Barion Pixel

Sajnos nagyon-nagyon sokan küzdenek a foltos bőr problémájával, bizony engem is érintett. A kezelése sem egyszerű, de nem lehetetlen, kitartást és próbálkozást igényel. Ebben a cikkben segítek pontosan beazonosítani, hogy milyen folttal küzdesz, és megtudhatod, milyen hatóanyagokkal lehet eredményesen kezelni!

Mitől alakul ki folt a bőrön?

A foltok attól alakulnak ki, hogy a bőr túl sok, vagy túl kevés melanint termel. A melanin egy speciális pigment, amit az ún. melanociták termelnek. Ezt a folyamatot egy tirozináz nevű enzim váltja ki, ettől lesz színe a bőrünknek, a hajunknak és a szemünknek is. A túl sok melanintermelésnek leggyakoribb oka a fényvédő nélküli napon tartózkodás és a hormonális okok, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló.


Ebben az esetben jelentkezik hiperpigmentáció (sötét foltok), ami leggyakrabban pattanás utáni foltot, májfoltot, napfoltot jelent. A szolárium és a napozás jelentősen növeli a hiperpigmentáció kialakulását.

Előfordul az is, hogy csökkent a melanin-termelés, pl. vitiligonál foltokban pigmenthiány lép fel, ezeken a helyeken a bőr hófehér, és rendkívül fényérzékeny. (A vitiligo ritka pigmenthiányos foltokkal járó ismeretlen eredetű betegség.)

Az alábbi 3 típusú foltot különböztetjük meg:

1: Májfolt (melasma)

A napfény hatására alakulnak ki, mivel ettől beindul a pigmenttermelés. Elsősorban a napfénynek kitett testtájakon szokott kialakulni, az arcon és a kézfejen szokott leginkább előfordulni, időseken gyakran megtalálható barnás színű folt. Változatos alakúak, méretűek, formájúak, a színük pedig lehet halványabb és sötétebb is. A betegségek 30%-ában megfigyelhető öröklött hajlam rá, és nagyon gyakran terhesség alatt, hormonális változások hatására jön ki. Májfoltra sokkal hajlamosabbak a sötétebb bőrszínnel rendelkezők, hiszen náluk fokozott a melanintermelés. A fogamzásgátló tabletták szedése is kiválthatja. Az különbözteti meg a rákos elváltozásoktól, hogy nem emelkedik ki a bőrből, és a széle sem rojtos. A szeplők is ugyan ezen az elven alakulnak ki.

2: Napfolt

Túlzásba vitt napozás és szoláriumozás hatására megjelenő barna foltok, leginkább a sugárzásnak kitett helyeken jelennek meg, általában az arcon és a dekoltázson.

3. Pattanásfoltok

A pattanásfolt tulajdonképpen az acne (pattanás) által létrejött gyulladás utáni hiperpigmentáció. Ezek lehetnek pirosas foltok is, és a pattanások után maradnak ott, és a nap hatására hiperpigmentálódnak, vagyis tovább sötétednek, így hetekig, vagy akár hónapokig látszódhatnak a bőrön. Egyértelműen csúnyább nyomot hagynak a mély és/vagy szétnyomkodott pattanások.

Folthalványítás (depigmentálás)

Fényvédelem

Ha szeretnénk elhalványítani, vagyis depigmentálni a foltokat, a legfontosabb a fényvédelem. Megfelelő fényvédelem nélkül még ha el is múlnak a foltok a téli időszakban és/vagy valamilyen speciális folthalványító kezelés miatt, a következő nyáron újra meg fognak jelenni.

Különböző hormonális hatások is provokálják a hiperpigmentáció megjelenését a bőrön. Ilyen például a terhesség, a fogamzásgátló szedése, vagy a menopausa. Ilyenkor még jobban oda kell figyelni a megfelelő fényvédelemre, ha szeretnénk megelőzni, és elkerülni a foltok kialakulását. Megfelelő fényvédelem mellett a foltok maguktól is halványodhatnak idővel.

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás felgyorsítja a bőr saját megújulási folyamatát, ezáltal a foltok gyorsabban is elhalványulnak. A kémiai hálasztók közül az AHA savaknak van folthalványító hatása. Egyébként létezik otthoni és orvosi kémiai hámlasztás. Előbbi sokkal gyengédebb, otthon is végezhető a kevésbé makacs foltok ellen hatásos, de rendszeresen használatuk mellett megakadályozható a makacsabb foltok kialakulása is. Erre lehet segítségedre a Tindigo Great&Powerful kémiai hámlasztó 7,5% AHA tartalmával segíthet elhalványítani a foltokat.

A-vitamin (retinol) származékok

Ha napkárosodott bőrről van szó, mindenképpen a legjobb választás. Azért azzal jobb tisztában lenni, hogy erősebb folthalványító hatása csak a magasabb retinol tartalmú készítményeknek van, ilyen pl a Tindigo Flawless&Magical és Smooth&Glow szérum 0,5% retinol. 1% retinolt tartalmaz a Tindigo Tight&Timeless lotion, ami már nagyon magasnak számít. Itt találsz az A-vitamin származékokról egy cikket.

C-vitamin és származékai

Normalizálja a pigment-termelést, így halványítja a foltokat. Mindenképpen érdemes keresni egy C-vitaminos szérumot, ugyanis anti-aging hatása is van, serkenti a kollagéntermelést. A Tindigo Shake&Shine szérum 15% tiszta C-vitamint tartalmaz, ami kifejezetten erősnek számít. Többi C-vitamin tartalmú termékeinket itt találod.

Niacinamide

Másnéven B5 provitamin. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segít a gyulladt pattanások nyugtatásában és a foltok halványításában is. Emiatt szintén ajánlott össztevő, ha foltjaidat szeretnéd halványítani. A Tindigo Luxury Peptide Booster-ben a különböző pepditek mellett niacinamide-t is találsz.

Egyéb folthalványító összetevők, melyeket megtalálsz a Tindigo kozmetikumokban:

  • Kojic acid: gátolja a pigmenttermelést
  • Licorice extract (édegyökér kivonat):  szétoszlatja a melanint a bőrben
  • Arbutin: a melanint termelő sejtek növekedését állítja meg

Összegzés

A prevenció kulcsfontosságú. Használjunk fényvédőt egész évben, ne járjunk szoláriumba, ne napozzunk. Pattanásfoltok esetén szintén a megelőzés a leghatásosabb. Vagyis egy tudatos bőrápolási rutinnal megelőzni a pattanások kialakulását, ezzel az utána maradó foltok keletkezését is csökkentjük.

Májfolt esetén érdemes legalább egy őszi-téli szezonban napi szinten használni folthalványító összetevőket, például reggel C-vitamint, este retinolt és/vagy kémiai hámlasztót, így pár hónap alatt szép eredményeket lehet elérni. Ritka az, hogy a kozmetikumok egyáltalán nem segítenek a foltokon, de gondoljunk arra, hogy a felsorolt folthalványító összetevők anti-aging szempontból is kiválóak a bőrünknek, ezért semmiképpen sem felesleges a kezelés. Ha azon ritka esetek közé tartozunk, akiknek ez nem segít, akkor érdemes lézer klinika segítségét kérni.