Barion Pixel

Egyre több hozzászólást kapok a szilikonokkal kapcsolatban. Kifogásoltok egy-egy terméket a szilikon-tartalma miatt, és ki sem meritek próbálni. Manapság a natúr és bio gyártók elhíresztelték, hogy a szilikon nem hagyja lélegezni a bőrt, úgymond műanyaggal vonja be a bőrt, és mitesszereket, pattanásokat is okozhat. Ez a blog azért is van, hogy az ilyeneknek utánajárjak, és megírjam Nektek azt az igazságot, melyet tudományos kutatások is bizonyítanak.

Nem titkolt privát és szubjektív vélemény, hogy nem kedvelem a szilikonos termékeket úgy általában. Nem szeretem azt a csúszós, selymes réteget a bőrömön, amit létrehoznak. Ellenben nem jönnek be a szilikonmentes alapozók, mert a szilikontól a bőr selymes lesz, az alapozó sokkal szebben terül, és sokkal szebb bőrképet eredményez. Ez a szubjektív vélemény viszont nem fog megakadályozni abban, hogy ha egy szép INCI-jű terméket találok, amiben van szilikon, esetleg szilikon bázisú, ne próbáljak ki.


Első lépésként Paula Beugon weboldalára mentem fel, nekem ő hiteles, valamint a Chemistcorner.com-ra, ami a másik kedvencem, és kozmetikai iparra specializált vegyészek publikálnak rajta.

Mi a szilikon?

A szilikon szílicium-dioxidból származik, magyarul homokból. Számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. Csúszós anyag. Többféle formában létezik. Van, amelyik a bőrön selymes érzetet kelt, és vízmegkötő, mely tulajdonsága segíti, hogy még a nedves bőrön is képes legyen fennmaradni. Más típusú szilikonokat sebgyógyításra használják, ill. lehet vele javítani a hegek esztétikai megjelenésén.
Rengeteg féle termékben találkozhatsz Vele, pl. krémekben, hajápolási termékekben, alapozókban stb.
Leggyakoribb formája a cyclopentasiloxane és cyclohexasiloxane, más formában pedig dimetikon és a fenil –trimetikonként is láthatod. A Krémmánia mindig kis „szil” feliratként jelöli az összetevő mellett.

Megfullad-e a bőr a szilikontól?

Paula Beugon nagyon jól elmagyarázza nekünk, hogy hogyan is működnek a szilikonok. A molekuláris tulajdonságaik miatt porózusak, ugyanakkor ellenállóak is a levegővel szemben. Azzal a hasonlattal él, hogy gondoljunk úgy a szilikonra, mint a filterre, ami körbeveszi a teafüvet. Azzal, hogy a vízbe áztatod a teát, kiszabadítod antioxidáns tulajdonságait. Így működik ez a szilikon esetében is. A szilikon ott marad a bőr felületén, viszont a többi összetevő beszívódik a bőrbe. Az összetevőknek kell adni valamilyen bázist, amibe beletesszük őket. Néhány összetevő felszívódik, mások ott maradnak a bőr felszínén. De afelől ne legyen kétségünk, hogy az aktív összetevők át fognak jutni.
Ehhez ismét egy nagyon jó szemléltető példát mutat be. A legtöbb gyógyszernek minősített aktív hatóanyagot tartalmazó krém vivőanyaga a kőolaj. Pl. a szemkenőcsök, gyógykenőcsök alapanyaga ez szokott lenni. Azt Paula is elismeri, hogy a kőolajnak valóban van elzáró tulajdonsága, még is átjutnak rajta a hatóanyagok, és bekerülnek a bőrbe. A kőolaj származékok egyébként is sokkal hatékonyabban megakadályozzák a nedvesség elvesztését, mint a szilikonok. A szilikonokat éveken át használták égési sérülések gyógyításában is, egyedülálló gyógyító, védő, és légáteresztő tulajdonságai miatt.
A leginkább használt szilikonok molekuláris szerkezete lehetetlenné teszi, hogy fulladozzon alatta a bőr. A szilikonoknak egyedülálló molekuláris szerkezete van, (nagyobb molekulák szélesebb térrel az egyes molekulák között) emiatt egy lélegző védőréteget hoz létre. Ez a magyarázata annak is, hogy nem zárják le a bőrt, bár megakadályozzák a bőr nedvesség vesztését.

Eltömíti-e a pórusokat?

A leggyakoribb ok, ami miatt féltek még akár kipróbálni is a szilikonos termékeket, az az a téves infó, hogy a szilikon eltömíti a pórusokat, és mitesszert, aknét okoz, vagy az aknés bőr állapotán ront. Semmilyen kutatással nem bizonyították még be, hogy a szilikon eltömíti a pórusokat, és hogy megfulladna alatta a bőr. Igazából ezt az egyetlen mondatot is elég lett volna leírnom, mert erre voltatok kíváncsiak leginkább, de szerettem volna egy átfogó cikket írni a szilikonokról. 🙂 Az előbbi részben fejtettem ki, hogy még lélegzik is alatta a bőröd.

Sőt, még azt is bebizonyították, hogy nagyon hasznos anyag az akné kezelések során fellépő bőrszárazság enyhítésére. Középsúlyos, súlyos akné esetén a bőrt benzoyl-peroxidos és antibiotikumos krémekkel kezelik, melyek nagyon kiszárítják a bőrt. Ezt a negatív hatást pedig lehet ellensúlyozni szilikonokkal, hiszen egy védőréteget képeznek a bőrön, és segítenek benntartani a nedvességet, miközben engedik lélegezni a bőrt.
Ráadásul kémiai szempontból a legtöbb szilikon illékony anyag. Ez azt jelenti, hogy a kezdetben viszkózus textúra elpárolog, és nem tud a pórusokba behatolni, ahol az akné képződik.

Szilikon és hajápolás

Most itt személyes tapasztalatokkal nem foglak Titeket ostorozni, mivel pár centis rövid hajat hordok, ezért nem szoktam szignifikáns különbséget érezni sampon és sampon között, ill. max. ha nem jól választok, a fejbőröm látja kárát. Viszont szeretném Veletek megismertetni a Chemistscorner vegyészeinek véleményét.

A szilikonok, ahogy már írtam is, nagyon-nagyon csúszósak. Hígítva egy nagyon csúszós filmréteget is alkotnak, ezáltal a hajat sokkal könnyebb kifésülni is. Ráadásul ez a filmréteg fényes és csillogó, ezáltal szebbnek mutatja a hajat. Már írtam arról, hogy egy védőréteget képesek létrehozni a bőrön. Erre képesek a hajszálakon is, így meg tudják védeni a hajat a hőtől és a színvesztéstől.

Sőt, nagyon érdekes, hogy a hátrányok között sorolja fel az indokolatlan fogyasztói aggodalmakat is. Azt javasolja a vegyészeknek, hogy a termék jobb eladhatósága érdekében néha nem szabad beletenni a szilikont, ha az adott célcsoport (pl a fanatikus bio-hívők, ez az én megjegyzésem) nem szimpatizál vele. Szóval ha egy célcsoport ezt gondolja, mindegy, mi az igazság. A lényeg, hogy a termék eladható legyen, és sokszor épp ezért nem kerül bele a szilikon. 🙂

Egyébként azt is írja, hogy nagyon-nagyon sokszor ki lehetne vele váltani a szénhidrogéneket (kőolaj-származékok), de a szilikon jóval költségesebb, és nehezebb emulgeálni, ezért sokszor nem teszik meg.

Forrás, ahol a konkrét tudományos kutatásokat is megemlítik:
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/silicone
http://chemistscorner.com/cosmetic-science-basics-silicones/

Még mindig azt gondoljátok, hogy a szilikon az év ellensége? Vagy Nektek eddig sem volt Vele problémátok? Kommenteddel most nyerhetsz is, itt az infó a játékról! 🙂 Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot a bejegyzés alján! 🙂
Ha még nem lájkoltak FB oldalamat, tedd meg most, és értesülj azonnal az új cikkekről! 🙂

0