Barion Pixel

Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A retinol egyre inkább népszerű kozmetikai összetevő. Valószínűleg retinolos szérumról már hallottatok. 🙂 Vényköteles termékek közül nálunk Magyarországon a Differinben és az Isotrexinben található retinol származék. Ebben a cikkben megtudhatjátok, hogy hogyan működik a retinol, és hogyan tudjátok beilleszteni a napi bőrápolási rutinba.

Mit tud az A-vitamin, vagyis a retinol?

A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr ún. barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában. Szemben sok más vitaminnal, az A-vitaminnak nincs sok közvetlen biológiai hatása. Biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el: metabolizmusa során leegyszerűsítve aldehiddé (retinaldehid/retinál), majd savvá (retinsav/retinolsav) alakul, ami a bőrben lévő receptorokhoz kötődve befolyásolni tudja bizonyos gének kifejeződését.
A leggyengébbtől a legerősebbig: retinyl palmitate → retinol → retinaldehyde (retinal)→ retinolsav. A retinolsav csak vényköteles készítményekben van. Amennyiben a retinolnak az ebben a cikkben felsorolt jótékony hatásait szeretnénk élvezni, érdemes legalább 0,3% retinolt tartalmazó készítményt alkalmazzunk!


Miért az egyik legjobb kozmetikai összetevő a retinol?

  1. Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.
  2. Az A-vitamin és származékai képesek kommunikálni a sejtekkel. Ez azt jelenti, hogy meg tudja mondani egy sejtnek, hogy hogyan viselkedjen és nézzen ki úgy, mint egy egészséges, fiatal sejt. Például ha a napsugárzás által károsodott a bőröd, akkor ez a kommunikáció hihetetlenül hasznos, mert a napkárosodott bőr egészségtelen,abnormális, és rugalmatlan bőrsejteket termel.
  3. Szabályozza a hámsejtek osztódását, ezáltal egakadályozza a pórusok eltömődését, mivel a retinol gátolja a keratinképződést.
  4. Szó szerint megújítja a bőrt, így még az érdes bőrt és pihe-puhává varázsolja.
  5. Kiváló folthalványító összetevő, így a pattanásokból visszamaradt foltok ellen is, ugyanis meggyorsítja a sejtek természetes cserélődését.

Milyen problémákra nyújt megoldást egy retinolos kozmetikum?

 • Öregedésgátlás, ráncok halványítása
 • Májfoltok, napfoltok halványítása
 • Napkár
 • Mitesszerek
 • Pattanások, pattanásfoltok

Hogyan vezessük be a retinolt a bőrápolási rutinunkba?

 • Mindig este használjuk.
 • 0,3-0,5% erősségű retinollal kezdjünk. Ilyen a Tindigo Flawless&Magical vagy a Tindigo Smooth&Glow. (Testen a Tindigo 1%-os Tight&Timeless retinolt lehet használni azonnal.)
 • Kezdetben 2 naponta két hétig, majd naponta. Túlóvatoskodni sem érdemes, mert ha egy 0,5%-os retinolt túl ritkán használunk, heti egyszer-kétszer, ne számítsunk eredményre.
 • Általában 6-8 hétre van szükség, hogy az eredményét lássuk.
 • Fényérzékenységet okoz, ezért a reggeli rutinunk utolsó lépése mindig a fényvédő legyen. Emiatt elsősorban ősztől-tavaszig ajánlott a használata, de ebben az időszakban se feledkezzünk meg a fényvédelemről. Ha napra szeretnénk menni, pl. télen megyünk trópusokra nyaralni, vagy épp síelni indulunk, akkor előtte egy héttel hagyjuk abba a retinol használatát.
 • Gyantázás, lézeres és kozmetikai vagy orvosi hámlasztások, ill. dermapen kezelés előtt 1-2 héttel kell abbahagyni, erről egyeztessünk a kezelést végző személlyel.
 • Honnan tudjuk, ha túl erős a retinol? A retinolt az emberek bőre különböző mértékben tolerálja. Ha fokozatosan szoktatjuk a bőrt hozzá, akkor a bőr is könnyebben tolerálja. Ha pl. kétnapi gyakoriságnál nem volt gond, de amikor elkezdjük napi szinten használni, azt vesszük észre, hogy a bőrünk nagyon érzékeny lett, még a víz is csíp, a megszokott hidratálónk csíp, vagy hámlik is a bőr, akkor függesszük fel a retinol használatát, ameddig megnyugszik. Ha megnyugodott, akkor pedig használjuk újra pl. kétnaponta, vagy ahogyan még bírta a bőrünk.

Egyéb információ

 • Lehetséges elvi síkon, bár én nem javaslom. Közvetlenül egymás után semmiképpen, egyrészt mert különböző pH-n működnek. Másrészt pedig önmagában a savak vagy önmagában a retinolok is irritációt okozhatnak. Ha mindenképpen szeretnénk kémiai hámlasztót is használni, akkor használjuk külön napokon.
 • Szoptatás és terhesség alatt használata nem javallott.

Melyik retinolunkat kinek ajánljuk?

Tindigo Flawless&Magical 0,5% retinol: állaga olyan, mint egy extra könnyed hidratáló krémé, nem nehezíti el a bőrt. Kombinált, zsíros bőrre önmagában is elég a hidratáló hatása, szárazabb bőrűeknek kell fölé hidratáló. Mitesszeres, aknéra hajlamos bőrre remek, de persze kiváló az anti-aging hatása is.

Tindigo Smooth&Glow 0,5%: olaj állagú szérum. Érdes és/vagy száraz bőrűeknek kiváló. Már másnapra nagyon puha lesz tőle a bőr.

Tindigo Tight&Timeless 1%: testre és arcra egyaránt használható nagy kiszerelésű, gyorsan felszívódó hidratáló lotion. Bár 1%-os, tehát nagyon erős, testen nagyon jól toleráják elsőre is az ügyfeleink. Arcra azért óvatosan, vagy hígítsuk hidratálóval, vagy kezdjünk inkább valamelyik 0,5%-os szérummal arcon. Kiváló anti-aging, foltokra, napkárra, és sok ügyfelünk használja mitesszerekre, pattanásokra hajlamos hátra és dekoltázsra.