Babaápolás gyengéden

A cím nem véletlen. Sajnos a babatermékekben gyakorta találhatóak irritáló anyagok, pedig alapvető elvárás lehetne, hogy gyengédek legyenek. Van anyuka, aki fél bármit is a babára kenni, van, aki a legdrágábbat, legjobban reklámozottat veszi, van, aki csak natúrt és biot vesz, és van, aki úgy gondolja, oly mindegy. Sajnos egyik előbb felsorolt sem a legjobb megoldás, ezért is született meg ez a cikk, mely segít, hogy magabiztosan eligazodj a (baba)kozmetikumok útvesztőjében.

A babák bőre

A babák bőre nagyon érzékeny még. Ez a bőrük pH-jából ered, ugyanis az ő bőrük pH-ja még a 7 felé közelít, valamint a faggyútermelésük is alacsony. (A felnőttek savköpenyének pH-ja 5,5 körül van, és ez a savas pH kell ahhoz, hogy a hidrolipid réteg megfelelően működjön, és védje a bőrt.) Aki régóta olvas, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok híve annak sem, hogy a felnőttek bőrét irritáljuk különféle irritáló összetevőkkel, mint a parfüm, jó néhány növényi kivonat, illóolajok, denat. alkohol stb. A kisbabáknál viszont szigorúan tilos! A leggyakoribb irritáló összetevő, ami babakozmetikumokba is beleraknak, az a parfüm, és az illóolajok, soha ne vegyél olyan kozmetikumot, amiben ez van. Szóval legyél olyan gyengéd a kisbabád bőrével, amilyen ővele is vagy, és akkor gond nem lesz. 😉

Kisbabák fürdetése

Megoszlanak a vélemények, egyre inkább, szóval többféle módszert is adok Nektek, és eldöntitek, mi jönne be.

Mandulaolaj

A krémmániás Apolka, aki Svájcban szült, itt írt arról, hogy Svájcban bizony nem szokás a csecsemőket megfürdetni naponta, csak heti egyszer, ő konkrétan kétszer fürdette a kis Emmát, és simán tiszta vízzel. Szerintem ez elégséges is egy kisbabánál, nem izzad, nem kúszik-mászik még, igazán koszos nem lesz. Apolka babaápoláshoz ajánl mandulaolajat, de ez jó lehet fürdetéshez is. Az olaj nálunk furcsának tűnik, pedig nagyon jól oldja a szennyeződéseket, ha belegondolsz, még a vízálló szemfesték is lejön vele. A hidegen sajtolt mandulaolaj nagyon kíméletes, szerintem jó ötlet egy próbát tenni, én biztos ezt fogom bevetni, ha egyszer babám lesz. (De gyakorlatban még nincs gyerekem, majd meglátjuk, hogy elég-e tényleg. 🙂 ) Mindegy, milyen márkát vesztek, én étolajként szoktam megvenni, csak lehetőleg hidegen sajtolt legyen. Az étolajnak minősített hidegen sajtolt olaj is tökéletes testápolásra is. (Ahogy az extra szűz olíva sem rossz választás egyébként, és jojobaolaj is kifejezetten jó, hiszen hasonlít az emberi bőr faggyújához.)

Gyógyszertári mosakodókrém

Kimondhatatlan nevén unguentum hydrofillium nonicum, ha jól írtam le. 😉 Van, aki erre esküszik, az összetevők nagyon egyszerűek, egy vizes-paraffinos lemosó emulzió, illatmentes. Ez is jobb ötlet, mint a szappan, de ha Te félsz a paraffinos dolgoktól, akkor használj mandulaolajat. (Itt írtam a paraffinról egy nagyon objektív pro és kontra cikket, ami segíthet a döntésben.)

Szappan

Semmiképpen! Tényleg ne. Tudom, hogy ezzel nem leszek népszerű, és már várom is a dörgedelmes kommenteket, de nem jó ötlet. (A szappanban óriási üzleti potenciál van, mások pedig életük hobbijának tartják a szappanfőzést, több háború kirobbant már az oldalamon abból, hogy én ezt leírom.) Egyrészt a kisbabák bőrének a faggyútermelése még alacsony, ahogy azt írtam is, és a szappannak rendkívül jó a zsíroldó ereje, azt a kevés faggyút is leoldja, ami kiszáradáshoz vezethet. A másik gond vele, a pH. Nagyon magas a pH-juk, 8-10 körül van, tehát nagyon lúgosak, ez sem jó a bőrnek.

Az ne legyen szempont, hogy a barátnőd gyerekének is bevált a szappan, (vagy bármilyen másik babatermék,) mert attól még, hogy a bőr felszínén nincs látható jele az irritációnak, a bőr mélyén még megtörténik, és bármikor ott lehet a nyoma kívülről is. Másrészt meg sajnos nem jelenti azt, hogy a Te babádnak sem lesz baja a helytelen kozmetikumoktól.

Babafürdetők

Nagyon sok babafürdető is van a piacon. Ezekkel is az a gond, hogy azért ezeknek is van zsíroldó hatása, amitől nagyon kiszáradhat a picik bőre. A legtöbbnek szutyok összetevőlistája van, de azért akad kíméletes is. Ha mindenképpen ilyesmivel akarod mosni a babádat, akkor legalább figyelj rá, hogy szulfát és illatmentes legyen. Nagyon kevés ilyen van, ez a Schauma babafürdető vagy ez a Babylove megfelel a kritériumnak. (A Schauma gélesebb, a Babylove krémesebb, ez utóbbi az arcomat sem szárítja.) Ezzel sem kell tetőtől-talpig jó vastagon átkenned azért, bőven elég, ha pl. a kis fenekét megmosod vele, esetleg a haját, és tényleg, inkább maradjunk a mosdókenőcsnél, amíg picik. Nagyobb gyerekeknek, akik már játszanak, koszosak lesznek, bátran vegyél egy ilyesmi babafürdetőt, akkor se vezesd be a sima, szétillatosított SLES-es tusfürdőket inkább. (Érzékeny bőrű felnőtteknek is jó ötlet egy ilyen babafürdető, én ilyet szoktam venni.)

Babakrémek

A legfontosabb a babapopsikrém, ezt minden nő vásárol. Itt szintén a leggyakoribb irritáló összetevő, amit boldogan tesznek a gyártók a popsikrémekbe, az a parfüm, ill. az illóolaj, sajnos a gyógyszertári megbízhatónak tűnő márkák is gyakran, a natúr kozmetikai gyártók meg szinte mindig beleteszik. Szóval mindig nézzetek INCI-t! Három megbízható babapopsikrém, a teljesség igénye nélkül, az első natúr, a második hagyományos, a Bepanthen pedig klasszikus:

 1. http://kremmania.hu/kremek/caonatur-baba-popsikrem
 2. http://kremmania.hu/kremek/babylove-panthenol-vedokrem-pelenkakiutes-ellen
 3. http://kremmania.hu/kremek/egyeb-bepanthen-kenocs

Ha úgy látnád, hogy a babád bőre picit kiszáradna, bátran be is kenheted. Jó lehet akár egy sima manduaolaj, de nyugodtan vehetsz egy emulziós, vizes fázist is tartalmazó babakrémet. (Egyébként én testápolónak csak ilyen babakrémeket használok, és sokkal-sokkal szebb a bőröm tőlük, mint bármilyen szétillatosított és drága testápolótól.) Néhány jó kis babakrém:

Baba törlőkendők

Itt szintén az illatanyagokat szoktam kifogásolni, de szerencsére lehet kapni illatmentes, kímélő összetevőjű kendőket is, mint amilyenek pl. az alábbiak:

Babaápolás – extra törődés a szupermamiktól

A fenti alaptéziseken kívül még néhány dologról szeretnék írni, amikkel további védelmet biztosítasz a babádnak, és még gyengédebb vagy a bőrével! 🙂

Moss máshogy!

A mosódió nagyon kíméletes mosószer, 30 fokos hőmérsékleten már kioldódik belőle a szaponin. Az öblítőt is érdemes lecserélned ecetre, és ne tegyél hozzá mosóparfümöt se. A ruháknak így semmilyen illata nem lesz, ecetszaguk sem, cserébe semmilyen illat nem irritálja majd a pici bőrét, és még a mosógépedben sem lesz vízkő. 😉 Nem ajánlott a babáknak feliratú öblítő sem, mert az csak egy marketing rajta, attól még ua. van benne, mint egy „sima” öblítőben. Ha a babádnak van valamilyen bőrbetegsége, vagy csak 100% biztosra akarsz menni, jó ötlet a ruhákat át is vasalnod, mert ez le is fertőtleníti őket.

Babaápolás télen

Télen még jobban kell figyelni rá, hogy ne engedd kiszáradni a kis bőrét (és nem baj, ha a sajátodat sem hagyod). A fenti krémeken túl az alábbiakkal tudsz még segíteni:

 • A túl gyakori, túl hosszú ideig tartó, vagy éppen túl forró víz nagyon kiszárítja a bőrt.
 • Párologtass! A kisbabák szobáját általában még túl is fűtik. 🙂 A fűtéstől lecsökken a levegő relatív páratartalma. Nem kell mindenféle flancos berendezést sem venni, jó az is, ha simán párologtatsz egy csöbör vizet a radiátoron. Nyáron ilyen gond nincsen.

Bőrápolás nyáron

Az egyik dolog, amire figyelned kell, az a hőguta. Sajnos az izzadást szabályozó izzadságmirigyek működése 2-3 éves korig részleges, ezért nem tudják lehűteni magukat izzadtsággal.

A másik nagyon fontos dolog a fényvédelem. Először is a kisbabákat ne tedd ki a napnak, mindig öltöztesd fel olyan ruhába, kalapba, ami védi a naptól. Nagyon könnyen megéghetnek, ami maradandó DNS kárral jár. Ha nem akarsz/tudsz rá hosszú ruhát adni, és fennáll a veszélye, hogy valahol nap éri, kend be fényvédővel, a kézfejüket is. (Persze ha nagyobbak már, és elkezdenek mászni, főleg rohangálni, ez nem ilyen egyszerű már, leveszik a ruhát, elhagyják, kiszakítják stb…) Néhány anyuka jobban fél a fényvédőtől, mint a tűztől, ez így önmagában butaság, visszafordíthatlan kárt a leégés okoz. Kisbabákra és gyermekekre valóban nem jó ötlet kémiai fényvédőket és illatanyagokat tartalmazó naptejet kenni. De bátran lehet olyat, ami csak fizikai fényvédőt tartalmaz, mint a cink-oxid, titanium-dioxid. Ezek nem szívódnak fel a bőrbe, de visszaverik a káros napsugarakat. Semmilyen káros hatásuk nincs a bőrre! Hátránya, hogy a legtöbb fehérre meszel, de legalább látod, hol kented be a gyereket. 🙂 Babáknak, gyermekek, és érzékeny bőrű felnőtteknek ez ajánlott. (Viszont csak olyat vegyetek, aminél nem látjátok a „nano” feliratot, a nano-részecskés fényvédők, nano titanium-dioxid, nano cink-oxid, nem annyira biztonságosak, bővebben itt>>) Az sajnos itt sem jelent egyáltalán semmit, hogy rá van írva, hogy „babys”, vagy éppen „kids”, ez nem fogja megakadályozni a gyártót, hogy irritáló összetevőket tegyen a naptejbe. Szóval INCI alapján kell itt is választanod, és itt különösen érvényes a szabály, hogy legyen illatmentes, mivel az illatanyagok legtöbbje fényérzékennyé teszik a bőrt. Egy-két biztosan jó naptej egészen csöppöknek is:

Ekcémás kisbabák

Sajnos ha az egyik szülő ekcémás, 30% eséllyel lesz az a gyermek is, ha mindkét szülő, az esély már 70%. Az önmagában nagyon kevés, hogy veszel egy „ekcéma-megelőző” drága krémet, ami még esetleg illatos is. Ha a fentieket betartod, már nagyon sokat tettél a babádért, és azért, hogy mindenféle bőrbetegséget, allergiát és irritációt megelőzz. Sőt, a fentiek betartása ekcémás felnőtteknek is különösen ajánlottak.
Ha felmerül a gyanú, hogy a pici tényleg ekcémás, vigyétek el bőrdokihoz, könnyű félrediagnosztizálni is, összekeverni pl. gombával, vagy allergiával. Fontos, hogy diagnosztizálják és kezeljék, és valószínűleg egy orvos az, aki 100% magabiztossággal teszi meg! Ha kiderül, hogy a picinek tényleg ekcémája is van, akkor vehettek neki még egy szteroidmentes, ekcémára kifejlesztett hidratálókrémet is, itt találtok ilyeneket.

A fentiek közül állatokon nem tesztel:

 • Alverde
 • Babydream
 • Babylove
 • Cao Nature

A fentiek közül sajnos állatokon tesztel:

 • Bioderma
 • Schauma
 • Uriage

Remélem, tudtam Nektek segíteni, hogy eligazodjatok a babakozmetikumok útvesztőjében! Valamint arra is törekedtem, hogy mindenki számára megfizethető termékeket ajánljak, hogy ne a pénzen múljon a babátok gyönyörű bőre! 🙂 Szerencsére a DM és a Rossmann partner volt ebben. Ezeket a termékeket én felnőtteknek is szívesen ajánlom, én többféle babakozmetikumot használok a testemre, és nagyon beváltak!

Ha pedig tudtok még szép összetevőlistás, babáknak is ajánlott kozmetikumról, küldjétek el kommentben a linkjét, ahol látom az összetevőket is, és szívesen kiegészítem a listát!

Legyen gyönyörű a babátok bőre is!
MsTindigo

PS: Ezt a cikket szeretettel ajánlom barátnőimnek, akik immár csodálatos édesanyák is, Erikának, Boginak, Editnek és Eszternek és gratulálok nekik, valódi szupermami mindegyikük! 🙂

 

About the Author:

Az oldalon több száz cikket publikáltam a bőrápolás témakörében. Az itt található cikkekben található információk minden esetben tudományos alapokon nyugszanak, forrásuk kozmetikai vegyész vagy bőrgyógyász blogok, könyvek. A több ezer visszajelzés alapján, amit olvasóimtól kaptam, magabiztosan állíthatom, hogy bőrápolási tanácsaim a gyakorlatban is megállják a helyüket, és ha betartod őket, jelentős javulás következik be bőröd állapotában. Ajánlom figyelmedbe kozmetikumaimat és bőrápolási szakirodalmat, melyet a webshop menüpontban megtalálsz. Ez a könyv az elmúlt években szerzett tudásom esszenciája, mely a bőrápolást átlátható és könnyen érthető rendszerbe foglalja, és bármely bőrproblémára megoldást kínál. Ha egy adott cikk kapcsán kérdésed van, bátran kérdezz hozzászólásban!

31 hozzászólás

 1. Kalmár Ancsa 2014-12-04 - 6:27 du. - Válasz

  Gyakorlott anyukaként én igenis preferálom a mindennapi fürdetést pici babáknál is. Főleg ha anyatejes. Akinek van gyereke tudja milyen rémálom néha a nyári szoptatás (össze izzadtok, a gyerekről is patakokban folyik a verejték,mert annyira megdolgozik az ennivalóért,vagy annyira kis lusta hogy mellé/rá folyik az anyatej,ami melegben gyorsan büdösödik).
  Nekünk a védőnő kifejezetten kérte hogy fél éves koráig ha lehet csak gyógyszertári fürdetőt használjunk,elkerülve mindenféle bőrirritációt. Utána a DM saját márkás fürdetőjét használtam és nekem mind a két gyereknél bevált. Popsi krémből csak a Bepanthen kenőcs vált be. Törlőből is a DM saját márkás kék csomagos törlőkendőjét szeretem,van benne elég anyag és jó a kendő minősége.
  Mosásnál nem változtattam semmit,viszont mindent vasalok.
  Nyáron szintén DM saját márkás fényvédőt használok,a kezüknél vigyázok,mert a lányom még most is sokszor veszi a kezét a szájába,kvázi lenyalja a kezéről a krémet.
  A bőrgyógyászokkal is óvatosan kell bánni,mert nálunk ha fogzanak a gyerekek egy piros pötty jelenik meg az arcukon amire egyből szteroidos krémet írtak fel,pedig a bephanten is simán helyre hozta.

  • Tindigo 2014-12-04 - 6:58 du. - Válasz

   Azt örömmel olvastam, hogy a védőnő se ajánl már szappant, meg tusfürdőt a picikre. A DM saját márkás fényvédői közül viszont nagyon sokban van kémiai fényvédő, és illatanyag, nézz inci-t.

 2. Theresia 2014-12-04 - 6:49 du. - Válasz

  Nekem még nincs babám, és pár évig nem is tervezem, hogy lesz, szóval kicsit offtopic, amit írok.
  Pont a múltkor kerestem a dm-ben egy illatmentes tusfürdőt magamnak, és szembe jött velem ez a Schauma Baby termék. Na, mondom, biztos olyan mint a többi, hogy marketing a baby szó rajta, aztán hemzsegni fog minden “jóval”, de mondom, azért megnézem az INCI listát. Megnéztem, és egyedül felismertem már, hogy nincs benne gázos dolog. Aztán hazajöttem (nem vettem meg), és leellenőriztem Krémmánián is, hogy igazam volt.
  Szóval a hozzászólásom lényege, hogy jó érzés volt, hogy tudok önállóan is INCI-t elemezni, amit igazából a Krémmániának és az oldaladnak köszönhetően tanultam meg. 🙂 (Bár azért továbbra is inkább úgy vásárolok kozmetikumot, hogy előbb kinézem, leellenőrzöm KM-en is, és utána megveszem. :))

  • Tindigo 2014-12-04 - 7:23 du. - Válasz

   Annyira nem is offtopic, én is írtam, hogy szerintem ezek a babacuccok felnőtteknek is tök jók. 🙂 Igen, nagyon jó érzés, amikor már így megy, én is emlékszem rá, mikor először rádöbbentem, hogy jééé, hát én tudom, hogy ez jó, vagy nem. Aztán egyre magabiztosabb leszel, és a végén már nem kell senki, hogy tudd. 🙂 Persze ez csak alapösszetevős termékekre igaz, nyilván én sem nyomom az összes összetevőt fejből, és utána kell sokszor néznem. 🙂 De örülök, hogy ilyen ügyes vagy, ez nekem is sikerélmény! :-*

 3. Rityy 2014-12-04 - 8:04 du. - Válasz

  Szupi cikk lett 🙂
  Kétgyermekes anyukaként külön odafigyelek a kozmetikumokra is amit használunk 🙂
  Mi fürdünk minden nap 🙂
  Mosdókrémet használtam a nagyobb fiamnál 1,5éves korig, a 2 hónaposnál most is. A nagyobb már zuhanyozik így már nehézkes lenne a használata. Ő és én is babylove babafürdetőt vagy balea kidset mostanság használunk.
  Popsira Bepanthen a legjobb, de a nagyobbnál már a Babylove ultrasensitive is jó már.
  Törlőkendő csak Babydream extrasensitiv vagy Babylove sensitiv már két éve 🙂
  Én külön testápolóval nem kenegetem őket. Max Bepanthennel, esetleg Bd extrasensitive ápolókrém arcra, ha száraz.
  Fényvédőnek belefutottam az első fiammal a nanós Bl baby napkrémbe. Egyébként jó volt csak nanós. Idén biodermát vettem a nagynak. De jövőre uriage ásványit veszek az tuti 🙂

  • Tindigo 2014-12-04 - 8:11 du. - Válasz

   Köszi, jó ezt olvasnom egy incimániás gyakorló anyukától! A Bepanthenes javaslatot is köszönöm, azt bele is teszem a cikkbe.
   Szerintem sem kell még annyira kenegetni őket, de ha mégis, akkor legalább legyen alternatíva arra is itt a cikkben 🙂
   A Biodermából a sprays KIDsnek van szép inci-je, nekem még az volt egy nagy kedvenc, és az tinosorbos, szerintem elég kíméletes, nagyobb gyerekre én is simán rákenném. 🙂 (Meg magamra. :P)

   • Rityy 2014-12-04 - 8:47 du. - Válasz

    Igen a bioderma kids sprayt használtuk mindketten a nyáron 🙂

 4. Rityy 2014-12-04 - 8:10 du. - Válasz

  Fogápolás is fontos 🙂 már az első fogaktól 🙂
  Mi már 6 hósan Nuby vel “mostuk” olyan újjra húzható kefével. Utána Nenedent fogkrémmel. Nem árt odafigyelni hogy fluoridmentes legyen!!!! Sok babyfogkrémben van pl gabi….Nem is értem…. 🙂
  Szóval minden nap mos fogat a kétéves kisfiam, 17 szikrázóan fehér egészséges foga van 🙂

  • Tindigo 2014-12-04 - 8:16 du. - Válasz

   Hűűű, látod, erre nem is gondoltam! Na ezt is bele kell tegyem. 😀 MEg is kérdezem a húgomat, milyen fogkefét javasol, ő fogkefe expert, fogászati asszisztens. 🙂 A fluoriddal kapcsolatban annyira megoszlanak a vélemények. Nekem fluorallergiám van, szóval kilőve, 4 éve alakult ki az allergia rá. Cserébe elkezdtek kilukadni a fogaim, ami előtte sosem volt jellemző. Fluoridos ecsetelésre jártam, az egész jól rendbehozta, de nagyon drága volt. Kicsiknek valószínűleg tényleg nem szerencsés a fluoros fogkrém, mert ők megeszik még. Jól gondolom ezt? (Vagy Te sem használsz fluorosat?)

 5. Rityy 2014-12-04 - 9:18 du. - Válasz

  Fluoridmenteset használunk, mert még nem köpi ki, megeszi 🙂
  Picinek szilikonos újjra húzható kefével mostuk neki, amit a nubyhez adtak.Jól meg tudott harapni rajta ketesztül is 🙂
  Fogkefének épp colgate extra soft kidset használ. De volt hogy dontodent sensitivvel mosta, mert olyan kellett neki mint anyucinak 🙂 Extra puha legyen én ezt nézem, nekem is ilyen kell mert nagyon érzékeny a fogínyem.

  • Tindigo 2014-12-04 - 9:29 du. - Válasz

   NEkem a tesóm a Curaprox 5460-as fogkefét ajánlotta. Drága, de tényleg szuperjó, 3-as csomagolásban éri meg venni. Ha a dontodent sensitive-et vetted eddig, próbáld ki. (Egyébként a legrosszabbak a nagyfejű, kemény sörtés fogkefék, szóval a dontodentes már jó irány, mert pici fejű és puha.) Nekem is az volt az eredeti kedvencem, de nagyon jó döntés volt lecserélni erre. NEm tudom, fogselymezel-e, de a fogíny-érzékenységen az szokott még sokat segíteni. Írt a húgom egy nagyon jó kis vendégpostot a témában, esetleg nézd meg.

 6. Audrey80 2014-12-05 - 8:19 de. - Válasz

  Teljesen minimál ápolást kaptak a gyerekek, ahogy magamra is csak annyit kenek, amennyi feltétlenül szükséges.
  Tehát: mosakodókenőcs egy éves korig, vízben feloldva. popsikenőcs az orvos által felírt, de 2. gyereknél már nem is popsikenőcsöztem. A Babylove tusfürdője nagyon jó, de tényleg csak kézre-lábra-seggre, amúgy maradt a víz. Szép elmélet a heti fürdetés, akinek a gyereke lebukja magát vagy hátközépig kakás, azért nem elég a letörlés. A kezük is szöszös, rejtély, mitől.
  Fogkefére nem volt gondunk sokáig, egy éves kortól kezdtek a gyerek fogai kinőni, mindkét gyerek szeret fogat mosni. Igen, míg nem tudja kiköpni, kb. ovis korig, Nenedent volt, fluormentes. Azóta meg DM sajátmárkás gyerekfogkrém, a maradandó fogak megjelenésekor pedig majd áttérünk egy újabbra, de 6,5 évesen még nem akar fogat váltani a gyerek.
  A DM és Müller sajátmárkás fogkeféjét használjuk. Ebben a korban szerencsére még nem lyukadnak a fogaik, inkább arra kell figyelni, hogy eleséskor meg ne üssék.

  • Tindigo 2014-12-05 - 10:24 de. - Válasz

   Köszi! 🙂 Szerintem a cukros dolgoktól lukadnak ki a gyerekek fogai, elszörnyedve nézem, mikor rossz fogú picikék isszák a cukrozott teákat. :-S

   • Audrey80 2014-12-05 - 11:13 de. - Válasz

    Igen, főleg az a borzasztó, hogy egy rossz szokást alakítanak ki, hogy a gyerek addig csöndben van, míg a cumisüveg lóg ki a szájából és áztatja a fogait a cukros lében. Ha gyorsan meginná, nem lenne gond.

 7. umpalumpa 2014-12-05 - 1:26 du. - Válasz

  Ugyan az én kisfiam már 3 éves, de leírom nekünk mik váltak be.
  Mielőtt megszületett beszereztem 1-2 biocuccot. Aztán a védőnő szólt, h amit felír a gyerekorvos ilyenkor (popsikrém, fürdetőkrém) elég lesz. És tényleg, mert a bio-vackokat magamra kellett kennem. A picur érzékeny bőre nem bírta. Akkor még nagyon tudatlan voltam 🙂 A heti fürdetést kevésnek éreztem volna, mert igen olyan tiszták a babák, hogy hihetetlen, 3 évesen is olyan saját illatuk van, amitől teljesen elalélok. A kakit és bukást és kézszöszmöszt muszáj sztem naponta lemosni, de ami fontos még, hogy napi rendet, rutint ad a fürdetés a bébinek. Tudja, hogy utána hami van és szunya. Én is olvastam Apolka cikkét, de nem akartam vitázni (most sem, csak a tapasztalataimat írom). A mai napig a hydrofil nonionnal fürdetem, viszont a Babylove-tól kiütéses lett :S A többi minden-mentes sampon se volt jó. Fogalmam sincs miért. Fura módon az illatos Nivea babasampon, amivel néha mosom a haját, egyébként mosdókrémmel azt is, és ez nem bántja sehol a bőrét. A popsiját a gyógyszertárival kentem, csak fogzáskor volt szükség más kenőcsre. Egy idő után, mikor már nagyobb lett elhagytam a kenőcsöt és nem hiányzott. Ha kaki volt mindig mostam utána a popsiját és nem csípte ki.

  • Tindigo 2014-12-05 - 4:14 du. - Válasz

   A hydrofilium noniqum szuperbiztonságos ám, csak én meg azért nem merem nyomatni annyira, és választási lehetőséget szeretnék hagyni, mert sokan meg rettegnek a kőolajszármazékoktól. De én még nem hallottam olyat, hogy valaki allergiás lett volna rá, ellentétben pl. a drogériás babafürdetőkkel…
   Ki tudja, lehet, ha saját gyerekem lesz, naponta fürdetem majd én is. 🙂 Ezt a cikket igyekeztem úgy megírni, hogy legyen azért választási lehetősége is az anyukáknak, mert szerintem agybaj, ami megy mostanában, hogy mindenki beleszól, hogy a gyereknek hányszor kell fürdeni, vagy hányszor nem, hogy lehet-e neki sót adni, vagy tilos, vagy tejterméket stb. Nagyon nehéz az anyukáknak “megfelelni” manapság a tengernyi ellentmondó infó között. Talán sikerült úgy megírnom, hogy hagytam választási lehetőséget, és tulajdonképpen mindegyik választás lehet jó. 🙂

   • umpalumpa 2014-12-05 - 4:41 du. - Válasz

    Igen, vettem, hogy mindenféle alternatívát írtál bőven. Ebből már lehet választani, jó a cikk!
    Azt aláírom, hogy ma mindenki beleszól, h mit csinálsz a gyerekeddel. mit adsz neki, mit nem, miért így, miért úgy…? A különböző irányzatok és generációk meg sokszor teljes ellentmondásban vannak egymással.
    Amikor lesz Neked is, Te már biztos nem hagyod megzavarni magad, h mi jó a kicsinyednek és mi nem. Elég határozott vagy és különben is a legtöbb anya kitapasztalja, ha másképp nem (mondjuk körülnéz itt ;))

    • Tindigo 2014-12-05 - 4:58 du. - Válasz

     Hát, úgy legyen. Már ha valaha lesz gyerekem. 😀 Egyenlőre nincs tervben.

 8. Bella 2014-12-08 - 8:01 de. - Válasz

  Áldom a neved a Babylove Ultra Sensitive Körperlotion tippért. Alapból száraz a bőröm, ami ilyenkor a hidegtől átmegy pikkelyes-viszketősbe. Főleg a lábszáramon. Általában a testápolók semmit sem értek, ezért hanyagoltam is a használatukat. Ahhoz túl lusta vagyok, hogy feleslegesen kenegessem magam. De ettől olyan pihe-puha lett a bőröm, hogy állandóan simogatnám! És nem is drága. Köszönöm!

  • Tindigo 2014-12-08 - 9:49 de. - Válasz

   Nincs mit! 🙂 Én sok babacuccot használok a testemre, babakrémet, babatestápolót, meg babafürdetővel mosok hajat. Sokkal kíméletesebbek és jobbak, mint normál cuccok, és gyakran még olcsóbbak is. Ha meg extrém száraz lenne bőröd, akkor érdemes egy szteroidmentes atópiás dermatitiszre kifejlesztett krémet venni, azok még nagyon jók. Ha nagyon száraz a bőröm, azt szoktam még használni, pl. most Bioderma Atoderm Intensive krémet, az igazi kedvenc meg az Emolium Special. De ezek már jóval drágábbak.

 9. Linda 2015-01-26 - 4:47 du. - Válasz

  Szia. Azt szeretném megkérdezni,hogy 5 kilo ruhához mennyi mosódió szükséges?

  • Tindigo 2015-01-26 - 9:12 du. - Válasz

   Rá szokták írni, de én úgy 5 szemet használtam, és kb. 3x tudtam vele mosni, mire szétmállott, és már nem volt ragacsos. (De kétszer tuti lehet, egy mosástól nem oldódik ki a szaponin belőle.)

 10. Linda 2015-01-27 - 7:04 de. - Válasz

  Én az Andiótól vettem,100g-ot,kipróbálni,ezen nincs használati útmutató…bele kell rakni valamibe,vagy csak rá dobni a ruhákra?
  Amúgy mi a véleményeg róluk? Tőlük vettem shea vajat is meg a kókuszzsírt.

  • Tindigo 2015-01-27 - 10:34 de. - Válasz

   Én bele szoktam tenni egy rosszabb férfizokniba, és a száját bekötöm. Amúgy nem lenne muszáj, csak ha nem teszem, teregetéskor mindenfelé hullanak a diódarabok. 🙂 Andió is ugyanazt árulja, mint bárki más, csak sokkal drágábban. (Ahogy pl. a Manna is ezt csinálja.) Tök mindegy, hol veszel sheavajat, meg kókuszszírt, vagy akár mosódiót, pl. én a Mediline-ban szoktam venni, mert oda van nagyker kártyám, és relatív olcsó amúgy is.

  • Tindigo 2015-01-27 - 10:34 de. - Válasz

   Én bele szoktam tenni egy rosszabb férfizokniba, és a száját bekötöm. Amúgy nem lenne muszáj, csak ha nem teszem, teregetéskor mindenfelé hullanak a diódarabok. 🙂 Andió is ugyanazt árulja, mint bárki más, csak sokkal drágábban. (Ahogy pl. a Manna is ezt csinálja.) Tök mindegy, hol veszel sheavajat, meg kókuszszírt, vagy akár mosódiót, pl. én a Mediline-ban szoktam venni, mert oda van nagyker kártyám, és relatív olcsó amúgy is.

 11. Linda 2015-01-27 - 1:46 du. - Válasz

  Zokniba,nahát nagyon jó,én valami kis lyukacsos szütyőre gondoltam,de ez egyszerűbb,köszi.
  Azért vettem az Andiótól,mert rájuk találtam legelőször,de a csomagolásukkal nem vagyok megelégedve,ilyen árak mellett.A múltkor egy újjlenyomatot találtam a tégelyes sheában,mikor megbontottam!!!
  Akkor tudnál ajánlani valami olcsóbbat,nekem most kellene olyan kokuszolaj amiről irtál Naturcookta VCO http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1442/96/reform-%C3%A9lelmiszerek/olajok/k%C3%B3kuszolajok/nature-cookta-vco-k%C3%B3kuszolaj-500-ml ,a barátnőmnek meg shea kellene,de itt csak az Andiótól találtam.Jó lenne mind kettő egy helyen.

  • Tindigo 2015-01-27 - 8:16 du. - Válasz

   Esetleg mosómami? http://mosomami.hu/ Tudom, nagyon gagyin hangzik, de a sheavajukat próbáltam, az szerintem teljesen jó, és olcsó. A kókuszolajat nem próbáltam, de van bőrápoláshoz való extra szűz, meg finomított is, azzal én sütni szoktam.

 12. Linda 2015-02-08 - 5:41 du. - Válasz

  Szia. Nézzelődtem a Mosomaminál és azt írják magánszemélyeknek nem szállítanak,na mindegy,keresgéltem tovább és végül találtam még olcsóbbat is és van ráadásul van Nature Cookta kokuszolajuk is, ha érdekel itt találod http://multi-vitamin.hu/Shea-vaj/MM-Gold-Shea-vaj-450ml.html és személyesen is át lehet venni,két boltjukban.

  • Tindigo 2015-02-08 - 6:39 du. - Válasz

   Köszi az infót! Én a Mediline-ban szoktam vásárolni mosómami cuccokat. 🙂 Meg mindenféle olajat, amire szükségem van, oda van nagyker kártyám.

 13. Ancsa 2016-01-28 - 7:56 du. - Válasz

  Szia Ildi!
  Az elmult 1 evben igazi Tindigo-inci manias lettem:) Miota felfedeztem a blogod, es csak az altalad javasolt termekeket hasznalom, sokkal szebb a borom. Kisbabam szaraz bore is rendbejott mar:) Szoval nagyon koszonom:)
  Torlokendokbol kiprobaltam, amiket javasoltal, de megneznel nekem 3 masikat? Ha ezeket is ugyanolyan jonak talalod, akkor inkabb ezeket hasznalnam, mert vastagabb az anyaga es nedvesebb, konnyebb vele a popsi tisztitas:
  http://kremmania.hu/kremek/pampers-torlokendo-sensitive-newborn
  http://kremmania.hu/kremek/pampers-sensitive-torlokendo
  http://kremmania.hu/kremek/egyeb-mylove-sensitive-illatmentes-babaapolo-kendo
  Nagyon koszi!

  • Tindigo 2016-01-28 - 7:57 du. - Válasz

   Jaj de cuki vagy, köszi szépen! Örülök, hogy egészséges lett a bőrötök! 🙂 A mylove-ot ne, mert 2. helyen van a tartósító. A másik kettő szerintem okés. 🙂

Hagyj üzenetet