Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A retinol egyre inkább népszerű kozmetikai összetevő. Valószínűleg retinolos szérumról már hallottatok. 🙂 Vényköteles termékek közül nálunk Magyarországon a Differinben és az Isotrexinben található retinol származék. Ebben a cikkben megtudhatjátok, hogy hogyan működik a retinol, és hogyan tudjátok beilleszteni a napi bőrápolási rutinba.

Mit tud az A-vitamin, vagyis a retinol?

A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr ún. barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában Szemben sok más vitaminnal, az A-vitaminnak nincs sok közvetlen biológiai hatása. Biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el: metabolizmusa során leegyszerűsítve aldehiddé (retinaldehid/retinál), majd savvá (retinsav/retinolsav) alakul, ami a bőrben lévő receptorokhoz kötődve befolyásolni tudja bizonyos gének kifejeződését.
A leggyengébbtől a legerősebbig: retinyl palmitate → retinol → retinaldehyde (retinal)→ retinolsav. A retinolsav csak vényköteles készítményekben van, mert nagyon-nagyon erős.

Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.
Az A-vitamin és származékai képesek kommunikálni a sejtekkel. Ez azt jelenti, hogy meg tudja mondani egy sejtnek, hogy hogyan viselkedjen és nézzen ki úgy, mint egy egészséges, fiatal sejt. Például ha a napsugárzás által károsodott a bőröd, akkor ez a kommunikáció hihetetlenül hasznos, mert a napkárosodott bőr egészségtelen,abnormális, és rugalmatlan bőrsejteket termel.
Wow, komolyan mondom, mikor ezt a részt fordítottam, hát tényleg az jutott eszembe, hogy retinolt mindenkinek! 😀

Jobb-e a vényköteles termék?

Nálunk kapható vényköteles termékek, melyekben van A-vitamin származék, a Differin krém és gél formában, és az Isotrexin gél. Mindkettőt kizárólag orvos írhatja fel. Retinol származékok vannak bennük, a Differin hatóanyaga az adapalen, az Isotrexinnek pedig izotretionin, és emellett eritromicin is van benne, ez utóbbi antibiotikum. A vényköteles termékek gyorsabban hatnak, és sokkal erősebb készítmények. Ez jól hangzik, de egyben ez lehet a hátrányuk is, mivel nagyobb esély van a bőrirritációra, mint ha egy nem vényköteles retinolos terméket választunk. Sajnos van olyan, hogy valakinek egyszerűen nem bírja a bőre a retinol származékokat, és nem is tud hozzászokni, mert bőrirritációt okoz. Ilyenkor ismét szóba jöhet a kozmetikai retinol, vagyis valamilyen vény nélkül kapható retinolos szérum.
Szerintem ha nincs komoly bőrproblémád, és ráncmegelőzés, vagy enyhe akné miatt szeretnéd használni, akkor elegendő lehet egy nem vényköteles, jó minőségű retinolos termék is. Ha viszont tényleg problémás a bőröd, erősen aknés, és akár ráncos is, sőt, ha pluszban a fél életedet végig napoztad, és szoliztad, akkor jó ötlet elmenni egy bőrgyógyászhoz. A vizsgálat után ő fel tudja írni a számodra legjobb retinol származékot tartalmazó terméket, feltéve, ha tényleg az a legjobb a bőrödnek.
Sajnos számos mellékhatásuk lehet: bőr- és nyálkahártya-szárazság, irritáció, hámlás, viszketés, bőrérzékenység, a listát el lehet olvasni a betegtájékoztatókon.
Az is változó, ki mennyit használja a vényköteles termékeket. Van, akinek naponta is bírja a bőre, és nagyon jól reagál rá, van, akinek elegendő hetente 2-3x használni.

A vény nélküli termékeket a többség bőre naponta is bírja. Persze itt is vannak kivételek, akik érzékenyek a retinolra, és nem tudják használni ezeket a készítményeket.

Hogyan érdemes használni a vényköteles termékeket?

Dr. Leslie Baumann azt tanácsolja, hogy kezdetben 3-4 naponta használd. Ha ezzel nincs gond, akkor lehet emelni a gyakoriságon, két hét múlva már 2 naponta. Egy hónap után már lehet használni napi szinten, ha nincs irritáció.
Nem jó ötlet mellette gyantázni az arcot. Ha valakinek ez nélkülözhetetlen, akkor előtte egy hétig nem szabad használni.
Utána azonnal fel lehet tenni egy hidratálókrémet is.

További fontos tudnivaló, hogy a vényre és vény nélkül kapható retinolos készítményeket egyaránt éjszakára kell használni, mert a napfény deaktiválja a hatóanyagot.

Lehet-e kombinálni a retinolos készítményeket kémiai hámlasztással?

Ezt a kérdést már párszor megkaptam tőletek, szóval tényleg itt volt az ideje, hogy utána járjak. Paula oldalán egyértelműen azt találtam, hogy lehet. Viszont Dr. Leslie Baumann meg azt mondja, hogy retinolos készítményeket tilos kémiai hámlasztókkal együtt használni. Azért Dr. Leslie Baumann is ott van a szeren, nem véletlenül olyan híres bőrgyógyász.

Paula szerint gyakori félreértés, hogy a retinol hámlasztja a bőrt. A retinol nem hámlasztó. Főleg a vényre kapható készítmények esetében előfordulhat, hogy hámlik tőle a bőr. De ettől még nem hámlasztó!  Szerinte retinol és kémiai hámlasztás együttes alkalmazásával fokozott öregedésgátló és ránctalanító hatást lehet elérni! Sőt, nagyon erőteljes az együttes folthalványító hatásuk is.
C-vitaminos termékekkel együtt is bátran használhatjuk Paula szerint.

Szóval mint látjátok, ebben a kérdésben eléggé eltérő vélemények vannak, emiatt Apolkával is volt levélváltásom, hogy a lehető legjobb tanácsot adjam Nektek. A véleményünk az, hogy vényre kapható retinolos készítmények tényleg nagyon-nagyon erősek, és irritálhatják a bőrt is. Nem véletlen, hogy vényre kaphatóak, és orvos írhatja fel, és fokozatosan kell a bőrt is hozzászoktatni. Apolkával egyet értünk abban, hogy ilyen erős szerek mellett nem biztos, hogy jó ötlet még kémiai hámlasztást is végezni, hiszen a savak is okoznak némi irritációt. A benzoyl-peroxid sem ajánlott mellettük, az Isotrexin mellett tiltólistás. De amikor majd ott leszel a bőrgyógyásznál, aki felírja, ezeket a kérdéseket azonnal meg is tudod vele beszélni, és a legjobb nyilván, ha azt teszed, amit majd ő mond.

A nem receptre kapható retinolok sokkalta gyengébbek. Emiatt ott nem annyira érvényes, hogy tilos a gyantázás és a kémiai hámlasztás. Ha valakinek bírja a bőre, akkor lehet is. Egyes vélemények szerint ahhoz, hogy a retinolt a bőr a legoptimálisabban átalakítsa a hatóanyaggá, van egy optimális pH, ami nem esik egybe a hámlasztó pH-val. Paula Beugon szerint ez nem így van, és teljesen rendben van közvetlenül egymás után is. A biztonság kedvéért a legjobb, ha a hámlasztót reggel, és a retinolos szérumot este használod. B verzió, ha este akarod mindkettőt használni, akkor hámlasztó után megy a szérum.
Ahogy már említettem, retinolos szérumot mindig este kell használni, mivel a napfény deaktiválja a hatóanyagot. (Jó, reggel használunk fényvédőt, de akkor is jobb estére tenni a retinolt.) Épp ezért a retinolos szérumok csomagolása soha nem átlátszó.
Valamint a retinolos készítményeket nem kell vastagon kenni, egy borsónyi bőséggel elég mind a vényre kapható, mind a kozmetikai termékeknél.

Milyen retinol vagy retinol-származékot tartalmazó terméket ajánlok?

Ha súlyos bőrproblémákkal küzdesz, akkor amúgy is érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, és ő felírhat egy vényre kaphatót is, melyben valamilyen retinolsav van.
Ha nap által okozott bőrkárosodás miatt, anti-aging hatása, foltok és/vagy akné ellenes hatása miatt szeretnéd használni, de nincsenek súlyos bőrproblémáid, akkor bőven elég lehet egy vény nélkül kapható készítmény is. Paula’s Choice retinolos széruma nem rossz, én is próbáltam, plusz 5 csillagon áll az értékelése is. De ebben csak 0,1% retinol van. Emiatt jól is toleráltam, viszont nem a benne lévő retinol az, ami csodát tesz. Sok klassz összetevő van benne. Ez a szérum szilikon-alapú, vízmentes szérum, ha valaki fél a szilikonoktól, akkor ajánlom figyelmébe ezt a cikket.
A Paula’s  Choice-nak van 1%-os retinolos széruma is, ez  nagyon erős, erről itt írtam>> Sajnos végül nem is bírta  bőröm. A Life Flo-tól pedig egy olajalapú 1%-os retinolos szérumot tudtok beszerezni az iherbről.
A La Roche Posay Redermic R-ben ha jól tudom, 0,3% retinol van, ez sem számít már gyengének, viszont ebben van parfüm.
Amúgy tudtok még keresgélni, itt vannak olyan termékek, ha legörgettek, amikben van retinol.
Az Avene-nek vannak retinalt tartalmazó termékei is. A retinal egy metabolikus lépésre van magától a hatóanyagtól, a retinolsavtól, de ha jól tudom, ők most kivonultak Magyarországról. A legerősebb a retinolsav, ilyen csak a vényre kapható készítményekben van, aztán következik erősségben a retinal. Szóval erősebb hatóanyag, mint a retinol. Itt tudtok válogatni a retinal tartalmú termékek közül:
http://kremmania.hu/osszetevok/retinal

Mikor ne használd?

Az A-vitaminnak az állatkísérletek szerint magzatkárosító hatása lehet. Ezért terhesen kívülről sem ajánlott semmilyen retinolos készítményt használni, még vény nélkülit sem. Belsőleg (pl. Roaccutan) pedig végképp szigorúan tilos, mert az szinte biztosan vetélést és magzatkárosodást okoz.

Hogyan vidd be a retinolt?

Nem csak kívülről, de belülről is szüksége van rá a szervezetednek. A-vitamin hiány esetén farkasvakság jelentkezik, ez azt jelenti, hogy az illető a szürkületben, éjszaka nem lát, vagy nagyon rosszul lát. Az A-vitamin hiány másik jele, hogy a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik. Ilyet már biztosan mindenki látott. Elég gyakori látvány nyáron, mikor az emberek már ujjatlanban járnak, hogy főként a felkaron a szőrtüszők körül a bőr vastagabb, érdes, száraz, és gyakran a szőrtüszőnél piros is. Mivel a bőr ilyenkor sérült, könnyebb fertőzést is elkapni.

Vitaminhiány esetén állítólag napi egy sárgarépa is elég. Az A-vitamin felszívódását segítik az olajok, zsírok, mivel zsírban oldódó vitamin. Ha nagymértékű A-vitamin hiány van, akkor speciális vitaminkészítményt is lehet találni.

Az A -vitamin hiányának is magzatkárosító hatása lehet. Szóval kismamáknak figyelni kell erre. Ha oda jutok, biztosan megbeszélem majd az orvosommal.
Mindenesetre napi egy sárgarépa senkinek nem fog megártani. 🙂

Érdekesség

Állítólag a növényi olajok közül magas az A-vitamin tartalma az avokádóolajnak, a sheavajnak, a kendermagolajnak, és a vadrózsában is van. Biztos, hogy nem olyan hatékony, mint ha kifejezetten retinolos szérumot keresünk, pláne nem olyan erős, mint a vényre kaphatóak, de az is biztos, hogy a legtöbb embernek nem fog megártani egy kis sheavaj,vagy egy avokádós krém. 🙂

Összegzés

Ha a bőröd nagyon problémás, akkor tényleg jó, ha elmész bőrgyógyászhoz, aki vényre kapható termékek közül is tud válogatni, és személyre szabott profi tanácsot tud Neked adni. Ekkor megkérdezheted, hogy milyen termékeket használhatsz a felírt termék mellett, és melyek a tiltólistásak. Ha szeretsz hámlasztani, mindenképp kérdezz rá arra, hogy a felírt krém mellett hámlaszthatsz-e, ill. ha szoktál benzoyl-peroxidot is használni, arra is, mert sokszor az is tiltólistás lesz a vényköteles termék mellett. Az egyáltalán nem biztos, hogy A-vitamin származékot fog felírni, lehet, hogy inkább antibiotikumos, benzoyl-peroxidos, vagy épp azelinsavas krémet fog a legmegfelelőbbnek találni. Nagyon sok levelet kapok, melyben komoly bőrproblémákról számoltok be, ami tényleg orvosokra tartozik, és jó lenne, ha elmennétek orvoshoz, ha tényleg nagy a baj. Gondoljatok bele, hány évig tanultak ahhoz, hogy orvosok legyenek. Köszönöm a bizalmat, de soha nem fogok komolyabb bőrproblémák esetén senkinek sem tanácsot adni. Sőt, még egy orvos sem ad látatlanban…
Ha ráncmegelőzésre szeretnéd használni, enyhe aknéra, vagy foltokra, akkor bőven elég lehet egy kozmetikai retinolos szérum is. Ez esetben pedig követheted az általunk ajánlott bőrápolási rutint. Nyilván ha bőrirritációt tapasztalsz, főként, ha hámlasztasz is mellette, akkor fel kell hagyni vagy a kémiai hámlasztás, vagy a retinolos termék használatával.

Forrás:
http://www.paulaschoice.com/community/news-and-commentary/_/the-truth-about-using-retinol-with-aha-bha-and-vitamin-c#RetinolDaytime
http://www.paulaschoice-eu.com/learn/prescription-retinoids-which-one-to-use/
http://www.vital.hu/oregedes-elleni-hatoanyagok
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
http://blog.kremmania.hu/2010/11/hatoanyag-retinolsav.html

Ti próbáltatok már akár vényre kapható, akár vény nélküli retinol tartalmú készítményt? Ha még nem, megjött a kedvetek egy próbához? Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot a cikk alján. Kommenteddel most nyerhetsz is, részletek itt! 🙂
Ha még nem lájkoltad az FB oldalamat, tedd meg, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről is, sőt, olyan hírekről, amik ide nem kerülnek ki. 🙂