A bőröregedésért 80%-ban a napsugárzás felelős, ráadásul nem csak a ráncok megjelenését gyorsítja, hanem foltokat is okoz.

Mikor kell fényvédőt használni?

Télen-nyáron, az év 365 napján. Az UVA sugárzás átjön a felhőkön, az ablakon, tehát mindig jelen van, nem csak akkor, ha süt a nap és kánikula van. Bővebben itt>> olvashatsz erről.

Hogyan használjam a fényvédőt?

Jó vastagon, nem szabad spórolni vele. Sose felejtsd ki a nyakad, dekoltázsod, kézfejedet, lábfejedet. Mivel nem véd meg 100%-ig, ne számolj csak a fényvédővel, ha sokat vagy (főként nyáron vagy síeléskor) szabad ég alatt, olyankor mindig tegyél fel kalapot, és húzz fel egy hosszú-ujjú inget, hosszú szoknyát vagy lenge hosszúnadrágot.

Milyen fényvédőt ajánlasz a gyermekemnek, a zsíros/száraz bőrömre, az érzékeny bőrömre stb.?

Babákra fél éves korig nem szabad kenni fényvédőt, árnyékot kell nekik csinálni, de fél éves kor utána fizikai fényvédőt nyugodtan lehet már kenni rá. Érzékeny bőrűeknek, rosaceásoknak, napallergiásoknak szintén fizikai fényvédő a jobb választás, illetve ha csípi a szemed a kémiai fényvédő, használj fizikait (a szemkörnyékre mindenképp). Egyéb esetekben nyugodtan lehet kémiai fényvédőt használni, leginkább európai márkát érdemes előnyben részesíteni, mert fényvédők terén az EU-s szabályozás a legjobb és legszigorúbb.

Hány faktoros fényvédőt válasszak?

Télre elég lehet 15-20 faktoros, nyárra pedig 30-50 faktoros. Egy SPF 50 az UVB sugárzás 98%-át, egy SPF 30-as a 96,6%-át szűri ki a sugárzásnak, ha az elvi mennyiséget felteszed, tehát alig van különbség köztük, a 30 SPF is elég. Az elvi mennyiség nagyon sok, erről itt írtam>>  és kérlek, olvasd is el, különben nem véd meg a 100 faktoros sem.

Elég a BB krém, alapozó, púder fényvédő hatása?

Nem. Túl keveset teszünk fel belőle ahhoz, hogy megvédjen: alapozóból a negyedét, ötödét, púderből meg a tizedét. Emiatt a sminked semmiképp sem véd meg az UV-sugárzástól, mindig tegyél a smink alá fényvédőt.

Milyen fényvédőt ajánlasz, amivel barnulok?

Semmilyet. Ha barnultál, az már a bőrkárosodás jele. Egy SPF 50 az UVB sugárzás 98%-át, egy SPF 30-es a 96,6%-át szűri ki, ha az elvi mennyiséget felteszed. Ez kb. 30 gramm testre, 1,2 gramm, vagyis kb. negyed teáskanál arcra. (ugyan így 1,2 gramm kellene a nyakra és ugyanennyi a dekoltázsra is). Ha barna szeretnél lenni, használj önbarnítót.

Ha barnulsz fényvédővel, akkor vagy keveset kentél fel, vagy/és nem kented időben újra.

Káros-e az önbarnító?

Nem, mivel az önbarnítók a bőr legfelső rétegében indítják el a melanintermelést. Viszont káros szabadgyökök képződhetek a DHA (ez barnít) hatására, így a fényvédelemre még jobban kell figyelni, ha önbarnítót használtál. Itt írtam róla>>

Rákot okoz-e a fényvédő?

Az EU-ban gyártott, forgalmazott fényvédők kémiai fényvédő összetevői nem okoznak rákot. De ha valaki nem szeretne kémiai fényvédőt használni,  válasszon használj fizikai fényvédőt, ami a titanium-dioxid és a cink-oxid, ezek nem szívódnak fel a bőrbe, este egészen egyszerűen lemoshatóak, garantáltan nincs semmilyen rizikója. (A kémiai fényvédő a bőrbe felszívódik.)

Bőrrákot okoz-e a nap?

A másik csoport meg ettől retteg, ez már jogos sajnos. Melanómát és basaliomát egyaránt okozhat. Nem csak a nap okozhatja őket, de erőteljesen közrejátszik, a szoláriummal egyetemben, főleg basalioma esetén. Bővebben a témáról itt, fotókkal, hogy tudd, milyen elváltozásokkal kell mindenképpen bőrgyógyászhoz menned! Persze évente egyszer ettől függetlenül is ajánlott elmenni szűrésre.

A fényvédő tényleg megakadályozza a D-vitamin termelést?

Részben igen. De még egy 50 faktoros fényvédő sem 100%-ot szűr ki, és emellet sosem kenünk fel olyan sokat, ami az elvi védelmet megadná, így akkor is termelődik D-vitamin, ha bekentünk magunkat naptejjel. Más kérdés, hogy D-vitamint ettől függetlenül is érdemes szedni. Mivel nálunk ősztől tavaszig nem süt a nap, tavaszra garantáltan mindenki D-vitamin hiányos nálunk. (A szoláriumban nem termelődik D-vitamin, mivel 95-97%-ban UVA sugárzás van benne, a D-vitamin meg csak UVB sugárzástól termelődik a bőrben.) Ma már kisbabáknak is írnak fel D-vitamint, de minden ember számára szükséges lenne a szedése.

Érdemes szoláriumba menni, hogy utána ne égjünk le?

Nem! Semmiképp! Borzasztóan káros a szolárium, angolul van is rá egy kifejezés, “skin cancer in a can”, vagyis bőrrák-konzerv. A barnaság meg már a DNS kár jele, ha mindenképp barna bőrt szeretnél, önbarnítózz!

Milyen gyakran kell újrakenni a fényvédőt?

A hivatalos ajánlás szerint 2 óránként. A fizikai fényvédőket akkor kell mindenképpen újrakenni, ha mechanikus hatásra lejöttek, pl. leizzadtad, fürödtél benne, ledörgölted. A kémiai fényvédők pedig 2 óra alatt bomlanak le az UV sugárzástól.

Szabad-e nyáron kémiai hámlasztókat használni?

Szabad, de tisztában kell lenni néhány dologgal, hogy megóvd a bőröd és biztonságosan használd a hámlasztót nyáron is. Bővebben itt tájékozódhatsz, amit mindenképp olvass el, ha ezen gondolkozol.

Ha bővebben is érdekel a fényvédelem és szeretnéd biztosan jól használni a fényvédőt, akkor jelentkezz a fényvédő oktatásomra. Itt olvashatsz a részletekről>>

0