Barion Pixel

Aki utánjárt a kémiai hámlasztásnak, és használ is AHA vagy BHA hámlasztókat, tudja jól, hogy a bőre fényérzékeny, és könnyen megéghet, akár foltosan is, ha nem figyel oda a fényvédelemre. Most megjött a jó idő, végre itt a tavasz, hurrá! 🙂 Én pedig többektől is kaptam egy olyan jogos kérdést, hogy vajon szabad-e hámlasztani tavasszal, nyáron, napsütéses időben?

Miért ne hámlassz nyáron?

A neten utánajártam, mit mondanak erről nálam okosabbak. 😉 Eltérő véleményeket találtam, de a lényeg mégis ugyanaz.  Abban értenek egyet az ellenzői és a támogatói is, hogy a fényvédő muszáj télen-nyáron mindennap, a kémiai hámlasztás pedig csak jó a bőrödnek. Akik nyáron hámlasztás-ellenesek, ők nagyon-nagyon elővigyázatosak, és arra hivatkoznak, amit tudunk, vagyis hogy fényérzékennyé válik a bőr a kémiai hámlasztás hatására. Ezért elővigyázatosságból jobb felfüggeszteni.


Ha nem vigyázol a fényvédelemre, és úgy hámlasztasz, akkor nem csak borzasztóan leéghetsz, hanem még csúnya pigmentfoltokat is szerezhetsz, és ezt vedd nagyon komolyan!

Sőt, vényre kapható, vagy gyógyszernek minősülő krémek mellett is nagyon kell figyelni a fényvédelemre, mivel fényérzékenyítenek! Ilyen pl. a Differin, az Isotrexin, az Akneroxid, a Duac gél, a Skinoren, és a Finacea. Ezeknél ugyanúgy figyelj a fényvédelemre, mintha hámlasztanál!

Remélem, azt már mondanom sem kell, hogy a szolárium is szigorúan tilos!

Miért hámlassz nyáron?

Ahogy írtam, abban minden szakértő (bőrgyógyász és kozmetikai vegyész) egyetért, hogy a fényvédő kötelező még télen-nyáron, a hámlasztás pedig nagyon jó a bőrödnek. Ha a fényvédőt JÓL választod ki, és MEGFELELŐEN használod, akkor meg fog védeni a káros UVA és UVB sugárzástól, még ha a bőröd fényérzékeny is. Ha a nyarad nagy részét egy irodában töltöd, és fényvédőt használsz nap-mint-nap, akkor lehet hámlasztani nyáron is. (Persze ha a nyarat egy eperfarmon kapálva töltöd, akkor biztosan nem jó ötlet hámlasztani…) Önmagában a hámlasztás nagyon jó, a fényvédelem kötelező, a kérdés az, hogy mennyi fény ér, és mennyire figyelsz oda a fényvédő használatára.

Hogyan használd a fényvédőt megfelelően?

 • Legalább 30 SPF legyen. (Az SPF 30 96,6%-ot szűr ki, az SPF 50 pedig 98%-ot, így szinte mindegy.)
 • Ne spórolj vele! Ha vékonyan kened fele, nem hat! 1,2 gramm kéne ideális esetben, ennyit senki nem szokott feltenni az arcára, de minél vastagabban kened fel, annál jobb. (Fényvédős alapozó, BB vagy púder NEM helyettesíti a fényvédőt!)
 • Fizikai fényvédő azonnal hat, kémiai fényvédőnek kell legalább 15 perc, hogy kifejtse a hatását, tehát legalább ennyi idővel a napra menetel előtt kend fel.
 • Kend újra! Ha egész nap a szabadban vagy, 2 óránként érdemes újrakenni.
 • Bővebben, amit azért olvass el, ha hámlasztanál: Így használd a fényvédődet a megfelelő védelemhez!

Hogyan hámlasztok nyáron?

Ezzel a résszel most 2015. márc. 31-én updatelem ezt a cikket. Tavaly nyáron végig hámlasztottam, nem volt semmi gond vele, és idén is fogok. Nem hámlasztok napi szinten, kb. 10 naponta használom a PC 8%-os AHA-ját, és 3 naponta használom a 2%-os BHA liquidet, ez így is fog maradni. Ezzel nekem semmi gondom nincs megfelelő fényvédelem mellett. Ez alatt azt értem, hogy ha sokat vagyok a szabadban, újra és újra kenem, és persze kalapot is hordok.

Azt nem ajánlom, hogy nyáron is naponta hámlassz, és nyaralás előtt mindenképpen hagyd abba! Ha egy vízipók vagy, akkor is jobb, ha abbahagyod, mert a vízben még a vízálló fényvédő sem egy életbiztosítás.

Kiknek nem ajánlom?

 • Ha hámlasztottál már, de úgy érzed, hogy pár hónapig el vagy kémiai hámlasztás nélkül is, és inkább nem akarsz azon aggódni, nehogy foltosra égjen a bőröd emiatt, akkor ne hámlassz a nyáron!
 • Ha a szabadban töltöd a mindennapjaidat, inkább ne! Ha a nyarat a nyaralóban vagy épp a játszótéren töltöd a gyerekeid után rohangálva, ha úszást oktatsz a Balcsin, ha minden hétvégén reggeltől-estig lovagolsz vagy teniszezel, akkor egyértelműen ne!

Kinek ajánlom?

 • Ha eddig hámlasztottál, és imádod Te is, valamint a hétköznapokat jellemzően a 4 fal között töltöd, pl. irodai munkád van, és max. hétvégén mész ki a szabadba, amikor tudsz magadra vigyázni, akkor mérlegelj! Ha úgy érzed, hogy összehasonlíthatatlanul szebb a bőröd a kémiai hámlasztástól, és biztos vagy abban, hogy tutira képes vagy vigyázni az arcod fényvédelmére, akkor használd.

Milyen hámlasztási rutin lehet megfelelő nyárra?

Ha úgy döntesz, hogy Te bizony hámlasztani fogsz, akkor szerintem az alábbiakat jó ötlet betartani a szigorú fényvédelem mellett, elővigyázatosságból.

 • Próbáld minimalizálni a hámlasztók erősségét, és használd őket minél ritkábban!
 • 10%-nál erősebb AHA-t szerintem semmiképp ne használj nyáron, ha ilyet választasz, max. heti egyszer használd, többször ne. (Pl. a 24%-os Anaconda AHA felejtős, és ne nyáron menj el egy orvosi mélyhámlasztásra, vagy frakcionált lézerre!)
 • Ha gyengédebb hámlasztót választasz, mondjuk egy 5%-os AHA-t, vagy egy 1-2%-os BHA-t, akkor 2-3 naponta használd inkább őket, ne naponta.
 • Tengerparti nyaralás előtt 1-2 héttel pedig mindenképpen hagyd abba! (De ne a nyaralás napján, mert idő, amíg kicsit megerősödik a bőr.)

Remélem, tudtam Nektek segíteni a döntésben! Ez most tényleg a szubjektív véleményem, és nem helyettesíti egy orvos véleményét!

További szép bőrt! 🙂
Ölelés és csóközön, MsTindigo

Ha van kedved, válaszolj nekem, jelöld be valamelyiket, és nyomj a submit gombra! Mert engem érdekel, mi van Veletek, és hogyan gondolkoztok! Persze a kommentnek is mindig örülök! 🙂