Barion Pixel

Az INCI, vagyis az összetevőlista elárulja Neked, hogy egy kozmetikum használ, vagy inkább árt a bőrnek, Neked találták-e ki, vagy sem, és megéri-e az árát. Az INCI fel van tüntetve minden kozmetikumon, és bár elsőre kínainak tűnhet, gyorsan és hatékonyan meg lehet tanulni legalább az alapokat, némi gyakorlással pedig fekete öves INCI harcossá válhatsz. 😉 Mostani cikkemben a legfontosabb tudnivalókat szedtem Nektek össze, hogyan is álljatok neki, ha csak most kezdenétek ezzel foglalkozni.

Krémmánia, az INCI vadászok kedvence

A Krémmánia (KM) a kedvencem, nem véletlenül: irdatlan mennyiségű, több ezer, vagy mostanra tán százezres nagyságrendű kozmetikum van rá INCI-vel együtt feltöltve, így első körben én itt szoktam kencék után kutakodni. Ez főleg jó ötlet, ha fogalmad sincs az inci-ről, mert minden egyes összetevőnek utána tudsz nézni. Egyébként én a mai napig így keresek új terméket, mert annyira sok összetevő van, hogy egyenlőre úgy tűnik, képtelenség valamennyit fejben tartani.


A terméknél megtalálod az összetevőket. (Ha nem, vagy maga a termék sincs fent, Te magad is fel tudod tölteni.)

Sorrend:

Az összetevők nem véletlen sorrendben vannak: amiből a legtöbb van benne, az van legelöl, és amiből a legkevesebb, leghátul. Sok visszaélést felfedezhetsz ezzel kapcsolatban. Láttam én már olyan „aloe” szérumot, ahol az INCI végén kullogott az aloe vera, vagy épp ilyen gránátalmás krémet. Ettől még nem feltétlenül rossz a krém, nézni kell a többi összetevőt is, viszont én már többször is arra jutottam, hogy nem éri úgy meg az árát, mert flancos név nélkül sokkal olcsóbban kapok ilyesmi INCI-vel terméket. Ha pl. argános krémet akarsz, olyat vegyél, ahol az argánolaj az inci első pár helyének valamelyikén szerepel.
Vannak azonban olyan hatóanyagok, pl. retinol, ami 1%-ban dögerős, vagy a hyaluronsav, ami 0,1% (vagyis 1 ezrelék!) -ben hat, és nem is kell belőle több, tehát az INCI vége fele lesz mindenképpen. A C-vitamin (ascorbic acid) 5-15%-ban hatékony, ahhoz, hogy ennyi legyen benne, kb. az INCI első 3 helyének egyikén kell álljon. Ha valami speciális hatóanyagú terméket keresel, akkor érdemes előbb utánanézned, hogy sok kell-e belőle, és olyat vásárolnod, amire rá van írva, hogy az adott hatóanyagból hány százalékot tartalmaz a kozmetikum. (Pl. 10% AHA, 5% C-vitamin, 1% retinol, ez jó esetben rajta van a kozmetikumon. Ha nincs, az egy jó ok, hogy meg se vedd, a kémiai hámlasztóknál mindenképpen.)

Összetevők színe a KM-en

Az, hogy egy összetevő zöld, sárga, vagy piros, azt mutatja, hogy az EWG szerint mennyire biztonságos. A piros összetevő jellemzően már valóban gáz, a sárga azonban nem feltétlenül. Pl. a tartósítószerek, amik nélkül egy krém egy hét alatt megpenészedne, mindig sárgák, vagy pirosak. A bőr számára jótékony hatású savak szintén sárgák szoktak lenni. A zöld színnel jelölt az EWG szerint biztonságos összetevők között ott vannak az illóolajok is, amik nagyon irritálják a bőrt, és az Alcohol is, ami megint egy nagyon ártalmas összetevő. Szóval a szín még önmagában annyira sokat nem jelent, érdemes jobban megnézni az egyes összetevőket, mint hogy milyen szín van hozzájuk rendelve, bár a pirosakat valóban érdemes kerülni. Erről a KM-en bővebben is olvashatsz.

Összetevők részletesen

Az összetevők alatt, az „összetevők részletesen” linkre nyomva kilistázza az összetevőket funkció szerint lebontva, pl. hidratáló, fényvédő, kémiai hámlasztó stb. Azért itt is vannak átfedések, mert pl. a citric acid és a lactic acid a kémiai hámlasztók közé vannak sorolva, ezeket sokszor csak a megfelelő pH beállítása miatt teszik bele. Szóval kicsit mindig nézz mögé annak, ahova besorolja.

Adott összetevő

Az összetevőre kattintva sok értékes információt megtudhatsz a KM-en is. Ha esetleg még ott nincs róla leírás a KM-en, a továbbiakhoz némi angoltudásra van szükség. Én vagy ki szoktam guglizni, vagy egyből Paula Beugon összetevő-szótárában keresem a terméket. Mondjuk én nagyon maximalista vagyok, és sokszor nem elégszem meg a KM-en leírtakkal, hanem tovább kutakodom, ez változó.

Tiltólistás összetevő

Amik bőrtípustól függetlenül mindenkinek kerülendőek, az a denat. alkohol, és az illatanyagok. Mindegyikről írtam már cikket, hogy miért érdemes kerülni, és milyen neveken találkozhatsz velük az INCI-ben, itt a denat. alkoholról, itt az illatanyagokról olvashatsz. Ha rosaceás lennél, akkor nagyon sok összetevőt kellene kerülnöd, amiket ide kattintva találsz. Az illatanyagokat akkor is kerüld, ha az INCI utolsó helyén állnak.
Az irritáló összetevőket szintén mindenkinek érdemes kerülni, itt egy lista az irritatív indexekről. Az irritáló összetevőktől nem feltétlenül kell mindig kétségbeesni, pl. a tartósítószerek is mind irritálóak, de jellemzően olyan kevés van belőle a termékben, hogy nem okoznak gondot, kivétel, ha allergiás vagy rá.
Bőszen kerüljétek az illóolajokat is, amik szintén irritálhatják a bőrt, és a színük zöld a Krémmánián! Szóval nem, a szín igazán nem sokat jelent.

Hatékony összetevők

Sok jó összetevő is van. Érdemes pl. olyan arckrémet, pláne szérumot választanunk, amikben antioxidánsok, vagy éppen vitaminok vannak. A legjobb összetevőket bőrprobléma szerint kiválogatva itt találod.

Komedogén összetevők

A mitesszerekre és pattanásokra hajlamosoknak ez egy mumus téma. Régen rettegtem attól, hogy olyat a fejemre kenjek, amiben bármilyen komedoképző, vagyis pórusokat eltömítő anyag van. Ha száraz a bőröd, és nincs hajlamod a pattikra, mitesszerekre, akkor ezt a részt át is ugorhatod, nincs min aggódnod. Ha van, ne vidd túlzásba az aggódást. Nem mindegy, hogy egy komedoképző összetevőből mennyi van a termékben, minél hátrább kullog, annál kevesebb ok van az aggodalomra. Másrészt meg a komedogén vizsgálatot nyuszik fülén végezték anno, szóval annyira nem vagyok benne biztos, hogy ezt mennyire van értelme figyelni. Én az aknéra hajlamos bőrömre igyekszem olyat választani biztonsági okokból, ahol az INCI elején nincs erősen komedoképző összetevő, de nem stresszelem szét magamat ezen. Volt már olyan, hogy olyan hidratálótól vagy alapozótól is ragyás lettem, amiben semmi komedoképző nem volt, így hát sajnos ez nem szentírás. Egyébként ezt nagyon nehéz megmondani INCI-ből, hogy kiver-e tőle a ragya, vagy sem, és egyéni is. Azért csináltam egy listát, itt találod.

Dekorkozmetikumok összetevői

Nem csak az nagyon fontos, hogy mivel ápolod a bőrödet, hanem az is, hogy mi van a sminkedben! Bár egy sminktől általában nem várunk bőrápoló hatást, viszont ha rosszul választasz, teljesen tönkreteheti a bőrödet. Szóval! Mielőtt sminket vennél, annak is mindig nézd meg az INCI-jét!

Néhány hasznos cikk még, amit érdemes elolvasnod, mielőtt nekiállsz INCI-t elemezni. 🙂

További szép bőrt,
MsTindigo, a gyönyörű bőr szakértője

Ti hogy álltok az INCI elemzéssel? Figyelitek, mi van egy kozmetikumban? Hogyan álltok neki az elemzésnek?