Barion Pixel

A bőröregedésért 80%-ban a napsugárzás felelős, ráadásul nem csak a ráncok megjelenését gyorsítja, hanem foltokat is okoz – az öregedő bőrön megjelenő tipikus foltoknak és a pattanások utáni tartós elszíneződéseknek is fő oka.

Mikor kell fényvédőt használni?

Télen-nyáron, az év 365 napján, ha nappal a szabadban tartózkodsz, vagy akár ha beltérben ablak közelében töltöd az időd jelentős részét, mivel a napsugárzás UVA komponensének legnagyobb része sajnos áthatol a felhőkön, vagy normál ablaküvegen. Tehát nem csak akkor van jelen, amikor süt a nap és kánikula van. Az UVA sugárzás átjön a felhőkön, az ablakon, tehát mindig jelen van, nem csak akkor, ha süt a nap és kánikula van. Bővebben itt>> olvashatsz erről.
(Egyébként ha nagyon mániákusnak érzed magad a témával kapcsolatban, lehetőség van UV védő fólia vagy bevonat felvitelére a meglévő ablaküvegekre.)


Hogyan használjam a fényvédőt?

Jó vastagon, nem szabad spórolni vele. Sose felejtsd ki a nyakad, dekoltázsod, kézfejedet, lábfejedet. Mivel nem véd meg 100%-ig, ne számolj csak a fényvédővel, ha sokat vagy (főként nyáron vagy síeléskor) szabad ég alatt, olyankor mindig tegyél fel kalapot, és húzz fel egy hosszú-ujjú inget, hosszú szoknyát vagy lenge hosszúnadrágot.

Ha tényleg tartósan magas UV sugárzásnak vagy kitéve , akár érdemes lehet speciálisan UV védelemre kifejlesztett ruházatot bevetned, mivel ezek különlegesen sűrű szövése garantáltan nem engedi át a sugárzást a nagyon vékony, világos anyagokkal szemben, de emellett könnyen szellőző, akár melegben is kényelmesen viselhető technikai anyagból gyártják őket. (Ezek pl sportboltokban könnyen beszerezhetőek elérhető áron.)

Milyen fényvédőt ajánlasz a gyermekemnek, a zsíros/száraz bőrömre, az érzékeny bőrömre stb.?

Babákra fél éves korig nem szabad kenni fényvédőt, árnyékot kell nekik csinálni, de fél éves kor utána fizikai fényvédőt nyugodtan lehet már kenni rá. Érzékeny bőrűeknek, rosaceásoknak, napallergiásoknak szintén fizikai fényvédő a jobb választás, illetve ha csípi a szemed a kémiai fényvédő, használj fizikait (a szemkörnyékre mindenképp). Egyéb esetekben nyugodtan lehet kémiai fényvédőt használni, leginkább európai/ausztrál márkát érdemes előnyben részesíteni, mert fényvédők terén az EU-s szabályozás a legjobb és legszigorúbb. Az ázsiai országokban hagyománya van a mindennapos fényvédőzésnek, így ők fejlesztik a legkönnyedebb állagú és az európiai/ausztrál naptejekhez hasonlóan legtöbbször modern szűrőket tartalmazó fényvédőket. Annyi hátrányuk lehet, hogy a könnyed állagra való törekvéssel gyakran együtt jár, hogy kevésbé strapabíróak és nem olyan szigorú a követelmény az UVA védelmükre vonatkozóan.

Hány faktoros fényvédőt válasszak?

Érdemes az SPF 50-es fényvédőket részesíteni előnyben a nyári időszakban, mert bár egy SPF 50-es fényvédő az UVB sugárzás 98%-át, egy SPF 30-as a 96,6%-át szűri ki, vagyis látszólag kicsi a különbség, de ha jobban belegondolunk, ez azt jelenti, hogy a 30-as majdnem kétszer annyi sugárzást enged át, mint az 50-es. Második ok, hogy a fényvédők csak akkor védenek a rajtuk feltüntetett mértékben, ha ideálisan vannak használva, vagyis jó sokat és egyenletesen kenünk fel belőlük. Ez pedig még egy gyakorlott fényvédőzőnél sem sikerül feltétlenül, ami következtében a terméken feltüntetetthez képest már alapból alacsonyabb SPF-el indulunk. Harmadik ok, hogy általában a magasabb SPF-ű fényvédők magasabb UVA védelemmel rendelkeznek. (De vannak gyógyszertári fényvédők, melyek SPF 30 és UVA Például az Eu-ban és Ausztráliában a fényvédő UVA védelme el kell érje minimum az SPF érték harmadát (így egy SPF 50-es fényvédőnek mininum 17 körüli UVA védelemmel kell rendelkeznie, egy SPF 30-asnál pedi csak 10-es UVA védelem az elvárás). A bőröregedés és bőrrák megelőzésében pedig az UVA sugárzás kivédésének van a legnagyobb szerepe.

(( elvi mennyiség nagyon sok, erről itt írtam>>: igazából nem feltétlenül kell 1,2 g fényvédő egy normál női arcra, az inkább egy viszonylag nagy férfi archoz elegendő mennyiség. Az én arcom területét annó pontosan lemértem és beszoroztam a 2 g/cm2 szükséges mennyiséggel, amivel a gyártók tesztenek és az én átlagos méretű női arcomra 0,8 g fényvédő kell a fényvédőkőn feltüntetett spf eléréséhez.)

Elég a BB krém, alapozó, púder fényvédő hatása?

Nem. Túl keveset teszünk fel belőle ahhoz, hogy megvédjen: alapozóból a negyedét, ötödét, púderből meg a tizedét. Emiatt a sminked semmiképp sem véd meg az UV-sugárzástól, mindig tegyél a smink alá fényvédőt.

Milyen fényvédőt ajánlasz, amivel barnulok?

Semmilyet. Ha barnultál, az már a bőrkárosodás jele. Egy SPF 50 az UVB sugárzás 98%-át, egy SPF 30-es a 96,6%-át szűri ki, ha az elvi mennyiséget felteszed. Ez kb. 30 gramm testre, 1,2 gramm, vagyis kb. negyed teáskanál arcra. (ugyan így 1,2 gramm kellene a nyakra és ugyanennyi a dekoltázsra is). Ha barna szeretnél lenni, használj önbarnítót.

Ha barnulsz fényvédővel, akkor vagy keveset kentél fel, vagy/és nem kented időben újra.

Káros-e az önbarnító?

Nem, mivel az önbarnítók a bőr legfelső, elhalt hámsejtekből álló rétegében bizonyos aminosavakkal reakcióba lépve képeznek barna színanyagokat. Ez is az oka annak, hogy kb csak egy hétig marad meg a velük elért egyenletes barnaság, mivel gyorsan cserélődnek ezek a felszíni hámsejtek.

Fontos tudnivaló , hogy pár kutatás alapján káros szabadgyökök képződhetnek a bőrben DHA vagy erythrulose (ezek barnítanak) hatására, így a fényvédelemre még jobban oda kell figyelni önbarnítózás után. Itt írtam róla>>

Rákot okoz-e a fényvédő?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a jelenleg forgalomban lévő fényvédő összetevők növelnék a rák kockázatát vagy rákot okoznának, viszont amit ezzel szemben bizonyítottan jelentősen csökkentik a bőrrák kockázatát. Ettől függetlenül ha valaki extrán óvatos és nem szeretne kémiai fényvédőt használni, maradhat a fizikai fényvédőknél (nem nano és nem mikronizált cink- és titán-dioxidnál) mivel ezek biztosan nem szívódnak be mélyebben a bőrbe, így garantáltan nincs semmilyen rizikójuk.

Bőrrákot okoz-e a nap?

A másik csoport meg ettől retteg, ez már jogos sajnos. Melanómát és basaliomát egyaránt okozhat. Nem csak a nap okozhatja őket, de erőteljesen közrejátszik, a szoláriummal egyetemben, főleg basalioma esetén. Bővebben a témáról itt, fotókkal, hogy tudd, milyen elváltozásokkal kell mindenképpen bőrgyógyászhoz menned! Persze évente egyszer ettől függetlenül is ajánlott elmenni szűrésre.

A fényvédő tényleg megakadályozza a D-vitamin termelést?

Részben igen. De még egy 50 faktoros fényvédő sem 100%-ot szűr ki, és emellet sosem kenünk fel olyan sokat, ami az elvi védelmet megadná, így akkor is termelődik D-vitamin, ha bekentünk magunkat naptejjel. Más kérdés, hogy D-vitamint ettől függetlenül is érdemes szedni. Mivel nálunk ősztől tavaszig nem süt a nap, tavaszra garantáltan mindenki D-vitamin hiányos nálunk. (A szoláriumban nem termelődik D-vitamin, mivel 95-97%-ban UVA sugárzás van benne, a D-vitamin meg csak UVB sugárzástól termelődik a bőrben.) Ma már kisbabáknak is írnak fel D-vitamint, de minden ember számára szükséges lenne a szedése.

Érdemes szoláriumba menni, hogy utána ne égjünk le?

Nem! Semmiképp! Borzasztóan káros a szolárium, angolul van is rá egy kifejezés, “skin cancer in a can”, vagyis bőrrák-konzerv. A barnaság meg már a DNS kár jele, ha mindenképp barna bőrt szeretnél, önbarnítózz!

Milyen gyakran kell újrakenni a fényvédőt?

A hivatalos ajánlás szerint 2 óránként. Persze ez egy bombabiztosra menő ajánlás, ami arra alapoz, hogy az emberek nem eleget és nem elég egyenletesen viszik fel a fényvédőt és emellett se égjen le senki.  Így hétköznap, amikor főként beltérben tartózkodsz, nem szükséges ilyen gyakorisággal újrakenni egy nyugis napon.  Abban az esetben, ha sokat vagy a szabadban, izzadsz, sportolsz, vagy strandolsz, viszont már indokolt az ilyen gyakoriságú, vagy akár sűrűbb újrakenés. (Pl strandon vízből kijőve, törölközés után minden esetben kend újra – ez akár gyakrabban is lehet, mint 2 óra.)

Szabad-e nyáron kémiai hámlasztókat használni?

Szabad, de tisztában kell lenni néhány dologgal, hogy megóvd a bőröd és biztonságosan használd a hámlasztót nyáron is. Bővebben itt tájékozódhatsz, amit mindenképp olvass el, ha ezen gondolkozol.

Ha bővebben is érdekel a fényvédelem és szeretnéd biztosan jól használni a fényvédőt, akkor jelentkezz a fényvédő oktatásomra. Itt olvashatsz a részletekről>>