Barion Pixel

Óriási a hype a koreai kozmetikumok körül, és sokan gondolják, ez a megoldás arra, hogy nekünk is olyan gyönyörű bőrünk legyen, mint az ázsiaiaknak. 🙂 Szerintem mi, európai nők az ázsiai nőket eleve gyönyörűnek, kortalannak, vékonynak képzeljük el, akiknek a bőre fehér és makulátlan. Persze azért tudjuk, hogy vannak ázsiában sárga és barna bőrűek, kövérek, soványak, tehát mindenféle ember, mint nálunk, csak épp húzott szemmel. De már maga ez az illúziórikus kép, melyben gyönyörű, kortalan, fehér bőrű, húzott szemű, csücsöri szájú hölgyek szerényen mosolyognak, olyan csodás, hogy nem szívesen mondunk le róla. 😀 Na de nem rizsázok tovább, nézzük meg, tényleg annyira frankók-e a koreai cuccok. 

Feltalálta-e Korea a spanyolviaszt?

Nemrég olvastam Paula Beugon állásfoglalását a koreai termékek kapcsán, és sok mindenben egyetértettem amúgy vele. Akkora hype van a koreai kozmetikumok kapcsán, mindenki erről beszél, így aztán úgy éreztem, eljött az ideje, hogy az én különvéleményemet is megírjam Nektek.


A koreai termékekről szóló sok marketing bullshit miatt úgy érezhetjük, hogy annyival, de annyival jobb, mint ami nálunk van. De ez a valóságban nem állja meg a helyét.

Jó tudni, hogy Koreában a nők ugyanúgy keresik a megoldást bőrproblémáikra, ahogy mi, így egy csomó nagy külföldi márka megtalálható náluk. Lehet kapni pl. Estee Laudert, Clinique-et, La Mert, és Paula’s Choice-ot is. Ha senki nem venné meg őket Koreában, akkor nyilván nem lennének ott ezek a márkák, hiszen mindig a kereslet határozza meg a kínálatot. Ebből az is következik, hogy nem minden koreai nő (és férfi) gondolja azt, hogy az ő termékeikben van valamennyi bőrprobléma megoldása.

Nem tudom, Ti mennyire néztek koreai sztárokat, én néha szoktam, mert nekem nagyon tetszenek az ázsiai emberek. 🙂 De azt gondolni, hogy ők azért szépek, mert csupán koreai termékeket használnak, az olyan botorság, mintha azt gondolnánk, hogy néhány magyar szépség meg csupán a magyar termékektől szép.

Természetesen ők is ugyanúgy küzdenek bőrproblémákkal, pl. pattanásokkal, száraz bőrrel stb., így náluk ugyanúgy mindenféle bőrproblémára léteznek kozmetikumok.

Jók-e a koreai kozmetikumok?

Szerintem botorság általánosítani. A koreai kozmetikumok között szintén szép számban lehet  találni olyanokat, melyek irritáló anyagokat, pl. denat. alkoholt és parfümöt tartalmaznak. Természetesen vannak olyanok is, amiknek tényleg szépek az összetevői, és tényleg jók is. Ahogy lehet találni mindenfélét az európai meg az amerikai termékek között is. Szerintem hagyjuk meg az általánosítást másokra, és mindig vizsgáld meg az INCI-t, vagyis az összetevőlistát! Ami miatt én sok koreai terméket használok, annak az az oka, hogy nagyobb a választék pl. kémiai hámlasztókból, és speciálisan adott bőrproblémára kifejlesztett kezelőkből, és jók árérték arányban is, de mindig megnézem az INCI-t.

Legalább a koreai BB krémek jobbak-e?

Már a kérdés feltevés is rossz, mert mindig hiba így általánosítani. Nézd meg az összetevőlistát, és az alapján döntsd el, mert ott sem minden arany, ami fénylik. Ráadásul hiába teszik tele mindenféle jónak tűnő összetevővel, ugyanis BB-ből általában keveset használunk. Ha vastagon teszed, akkor maszk-hatása lesz, ahogy bármilyen alapozónak, ami ciki… Plusz ugyanezért ne bízd a fényvédelmedet semmilyen BB-re, alapozóra, túl keveset használunk belőle ahhoz, hogy tényleg meg tudjon védeni. Ezért rossz ötlet a reggeli bőrápolási rutinodat egyetlen BB-re redukálni. Ha BB-t használsz, akkor is lemosó, szérum, hidratáló, fényvédő, (vagy fényvédős hidratáló,) és BB.

Más-e a koreai emberek bőre?

Igazából nem. 🙂 Ugyanolyan a bőr felépítése etnikumtól függetlenül. Így valószínűleg nem ér meglepetésként, ha azt mondom, az ő bőrproblémáikat ugyanúgy lehet megoldani, mint a miénket: bőrtípusra és bőrproblémára szabott profi bőrápolási rutinnal, természetesen a megfelelő életmód mellett.

Az viszont biztos, hogy Ázsiában a fehér bőr a szép. Ezért mindenki mindig fényvédőt használ, ami köztudottan a nr. 1 anti-aging cucc, és valóban később is ráncosodnak. Sőt, tengerparton sokszor látttam ázsiai nyaralókat, tetőtől-talpig beburkolva, kis cérnakesztyűben, kalapban és napernyőben, nehogy nap érje őket. De a budapesti ázsiai turistákon is mindig van kalap, és hosszú-ujjú ing. Az európaiak és az amerikaiak ezzel szemben nyáron kifekszenek akár délben is a tűző napra, és ott aszalják magukat. Számomra nagyon ironikus, hogy nálunk a barna bőr az egészség színe, és a fehér a betegségé, miközben a napozás DNS károkat okoz, és még bőrrák is kialakulhat tőle.

Ti használtok koreai cuccokat?

UPDATE: csajok, én nem mondom, hogy semmiképp se vegyetek koreai cuccokat, mert vannak köztük jók is, pl. itt találtok egy ajánlót, miket érdemes venni>> Csak ugyanúgy nagyon meg kell nézni, mit veszel, mint bármilyen más nemzetiségű kozmetikumnál. (Kivétel, ha csak állatkísérletmentes termékeket veszel, mert az itt nehéz téma…)