Barion Pixel

Egy helyes, személyre szabott bőrápolási rutin kialakítása nem egyszerű, de ha sikerül, hosszútávon látványos javulás az eredmény. Jómagam sokkal inkább hiszek egy személyre szabott rutin sikerében, mint abban, hogy néhanapján elmegyünk valamilyen kezelésre. Gondoljunk csak bele, a testünk is attól lesz szép, ha folyamatosan helyesen étkezünk és edzünk, nem pedig attól, ha havi egy nap lenézünk az edzőterembe. A titok a rendszerességben van.

Bőrtípus és bőrprobléma megállapítása

A megfelelő bőrápolási rutin összeállításához ismernünk kell a bőrtípust és a bőrproblémát. Ezek megállapítása sokszor nem egyszerű feladat laikusok számára.


Az online konzultációimon látom, hogy tipikus farkashiba, hogy már eleve rosszul állapítjátok meg a bőrtípusotokat. Összekeveritek a száraz bőrt a vízhiánnyal, vagy éppen annyira féltek a pattanásoktól, hogy még egy hidratálót sem mertek használni, mert “biztos eltömíti a pórusokat.”

Három alapbőrtípus van:

 • Zsíros: jellemzőek a mitesszerek, esetleg pattanások is, tág pórusok, a bőr hajlamos átfényleni, de korpás szeborrea esetén gyakori, hogy húzódik.
 • Normál: ilyet sosem látok, ez lenne az, hogy a pórusok zártak, nincsenek mitesszerek, a bőr üde, ragyogó.

 • Alipikus: bőr faggyútermelése csökkent, mitesszerek nem jellemzőek, a bőr száraz, feszült, húzódik, fakó.

Sajnos itt még nem végeztünk, mert jönnek a bőrproblémák, amiket szintén kezelni kell a rutinban, melyek az alábbiak lehetnek:

 • vízhiány
 • mitesszer
 • pattanás
 • pattanásfoltok
 • májfolt, napfolt
 • túlérzékenység
 • tág pórusok
 • egyenetlen bőrfelszín
 • rosacea
 • dermatitis stb.

Milyen kozmetikumokra van szükségünk?

Lemosó

Szappan: lúgos kémhatása miatt senkinek sem ajánlom, hiszen ha lúgos irányba eltolódik a bőr savköpenyének pH-ja, akkor a kórokozók el tudnak szaporodni. Ráadásul nagymértékű zsíroldó hatása miatt nagyon kiszárítja a bőrt.

Micellás víz: a micellás víz nem tonik! A micellás amfipatikus molekulák, képesek arra, hogy felbontsák a szennyeződés és a bőr közötti kötéseket a molekulákban, majd magukhoz is vonzzák őket, és apró gömböcskékbe, úgynevezett micellákba zárják a szennyeződéseket. Mivel felületaktív anyagokat tartalmaznak, ezért a tévhitekkel ellentétben a micellás vizet érdemes vízzel leöblíteni.

Habzó arclemosó: rengeteg, a bőrt „csikorgóan tiszta” érzetűen hagyó habzó arclemosó létezik, amelyeket általában zsíros bőrűek használnak. Ezek a lemosók szinte mindig szulfátokat tartalmaznak. Arcon történő használatukat csak extrém zsíros bőr esetén ajánlom.

Géles arclemosó: léteznek nagyon gyengéd, kímélő tenzideket tartalmazó, gél állagú, szulfátmentes arclemosók. Ezek hatása hasonló a habzó arclemosókhoz, de nem olyan agresszívak, így barátságosak a bőrhöz.

Arctej: az arctejek általában híg, nagy mennyiségű vizes fázist tartalmazó emulziós krémek, lúggal. Ezért a kémhatásuk is lúgos, ami pedig nem tesz jót a bőrnek, ahogy ezt a szappannál már kifejtettem. Elvileg léteznek már bőrbarát pH-jú arctejek, de sajnos a pH-t nem szokták feltüntetni a csomagoláson, és az INCI-ből nem derül ki.

Olajos lemosó (olajos lemosó balzsam, cleansing oil): zsírbázisú, vízmentes, elsősorban növényi olajokat tartalmazó, olajállagú lemosó. Az olaj jól oldja a szennyeződéseket, a vízálló sminket is leviszi, és nagyon kíméletes.

Lemosó balzsam (arctisztító balzsam, cleansing balm): zsírbázisú, vízmentes, növényi olajokat vagy paraffint tartalmazó, szilárdabb állagú, tégelyes lemosó, amely kézmelegre olvad. Ez is kíméletes, és nagyon szépen oldja a sminket.

Gél állagú olajos lemosó: gél állagú termék, amely vízzel érintkezve a bőrön olajjá válik. Ugyanolyan kíméletes és ugyanúgy jól leoldja a sminket, mint az olajos lemosó vagy a lemosó balzsam, de annyival kellemesebb használni, hogy vízzel könnyedén le is lehet öblíteni. Ilyen a Tindigo Mild&Pure lemosó.

A Tindigo lemosó minden bőrtípuson szuperül működik, beleértve az extrém érzékeny bőrt is. Puhává teszi a bőrt, miközben nem hagy maga után vaskos, olajos réteget.

Tonik

A tonik eredeti szerepe a pH visszaállítása lúgos kémhatású arclemosók után. A bőr ugyanis egyhén savas pH értéken érzi jól magát. Régebben az arclemosók lúgos kémhatásúak voltak, de ma már számtalan savas kémhatású lemosó is kapható, ezek nem, vagy változtatják meg a bőr pH-t, a bőr képes egyensúlyban tartani az egészséges pH értéket ezért a tonik elhagyható. Rengeteg tonik nagy mennyiségű denat. alkoholt tartalmaz, ami irritáló és szárító hatást fejt ki a bőrre. Az ilyeneket mindenképpen kerülni kell.

Bár a tonikok régi funkciója már nem aktuális, akár tonik lépés helyett is használhatóak szuper összetevőkkel ellátott, magas hatóanyag tartalmú Tindigo permetek.. Ezek hasznos összetevőkkel látják el a bőrt, vizes állaguk miatt szuperül rétegezhetőek, nyáron pedig kellemes frissítő hatásukat is élvezhetjük..( lásd még esszencia)

Személyre szabott bőrápolási rutin - Permetek

Esszencia

Leginkább koreai kozmetikumoknál lehet találkozni ezzel a kifejezéssel. Magas hatóanyag-tartalmú termékek, az állaguk pedig vagy vizes, vagy picit sűrűbb konzisztenciájú, akár géles is lehet. Természetesen függ az összetevőlistától, hogy melyik esszencia pontosan mire is jó, mire való, de én általában valahova a tonik és a szérum közé sorolnám őket. A Tindigo permeteket magas hatóanyag tartalmuk miatt inkább ide lehet sorolni, semmint egy klasszikus frissítő nyári arcpermethez, bár valóban frissítőek is. Télen és nyáron egyaránt lehető őket használni. Lemosás utáni első lépésként ajánlom a használatukat.

Gélek

Legismertebb az aloe gél talán, de egyre több gél állagú kozmetikumot lehet találni. Ezek csak a felhámban hatnak, a felszíni vízhiányt lehet segítségükkel picit orvosolni. Fontos utána hidratálókrémet használni, mely alól kivételt jelent, ha valakinek kifejezetten zsíros a bőre. Illetve reggel fényvédő vagy fényvédős hidratálókrém legyen az utolsó lépés!

Hidratálókrém

Ezek emulziós krémek, vagyis tartalmaznak vizes és zsíros fázist is, így képesek segíteni a vízhiányon, és bizonyos hidratálókrémek a zsírhiányon is. Kombinált, zsírosabb bőrűek választhatnak könnyedebb, hígabb ún. „fluid” vagy „lotion” állagú hidratálót.

Fényvédő (fényvédős nappali krém, naptej)

A fényvédő/fényvédős hidratáló egy hidratáló alapú formula, melyben különböző típusú és hatékonyságú fényvédő összetevők találhatók.

A fényvédő nem tűnik alapvetőnek, pedig az év 365 napján kellene használni. Ha csak egyetlen kozmetikumot használhatnék, az egy fényvédő lenne. Bár az UVB sugárzás mennyisége télen keveseb, az UVA-sugárzás még télen is ér mindenkit, a felhőkön és az üvegen is áthatol. Mivel a bőröregedésért 80%-ban a napsugárzás felelős, és senki nem akar a pattanások mellé ráncokat is, ezért nagyon fontos, hogy a reggeli rutin utolsó lépése a fényvédő felvitele legyen. Rengeteg cikkem és videóm van a fényvédelem fontosságáról, érdemes rákeresni, egy profi rutin alapja a napi szintű fényvédelem.

Peelingek

A bőr kb. 28 naponta újul meg. Szeborreás (zsíros) bőrnél különösen fontos tehát a hámlasztó hatású termékek használata. Mivel a szeborreás bőr hajlamos a fokozott elszarusodásra, érdemes a bőrnek segíteni peelingek használatával, amelyek eltávolítják az elhalt, elszarusodott hámsejteket. A peelingeket arclemosás után kell használni, és ezt követően a bőrápolási rutin permettel, szérummal és hidratálókrémmel folytatható.(Rosaceás bőr esetében nem feltétlenül ajánlott, lásd részletesen A rosacea kezelése című fejezetben.)

Mechanikai peeling:a legelterjedtebb peeling a kis szemcséket tartalmazó mechanikai peeling, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a bőrradír. Nem ajánlom, nem hatékony és mechanikai sérüléseket okozhat.

Enzimes peeling: növényi enzimeket tartalmaz. Érzetre olyan, mint egy hidratálókrém. Működési elve, hogy az elhalt hámsejtekben lévő fehérjét oldja fel. Jellemzően enyhén lúgos kémhatáson működnek, ezért a működésüket le kell állítani egy savas kémhatású tonikkal.

A Tindigo enzimes peeling egy lotion állagú arcra és testre egyaránt használható enzimes hámlasztó, melynek különlegessége, hogy valóban bőrbarát pH- n működiködilk, önmagától leáll a működése, egész éjszakára fent hagyható, más enzimes peelingekkel szemben nem kell leöblíteni. Különösen ajánlom érzékeny bőrre és terheseknek.

Személyre szabott bőrápolási rutin kialakítása - Enzimes peeling

Otthoni kémiai hámlasztó: az otthoni gyengéd kémiai hámlasztókat, ahogy a nevükben is benne van, otthoni használatra tervezték, és nem szabad összekeverni őket az orvosi mélyhámlasztással és a green peellel. Ez utóbbi kettő drasztikus kezelés, amelynek során a bőr azonnal elkezd lehámlani. A kémiai hámlasztók az elhalt hámsejtek közti kötést oldják fel. Az otthoni hámlasztókat a szép eredmény eléréséhez rendszeresen kell használni hetekig, hónapokig. De túl is lehet tolni, ez esetben begyullad a bőr tőle, úgyhogy óvatosan.

Az anti-aging rutin részeként használható a Tindigo Great&Powerful otthoni hámlasztó. Egy könnyű lotion, mely arcon és testen egyaránt alkalmazható. Minden bőrtípusra jó.

Különlegessége, hogy többféle AHA-t és BHA-t is tartalmaz, mely igazán hatékonnyá teszi. Nagyon szuper testen lévő bőrproblémák kezelésére is, úgy mint könyök puhítása, pattanások háton, keratosis pilaris (csirkebőr a felkaron)

Személyre szabott bőrápolási rutin kialakítása - AHA & BHA peeling

Retinol: bár ez anti-aging összetevő, és nem kifejezetten peeling, azonban szabályozza a hámsejtek osztódását, így aki használ magas retinol-tartalmú szérumot, annak nem feltétlenül kell peeling is. A Tindigónál többféle retinolos termék közül is választhatsz.

Tindigo Flawless &Magical szérum 0,5% retinollal leginkább azoknak, akik egy könnyed, lotion állagú krémben élveznék a retinol jótékony hatásait. Mitesszeres, aknés bőrre is nagyon jó választás.

Tindigo Smooth& Glow szérum 0,5% retinoltartalmú szintén, de hidegen sajtolt olajok keverékébe került a hatóanyag. Száraz bőrűek kedvence.

A Tight & Timeless retinol szérum 1% retinollal szintén könnyed, lotion állagú. Kifejezetten ajánljuk testen lévő akné (pattanások) kezelésére, pl. dekoltázs, hát, fenék, illetve keratosis pilarisra (csirkebőr a felkaron). 

Kezelő

A „kezelő” szó még nincs benne a köztudatban, de az angol „treatment” szóból talán még ez a legjobb fordítás rá. Egy olyan célzott, akár vényköteles problémamegoldó kozmetikum, amelyet speciálisan egy adott bőrprobléma orvoslására fejlesztettek ki. Léteznek aknéra, pigmentfoltokra, rosaceára, stb., de ha komolyabb a probléma, érdemes orvoshoz menni, és felíratni krémet. Ezek a vényköteles krémek is tulajdonképpen kezelők.

Szérum

A szérumok (jó esetben) magas hatóanyag-tartalommal bíró, speciális kozmetikumok. A legnépszerűbbek talán az anti-aging, vagyis öregedésgátló szérumok. Ezekből érdemes olyat választani, amelynél látható, hogy az adott anti-aging összetevőkből ténylegesen hány százalékot tartalmaz a kozmetikum, mert sajnos megtörténhet, hogy csak mutatóba kerülnek bele ezek a hatóanyagok. Ugyanakkor léteznek egyéb bőrproblémákra való szérumok is, amelyek közül a leggyakoribbak a vízhiányt orvosló, a gyulladáscsökkentő és a folthalványító szérumok. A szérumok lehetnek vizes, géles, vagy lotion állagúak. Számos bőrproblémára, anti- agingre kínálnak megoldást a Tindigo C vitaminos és retinolos szérumok.

Maszkok

A bőrápolási rutin maszkokkal is kiegészíthető. Zsíros bőrre jó hatással vannak az agyagtartalmú maszkok, amelyek anélkül képesek felszívni a bőrről a felesleges faggyút, hogy bőrirritációt okoznának. (Méreganyagot viszont nem tudnak kiszívni a bőrből, és erre tulajdonképpen semmi sem képes.) Emellett lehet alkalmazni vízhiányt orvosló, hidratáló hatású maszkokat is, pl. szövetfátyol maszkokat, amelyek különösen hasznos kiegészítői lehetnek az arcápolási rutinnak, ha a bőr vízhiányos vagy az aknéellenes kezelők mellékhatásaként kiszárad.

A legfontosabb azonban a mindennapi, rendszeres, megfelelő bőrápolás. Egy hetente egyszer, kétszer használt maszk nem helyettesíti a mindennapi rutint. Sőt, ha azt tapasztalod, hogy egy maszk olyan sokat ad a bőrödnek, hogy “kivirulsz” tőle, akkor valószínűleg gond van a rutinoddal.

Növényi olaj

A növényi olajokat elsősorban száraz, alipikus bőrökre ajánlják, nem pedig szeborreás bőrökre.

Zsíros bőrre is nyugodtan kipróbálhatod, ha nincs problémád az olajos állaggal. Minél inkább leszeded a bőrödön lévő faggyút, annál inkább termeli majd azt a bőröd. Ezért van egy olyan elmélet, hogy ha olajat használsz, akkor érzi a bőr, hogy ott van rajta már egy olajos réteg, ezért visszafogja a faggyútermelést.

Nagyon sok olvasóm számolt be arról, hogy az aknéellenes kezelőktől rendkívüli mértékben kiszáradt bőrüknek jót tett egy kis növényi olaj. Ezt a bőrápolás utolsó lépésenként éjszakára lehet feltenni. A növényi olajok használatára vonatkozóan nincs általános szabály.

A Tindigo Rich&Cozy egy bőrszerkezet újjáépítő anti-aging olajkeverék.

Arcra és testre egyaránt alkalmazható, az anti-aging rutin részeként is. Szuper, száraz, kirepedezett, ekcémára hajlamos bőrre, de zsíros bőrrel is nyugodtan kipróbálhatják. A kismamák különösen kedveli a pocak ápolására.

A Tindigo Smooth&Glow pedig 0,5% retinol tartalmával a száraz, érdes, öregedő bőrök megmentője. Ha még nem vagy ráncos, de megelőznéd őket, akkor is szuper választás.

Itt olvashatsz arról, hogyan lehet és érdemes a kozmetikumokat rétegezni>>

Ezt a cikket az Esszenciális bőrápolás c. könyvem egyik fejezete alapján készítettem, úgyhogy ha tetszett a cikk, nézd meg a könyvet, szerintem az is tetszeni fog.

Ha pedig teljesen elvesztél a rengetegben, keress meg online konzultációra, itt>>

A szuper anti-aging szérumaimat pedig itt találod>>

0