A koreai kozmetikum láz az én követőimet is elérte. Vajon Te is köztük vagy? 🙂

Ebben a cikkben pro és kontra tárgyilagos érvekkel szeretnék hozzátenni az okos kozmetikum választáshoz, és őszintén elmondom, mikor és kiknek jó, és kik azok, akiknek semmiképpen sem ajánlanám.

A cikket leginkább a hozzám konzultációkra jövők ihlették. Remélem, senki sem sértődik meg közülük, ha magára ismer. A cikket azért írtam meg, hogy mások tudjanak a Ti példáitokból tanulni, és ezáltal is szebb legyen a bőrük. Lesznek még olyan cikkek, amik a konzultációimon járt nők inspiráltak, rengeteget tanultam a konzultációkból én magam is. Örülök, hogy belevágtam, mert így -remélem- hogy a gyakorlati tapasztalataimra alapozva még többet tudok majd Nektek a cikkeimmel és videóimmal is segíteni. Valamint minden konzultációra jövő nőnek köszönöm a bizalmát. 🙂

Az abszolút pro érvek, hogy Koreában vadászd le kedvenc új kozmetikumaidat

  • A bőrápolásnak náluk kultúrája van. Nem hogy szolizni nem mennek, de még a naptól is óvják magukat, nem csupán folyamatos napi szintű fényvédőzéssel, hanem kalapokkal, kesztyűkkel és egyéb ruhadarabokkal is. Ott csak az a divat, ha a bőröd fehér (és lehetőleg 40 kiló vagy), ezért a nők mindent megtesznek fehérségük (és karcsúságuk) érdekében. Éppen ezért rengeteg fényvédő közül lehet válogatni.
  • Kiforrott rutinokat lehet összeállítani koreai termékekből. Túl látnak a dörzsis radírokon, rengeteg kémiai hámlasztójuk van. Gyakorta még a tonikokban, esszenciákban is bőven több valós hatóanyagtartalom van, mint a nálunk fellelhető szérumnak nevezett akármikben, és persze rengeteg koreai szérum is van ténylegesen tele jó és hasznos összetevőkkel. Az olajos lemosók tudják mire valók, és használják is őket. Plusz a szövetfátyol maszk egy kis extra kényeztetésnek rengeteg verzióban elérhető.
  • Árérzékenyeknek és karcsú pénztárcával rendelkezőknek is remek, mert meglehetősen jó áron is lehet kapni pl. szép összetevőlistás hámlasztókat vagy szérumokat. Hasonló hámlasztók és szérumok nálunk elég gyakran vannak magasabb áron. Persze ott is vannak drága termékek, de árérték arányban tényleg ki lehet fogni jó kozmetikumokat.
  • Hála a 10 lépéses koreai rutinnak, ha valakinek a bőrápolás a hobbija, reggel-este tudja magát 10-15 percig kenegetni stresszoldásnak, kényeztetésnek, kikapcsolódásnak.

Mikor nem javaslom, hogy koreai rutinod legyen?

  • A fényvédők nem mindig a legjobbak, rengetegszer tartalmaznak illatanyagokat, fényérzékenyítő növényi kivonatokat, és nem is mindig a legjobb fényvédő összetevők kerülnek bele, úgyhogy fényvédőkből általában Biodermát vagy Uriage-t ajánlok. Ezekből okosan vegyetek koreait, INCI mély ismeretében.
  • A tipikus koreai összetevőlista végtelenül hosszú. Sokszor van az az érzésem, hogy mindent bele tettek, aztán remélhetőleg majd valami hat. Gyakorta ez így is történik, viszont a bőrirritáció esélyét a számtalan növényi kivonattal, illókkal és illatanyagokkal igencsak megnöveljük, valamint ha irritál, allergizál, vagy éppen hat, fogalmunk sem lesz, hogy melyik az az összetevő, amire a bőrünk így reagál. Éppen ezért rosaceás bőrűeknek nem ajánlom, sem azoknak, akiknek extrém érzékeny, gyulladásra hajlamos a bőre. Nekik azt javaslom, válasszanak inkább egy minimál összetevőlistás illatmentes dermo kozmetikumot a gyógyszertárban, (vagy néha azért ki lehet fogni ilyet Koreában is, pl. az Innisfree the minimum családja, vagy néhány COSRX termék, de nem jellemző) és vegyenek mellé 1-2 jó szérumot. Az sem biztos, hogy kell mellé hámlasztó. (Mióta megvan a két Tindigo szérumom, a C-vitaminos és a retinolos, nem hámlasztok, mert nincs rá szükség, a bőröm puha és jó állapotban van.)
  • A kevesebb a több. Igen, ez is az előző pontra utal vissza, és nem véletlenül. Nem egy lányt láttam a konzultációkon, akik túltolják a koreai rutint.  Ha megvan mind a 10 lépés, összesen akár több száz összetevőre rúghat, amit ilyenkor magadra kensz. Érzékeny bőrűeknél ez komoly gyulladásos folyamatokat indíthat be. Főleg, hogy számolni kell az esetleges kontraindikációkkal is. Valamint sose derül ki, pontosan melyik összetevőre reagálsz rosszul, vagy mit kéne máshogy csinálni.
  • Koreában nagyon sok jó szérum és kémiai hámlasztó elérhető, alacsonyabb vagy magasabb árakon. Nagyon sokan érzik azt, hogy nekik kell minden -és nem csak a Korea-rajongók közül. Nem, nincs rá szükség, hogy a rutinodban legyen niacinamide, C-vitamin, retinol, benzoyl-peroxid, azelainsav, arbutin, kémiai hámlasztóból AHA, BHA, sőt, még PHA is, és még sorolhatnám. Ezzel csak annyit érsz el, hogy egyrészt teljesen összezavarod magadat, másrészt a bőrödet megerőszakolod. Igen, jó dolog magas hatóanyagtartalmú készítményeket használni, de csak amennyit valóban szükséges a bőröd állapotának és érzékenységének megfelelően. Jelenleg nem használok semmilyen más magas hatóanyagtartalmú készítményt, mint a két Tindigo szérumomat, és mivel szép a bőröm -magához képest-, nem is fogom megerőszakolni az érzékeny bőrömet azzal, hogy még mindenáron hámlasszak, és vagy egyéb cuccokat használjak. Ezt szívesen kiegészítem pl. a Benton Snail Bee Esszenciájával és Loitonjével, ez pl. tipikus két olyan termék, amit újra és újra megveszek, és van koreai maszkom is, de nem teszek fel minden nap mindent… Tehát nincs 10 lépéses rutinom, használom a saját márkám, gyógyszertári illatmentes dermo kozmetikumot és koreait is. Megtaláltam végre az egyensúlyt. Nekem is volt időszakom, amikor túltoltam, a bőröm begyulladt, vörösödött, égett, hámlott stb. Ha túltoljátok a hatóanyagokat, attól is begyullad a bőr, a gyulladásos folyamatok pedig több fronton is támadnak, egyrészt esztétikailag nem túl szép egy gyulladt, hámló bőr, és a bőröregedésnek sem kedveznek. Tehát ha az anti-aging hatóanyagokat tolod túl annyira, hogy a bőröd begyullad, akkor éppen hogy ártasz a bőrödnek, nem pedig kitolod a ráncok megjelenését, úgyhogy csak okosan!
  • Aki most építi ki a rutinját, azt javaslom, hogy nagyon gondolja át, mit vesz meg. Elég mindig egy új szérumot, egy új hámlasztót hozzáadni a rutinhoz. És ha szép a bőrötök, álljatok le! Ha nem, az nehezebb kérdés, a bőrprobléma súlyosságától függően érdemes lehet elgondolkozni bőrgyógyászon is.

Menyi az annyi? Mennyi kozmetikumra van szükséged?

  • Nagyon nehéz kérdés, mennyiféle kozmetikum és persze hatóanyag az, ami szükséges ám egyben elég is a bőrödnek. Nagyon különbözőek vagytok, van, akinek hihetetlenül jól tolerálta a bőre a 10 lépéses rutint, alig hittem el, hogy ennyi mindent használt, és szemmel láthatóan a bőre remekül van, köszöni szépen, és van, akit szétcsapott teljesen. Ezért sem szeretnék minta-rutint összeállítani, mert tényleg nagyon nehéz így ismeretlenül megítélnem, mi az, ami a Te bőrödnek lenne jó, hiába a bőrprobléma, pl. tág pórusok, vízhiány vagy akné ugyanaz. A  konzultáción látom a bőrödet, (ha más nem közeli jó minőségű smink nélküli fotón, ha online történik,) átnézzük egyesével az összes kozmetikumod INCI-jét, megnézzük, mit hogyan és mennyit használsz, és sokkal magabiztosabban tudok döntéseket hozni, és tudom azt mondani, hogy nálad maradhat a hámlasztó a C-vitamin és a retinol mellett, ilyen és ilyen gyakorisággal, mást pedig hasonló eredeti rutinnal gyógyszertári illatmentes dermo kozmetikumos minimál-rutinra teszek, mert annyira begyulladt a rengeteg hatóanyagtól a bőre… Ezért a téma nem fekete-fehér. Mindenesetre azt ajánlom, hogy figyelgessétek a bőrötöket, és ha szükséges, apránként de bátran változtassatok! 🙂 Ha pedig nagyjából rendbe jött a bőrötök, akkor próbáljatok ellenállni a kísértésnek, hogy felvásároljátok a fél Wishtrendet vagy Jolse-t, csak azért, mert éppen akció van. 🙂

Gyönyörű bőrt,

Tindigo

 

0