Egy helyes, személyre szabott bőrápolási rutint kialakítása nem egyszerű, de ha sikerül, hosszú-távon látványos javulás az eredmény. Jómagam sokkal inkább hiszek egy személyre szabott rutin sikerében, mint abban, hogy néhanapján elmegyünk valamilyen kezelésre. Gondoljunk csak bele, a testünk is attól lesz szép, ha folyamatosan helyesen étkezünk és edzünk, nem pedig attól, ha havi egy nap lenézünk az edzőterembe.

Bőrtípus és bőrprobléma megállapítása

A konzultációimon látom, hogy tipikus farkashiba, hogy már eleve rosszul állapítjátok meg a bőrtípusotokat. Összekeveritek a száraz bőrt a vízhiánnyal, vagy éppen annyira féltek a pattanásoktól, hogy még egy hidratálót sem mertek használni, mert “biztos eltömíti  a pórusokat.”

Három alapbőrtípus van:

 • Zsíros: jellemzőek a mitesszerek, esetleg pattanások is, tág pórusok, a bőr hajlamos átfényleni, de korpás szeborrea esetén gyakori, hogy húzódik.
 • Normál: ilyet sosem látok, ez lenne az, hogy a pórusok zártak, nincsenek mitesszerek, a bőr üde, ragyogó.
 • Alipikus: bőr faggyútermelése csökkent, mitesszerek nem jellemzőek, a bőr száraz, feszült, húzódik, fakó.

Sajnos itt még nem végeztünk, mert jönnek a bőrproblémák, amiket szintén kezelni kell a rutinban, melyek az alábbiak lehetnek:

 • vízhiány
 • mitesszer
 • pattanás
 • pattanásfoltok
 • májfolt, napfolt
 • túlérzékenység
 • tág pórusok
 • egyenetlen bőrfelszín
 • rosacea
 • dermatitis stb.

Milyen kozmetikumokra van szükségünk?

Lemosó

 • Szappan: lúgos kémhatása miatt senkinek sem ajánlom, hiszen ha lúgos irányba eltolódik a bőr savköpenyének pH-ja, akkor a kórokozók el tudnak szaporodni. Ráadásul nagymértékű zsíroldó hatása miatt nagyon kiszárítja a bőrt.
 • Micellás víz: a micellás víz nem tonik! A micellás amfipatikus molekulák, képesek arra, hogy felbontsák a szennyeződés és a bőr közötti kötéseket a molekulákban, majd magukhoz is vonzzák őket, és apró gömböcskékbe, úgynevezett micellákba zárják a szennyeződéseket.
 • Habzó arclemosó: rengeteg, a bőrt „csikorgóan tiszta” érzetűen hagyó habzó arclemosó létezik, amelyeket általában zsíros bőrűek használnak. Ezek a lemosók szinte mindig szulfátokat tartalmaznak. Arcon történő használatukat csak extrém zsíros bőr esetén ajánlom.
 • Géles arclemosó: léteznek nagyon gyengéd, kímélő tenzideket tartalmazó, gél állagú, szulfátmentes arclemosók. Ezek hatása hasonló a habzó arclemosókhoz, de nem olyan agresszívak, így barátságosak a bőrhöz.
 • Arctej: az arctejek általában híg, nagy mennyiségű vizes fázist tartalmazó emulziós krémek, lúggal. Ezért a kémhatásuk is lúgos, ami pedig nem tesz jót a bőrnek, ahogy ezt a szappannál már kifejtettem. Elvileg léteznek már bőrbarát pH-jú arctejek, de sajnos a pH-t nem szokták feltüntetni a csomagoláson, és az INCI-ből nem derül ki.
 • Olajos lemosó (olajos lemosó balzsam, cleansing oil): zsírbázisú, vízmentes, elsősorban növényi olajokat tartalmazó, olajállagú lemosó. Az olaj jól oldja a szennyeződéseket, a vízálló sminket is leviszi, és nagyon kíméletes.
 • Lemosó balzsam (arctisztító balzsam, cleansing balm): zsírbázisú, vízmentes, növényi olajokat vagy paraffint tartalmazó, szilárdabb állagú, tégelyes lemosó, amely kézmelegre olvad. Ez is kíméletes, és nagyon szépen oldja a sminket.
 • Gél állagú olajos lemosó: gél állagú termék, amely vízzel érintkezve a bőrön olajjá válik. Ugyanolyan kíméletes és ugyanúgy jól leoldja a sminket, mint az olajos lemosó vagy a lemosó balzsam, de annyival kellemesebb használni, hogy vízzel könnyedén le is lehet öblíteni. Ilyen a Tindigo lemosó.

Tonik

A tonik eredeti szerepe a pH visszaállítása lúgos kémhatású arclemosók után. Régebben az arclemosók lúgos kémhatásúak voltak, de ma már számtalan savas kémhatású lemosó is kapható, ezért a tonik elhagyható.  Rengeteg tonikok nagy mennyiségű denat. alkoholt tartalmaz, ami irritáló és szárító hatást fejt ki a bőrre. Az ilyeneket mindenképpen kerülni kell.

Gélek

Legismertebb az aloe gél talán, de egyre több gél állagú kozmetikumot lehet találni. Ezek csak a felhámban hatnak, a felszíni vízhiányt lehet segítségükkel picit orvosolni. Fontos utána hidratálókrémet használni, mely alól kivételt jelent, ha valakinek kifejezetten zsíros a bőre. Illetve reggel fényvédőt vagy fényvédős hidratálókrém legyen az utolsó lépés!

Hidratálókrém

Ezek emulziós krémek, vagyis tartalmaznak vizes és zsíros fázist is, így képesek segíteni a vízhiányon, és bizonyos hidratálókrémek a zsírhiányon is. Kombinált, zsírosabb bőrűek választhatnak könnyedebb, hígabb ún. „fluid” vagy „lotion” állagú hidratálót.

Fényvédő (fényvédős nappali krém, naptej)

A fényvédő nem tűnik alapvetőnek, pedig az év 365 napján kellene használni. Az UVA-sugárzás még télen is ér mindenkit, a felhőkön és az üvegen is áthatol. Mivel a bőröregedésért 80%-ban a napsugárzás felelős, és senki nem akar a pattanások mellé ráncokat is, ezért nagyon fontos, hogy a reggeli rutin utolsó lépése a fényvédő felvitele legyen. Rengeteg cikkem és videóm van a fényvédelem fontosságáról, érdemes rákeresni, egy profi rutin alapja a napi szintű fényvédelem.

Peelingek

A bőr kb. 28 naponta újul meg. Szeborreás (zsíros) bőrnél különösen fontos tehát a hámlasztó hatású termékek használata. Mivel a szeborreás bőr hajlamos a fokozott elszarusodásra, érdemes a bőrnek segíteni peelingek használatával, amelyek eltávolítják az elhalt, elszarusodott hámsejteket. A peelingeket arclemosás után kell használni, jellemzően heti egy alkalom javasolt, és ezt követően a bőrápolási rutin tonikkal és hidratálókrémmel folytatható.(Rosaceás bőr esetében nem feltétlenül ajánlott, lásd részletesen A rosacea kezelése című fejezetben.)

Mechanikai peeling:a legelterjedtebb peeling a kis szemcséket tartalmazó mechanikai peeling, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a bőrradír. Nem ajánlom, nem hatékony és mechanikai sérüléseket okozhat.

Enzimes peeling: növényi enzimeket tartalmaz. Érzetre olyan, mint egy hidratálókrém. Működési elve, hogy az elhalt hámsejtekben lévő fehérjét oldja fel.

Otthoni kémiai hámlasztó:az otthoni gyengéd kémiai hámlasztókat, ahogy a nevükben is benne van, otthoni használatra tervezték, és nem szabad összekeverni őket az orvosi mélyhámlasztással és a green peellel. Ez utóbbi kettő drasztikus kezelés, amelynek során a bőr azonnal elkezd lehámlani. A kémiai hámlasztók az elhalt hámsejtek közti kötést oldják fel. Az otthoni hámlasztókat a szép eredmény eléréséhez rendszeresen kell használni hetekig, hónapokig. De túl is lehet tolni, ez esetben begyullad a bőr tőle, úgyhogy óvatosan.

Retinol: bár ez anti-aging összetevő, és nem kifejezetten peeling, azonban szabályozza a hámsejtek osztódását, így aki használ magas retinol-tartalmú szérumot, annak nem feltétlenül kell peeling is.

Kezelő

A „kezelő” szó még nincs benne a köztudatban, de az angol „treatment” szóból talán még ez a legjobb fordítás rá. Egy olyan célzott, akár vényköteles problémamegoldó kozmetikum, amelyet speciálisan egy adott bőrprobléma orvoslására fejlesztettek ki. Léteznek aknéra, pigmentfoltokra, rosaceára, stb., de ha komolyabb a probléma, érdemes orvoshoz menni, és felíratni krémet. Ezek a vényköteles krémek is tulajdonképpen kezelők.

Esszencia

Leginkább koreai kozmetikumoknál lehet találkozni ezzel a kifejezéssel. Szintén magas hatóanyag-tartalmú termékek, az állaguk pedig vagy vizes, vagy picit sűrűbb konzisztenciájú, akár géles is lehet. Természetesen függ az összetevőlistától, hogy melyik esszencia pontosan mire is jó, mire való, de én általában valahova a tonik és a szérum közé sorolnám őket.

Szérum

A szérumok (jó esetben) magas hatóanyag-tartalommal bíró, speciális kozmetikumok. A legnépszerűbbek talán az anti-aging, vagyis öregedésgátló szérumok. Ezekből érdemes olyat választani, amelynél látható, hogy az adott anti-aging összetevőkből ténylegesen hány százalékot tartalmaz a kozmetikum, mert sajnos megtörténhet, hogy csak mutatóba kerülnek bele ezek a hatóanyagok. Ugyanakkor léteznek egyéb bőrproblémákra való szérumok is, amelyek közül a leggyakoribbak a vízhiányt orvosló, a gyulladáscsökkentő és a folthalványító szérumok.

Maszkok

A bőrápolási rutin maszkokkal is kiegészíthető. Zsíros bőrre jó hatással vannak az agyagtartalmú maszkok, amelyek anélkül képesek felszívni a bőrről a felesleges faggyút, hogy bőrirritációt okoznának. (Méreganyagot viszont nem tudnak kiszívni a bőrből, és erre tulajdonképpen semmi sem képes.) Emellett lehet alkalmazni vízhiányt orvosló, hidratáló hatású maszkokat is, pl. szövetfátyol maszkokat, amelyek különösen hasznos kiegészítői lehetnek az arcápolási rutinnak, ha a bőr vízhiányos vagy az aknéellenes kezelők mellékhatásaként kiszárad.

Növényi olaj

A növényi olajokat elsősorban száraz, alipikus bőrökre ajánlják, nem pedig szeborreás bőrökre. Azonban nagyon sok olvasóm számolt be arról, hogy az aknéellenes kezelőktől rendkívüli mértékben kiszáradt bőrüknek jót tett egy kis növényi olaj. Ezt a bőrápolás utolsó lépésenként éjszakára lehet feltenni. A növényi olajok használatára vonatkozóan nincs általános szabály.

Itt olvashatsz arról, hogyan lehet és érdemes a kozmetikumokat rétegezni>>

Ezt a cikket az Esszenciális bőrápolás c. könyvem egyik fejezete alapján készítettem, úgyhogy ha tetszett a cikk, nézd meg a könyvet, szerintem az is tetszeni fog. 🙂

Ha pedig teljesen elvesztél a rengetegben, keress meg online vagy Budapesten személyes konzultációra, itt>>

A szuper anti-aging szérumaimat pedig itt találod>>

0