Retinol (A-vitamin) a bőrápolásban

Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A retinol egyre inkább népszerű kozmetikai összetevő. Valószínűleg retinolos szérumról már hallottatok. 🙂 Vényköteles termékek közül nálunk Magyarországon a Differinben és az Isotrexinben található retinol származék. Ebben a cikkben megtudhatjátok, hogy hogyan működik a retinol, és hogyan tudjátok beilleszteni a napi bőrápolási rutinba.

Mit tud az A-vitamin, vagyis a retinol?

A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr ún. barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában Szemben sok más vitaminnal, az A-vitaminnak nincs sok közvetlen biológiai hatása. Biológiai hatásait természetes származékai, a retinoidok révén éri el: metabolizmusa során leegyszerűsítve aldehiddé (retinaldehid/retinál), majd savvá (retinsav/retinolsav) alakul, ami a bőrben lévő receptorokhoz kötődve befolyásolni tudja bizonyos gének kifejeződését.
A leggyengébbtől a legerősebbig: retinyl palmitate → retinol → retinaldehyde (retinal)→ retinolsav. A retinolsav csak vényköteles készítményekben van, mert nagyon-nagyon erős.

Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.
Az A-vitamin és származékai képesek kommunikálni a sejtekkel. Ez azt jelenti, hogy meg tudja mondani egy sejtnek, hogy hogyan viselkedjen és nézzen ki úgy, mint egy egészséges, fiatal sejt. Például ha a napsugárzás által károsodott a bőröd, akkor ez a kommunikáció hihetetlenül hasznos, mert a napkárosodott bőr egészségtelen,abnormális, és rugalmatlan bőrsejteket termel.
Wow, komolyan mondom, mikor ezt a részt fordítottam, hát tényleg az jutott eszembe, hogy retinolt mindenkinek! 😀

Jobb-e a vényköteles termék?

Nálunk kapható vényköteles termékek, melyekben van A-vitamin származék, a Differin krém és gél formában, és az Isotrexin gél. Mindkettőt kizárólag orvos írhatja fel. Retinol származékok vannak bennük, a Differin hatóanyaga az adapalen, az Isotrexinnek pedig izotretionin, és emellett eritromicin is van benne, ez utóbbi antibiotikum. A vényköteles termékek gyorsabban hatnak, és sokkal erősebb készítmények. Ez jól hangzik, de egyben ez lehet a hátrányuk is, mivel nagyobb esély van a bőrirritációra, mint ha egy nem vényköteles retinolos terméket választunk. Sajnos van olyan, hogy valakinek egyszerűen nem bírja a bőre a retinol származékokat, és nem is tud hozzászokni, mert bőrirritációt okoz. Ilyenkor ismét szóba jöhet a kozmetikai retinol, vagyis valamilyen vény nélkül kapható retinolos szérum.
Szerintem ha nincs komoly bőrproblémád, és ráncmegelőzés, vagy enyhe akné miatt szeretnéd használni, akkor elegendő lehet egy nem vényköteles, jó minőségű retinolos termék is. Ha viszont tényleg problémás a bőröd, erősen aknés, és akár ráncos is, sőt, ha pluszban a fél életedet végig napoztad, és szoliztad, akkor jó ötlet elmenni egy bőrgyógyászhoz. A vizsgálat után ő fel tudja írni a számodra legjobb retinol származékot tartalmazó terméket, feltéve, ha tényleg az a legjobb a bőrödnek.
Sajnos számos mellékhatásuk lehet: bőr- és nyálkahártya-szárazság, irritáció, hámlás, viszketés, bőrérzékenység, a listát el lehet olvasni a betegtájékoztatókon.
Az is változó, ki mennyit használja a vényköteles termékeket. Van, akinek naponta is bírja a bőre, és nagyon jól reagál rá, van, akinek elegendő hetente 2-3x használni.

A vény nélküli termékeket a többség bőre naponta is bírja. Persze itt is vannak kivételek, akik érzékenyek a retinolra, és nem tudják használni ezeket a készítményeket.

Hogyan érdemes használni a vényköteles termékeket?

Dr. Leslie Baumann azt tanácsolja, hogy kezdetben 3-4 naponta használd. Ha ezzel nincs gond, akkor lehet emelni a gyakoriságon, két hét múlva már 2 naponta. Egy hónap után már lehet használni napi szinten, ha nincs irritáció.
Nem jó ötlet mellette gyantázni az arcot. Ha valakinek ez nélkülözhetetlen, akkor előtte egy hétig nem szabad használni.
Utána azonnal fel lehet tenni egy hidratálókrémet is.

További fontos tudnivaló, hogy a vényre és vény nélkül kapható retinolos készítményeket egyaránt éjszakára kell használni, mert a napfény deaktiválja a hatóanyagot.

Lehet-e kombinálni a retinolos készítményeket kémiai hámlasztással?

Ezt a kérdést már párszor megkaptam tőletek, szóval tényleg itt volt az ideje, hogy utána járjak. Paula oldalán egyértelműen azt találtam, hogy lehet. Viszont Dr. Leslie Baumann meg azt mondja, hogy retinolos készítményeket tilos kémiai hámlasztókkal együtt használni. Azért Dr. Leslie Baumann is ott van a szeren, nem véletlenül olyan híres bőrgyógyász.

Paula szerint gyakori félreértés, hogy a retinol hámlasztja a bőrt. A retinol nem hámlasztó. Főleg a vényre kapható készítmények esetében előfordulhat, hogy hámlik tőle a bőr. De ettől még nem hámlasztó!  Szerinte retinol és kémiai hámlasztás együttes alkalmazásával fokozott öregedésgátló és ránctalanító hatást lehet elérni! Sőt, nagyon erőteljes az együttes folthalványító hatásuk is.
C-vitaminos termékekkel együtt is bátran használhatjuk Paula szerint.

Szóval mint látjátok, ebben a kérdésben eléggé eltérő vélemények vannak, emiatt Apolkával is volt levélváltásom, hogy a lehető legjobb tanácsot adjam Nektek. A véleményünk az, hogy vényre kapható retinolos készítmények tényleg nagyon-nagyon erősek, és irritálhatják a bőrt is. Nem véletlen, hogy vényre kaphatóak, és orvos írhatja fel, és fokozatosan kell a bőrt is hozzászoktatni. Apolkával egyet értünk abban, hogy ilyen erős szerek mellett nem biztos, hogy jó ötlet még kémiai hámlasztást is végezni, hiszen a savak is okoznak némi irritációt. A benzoyl-peroxid sem ajánlott mellettük, az Isotrexin mellett tiltólistás. De amikor majd ott leszel a bőrgyógyásznál, aki felírja, ezeket a kérdéseket azonnal meg is tudod vele beszélni, és a legjobb nyilván, ha azt teszed, amit majd ő mond.

A nem receptre kapható retinolok sokkalta gyengébbek. Emiatt ott nem annyira érvényes, hogy tilos a gyantázás és a kémiai hámlasztás. Ha valakinek bírja a bőre, akkor lehet is. Egyes vélemények szerint ahhoz, hogy a retinolt a bőr a legoptimálisabban átalakítsa a hatóanyaggá, van egy optimális pH, ami nem esik egybe a hámlasztó pH-val. Paula Beugon szerint ez nem így van, és teljesen rendben van közvetlenül egymás után is. A biztonság kedvéért a legjobb, ha a hámlasztót reggel, és a retinolos szérumot este használod. B verzió, ha este akarod mindkettőt használni, akkor hámlasztó után megy a szérum.
Ahogy már említettem, retinolos szérumot mindig este kell használni, mivel a napfény deaktiválja a hatóanyagot. (Jó, reggel használunk fényvédőt, de akkor is jobb estére tenni a retinolt.) Épp ezért a retinolos szérumok csomagolása soha nem átlátszó.
Valamint a retinolos készítményeket nem kell vastagon kenni, egy borsónyi bőséggel elég mind a vényre kapható, mind a kozmetikai termékeknél.

Milyen retinol vagy retinol-származékot tartalmazó terméket ajánlok?

Ha súlyos bőrproblémákkal küzdesz, akkor amúgy is érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, és ő felírhat egy vényre kaphatót is, melyben valamilyen retinolsav van.
Ha nap által okozott bőrkárosodás miatt, anti-aging hatása, foltok és/vagy akné ellenes hatása miatt szeretnéd használni, de nincsenek súlyos bőrproblémáid, akkor bőven elég lehet egy vény nélkül kapható készítmény is. Paula’s Choice retinolos széruma nem rossz, én is próbáltam, plusz 5 csillagon áll az értékelése is. De ebben csak 0,1% retinol van. Emiatt jól is toleráltam, viszont nem a benne lévő retinol az, ami csodát tesz. Sok klassz összetevő van benne. Ez a szérum szilikon-alapú, vízmentes szérum, ha valaki fél a szilikonoktól, akkor ajánlom figyelmébe ezt a cikket.
A Paula’s  Choice-nak van 1%-os retinolos széruma is, ez  nagyon erős, erről itt írtam>> Sajnos végül nem is bírta  bőröm. A Life Flo-tól pedig egy olajalapú 1%-os retinolos szérumot tudtok beszerezni az iherbről.
A La Roche Posay Redermic R-ben ha jól tudom, 0,3% retinol van, ez sem számít már gyengének, viszont ebben van parfüm.
Amúgy tudtok még keresgélni, itt vannak olyan termékek, ha legörgettek, amikben van retinol.
Az Avene-nek vannak retinalt tartalmazó termékei is. A retinal egy metabolikus lépésre van magától a hatóanyagtól, a retinolsavtól, de ha jól tudom, ők most kivonultak Magyarországról. A legerősebb a retinolsav, ilyen csak a vényre kapható készítményekben van, aztán következik erősségben a retinal. Szóval erősebb hatóanyag, mint a retinol. Itt tudtok válogatni a retinal tartalmú termékek közül:
http://kremmania.hu/osszetevok/retinal

Mikor ne használd?

Az A-vitaminnak az állatkísérletek szerint magzatkárosító hatása lehet. Ezért terhesen kívülről sem ajánlott semmilyen retinolos készítményt használni, még vény nélkülit sem. Belsőleg (pl. Roaccutan) pedig végképp szigorúan tilos, mert az szinte biztosan vetélést és magzatkárosodást okoz.

Hogyan vidd be a retinolt?

Nem csak kívülről, de belülről is szüksége van rá a szervezetednek. A-vitamin hiány esetén farkasvakság jelentkezik, ez azt jelenti, hogy az illető a szürkületben, éjszaka nem lát, vagy nagyon rosszul lát. Az A-vitamin hiány másik jele, hogy a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik. Ilyet már biztosan mindenki látott. Elég gyakori látvány nyáron, mikor az emberek már ujjatlanban járnak, hogy főként a felkaron a szőrtüszők körül a bőr vastagabb, érdes, száraz, és gyakran a szőrtüszőnél piros is. Mivel a bőr ilyenkor sérült, könnyebb fertőzést is elkapni.

Vitaminhiány esetén állítólag napi egy sárgarépa is elég. Az A-vitamin felszívódását segítik az olajok, zsírok, mivel zsírban oldódó vitamin. Ha nagymértékű A-vitamin hiány van, akkor speciális vitaminkészítményt is lehet találni.

Az A -vitamin hiányának is magzatkárosító hatása lehet. Szóval kismamáknak figyelni kell erre. Ha oda jutok, biztosan megbeszélem majd az orvosommal.
Mindenesetre napi egy sárgarépa senkinek nem fog megártani. 🙂

Érdekesség

Állítólag a növényi olajok közül magas az A-vitamin tartalma az avokádóolajnak, a sheavajnak, a kendermagolajnak, és a vadrózsában is van. Biztos, hogy nem olyan hatékony, mint ha kifejezetten retinolos szérumot keresünk, pláne nem olyan erős, mint a vényre kaphatóak, de az is biztos, hogy a legtöbb embernek nem fog megártani egy kis sheavaj,vagy egy avokádós krém. 🙂

Összegzés

Ha a bőröd nagyon problémás, akkor tényleg jó, ha elmész bőrgyógyászhoz, aki vényre kapható termékek közül is tud válogatni, és személyre szabott profi tanácsot tud Neked adni. Ekkor megkérdezheted, hogy milyen termékeket használhatsz a felírt termék mellett, és melyek a tiltólistásak. Ha szeretsz hámlasztani, mindenképp kérdezz rá arra, hogy a felírt krém mellett hámlaszthatsz-e, ill. ha szoktál benzoyl-peroxidot is használni, arra is, mert sokszor az is tiltólistás lesz a vényköteles termék mellett. Az egyáltalán nem biztos, hogy A-vitamin származékot fog felírni, lehet, hogy inkább antibiotikumos, benzoyl-peroxidos, vagy épp azelinsavas krémet fog a legmegfelelőbbnek találni. Nagyon sok levelet kapok, melyben komoly bőrproblémákról számoltok be, ami tényleg orvosokra tartozik, és jó lenne, ha elmennétek orvoshoz, ha tényleg nagy a baj. Gondoljatok bele, hány évig tanultak ahhoz, hogy orvosok legyenek. Köszönöm a bizalmat, de soha nem fogok komolyabb bőrproblémák esetén senkinek sem tanácsot adni. Sőt, még egy orvos sem ad látatlanban…
Ha ráncmegelőzésre szeretnéd használni, enyhe aknéra, vagy foltokra, akkor bőven elég lehet egy kozmetikai retinolos szérum is. Ez esetben pedig követheted az általunk ajánlott bőrápolási rutint. Nyilván ha bőrirritációt tapasztalsz, főként, ha hámlasztasz is mellette, akkor fel kell hagyni vagy a kémiai hámlasztás, vagy a retinolos termék használatával.

Forrás:
http://www.paulaschoice.com/community/news-and-commentary/_/the-truth-about-using-retinol-with-aha-bha-and-vitamin-c#RetinolDaytime
http://www.paulaschoice-eu.com/learn/prescription-retinoids-which-one-to-use/
http://www.vital.hu/oregedes-elleni-hatoanyagok
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
http://blog.kremmania.hu/2010/11/hatoanyag-retinolsav.html

Ti próbáltatok már akár vényre kapható, akár vény nélküli retinol tartalmú készítményt? Ha még nem, megjött a kedvetek egy próbához? Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot a cikk alján. Kommenteddel most nyerhetsz is, részletek itt! 🙂
Ha még nem lájkoltad az FB oldalamat, tedd meg, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről is, sőt, olyan hírekről, amik ide nem kerülnek ki. 🙂

 

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

71 hozzászólás

 1. Natali 2013-11-13 - 10:44 de. - Válasz

  Ezt a cikket már nagyon vártam,azt hiszem kipróbálom az általad ajánlott PC-t. Májfoltra,ráncokra.:) szeretem,hogy ennyire alaposan utánajársz mindennek!

  • Tindigo 2013-11-13 - 10:47 de. - Válasz

   Igazából ezt most magam miatt is tettem. 😀 Sokkal szebb a bőröm, mióta a PC BHA liquidjét használom, szóval nem akartam abbahagyni a kémiai hámlasztást, de felelőtlenül nem akartam magamra kenni a retinolos szérumot. Így most nyugodtan próbálom majd ki. 🙂

   • Natali 2013-11-13 - 10:53 de. - Válasz

    A BhA-t én nem tudom túl sűrűn használni(gél), szerintem szárít olyankor,mert gyakorta hámlik,foszlik a bőröm tőle. Az AHA nem csinal ilyet.

    • Tindigo 2013-11-13 - 11:08 de. - Válasz

     Változó, hogy kinek mi válik be. Egy ideig, úgy 2-3 hétig nekem is foszlott az orrom tőle, de elmúlt, és azóta is szép tisztán tartja a bőrömet. De nem gondolom, hogy mindenkinek az lenne a jó, ami nekem. 🙂

  • Tindigo 2013-11-14 - 12:10 du. - Válasz

   Közben láttam a KM-en, hogy egy Avene retinalos készítményt használsz, ha még van belőle, amellé már ne vegyél még egy retinolosat is. 🙂

 2. Andesz 2013-11-13 - 11:36 de. - Válasz

  Én este használok Bha-t és fél óra múlva retinolt Paulától
  Éppen most gondoltam arra,hogy háziorvossal felíratok Differint,mert olcsóbb is és nagyobb a hatóanyagtartalma..De ha azt mondod,Bha-val így már sok…..
  A Bha-ról pedig nem mondok le!
  Bőrgyógyászhoz nem megyek,nincs nagy választék nálunk belőlük,és csalódtam bennük.
  Meg most tök jó a bőröm.Pesze lehetne szebb,simább mindig, a hegekről nem is beszélve. 🙁
  Örülök,hogy azt a tévhitet is eloszlattad,hogy nem lehet Bha-val együtt használni.
  Ismét egy szuper,hasznos cikk,ami mindenkinek javára válik,gratulálok!

  • Tindigo 2013-11-13 - 11:48 de. - Válasz

   Igen, most utánanéztem, és sokkal-sokkal erősebbek a vénykötelesek. Esetleg azt megpróbálhatod, hogy abbahagyod a BHA-t, és csak Differint használsz, de a kettőt együtt inkább ne, főleg ha csak a háziorvossal tudsz beszélni, tudom, nálatok nincs túl sok orvos a közelben. 🙂
   Milyen hegek vannak az arcodon? Kis kráterszerű bemélyedések? Vagy inkább csak foltok?

 3. Andesz 2013-11-13 - 12:40 du. - Válasz

  Hát,sajnos kráterek vannak kétoldalt….ezen csak a lézer segíthet.Még arra gondoltam csinálok magamnak havonta dermarolleres kezelést,de félek az már végképp sok.Régebben már csináltam,de akkor nem használtam bha-t meg retinolt.
  De vannak szeplőim is….
  nagyon félek attól,h ha abbahagyom a Bha-t újra ragyás leszek.
  És mi a helyzet az AHA-val?azt is csinálom hetente.

  • Tindigo 2013-11-13 - 12:50 du. - Válasz

   AHA jó, folthalványításra, és serkenti a kollagéntermelést, de nem tünteti el a kráteres hegeket. Legalábbis azok az AHA-k nem, amiket otthon is lehet használni.

 4. Andesz 2013-11-13 - 12:41 du. - Válasz

  Imádom Paulát,de nem tudom,meddig győzöm anyagilag…..azért akartam a differinnel pótolni.

  • Tindigo 2013-11-13 - 12:49 du. - Válasz

   Differin elvileg pattanások elleni is hat, lehetséges, hogy BHA nélkül is szép bőrképet eredményez. Tudom, hogy már csalódtál bőrgyógyászban, de érdemes egy jóhoz egyszer elmenni, mert Neked elég problémás a bőröd. Lehet, hogy adna valami azelinsavasat, az hámlaszt is. Nem tudom, melyiket ajánlaná, nem vagyok bőrgyógyász, meg nem is láttam az arcod. 🙂 Dermarollert sem szabadna otthon csinálni, mert nagy a fertőzésveszély a sebek miatt. A frakcionált lézer vagy az orvosi mélyhámlasztás az, ami a krátereket képes eltüntetni, ez 100.000 Ft körül van. Soknak tűnik, de ha megnézzük, hogy egy kozmetikus is elkér kb. 10.000-et egy kezelésért, aminek nincs sok értelme, akkor már nem is olyan sok a százezer. Egyszer érdemes rá összespórolni. Meg tényleg konzultálnod kellene egy bőrgyógyásszal, hogy milyen terméket és kezelést ajánl, milyen termékek eredményezhetnének tökéletes bőrképet stb. A Te bőröd sajnos bőrgyógyászati téma már. A helyedben egy jó magánbőrgyógyásszal való konzultációt kérnék karácsonyra. 🙂 Hosszú-távon spórolnál vele, mert az sem biztos, hogy pl. a 10.000 Ft-os PC szérum tényleg a legjobb az arcodra, és tudna mondani olcsóbb alternatívákat, amikkel utána a bőröd is szebb lenne, mint most.

  • Tindigo 2013-11-14 - 12:10 du. - Válasz

   Közben beleírtam az Avene termékeket is, esetleg nézd meg őket. 🙂

 5. Andesz 2013-11-13 - 1:10 du. - Válasz

  Most magamhoz képest jó a bőröm. 🙂

  Magán bőrgyógyásznál voltam.Ő is a lézert ajánlotta.Adott Bp-t a pattikra,de iszonyat szárított.
  Meg dermarolleres kezelést.10.000/alkalom….+dermaroller 12 ezer.
  Ezt nem kértem,köszönöm.
  Most pattanásmentes a bőröm.
  Lehet,egyszer összegyűjtök a lézerre….majd….
  De ezek a Pc-k nagyon jól karbantartanak.

  • Tindigo 2013-11-13 - 1:12 du. - Válasz

   Én is a BP-t ajánlanám első körben, mert nagyon hatékony pattik ellen. Nem érzem ettől még azt, hogy rossz lenne a bőrgyógyász. Akár vissza is mehetnél, és elmondhatnád neki azt, amit nekem… De Te tudod. 🙂

 6. Andesz 2013-11-13 - 1:27 du. - Válasz

  Persze,Ildi,nem ez miatt volt a csalódás.Hosszú 🙂
  Köszönöm a sok szuper cikket! Nagyon tetszenek.

 7. Muliweg 2013-11-13 - 3:30 du. - Válasz

  ÉN még mindig nem tudom melyik likvidre gondolsz 🙂
  Nekem erre fáj a fogam: http://kremmania.hu/shop/termekek/clear-tonik

 8. Muliweg 2013-11-13 - 3:53 du. - Válasz

  Óh hát ez szuper…..na majd decemberben elfogyasztom az isotrexin-t, és majd utána. 😉 KÖSZI!
  Ma megvettem azt a BALEA svájci alma kivonatos szérumot 🙂 kíváncsi vagyok, na meg várom az ebay-ről rendelt missha-t amit szintén te ajánlottál. 😉 Egyre okosabb vagyok e téren, hála neked (is), szóval köszi a blogot. 😉

 9. Muliweg 2013-11-13 - 4:26 du. - Válasz

  Andesznek tudok ajánlani egy elég profi bőrgyógyászt, a felesége ugyanott rendel mint kozmetikus amúgy. A faszi vérprofi, a nagykörúton rendel….

  • Tindigo 2013-11-13 - 4:28 du. - Válasz

   Az a baj, hogy Andesz vidéki, nagyon messze lakik Bp-től. De kedves tőled. 🙂

 10. Muliweg 2013-11-13 - 4:36 du. - Válasz

  Hja értem :-/ Orvos van amikor kell már, igen, de nekem annyira nem durva a bőröm hogy ő kell hozzá, más miatt voltam nála….de akkor már kifaggattam az arcom miatt is.
  Nagy reményeket fűzök a szérumokhoz és a BHA-hoz, mert ezeket még nem használtam.
  Hja és a Diffedrint is kipróbálom még…szal ezt a 3 dolgot. Ha ezek sem, én nem megyek tovább, de szerintem a BHA az sokat segít majd, mert az AHA is segített, bár nem a pattanásokon, de nagyon puha lett a bőröm. Szóval nagyon örülök hogy Rád és KM-ára találtam, mert akinek nem túl problémás a bőre, azoknak elég egy két profi oldal. Az én esetemben az orvos is csak találgat. Gyógyszert nekem nem kell és nem is akarok szedni.

  • Tindigo 2013-11-13 - 4:40 du. - Válasz

   Gyógyszert én sem akartam szedni, és mikor még nagyon régen én voltam bőrgyógyásznál, azt mondta, hogy maximum az használna, de szerinte túl sok a mellékhatás, jó ez így is. 😀 Meg mindenki más is azt mondta, hogy jó ez így, hogy pattanásos vagyok, végül is van, akinek sokkal csúnyábban pattis, szóval békéljek meg azzal, hogy nekem sose lesz szép bőröm. Nézzek körbe, a legtöbb embernek csúnya a bőre, kinek száraz, kinek ráncos, kinek meg pattanásos. Aztán ezt el is hittem. 🙂 De már tudom, hogy nem igaz. 😉

 11. Muliweg 2013-11-13 - 4:45 du. - Válasz

  🙂 Komolyan ezt mondogatták? Milyen jó hogy nem hallgattál rájuk. 🙂 Amúgy kezdem én is látni mi a jó…és ééérzem hogy pár lépésre vagyok már az igazitól. A baj csak az hogy ez idáig töméntelen mennyiségű pénzbe kerül. 🙁

  A párom mindig mondja hogy dehát ő imád így is, és amúgyis alig látszik (neki alig…jah) és mindig olyan szépen lealapozom, és amúgyis, szép vagyok, sőt, a belső a fontos….dehát egy nőt ilyenekkel nem lehet meggyőzni. 🙂

  • Tindigo 2013-11-13 - 4:49 du. - Válasz

   Azért 10 évig hallgattam rájuk. Meg azt is mondták, hogy hát úgy is csinos vagyok, kit érdekel. A párom is azt mondta amúgy. 😀 Most meg hogy puhinnyó-popó az arcom. 🙂
   Nekem is nagyon sok pénzembe került eddig, de ha már egyszer megtalálod a jó termékeket, akkor nem kerül sokba. Nekem igazából az került sokba, amit eddig kifizettem olyan termékekre, amik végül egyáltalán nem lettek jók. Nyilván mióta tudatosan választok, sokkal kevesebb ilyenbe futok bele. 🙂

 12. Papermama 2013-11-13 - 9:48 du. - Válasz

  Nagyon-nagyon jo cikk! Pont ezekre az ellentetes velemenyekre voltam kivancsi a retinol es hamlasztas kerdeseben 🙂 en a magam reszerol ugy vagyok vele, hogy ezek a veny nelkul kaphato retinolos keszitmenyek nem lehetnek annyira durvak, h hamlaszto melle ne lehessen hasznalni, jo persze esszel…szunetekkel, egy-egy nap elteressel, regge-este ilyesmi, ahogy te is irod. Nekem van egy retinolos hidratalom (pc barrier repair), szeretem bar igazabol nem tudom megmondani, h tapasztaltam-e az emlitett pozitiv hatasokat, mert onmagaban sosem hasznaltam 🙂 pc retinol szerumot mindenkepp be fogom szerezni szerintem, de egyebkent az avene markanak is nagyon jo retinolos cuccaik vannak ( a sminkesmas blogon van rola nagyon jo cikk ajanlom figyelmedbe :))

  • Tindigo 2013-11-14 - 10:58 de. - Válasz

   Köszi, ennek az Avenenek utánanézek. Amúgy a retinolos szérumot tegnap próbáltam ki először, miután megírtam ezt a cikket. Nem mertem hámlasztó mellett használni, amíg nem jártam utána. Képzeld, ugyanolyan puha lett a bőröm, mint a PC 5%-os AHA-tól. De ez utóbbi nekem kis apró pattikat csinált, a retinolos szérumtól meg csak a pihe-puha bőr. Persze egy használat után sok minden mást nem tapasztaltam, de ez is meglepett.

  • Tindigo 2013-11-14 - 12:13 du. - Válasz

   Nagyon köszönöm, beleírtam, lehet én is inkább egy Avene-t próbálok majd ki. 🙂 Amúgy fura, de van, amelyik Avene retinalos készítményben (Triacneal) AHA sav is van, és tényleg sok helyen olvasni, hogy nem hat annyira savas pH-n. Mondjuk Paula szerint meg nem így van. Ahhh, ilyenkor úgy összebírok zavarodni. Lehet, megkérem a testvéremet, hogy nézzen utána, ő mégiscsak képzett biológus.

 13. anonymus 2013-11-13 - 11:36 du. - Válasz

  Köszönet a rendkívül hasznos cikkért, számomra ez a terület fehér folt volt eddig 🙂
  Viszont Ildi!
  Ezzel a bőrgyógydokihozmenj, ha súlyosbőrproblémádvan-szöveggel most belengetted előttem a vörös posztót, és előre is elnézést kérek, amiért erre a következőképpen fogok reagálni, és csak bízom benne, hogy nem sértelek meg.

  Meséltem már a bőrproblémáimról neked, privát is, tudod, miről van szó. EÜ-s vagyok, felnőtt szakápolói gyakorlataim egy részét bőrgyógyászati osztályon töltöttem anno, és hidd el, egyáltalán nem vagyok hajlandó hasra esni a bőrgyógyász szakorvosok szaktudása előtt, azok után, amiket ott láttam, tapasztaltam. Jójó, mondhatod, de egy magándoki az egészen más!
  Jah, igen, horrorért, plusz kiadásokért….és lehet, hogy ő is csak találgatni fog…meg javasolgatni…
  Lehet, hogy naiv vagyok, de úgy vélem, hogy ami zsét már behúztak tőlem a több, mint 20 éves munkaviszonyom során a Társadalombiztosítás feneketlen bugyrába, abból valahogy csak ki lehetne sikeríteni egy normál bőrgyógyászati szakrendelésen tisztességes bánásmódot, szakértelmet, odafigyelést, gondos orvosi vizsgálatot.
  Mélyen felháborít, hogy nem kapok (és szerintem még sokan vagyunk ezzel így) normális orvosi ellátást egy bőrgyógy. szakrendelésen SEM. Szakmabeliként sem!
  Igen, az én bőrömre is felírtak ezt-azt, mintegy kisérletképpen, míg meg nem untam.

  Rendben van, hogy berzenkedsz az ellen, hogy súlyos esetekben tanácsokat adj, megértem.
  Olyan esetekben azonban, amikor az illető úgy dönt, hogy inkább saját kezébe veszi a “bőre sorsát” és hozzád fordul, mit teszel? Most komolyan azt mondod, hogy elküldöd, menjen a dolgára? !

  Ildi! Te most perpill szerintem topon vagy ebben a témában. Ráadásul folyamatosan fejleszted magad, a cikkeidet nem a Kiskegyedből ollózod össze. 🙂
  Mélyen becsókolnék annak a helybéli bőrgyógyásznak, aki ezt itt utánad írja.
  Ne mondd nekem kérlek soha azt, hogy menjek el bőrgyógyászhoz! Jó?

  • Tindigo 2013-11-14 - 11:20 de. - Válasz

   Igazából nekem már van három szakmám, az egyikhez nem értek valami nagyon, mert sosem dolgoztam benne, ruhaipari modellező technikumot végeztem. A 2. az, hogy 5 évig voltam titkárnő multiknál, emiatt is értek jól angolul, és sokat tanultam ilyen cégeknél. Gyakorlatilag 2. szakmát szereztem 5 év alatt. A harmadikat nagyon szeretem. Talán tudjátok, hogy honlapokat tervezek. Usability, vagyis használhatósági szakértő vagyok, és mellette webszövegíró, mindkettőért nagyon sokat tanultam. Nagyon-nagyon sok energiám van abban, hogy értek hozzá. Abban is rengeteg energiám van már benne, hogy van ez az oldal, és értek valamennyire a krémekhez. Valószínűleg sokkal többet tudok, mint egy átlag kozmetikus. De közel sem tudok annyit, mint egy bőrgyógyász, aki elvégezte az orvosit. Úgy gondolom, hogy bármilyen szakmáról is legyen szó, legyen az egy ápolónő, kőműves, burkoló, jogász, vagy orvos, rengeteg tanulást és gyakorlatot követel meg ahhoz, hogy profi legyél benne. Nem tudom azt sem, hogy nekem mennyi kedvem lenne dolgozni olyan nevetséges összegekért, amennyit az orvosok (vagy az ápolónők) kapnak. Lehet, hogy egyszer csak én is megcsömörlenék abban, hogy fillérekre váltom az óriási tudásom. Szóval az egy dolog, hogy ki mennyit TB-t fizetett már be, de szerintem ezt az egészségügyi dolgozók nem nagyon érzik. Egy jó orvos nem kér sokat a 10.000 Ft-os vizitdíjjal, szerintem, ha tényleg jó. Persze lehet verni az asztalt, hogy ki engedheti ezt magának, azért elárulom, sokan megtehetik. Sokan meg nem. Én már találtam nagyszerű orvosokat TB alapon. Igaz, általában nem elsőre, de továbbmentem, és találtam. TB-re találtam már fantasztikus neurológust, szemészt, bőrgyógyászt, nődokit, plasztikai sebészt, és a háziorvosomat is imádom, nagyon cuki. Egyik se az első orvos volt, akinél jártam, de ahelyett, hogy szidtam volna az egész magyar egészségügyet, kerestem tovább. Rengeteget segítettek már rajtam, sajnos, életem során volt már nem egy komolyabb problémám, miközben nem engedhettem meg magamnak a magándokit meg a hálapénzt. Higgyétek el, még mindig vannak lelkiismeretes, nagyon erős hivatástudattal és persze óriási tudással rendelkező orvosok. Maximum elsőnek nem velük találkoztok. De emiatt nem helyes általánosítani, és ilyen módon beszélni róluk. Még mindig azt is gondolom, hogy egy orvos sokkal többet tud nálam. 🙂 Ez rendben is van így. Én nem tudnék elvégezni egy orvosit. Na ebből következik, hogy ha azt kérdezi tőlem valaki, hogy nagyon száraz és érzékeny a bőre, ajánljak rá valamit, akkor fogok, de ha azt írja, hogy súlyos rosaceával küzd, akkor arra vannak nagyon jó vényre kapható készítmények is vannak, és a legjobb orvossal konzultálni.
   Egyébként én is csak találgatok, mikor krémet ajánlok, mert egyáltalán nem biztos, hogy az első be fog válni. Magamon is nagyon sokat kísérleteztem már. Egy bőrgyógyásznak sincs könnyű dolga. Vannak alapszabályok, mikor egy bőrtípusra és bőrproblémára kiválasztok egy terméket, de általában én is tudok mondani pl. 5 terméket, ami jó lehet, és beválhat. Aztán hogy melyik lesz tényleg jó, az egyéni.
   Szóval akit érint, mert olyan súlyos problémákkal küzd, az tényleg menjen el. Akit meg nem érint, mert nem olyan vészes a helyzet, na nekik van ez a blog. Az orvoshoz való eseteknek meg max. kiegészítésképpen van ez a szépségbirodalom, de nem helyettesíti az orvost. Amúgy erről írok is majd egy cikket.

 14. Andesz 2013-11-14 - 3:35 de. - Válasz

  Kösznöm,de tényleg messze lakom…..
  Ha nagyon pattanásos lennék,talán el s utaznék egy jó bőrgyógyász után.De most pattimentes vagyok!
  A hegek zavarnak,de talán mégsem annyira rondák.
  Pl Dolhai Attilánál szebb az arcom,olyan mély hegem nincs.Szerintetek az ő arca durva?
  De lehet a differint kipróbálom…..

  • Tindigo 2013-11-14 - 10:53 de. - Válasz

   A Differin sem fog segíteni a kráteres hegeken sajnos… Arra csak a lézer és társai jók.
   A Dolhai Attila arca sem annyira vészes, most megnéztem. Sőt, szerintem elég jóképű. 😛 Kicsit emlékeztet a páromra. Csak a párom még helyesebb. 😛 😀

 15. Andesz 2013-11-14 - 12:18 du. - Válasz

  Én megértelek Ildi,hiszen látatlanban nyilván nem tudod senki bőrét “meggyógyítani”és ez tényleg egy szakma.
  Mégis,Bandita szívemből szóltál,mikor azt írtad,a magánbőrdoki is csak felületes,hamar leráz,kísérletez,aztán,ha nem válik be…..így jártál.Ilyen részletesen,mindenre kiterjedően -mivel mosol arcot,milyen a nappali krémed,stb-mint TE,Ildi,NEM mondja el mint tegyél a bőrödért.
  Egyik megvonta a vállát,hm,ez hormonális.és kész.
  Én itt a kisvárosunkban többnél jártam,mind ilyen volt.SZTK-ban nem is próbálkoztam.
  Persze aláírom,hogy vannak elhivatott orvosok is,de én ilyennel nem találkoztam!
  Azóta szebb a bőröm sokkal-sokkal,mióta a kezembe vettem az ügyet.
  Utánaolvastam,kérdeztem….és folyamatosan tanulok.
  Ezért nagyon hálás vagyok Neked és Apolkának!
  Tudom,hogy a mély hegeken csak a lézer segít,de az még odább van,addig sem vagyok hajlandó csadorban járni! 🙂

  Ugye,hogy a Dolhai jóképű,és nem csúnyák a hegei???Nekem kevésbé heges.

 16. Muliweg 2013-11-14 - 1:29 du. - Válasz

  Lehet furit írok, de egy jóképű pasinál engem nem zavarna, mint ahogy Dolhainál sem zavarna ha…. szóval…jah. 😀
  Én életemben most voltam először magán bőrgyógyinál, és iylen alapos munkát nem láttam soha sehol mint amit ő rajtam végzett (10ezerért).
  Magánnőgyógyászhoz azóta járok mióta a mostani párommal vagyok…az előző nőgyógyász pl P3-as rákszűrési eredménnyel simán hazaengedett ahelyett hogy kötelező biopsziára küldött volna.
  SZTK-s fogorvossal szintén szívtam már meg. Pénz kérdés ma M.o.-on a jó egészségügyi ellátás? Kifordul a gyomrom a témától, de saját bőrön tapasztalaom, hogy igen. Örülök hogy megtehetjük hogy magánhoz járhatok, mert az SZTK-s szolgáltatások arra elegek hogy ha baj van, még mélyebbre taszítsanak. Én tudom hogy sokat tanulnak az orvosok, tisztelem őket, de csak a magán betegekre koncentrálnak (TISZTELET a kivételnek!!) …..és engem ott, magánrendelésen hoztak rendbe nőgyógyászati és fogorvosi téren is.

  • Tindigo 2013-11-14 - 1:40 du. - Válasz

   Én is most már járok magán dokihoz, pl. magán fogorvoshoz, akinél vagyonokat hagyunk ott, fogszabim is lesz. De sokkal kevesebb, mintha az összes fogam helyén implant lenne 50 évesen. A fájdalomról nem is beszélve. Egyébként nem tartom soknak a 10.000 Ft-ot, ha tényleg mindent megtesz, ahogy Te is írod. Hosszú éveket tanult érte. Meg szerintem ha valakinek valami nagyon fontos, akkor össze lehet rá spórolni 10.000-et. Tényleg minden attól függ, hogy mi a fontos. Pl. nekem anno, amikor épp nagyon-nagyon keveset kerestem, a cigi meg a tánc mindennél fontosabb volt, inkább egész héten szó szerint alig ettem, meg csak a legolcsóbb kajákat, de elmentem a fizetős táncórákra, meg vettem cigit. 😀 A prioritás nem mindegy. 🙂 Lehetett volna a legfontosabb az is, hogy normálisan egyek, pl. a cigi árából máris sokkal jobbakat ehettem volna. 😀

 17. szlili 2014-01-25 - 11:16 du. - Válasz

  Tudom, hogy ez nem egy szapuljuk a bőrgyógyászokat oldal. Kb. az indulás óta olvaslak a KM et is évek óta de a te rendszerszerűséged segített a legtöbbet, h kézbe vegyem a dolgokat, köszönet érte. Nekem a hátammal vannak akne jellegű problémáim már 13 éves korom óta. Az arcom istenes és nyáron a levegőzés és a sok napozásnak hála kb tünetmentes a hátam is. (Tudom rossz vagyok de egy ráncos hát, comb vagy has nem hat meg, a fejemet meg takarom, mert olvasok, most már kenem is. Tini koromban végigjártam az utat először dalacin-T oldat majd antibiotikum kúra, aztán Diane35 (14 -17 éves koromig, ez egy olyan akne ellenes készítmény aminek mellékhatása a fogamzásgátlás, már betiltották) nyilván semmi sem segített. Szájon át A vitamint meg nem szedek a hátam miatt, inkább így élek. Azóta eltelt kb. 10 év h. bőrgyógyász közelébe sem mentem, pár hónapja viszont kitaláltam h. utánajárok csak haladt annyit a tudomány. AHA-zok BHA-zok az arcomra tényleg sokkal szebb, de a hátamnak komoly beavatkozás kell. Megjegyzem pénztárcával sem bírnám a hát felületét Paulaval meg koreai cuccokkal hiába nem a legdrágabbak. 1 tubus 50 ml-es Akneroxid 1 hétig elég, plusz mellé egy tubus nem komedogén hidratáló, horror összeg, szóval ezzel a kezeléstípussal nem vártam ki az ajánlott 3 hónapot. Elmentem a körzeti bőrgyógyászhoz (másfél hónap várakozás után) nem titkolt célom volt differin felíratása. Én hiszek a körzetiben általában. Az emberek 80% ának olyan probléámája van, amit lefed 20-25 diagnózis típus. Ebben a körzeti nyilván jobb, mint a speciális betegekhez szokott szakértő vagy legalább ugyanolyan jó. Sztem az akne ilyen bár sok oka lehet, legalább 4-5. A doki tolla 3 és fél perc után már sercegett és írta fel a 3 hónapos antibiotikum kúrát, mondván ez valami belső gond lesz, ne kezeljük felületesen A vitaminnal, ha gyulladás van a szervezetemben. Mellesleg ez is nyilván tüneti kezelés, ha teszem azt tényleg egy gennyben úszó Alient nevelgetek a testemben, akkor lehet hogy megszűnik a problémám 3 hónapi gyomorgyilkos antibiotikum kezeléstől (az, hogy nődokihoiz is mennem kell ezek után RIP hüvelyflóra, az alap) ha abbahagyom újra visszatér a probléma. Kérdeztem ismét, miért nem differin, azt mondta az nagyon szárítana, majd felírt cink oxidot alkoholban rázókeverékként, kenegessem. Félve megkérdeztem nem szárít-e ez így. Erre kaptam 3 doboz cremor aquosust. No komment. Érdekelne Muliweg bőrgyógyásza.

  • Tindigo 2014-01-26 - 5:30 du. - Válasz

   Szlili, írok Muliwegnek, aztán privátban biztos ad neked elérhetőségeket. 🙂 Megadom neki a mail címedet.
   Háton sok ok miatt lehet patti. Azért egy vérvételre elküldhetett volna, abból látszik, ha gyulladás van a szervezetbe. Addig is ajánlom Neked egy próbára a Paula’s Choice 2% BHA liquidet, abból 120 ml 7.400, de ez óriási adag tényleg. Én kb. 30 ml-t fogyasztok el belőle fél év alatt az arcomra, szóval hátra is elég lehet. Nem komedoképző hidratáló testre pl ez, http://kremmania.hu/kremek/emolium-testapolo
   Igaz, van benne paraffin, erről megoszlanak a vélemények, occlusive, de nem komedoképző. Még ez a legjobb, amit találtam.
   Szerintem is Differint lenne érdemes próbálnod, vagy Isotrexint, de persze nem vagyok bőrgyógyász. Mindenesetre jó ötlet elmenni egy rendeshez.

   • szlili 2014-01-26 - 5:56 du. - Válasz

    Köszi szépen a segítséget! KB 3 hete használom a BHA liquidet az arcomra. Még várok, hogy válik be ott, eddig nem szignifikáns a változás, de türelmes vagyok. Ha kérdezte volna, akkor elmondtam volna hogy pár hónapja voltam vérvételen és nem találtak semmit, azonkívül h baromi vérszegény vagyok viszont a vasszintem rendben. Várom az emailt, reméljük lesz hepiend.

 18. Bello 2014-03-02 - 12:14 de. - Válasz

  Szia Ildikó!

  Azt szeretném kérdezni, hogy rosaceás bőrre használhatok-e retinolos készítményt? (pl: Paula’s Choice retinolos széruma) Az esetleges irritáció miatt kérdezem. Ha nem, akkor milyen anti-aging készítményt ajánlasz? (Az AHA ugye szintén felejtős)
  Én is elkérhetem Muliweg bőrgyógyászának az elérhetőségét?
  Köszi a segítséget!

  • Tindigo 2014-03-02 - 10:44 de. - Válasz

   Hát… rosaceás bőrre jobban kell vigyázni, megoszlanak a vélemények. Azért a retinol már egyáltalán nem olyan erős, mint a retinal, vagy pláne egy vényköteles retinolsavas, a másik oldalon meg nem rosaceásoknak sem bírja feltétlenül a bőre. Szerintem inkább a super antioxidant szérumát próbáld ki, az hatásában nagyon hasonló, és kisebb az irritáció esélye. Muliwegnek írok privit, hogy küldje át neked! 🙂

   • Tindigo 2014-03-02 - 10:50 de. - Válasz

    Illetve a light antioxidant is jó lehet még, mert az anti-aging, és gyulladáscsökkentők is vannak benne, a rosaceás bőrnek meg kell a gyulladáscsökkentés is.

 19. Bello 2014-03-02 - 11:00 de. - Válasz

  Köszi a segítséget!

 20. gale 2014-07-02 - 9:57 de. - Válasz

  Én is szeretném emilben elkérni a Muliweg által említett magán bőrgyógyász elérhetőségét, köszönöm!

  • Tindigo 2014-07-02 - 10:02 de. - Válasz

   Átküldöm Neked a mail címét priviben, biztos nem haragszik meg. 🙂

   • Muliweg 2014-07-02 - 10:17 de. - Válasz

    Küld nyugodtan 😉 ősszel nekem is mennem kell majd ellenőrzésre hozzá 😉

    • Tindigo 2014-07-02 - 12:27 du. - Válasz

     Átküldtem. De most már nekem is írd meg. 😀

 21. molnaranna 2014-11-28 - 8:05 de. - Válasz

  Sziasztok! Én most kezdtem el használni a differint, ezért utánanéztem annak, hogy lehet-e a mellette hámlasztani, és bp-t használni és a differin betegtájékoztatójában ezt találtam: Az egyéb hatóanyagú – klindamicin-foszfát, benzoil-peroxid – akne ellenes készítményekkel egyidejűleg alkalmazható, mert várhatóan nem befolyásolják egymás hatását. A hámlasztásra csak utalást találtam, tehát szerintem ezt is lehet: Ha az alkalmazást megelőzően helyi hámlasztó készítménnyel már történt kezelés, akkor addig kell várni a kezelés megkezdésével, míg a bőr megnyugszik. 🙂

  • Tindigo 2014-11-28 - 10:32 de. - Válasz

   Nem azért írtam, hogy nem javallot, mert tilos. Hanem azért, mert a Differintől nagyon érzékeny lesz a bőr, rendkívül érzékeny, és mellette nagyon rosszul szokta tolerálni a hámlasztókat. (Én is használtam Differint egy időben.) A bőrgyógyászok nem szokták javasolni mellette a hámlasztást, főleg, ha napi szinten használod a Differint. Túl sok lesz a jóból. 😉 Inább ne hámlassz mellette, és a BP sem a legjobb ötlet, mert az meg rettenetesen kiszárítja a bőrt.

 22. umpalumpa 2014-11-29 - 11:42 de. - Válasz

  Nekem a retinolos PC termékek lettek a kedvenceim. Persze benne van a szilikon is, hogy szép sima lesz a bőröm, de látszik, hogy a kissé piros eres területeket mennyire lenyugtatja. Most télen a száraz bőrre való szérumot próbálgatom. Vettem vegyes bőrre való szérumot is, de olyan mértékben lecsökkent a faggyútermelés attól, hogy most csak simán vízhiányosnak mondanám az arcbőröm. A száraz bőrre valót meg a szemem alá is merem kenni és nem irritál (hurrá! pedig ott baromi érzékeny nekem). hidratálónak meg a minden bőrtípusra ajánlott retinolos krémet kenem. Általában kisimultabbnak látom az arcom. Bevallom nappalra szívesen kenném, de mivel könnyen bomlik a hatóanyag nem biztos, h van értelme, ugye Ildi?
  Eddig a jó dolgok.
  A nyakamra, ami aknés vettem egy pici Clinical 1%-ost, ami a régebbi patikon rengeteget segített, de az újakkal (ciklus vége felé) nem tud mit kezdeni. De lehet az volt a baj, hogy AHA-t kentem fel egyik este a retinolos helyett. Ezeket nem használom ám minden este.
  Tehát a hormonális baj biztos, de az orvosok nem mutattak ki eltérést, akkor ki a hülye 🙂 ?
  (Emlékeztetőül: a BHA-tól az első felkenésnél bedurrant a nyakam, így azt nem merem próbálgatni.) Erősebb retinolt nem merek használni még kedves felajánlásod ellenére sem.

  • Tindigo 2014-11-29 - 12:34 du. - Válasz

   Nappalra én retinolosat nem ajánlok, mert az még káros is lehet, legalábbis az EWG-n olvastam ilyet. Ezért nem jó, ha bármilyen retinolszármazék van egy fényvédőben. Bár Paula meg azt mondja, hogy ha kensz fölé fényvédőt, nincs belőle gond… Hát, inkább legyek túl óvatos. 🙂
   Ha vannak piros eres területeid, az rosacea gyanú! Drága Umpalumpa, ebből nagyobb baj is lehet, mint az a pár ér, kérlek, ne irritáld szappannal és illatos termékekkel semmiképpen! És használj inkább fizikai fényvődőt, ne kémiait. HA irritálod, egyre több kis ered lesz.
   Amit felajánlottam, az nem retinol, hanem azelainsav, és nem erősebb, hanem teljesen más. 🙂
   A hormonális bajaid: tudok jó magán endokrinológust, akinél már volt egy barátnőm és néhány olvasóm. (Én szerencsére nem, mert ilyen bajom nincs.) Az a baj, hogy TB-re jó dokit találni, aki rendesen kivizsgál, mission impossible, nagyon megszigorították a vizsgálatokat is, drága vizsgálatokra ki sem írhatnak már. Évek óta minden bajom van, voltam már orvosoknál a gyomorbajokkal, idegfájdalmakkal, izületi fájdalmakkal, az aknémmal is persze, és miután a sima labor negatív lett, ki sem vizsgáltak rendesen. Most voltam magán infektológusnál, kiderült, hogy dög beteg vagyok, két baktérium is van a szervezetemben, és az egyik már jó régóta megvan. Most kaptam célzottan antibiotikumot, és lassan, de javulok. Szóval ennyit arról, hogy engem meg pszihiáterhez küldtek az orvosok, hogy hipochonder vagyok, mivel a sima leleteim negatívak lettek…

   • umpalumpa 2014-11-29 - 1:12 du. - Válasz

    Kimaradt: Írtad van időszak a (kedvesednél) is, hogy csak a szteroidos…stb.

    • Tindigo 2014-11-29 - 1:20 du. - Válasz

     A páromnak ekcémája volt, de már 2 éve ki se jött. 🙂 Az teljesen más, és máshogy is működik, mint az akné meg a rosacea. Írtam cikket az ápolásáról, itt, de neked hiába mondom, hogy ne használj szappant, meg illatos cuccokat, szóval nem tudom, hogy segíthetnék. 😀

 23. umpalumpa 2014-11-29 - 12:57 du. - Válasz

  Jaj, tényleg ,de lüke vagyok, azelainsav, akkor kívülről is még van remény? 🙂
  (Igazából van egy jó magán bőrgyógyászom, csak kicsit húzós… Ekcéma miatt mennem kell időnként, mert, mint írtad, van időszak, hogy csak a szteroiddal kevert cuccok segítenek a kezemnek.)
  Az endokrinológus SZTK alapon, vagy magán? Mindegy is, priviben kérlek, írd meg az elérhetőségeit, ha nem probléma, köszönöm!
  Te szegény, jó sokat kínlódhattál a dokikkal és a betegségeddel! Szurkolok, hogy mielőbb kilábalj, gondolom ez nem rövid idő, de minden esetre jobbulást kívánok!

  • Tindigo 2014-11-29 - 1:23 du. - Válasz

   Van, de akkor tényleg ne használj szappant, meg illatos cuccokat, ide is az tudom írni. Túl sok bőrproblémád van, minden irritatív összetevő “luxus” Neked, nem engedheted meg magadnak az ilyet. Bőrdokihoz kár menned a nyakaddal, ha endokrinológiai gondod van. Írok privit. 🙂 Én lassan javulok, még két hétig kell gyógyszert szednem, aztán talán vége. 🙂 A bőröm is szépen letisztult, valószínűleg az is attól volt.

 24. umpalumpa 2014-11-29 - 4:30 du. - Válasz

  Már megint akadékoskodom 😀
  Azt hittem nem használok irritáló dolgokat, arcomra, nyakamra csak PC-t. A szappan a kezemre megy és illatmentes. A kezem ekcémás és nem visel el mást, csak szappant 🙁
  Értem mi a különbség az akne, a rozácea, a rozáceás akne (nekem olyan nincs, azt is tudom) és az ekcéma között.
  Már azzal segítesz, ha megírod az endokrinológus számát. Köszi! Látod hallgatok Rád, nem megyek bőrgyogyóhoz 🙂

 25. Flamingo 2016-08-16 - 7:19 de. - Válasz

  Kedves Tindigo,

  Nagyon szükségem lenne egy jó, lelkiismeretes bőrgyógyászra. Itt a hozzászólásokat olvasva beszéltetek Muliweg bőrgyógyászáról. Esetleg elkérhetem az elérhetőségét?Muliwegét, vagy a bőrgyógyászáét?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
  Egy bizakodó.

  • Tindigo 2016-08-16 - 8:45 de. - Válasz

   Azt nem tudom, hogy ő kihez jár, de Dr. Kriston Renáta nagyon jó bőrgyógyász, a Hattyú Esztétikában megtalálod, Google-ben, és holnap megyek a körúti orvosi centrumba Dr. Papp Ildikóhoz, ha gondolod, szívesen megírom, az milyen volt. 🙂

 26. Flamingo 2016-08-16 - 10:02 de. - Válasz

  Köszönöm Ildi,az elérhetőséggel élni fogok. Igen örülnék neki, kíváncsian várom az élmény beszámolót.
  Köszönettel előre is:)

  • Tindigo 2016-08-18 - 1:40 du. - Válasz

   Sajnos lemondták az időpontomat, nem tudom még, mikor jutok el. 🙁

 27. Flamingo 2016-08-17 - 5:52 de. - Válasz

  Kedves Ildi,
  Köszönöm az elérhetőséget, mindenképp élni fogok vele. Igen, ha nem gond élménybeszámolót szívesen hallgatok, hogy milyen volt ma?! 🙂 Köszönöm előre is 🙂

 28. Flamingo 2016-08-17 - 5:54 de. - Válasz

  Bocsi , hogy 2x küldtem a választ.Nem láttam az előzőt, gondoltam nem valamit elrontottam. Erre ezt elküldtem, és megjelent az előző is.

 29. andi 2016-09-01 - 11:44 de. - Válasz

  Szia Ildi!

  Azt szeretném kérdezni, hogy mi a a véleményed erről a gyógyszertári A-vitamin olajról (persze külsőleg szeretném használni)?

  http://kremmania.hu/kremek/egis-a-vitamin-olaj

  Hány %-os retinolnak felelhet meg, és mit gondolsz a hidrokinonról?

  Előre is köszönöm szépen!

  • Tindigo 2016-09-01 - 11:46 de. - Válasz

   Vegyél egy normális retinolos készítményt, amit erre találtak ki, és formulázva van. A hidrokinon nagyon klassz készítmény folthalványításra, ha valakinek bírja a bőre. Bőrdokival lehet csak felíratni a Pigmanormot, abban van, a pharmaexpress behozza MAgyarországra, szóval velük és egy bőrdokival kéne konzultálnod.

 30. Kovács Ádám 2016-12-23 - 7:00 du. - Válasz

  Kedves Ildikó!

  Fordyce foltok eltüntetésére keresek krémet,gélt. A kereső beadta az oldaladat miszerint ezek a termékek jók lehetnek. Ebben kérném a segítséged. Köszönöm

  • Tindigo 2016-12-23 - 7:18 du. - Válasz

   A fordyce foltok a faggyúmirigy problémái, tehát más jellegű, mint amikről itt írok. Bőrgyógyászt javaslok, én is járok. 😉

 31. Kisskalmanka 2017-05-09 - 1:27 du. - Válasz

  Kedves Ildi!
  Sikerült eljutnod Papp doktornőhöz? Kriston doktornő nem vált be? Jómagam pont fordítva készültem, Papp után a Hattyúba, de elbizonytalanodtam:)Úgy láttam, hogy a Hattyúba is minden elérhető, ami a KOC-ba.Köszönettel:

  • Tindigo 2017-05-09 - 7:36 du. - Válasz

   Á dehogy, én csak a Kriston doktornőhöz járok, és teljesen elégedett vagyok vele. 🙂

 32. Edina 2017-05-17 - 9:39 de. - Válasz

  Sziasztok!

  Én is használok retinolos termékeket Paulától , most a 0,1% reitinolt tartalmazó szérumot használom, de korábban már használtam az 1%-os változatot is , illetve tavaly ősztől idén tavaszig használtam a pigmentfoltjaimra a Pigmanormot amiben hidrokinon és retinolsav van. Nekem ez a termék gyönyörűen kivilágosította a pigmentfoltjaimat, amik az orcákon voltak az arcom mindkét oldalán. Már évek óta küzdöm az államon lévő , akne után maradt, kidudorodó , kifehéredett hegekkel. Az elmúlt évek folyamán sokmindent próbáltam már (hámlasztás, microneedling-ez hasonló mint a dermaroller , csak itt egy tollszerű kezelőfejjel ejtenek apró tűszúrásokat a bőrön ), de sajnos semmi nem segített javítani ezeknek a hegeknek az állapotán, így úgy döntöttem, hogy ősszel belekezdek egy lézerkezelésbe. Nincsenek irreális elvárásaim, nem várom , hogy ezek a hegek nyomatalanul eltűnjenek 🙂 , annyit szeretnék elérni, hogy kevésbé dudorodjanak ki, valamelyest jobban belesimuljanak a környező bőrbe és színben is esetleg kevésbé térjenek el , bár nem tudom hogy ezen a hipopigemtáción egyáltalán segíteni tud-e a lézer, Ezt majd meg kell kérdeznem. Győrben lakom , és nemrégen nálunk is nyílt Aethetica orvosi központ, olvastam a honlapjukon, hogy végeznek frakcionált nem-ablaktív lézerkezelést hegek kezelésére , és úgy döntöttem hogy ősszel őket keresem fel (sajnos Győrben nem tudok más klinikáról, vagy orvosról ahol ilyen lézerkezelést végeznének) és belevágok egy ilyen lézeres hegkezelés sorozatba. Nem tudjátok , hogy a Paula féle retinolos készítmények illetve BHA ( én ezeket nyárom is használom szigorú fényvédelem mellett) használatát a lézerkezelés megkezdése előtt mennyi idővel kell abbahagyni? Félek, hogy szeptemberben, mikor bejeletkeznék a kezelésre nehogy ez legyen a kizáró ok , hogy előtte bizonyos idővel hámlásztatottam vagy retinolos készítményt használtam. Gondolom ezeket a termékeket bizonyos idővel a kezelés előtt abba kell hagyni, mert pigmentálódhat a bőr a lézer hatására. Illetve azt szeretném megkérdezni, hogy valmelyikőtőknek nincs-e tapasztalata az Aesthetica központról Budapesten, illetve ezzel az M22 berendezéssel végzett frakcionált lézerkezeléssel, amire készülök? Sajnos a herpeszre is hajlamos vagyok és azt olvastam, hogy ilyen hajlam esetén a lézerkezelés kiválthat herpeszeket az arcon a kezelt területen, ezért ajánlatos a kezelés előtt herpeszvírus ellenes készítményeket előre használni. Nincs esetleg információtok arról, hogy ez valóban így van-e és milyen készítményt érdemes használni és mennyivel a kezelés megkezdése előtt? Továbbá mivel egyébként is fényérzékeny a bőröm és hajlamos vagyok a pigmentfoltokra ,jó lenne tudni, hogy a lézerkezelés időszakában , az egyes kezelések között ,használható-e olyan bőrfehérítő terméket ami nem okoz fényérzékenységet( pl. azalein savas Skinoren, nekem erre a krémre azt mondta a bőrgyógyászom, hogy 50+-os fényvédővel nyáron is használhatom,mert nem okoz fényérzékenységet) abból a célból, hogy megelőzzem a lézerkezelés esetleges mellékhatásaként kialakuló pigmentációt? ( Azt olvastam, hogy néha napvédelem ellenére is kialakulhat pigmentáció a lézerkezelés után, sőt sajnos a mellékhatások között azt is felsorolták, hogy előfordulhat, hogy a kezelés után hegesedéssel gyógyul a bőr, ettől kicsit félek is, hogy nehogy még rontson a meglévő hegeim állapotán, vagy a régiek mellé még újak képződjenek. Ezzel kapcsolatosan van esetleg olyan tapasztalat, hogy lézerkezelés rontott volna valakinek a hegei állapotán? Előre is nagyon köszönöm, ha a tapasztalataitokat, tanácsaitokat megosztjátok velem!

  • Tindigo 2017-05-17 - 9:46 de. - Válasz

   Klinikánként is eltérő, úgyhogy hívd fel a budapesti Aestétikát, ha ők nyitnak Győrben szalont, akkor meg tudják mondani neked nyilván.

Hagyj üzenetet