Barion Pixel

A koreai kozmetikum láz az én követőimet is elérte. Vajon Te is köztük vagy? 🙂

Ebben a cikkben pro és kontra tárgyilagos érvekkel szeretnék hozzátenni az okos kozmetikum választáshoz, és őszintén elmondom, mikor és kiknek jó, és kik azok, akiknek semmiképpen sem ajánlanám.


A cikket leginkább a hozzám konzultációkra jövők ihlették. Remélem, senki sem sértődik meg közülük, ha magára ismer. A cikket azért írtam meg, hogy mások tudjanak a Ti példáitokból tanulni, és ezáltal is szebb legyen a bőrük. Lesznek még olyan cikkek, amik a konzultációimon járt nők inspiráltak, rengeteget tanultam a konzultációkból én magam is. Örülök, hogy belevágtam, mert így -remélem- hogy a gyakorlati tapasztalataimra alapozva még többet tudok majd Nektek a cikkeimmel és videóimmal is segíteni. Valamint minden konzultációra jövő nőnek köszönöm a bizalmát. 🙂

Amit szeretek Koreában

 • A bőrápolásnak náluk kultúrája van. Nem hogy szolizni nem mennek, de még a naptól is óvják magukat, nem csupán folyamatos napi szintű fényvédőzéssel, hanem kalapokkal, kesztyűkkel és egyéb ruhadarabokkal is. Ott csak az a divat, ha a bőröd fehér (és lehetőleg 40 kiló vagy), ezért a nők mindent megtesznek fehérségük (és karcsúságuk) érdekében. Éppen ezért rengeteg fényvédő közül lehet válogatni.
 • Kiforrott rutinokat lehet összeállítani koreai termékekből. Túl látnak a dörzsis radírokon, rengeteg kémiai hámlasztójuk van. Gyakorta még a tonikokban, esszenciákban is bőven több valós hatóanyagtartalom van, mint a nálunk fellelhető szérumnak nevezett akármikben, és persze rengeteg koreai szérum is van ténylegesen tele jó és hasznos összetevőkkel. Az olajos lemosók tudják mire valók, és használják is őket. Plusz a szövetfátyol maszk egy kis extra kényeztetésnek rengeteg verzióban elérhető.

Jobbak-e a koreai kozmetikumok?

 • Igen is, meg nem is. Az egész világon állítottam már össze rutinokat, volt ügyfelem Kínától Ausztrálián át Kanadáig, és persze Európa számtalan országába. Eddig még mindig megoldottam, hogy össze állítsak egy szuper rutint bármelyik országban elérhető kozmetikumokból. Szóval igen, vannak Koreában is jó termékek, de ezt tényleg minden országról elmondhatnám, csak van ahol könnyebb, van ahol nehezebb találni.
 • Rengeteg koreai kozmetikumot próbáltam, abszolút vegyes tapasztalattal, vannak jók és rosszak is.
 • A Tindigo kozmetikumokat is megnézheted itt a webshopban>> Nagyon szépek az INCI-k, illatmentesek, állatkísérletmentes magyar vegán termékek, amiknél még arra is figyeltünk, hogy a nálunk elérhető alapanyagokat Magyarországon vegyük meg, és ne import legyen. De közben meg szeretem az ázsiai összetevőkt is, így mi is használunk pl. arbutint vagy ázsiai gázlót (centella asiatica).  Szóval igazi fúziós kozmetikumok. 🙂

Mikor nem javaslom, hogy koreai rutinod legyen?

 • A fényvédők nem mindig a legjobbak, rengetegszer tartalmaznak illatanyagokat, fényérzékenyítő növényi kivonatokat, és nem is mindig a legjobb fényvédő összetevők kerülnek bele, úgyhogy fényvédőkből általában dermo kozmetikai márkákat ajánlok. Ezekből okosan vegyetek koreait, INCI mély ismeretében.
 • A tipikus koreai összetevőlista végtelenül hosszú. Sokszor van az az érzésem, hogy mindent bele tettek, aztán remélhetőleg majd valami hat. Gyakorta ez így is történik, viszont a bőrirritáció esélyét a számtalan növényi kivonattal, illókkal és illatanyagokkal igencsak megnöveljük, valamint ha irritál, allergizál, vagy éppen hat, fogalmunk sem lesz, hogy melyik az az összetevő, amire a bőrünk így reagál. Éppen ezért rosaceás bőrűeknek nem ajánlom, sem azoknak, akiknek extrém érzékeny, gyulladásra hajlamos a bőre.
 • A kevesebb a több. Igen, ez is az előző pontra utal vissza, és nem véletlenül. Nem egy lányt láttam a konzultációkon, akik túltolják a koreai rutint.  Ha megvan mind a 10 lépés, összesen akár több száz összetevőre rúghat, amit ilyenkor magadra kensz. Érzékeny bőrűeknél ez komoly gyulladásos folyamatokat indíthat be. Főleg, hogy számolni kell az esetleges kontraindikációkkal is. Valamint sose derül ki, pontosan melyik összetevőre reagálsz rosszul, vagy mit kéne máshogy csinálni.
 • Nagyon sokan érzik azt, hogy nekik kell minden -és nem csak a Korea-rajongók közül. Nem, nincs rá szükség, hogy a rutinodban legyen niacinamide, C-vitamin, retinol, benzoyl-peroxid, azelainsav, arbutin, kémiai hámlasztóból AHA, BHA, sőt, még PHA is, és még sorolhatnám. Ezzel csak annyit érsz el, hogy egyrészt teljesen összezavarod magadat, másrészt a bőrödet megerőszakolod. Igen, jó dolog magas hatóanyagtartalmú készítményeket használni, de csak amennyit valóban szükséges a bőröd állapotának és érzékenységének megfelelően. Nekem is volt időszakom, amikor túltoltam, a bőröm begyulladt, vörösödött, égett, hámlott stb. Ha túltoljátok a hatóanyagokat, attól is begyullad a bőr, a gyulladásos folyamatok pedig több fronton is támadnak, egyrészt esztétikailag nem túl szép egy gyulladt, hámló bőr, és a bőröregedésnek sem kedveznek. Tehát ha az anti-aging hatóanyagokat tolod túl annyira, hogy a bőröd begyullad, akkor éppen hogy ártasz a bőrödnek, nem pedig kitolod a ráncok megjelenését, úgyhogy csak okosan!
 • Aki most építi ki a rutinját, azt javaslom, hogy nagyon gondolja át, mit vesz meg. Elég mindig egy új szérumot, egy új hámlasztót hozzáadni a rutinhoz. És ha szép a bőrötök, álljatok le!

Menyi az annyi? Mennyi kozmetikumra van szükséged?

 • Nagyon nehéz kérdés, mennyiféle kozmetikum és persze hatóanyag az, ami szükséges ám egyben elég is a bőrödnek. Nagyon különbözőek vagytok, van, akinek hihetetlenül jól tolerálta a bőre a 10 lépéses rutint, alig hittem el, hogy ennyi mindent használt, és szemmel láthatóan a bőre remekül van, köszöni szépen, és van, akit szétcsapott teljesen. Ezért sem szeretnék minta-rutint összeállítani, mert tényleg nagyon nehéz így ismeretlenül megítélnem, mi az, ami a Te bőrödnek lenne jó, hiába a bőrprobléma, pl. tág pórusok, vízhiány vagy akné ugyanaz. A  konzultáción látom a bőrödet, (ha más nem közeli jó minőségű smink nélküli fotón, ha online történik,) átnézzük egyesével az összes kozmetikumod INCI-jét, megnézzük, mit hogyan és mennyit használsz, és sokkal magabiztosabban tudok döntéseket hozni, és tudom azt mondani, hogy nálad maradhat a hámlasztó a C-vitamin és a retinol mellett, ilyen és ilyen gyakorisággal, mást pedig hasonló eredeti rutinnal gyógyszertári illatmentes dermo kozmetikumos minimál-rutinra teszek, mert annyira begyulladt a rengeteg hatóanyagtól a bőre… Ezért a téma nem fekete-fehér. Mindenesetre azt ajánlom, hogy figyelgessétek a bőrötöket, és ha szükséges, apránként de bátran változtassatok! 🙂 Ha pedig nagyjából rendbe jött a bőrötök, akkor próbáljatok ellenállni a kísértésnek, hogy felvásároljátok fél Koreát.

Gyönyörű bőrt,

Tindigo