Barion Pixel

A cím nem véletlen. Sajnos a babatermékekben gyakorta találhatóak irritáló anyagok, pedig alapvető elvárás lehetne, hogy gyengédek legyenek. Van anyuka, aki fél bármit is a babára kenni, van, aki a legdrágábbat, legjobban reklámozottat veszi, van, aki csak natúrt és biot vesz, és van, aki úgy gondolja, oly mindegy. Sajnos egyik előbb felsorolt sem a legjobb megoldás, ezért is született meg ez a cikk, mely segít, hogy magabiztosan eligazodj a (baba)kozmetikumok útvesztőjében.

A babák bőre

A babák bőre nagyon érzékeny még. Ez a bőrük pH-jából ered, ugyanis az ő bőrük pH-ja még a 7 felé közelít, valamint a faggyútermelésük is alacsony. (A felnőttek savköpenyének pH-ja 5,5 körül van, és ez a savas pH kell ahhoz, hogy a hidrolipid réteg megfelelően működjön, és védje a bőrt.) Aki régóta olvas, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok híve annak sem, hogy a felnőttek bőrét irritáljuk különféle irritáló összetevőkkel, mint a parfüm, jó néhány növényi kivonat, illóolajok, denat. alkohol stb. A kisbabáknál viszont szigorúan tilos! A leggyakoribb irritáló összetevő, ami babakozmetikumokba is beleraknak, az a parfüm, és az illóolajok, soha ne vegyél olyan kozmetikumot, amiben ez van. Szóval legyél olyan gyengéd a kisbabád bőrével, amilyen ővele is vagy, és akkor gond nem lesz. 😉


Kisbabák fürdetése

Megoszlanak a vélemények, egyre inkább, szóval többféle módszert is adok Nektek, és eldöntitek, mi jönne be.

Mandulaolaj

A krémmániás Apolka, aki Svájcban szült, itt írt arról, hogy Svájcban bizony nem szokás a csecsemőket megfürdetni naponta, csak heti egyszer, ő konkrétan kétszer fürdette a kis Emmát, és simán tiszta vízzel. Szerintem ez elégséges is egy kisbabánál, nem izzad, nem kúszik-mászik még, igazán koszos nem lesz. Apolka babaápoláshoz ajánl mandulaolajat, de ez jó lehet fürdetéshez is. Az olaj nálunk furcsának tűnik, pedig nagyon jól oldja a szennyeződéseket, ha belegondolsz, még a vízálló szemfesték is lejön vele. A hidegen sajtolt mandulaolaj nagyon kíméletes, szerintem jó ötlet egy próbát tenni, én biztos ezt fogom bevetni, ha egyszer babám lesz. (De gyakorlatban még nincs gyerekem, majd meglátjuk, hogy elég-e tényleg. 🙂 ) Mindegy, milyen márkát vesztek, én étolajként szoktam megvenni, csak lehetőleg hidegen sajtolt legyen. Az étolajnak minősített hidegen sajtolt olaj is tökéletes testápolásra is. (Ahogy az extra szűz olíva sem rossz választás egyébként, és jojobaolaj is kifejezetten jó, hiszen hasonlít az emberi bőr faggyújához.)

Gyógyszertári mosakodókrém

Kimondhatatlan nevén unguentum hydrofillium nonicum, ha jól írtam le. 😉 Van, aki erre esküszik, az összetevők nagyon egyszerűek, egy vizes-paraffinos lemosó emulzió, illatmentes. Ez is jobb ötlet, mint a szappan, de ha Te félsz a paraffinos dolgoktól, akkor használj mandulaolajat. (Itt írtam a paraffinról egy nagyon objektív pro és kontra cikket, ami segíthet a döntésben.)

Szappan

Semmiképpen! Tényleg ne. Tudom, hogy ezzel nem leszek népszerű, és már várom is a dörgedelmes kommenteket, de nem jó ötlet. (A szappanban óriási üzleti potenciál van, mások pedig életük hobbijának tartják a szappanfőzést, több háború kirobbant már az oldalamon abból, hogy én ezt leírom.) Egyrészt a kisbabák bőrének a faggyútermelése még alacsony, ahogy azt írtam is, és a szappannak rendkívül jó a zsíroldó ereje, azt a kevés faggyút is leoldja, ami kiszáradáshoz vezethet. A másik gond vele, a pH. Nagyon magas a pH-juk, 8-10 körül van, tehát nagyon lúgosak, ez sem jó a bőrnek.

Az ne legyen szempont, hogy a barátnőd gyerekének is bevált a szappan, (vagy bármilyen másik babatermék,) mert attól még, hogy a bőr felszínén nincs látható jele az irritációnak, a bőr mélyén még megtörténik, és bármikor ott lehet a nyoma kívülről is. Másrészt meg sajnos nem jelenti azt, hogy a Te babádnak sem lesz baja a helytelen kozmetikumoktól.

Babafürdetők

Nagyon sok babafürdető is van a piacon. Ezekkel is az a gond, hogy azért ezeknek is van zsíroldó hatása, amitől nagyon kiszáradhat a picik bőre. A legtöbbnek szutyok összetevőlistája van, de azért akad kíméletes is. Ha mindenképpen ilyesmivel akarod mosni a babádat, akkor legalább figyelj rá, hogy szulfát és illatmentes legyen. Nagyon kevés ilyen van, ez a Schauma babafürdető vagy ez a Babylove megfelel a kritériumnak. (A Schauma gélesebb, a Babylove krémesebb, ez utóbbi az arcomat sem szárítja.) Ezzel sem kell tetőtől-talpig jó vastagon átkenned azért, bőven elég, ha pl. a kis fenekét megmosod vele, esetleg a haját, és tényleg, inkább maradjunk a mosdókenőcsnél, amíg picik. Nagyobb gyerekeknek, akik már játszanak, koszosak lesznek, bátran vegyél egy ilyesmi babafürdetőt, akkor se vezesd be a sima, szétillatosított SLES-es tusfürdőket inkább. (Érzékeny bőrű felnőtteknek is jó ötlet egy ilyen babafürdető, én ilyet szoktam venni.)

Babakrémek

A legfontosabb a babapopsikrém, ezt minden nő vásárol. Itt szintén a leggyakoribb irritáló összetevő, amit boldogan tesznek a gyártók a popsikrémekbe, az a parfüm, ill. az illóolaj, sajnos a gyógyszertári megbízhatónak tűnő márkák is gyakran, a natúr kozmetikai gyártók meg szinte mindig beleteszik. Szóval mindig nézzetek INCI-t! Három megbízható babapopsikrém, a teljesség igénye nélkül, az első natúr, a második hagyományos, a Bepanthen pedig klasszikus:

 1. http://kremmania.hu/kremek/caonatur-baba-popsikrem
 2. http://kremmania.hu/kremek/babylove-panthenol-vedokrem-pelenkakiutes-ellen
 3. http://kremmania.hu/kremek/egyeb-bepanthen-kenocs

Ha úgy látnád, hogy a babád bőre picit kiszáradna, bátran be is kenheted. Jó lehet akár egy sima manduaolaj, de nyugodtan vehetsz egy emulziós, vizes fázist is tartalmazó babakrémet. (Egyébként én testápolónak csak ilyen babakrémeket használok, és sokkal-sokkal szebb a bőröm tőlük, mint bármilyen szétillatosított és drága testápolótól.) Néhány jó kis babakrém:

Baba törlőkendők

Itt szintén az illatanyagokat szoktam kifogásolni, de szerencsére lehet kapni illatmentes, kímélő összetevőjű kendőket is, mint amilyenek pl. az alábbiak:

Babaápolás – extra törődés a szupermamiktól

A fenti alaptéziseken kívül még néhány dologról szeretnék írni, amikkel további védelmet biztosítasz a babádnak, és még gyengédebb vagy a bőrével! 🙂

Moss máshogy!

A mosódió nagyon kíméletes mosószer, 30 fokos hőmérsékleten már kioldódik belőle a szaponin. Az öblítőt is érdemes lecserélned ecetre, és ne tegyél hozzá mosóparfümöt se. A ruháknak így semmilyen illata nem lesz, ecetszaguk sem, cserébe semmilyen illat nem irritálja majd a pici bőrét, és még a mosógépedben sem lesz vízkő. 😉 Nem ajánlott a babáknak feliratú öblítő sem, mert az csak egy marketing rajta, attól még ua. van benne, mint egy „sima” öblítőben. Ha a babádnak van valamilyen bőrbetegsége, vagy csak 100% biztosra akarsz menni, jó ötlet a ruhákat át is vasalnod, mert ez le is fertőtleníti őket.

Babaápolás télen

Télen még jobban kell figyelni rá, hogy ne engedd kiszáradni a kis bőrét (és nem baj, ha a sajátodat sem hagyod). A fenti krémeken túl az alábbiakkal tudsz még segíteni:

 • A túl gyakori, túl hosszú ideig tartó, vagy éppen túl forró víz nagyon kiszárítja a bőrt.
 • Párologtass! A kisbabák szobáját általában még túl is fűtik. 🙂 A fűtéstől lecsökken a levegő relatív páratartalma. Nem kell mindenféle flancos berendezést sem venni, jó az is, ha simán párologtatsz egy csöbör vizet a radiátoron. Nyáron ilyen gond nincsen.

Bőrápolás nyáron

Az egyik dolog, amire figyelned kell, az a hőguta. Sajnos az izzadást szabályozó izzadságmirigyek működése 2-3 éves korig részleges, ezért nem tudják lehűteni magukat izzadtsággal.

A másik nagyon fontos dolog a fényvédelem. Először is a kisbabákat ne tedd ki a napnak, mindig öltöztesd fel olyan ruhába, kalapba, ami védi a naptól. Nagyon könnyen megéghetnek, ami maradandó DNS kárral jár. Ha nem akarsz/tudsz rá hosszú ruhát adni, és fennáll a veszélye, hogy valahol nap éri, kend be fényvédővel, a kézfejüket is. (Persze ha nagyobbak már, és elkezdenek mászni, főleg rohangálni, ez nem ilyen egyszerű már, leveszik a ruhát, elhagyják, kiszakítják stb…) Néhány anyuka jobban fél a fényvédőtől, mint a tűztől, ez így önmagában butaság, visszafordíthatlan kárt a leégés okoz. Kisbabákra és gyermekekre valóban nem jó ötlet kémiai fényvédőket és illatanyagokat tartalmazó naptejet kenni. De bátran lehet olyat, ami csak fizikai fényvédőt tartalmaz, mint a cink-oxid, titanium-dioxid. Ezek nem szívódnak fel a bőrbe, de visszaverik a káros napsugarakat. Semmilyen káros hatásuk nincs a bőrre! Hátránya, hogy a legtöbb fehérre meszel, de legalább látod, hol kented be a gyereket. 🙂 Babáknak, gyermekek, és érzékeny bőrű felnőtteknek ez ajánlott. (Viszont csak olyat vegyetek, aminél nem látjátok a „nano” feliratot, a nano-részecskés fényvédők, nano titanium-dioxid, nano cink-oxid, nem annyira biztonságosak, bővebben itt>>) Az sajnos itt sem jelent egyáltalán semmit, hogy rá van írva, hogy „babys”, vagy éppen „kids”, ez nem fogja megakadályozni a gyártót, hogy irritáló összetevőket tegyen a naptejbe. Szóval INCI alapján kell itt is választanod, és itt különösen érvényes a szabály, hogy legyen illatmentes, mivel az illatanyagok legtöbbje fényérzékennyé teszik a bőrt. Egy-két biztosan jó naptej egészen csöppöknek is:

Ekcémás kisbabák

Sajnos ha az egyik szülő ekcémás, 30% eséllyel lesz az a gyermek is, ha mindkét szülő, az esély már 70%. Az önmagában nagyon kevés, hogy veszel egy „ekcéma-megelőző” drága krémet, ami még esetleg illatos is. Ha a fentieket betartod, már nagyon sokat tettél a babádért, és azért, hogy mindenféle bőrbetegséget, allergiát és irritációt megelőzz. Sőt, a fentiek betartása ekcémás felnőtteknek is különösen ajánlottak.
Ha felmerül a gyanú, hogy a pici tényleg ekcémás, vigyétek el bőrdokihoz, könnyű félrediagnosztizálni is, összekeverni pl. gombával, vagy allergiával. Fontos, hogy diagnosztizálják és kezeljék, és valószínűleg egy orvos az, aki 100% magabiztossággal teszi meg! Ha kiderül, hogy a picinek tényleg ekcémája is van, akkor vehettek neki még egy szteroidmentes, ekcémára kifejlesztett hidratálókrémet is, itt találtok ilyeneket.

A fentiek közül állatokon nem tesztel:

 • Alverde
 • Babydream
 • Babylove
 • Cao Nature

A fentiek közül sajnos állatokon tesztel:

 • Bioderma
 • Schauma
 • Uriage

Remélem, tudtam Nektek segíteni, hogy eligazodjatok a babakozmetikumok útvesztőjében! Valamint arra is törekedtem, hogy mindenki számára megfizethető termékeket ajánljak, hogy ne a pénzen múljon a babátok gyönyörű bőre! 🙂 Szerencsére a DM és a Rossmann partner volt ebben. Ezeket a termékeket én felnőtteknek is szívesen ajánlom, én többféle babakozmetikumot használok a testemre, és nagyon beváltak!

Ha pedig tudtok még szép összetevőlistás, babáknak is ajánlott kozmetikumról, küldjétek el kommentben a linkjét, ahol látom az összetevőket is, és szívesen kiegészítem a listát!

Legyen gyönyörű a babátok bőre is!
MsTindigo

PS: Ezt a cikket szeretettel ajánlom barátnőimnek, akik immár csodálatos édesanyák is, Erikának, Boginak, Editnek és Eszternek és gratulálok nekik, valódi szupermami mindegyikük! 🙂