalábbis oda, ahol konkrétan érzem a gyulladást. Nagyon jó rá, csak hát nem túl kellemes használni, és nem árt utána hajat mosni. Pl. este bekenem, reggel hajat mosok. Nem túl költséghatékony, ezért ha nem vészes a helyzet, akkor csak a problémás, éppen viszkető, gyulladt területekre szoktam, így még a hajmosást is meg lehet úszni.

Diprosaliac oldat

Súlyos esetben szteroidot adnak rá, én nyáron, amikor nagyon csúnyán kijött rajtam, és az egész fejbőröm be volt gyulladva, akkor a vényköteles Diprosaliac oldatot kaptam rá, amiben a szteroid mellett szalicilsav is van. Egyáltalán nem vagyok szteroidpárti, de van, amikor egyszerűen más nem használ. Még mindig jobb, mind a gyulladt akármiket szétkapirgálni, és véresre vakarni a fejbőrt. Rövid-távon csodaszer, hosszú-távon persze nem megoldás, de szerintem aki ezzel a problémával küzd, az elmondhatja, hogy ez hol jobb, hol rosszabb, és ha éppen nagyon rossz, akkor jöhet a szteroidok. Ha nagyon begyullad a fejbőrötök, vagy semmi nem használ rá, mindenképpen menjetek bőrgyógyászhoz vele!

Hajfestés

Nagyon régóta festetem a hajamat. Nyáron, mikor szteroidot kellett használnom, úgy begyulladt, akkor nem festettem be majdnem 3 hónapig, mert féltem, hogy még rosszabb lesz tőle. Végül nem bírtam tovább, mert olyan csúnya volt a lenövésem, és semmivel nem lett rosszabb tőle, sőt, nem sokra rá, el is múlt. Biztos nem a hajfestéstől gyógyult meg,  de úgy vettem észre, hogy nem is ront rajta. Nyilván egy orvos se tanácsolná, hogy festessük a hajunkat, mindegyikben sok a fejbőrre az irritáló hatással lévő összetevő, és a hajszálaknak se tesz jót. Így ez sem tanács, hogy festesd a hajadat, egyszerűen csak a saját tapasztalatomat szerettem volna veletek megosztani.

Összegzés

Sajnos ez egy olyan probléma, ami egész életen át elkísérhet, és hol jobb, hol rosszabb. Nagyon változó, hogy kinek mi válik be rá, így azt tanácsolom, hogy legalább egyszer menjetek el vele bőrgyógyászhoz, akinek ki tudjátok kérni a véleményét. Valamint próbálgassátok a különböző szép összetevőlistás samponokat, mert nem lehet előre tudni, hogy kinek mi válik majd be.

Nektek van valamilyen fejbőr problémátok?

Egészséges bőrt,

Ildi